Firma – og grupperejser

Når rejsen går Østersøen rundt

Når du tager afsted på en rundrejse om Østersøen med dansk rejseleder, er der nogle praktiske oplysninger, som du skal have styr på både før, under og efter rejsen. Nedenfor finder du et overblik over al den relevante praktiske information såsom pas- og visumregler, lokale skikke og gode råd til din rejse gennem Sverige, Finland, Estland og Letland.

Har du spørgsmål til dine rejsedokumenter eller de lokale forhold, sidder vi klar til at hjælpe, så du får en tryg og behagelig rejse.

Visum er ikke nødvendigt for danske statsborgere. Passet skal være gyldigt i mindst 6 måneder efter opholdet og skal medbringes som ID ved flyrejser. Det anbefales at medbringe en kopi af pas og forsikringspapirer – enten i papirform eller på telefonen.

Møntfoden i Sverige er den sveske krone (SEK), mens den i Finland, Estland og Letland er euro (EUR). Både den svenske krone og euro kan hæves i automater i de fleste byer. Enkelte butikker, restauranter og caféer tager ikke imod internationale kreditkort. Vi anbefaler derfor, at man medbringer lidt euro i kontanter hjemmefra. For alle fire lande gælder, at kriminalitet med kreditkort er begrænset, dog er det alligevel vigtigt at holde øje med sit kort. Det kan være en god ide at medbringe flere kreditkort. Husk de nødvendige informationer i tilfælde af, at du får brug for at spærre kortet.

Som bekendt er det blevet sværere at veksle kontanter når man er ude på rejse. Derfor anbefaler vi kreditkort samt at medbringe Euro på rejser i Europa, og Euro eller US dollars på oversøiske rejser.

De aktuelle regler for, hvad du må bringe med hjem fra udlandet, kan du læse om på www.borger.dk’s hjemmeside her.

Vær opmærksom på, at væsker (drikkevarer, parfume, toiletartikler og lignende) kan blive konfiskeret ved flyskift, også selvom de er blevet plomberet ved indkøb i foregående lufthavne. Vi anbefaler derfor, at du venter med toldfrie indkøb til den sidste lufthavn inden ankomstlufthavnen.

Det er en god idé at informere rejselederen om specielle sygdomme – en information, som naturligvis bliver behandlet fortroligt. Tager du livsvigtig medicin, anbefaler vi, at du medbringer et medicinpas med en beskrivelse af indholdet på engelsk. Denne kan fås hos egen læge eller på apoteket. Husk at pakke medicinen i håndbagagen.

Som udgangspunkt skal alle rejsende være selvhjulpne. Vores rejser er generelt ikke for gangbesværede, da mange seværdigheder opleves til fods og kræver, at du er i stand til at gå min. 5 km dagligt.

Rejser i en tid med COVID-19
Vi anbefaler, at du altid holder dig opdateret på Udenrigsministeriets hjemmeside angående indrejseregler, karantæne- og testkrav for dit rejsemål. Du kan finde Udenrigsministeriets rejsevejledninger her.

På enhver udlandsrejse har du behov for en god rejseforsikring, som dækker i forbindelse med akut opstået sygdom mv. Risskov Rejser samarbejder med Gouda, som er specialiseret i rejseforsikringer og tilbyder produkter med dækninger, som hører til landets bedste. Kontakt vores rejsekonsulenter – de kan rådgive dig, så du får en forsikring, der passer til dit behov.

Busserne er af god turiststandard efter lokale forhold. Bemærk, at der på busrejser er begrænset plads til håndbagagen, som skal kunne stå under sædet, da hattehylden er forbeholdt overtøj.

Vi har som hovedregel valgt 3- og 4-stjernede hoteller på vores rundrejser, men da udenlandske hoteller ikke tildeles stjerner efter dansk standard, kan der være hoteller, hvor man vil opleve en anelse lavere standard. Vi gør opmærksom på, at der i sjældne tilfælde kan forekomme hotelændringer undervejs på rejsen. Eventuelle ændringer vil tilstræbes at være af tilsvarende standard.

Vi anbefaler altid, at værdigenstande såsom livsnødvendig medicin, kamera, smykker og penge opbevares i håndbagagen. Det kan også være en god ide at pakke et ekstra sæt tøj og tandbørste i håndbagagen, så de vigtigste ting er ved hånden ved en eventuel bagageforsinkelse. Rejser I to sammen, kan det være en fordel at fordele bagagen 50/50.

En del flyselskaber tillader ikke, at man medbringer batterier eller batteridrevne enheder i den indleverede bagage. Disse skal i stedet medbringes i håndbagagen. Det gælder eksempelvis bærbare computere, tablets, power banks etc.

En svensk klassiker er kødboller serveret med kogte kartofler, kartoffelmos, flødesovs og tyttebærmarmelade. Generelt er tyttebær meget anvendt i svenske retter. Marinerede sild er en anden svensk klassiker. Silden marineres i krydderier, eddike, salt, sukker og vand og serveres med kogte kartofler, creme fraiche og hakket purløg. Retten stammer tilbage fra dengang, hvor det var nødvendigt med et forrådskammer, og derfor konserverede man fisken.

I det finske køkken er fisk også en vigtig råvare. Specielt ferskvandsfisk som laks, aborre og gedde bliver flittigt brugt. Her anbefales en af finnernes favoritretter – nemlig laksesuppen Lohikeitto. Udover, kød fra grise og køer, så gør det finske folk megen brug af rensdyrkød i deres madlavning. Her kan Poronkäristys anbefales. Retten består af mørt, sauteret rensdyrkød, som normalt serveres med grøntsager og kartoffelmos. Det finske folk gør også megen brug af forskellige oste i deres madlavning. En af de mest traditionelle desserter i det finske køkken hedder Leipäjuusto. Desserten består af et stykke ost, som er blevet grillet på panden. Retten serveres normalt med friske tyttebær fra de finske skove.

Køkkenet i Estland er præget af kartofler, rødbeder, svampe og kål. Til de fleste måltider serveres kød, pølser eller fisk til hovedret. Fisk udgør en stor del af diæten i Estland på grund af landets store fiskeriflåde. Desuden spises en del sauerkraut. I Estland findes flere gode lokale øl og vodka i alle prisklasser.

Det klassiske lettiske køkken er primært baseret på svinekødretter, som ofte serveres med kartofler og sovs. Den lettiske nationalret er pelēkie zirņi ar speķi, en ret bestående af grå ærter blandet med stegte løg og svinekødsstykker, der minder om røget bacon.

I Sverige og Finland kan du godt drikke vandet fra vandhanerne, men i Estland og Letland bør du købe vandet på flaske.

Tidsforskel

I Sverige er der ingen tidsforskel fra Danmark, hvorimod Finland, Estland og Letland er én time foran Danmark.

Drikkepenge

Det er almindeligt at give drikkepenge til personer, der arbejder i servicebranchen. På restauranter lægger man typisk 10-15 % oven i regningen. På rundrejsen vil der være tale om drikkepenge til chauffører, lokalguider og restaurantpersonale ved de måltider, der er inklusive i rejsens pris. Sammen med rejsedokumenterne sender vi information om, hvad vi vurderer som et passende beløb på den pågældende rejse, men det er naturligvis helt op til den enkelte, hvor meget man ønsker at give. Af denne grund har vi ikke inkluderet drikkepenge i rejsens pris, og det skal understreges, at drikkepenge er frivillige.

Sikkerhed

Det er en god idé at opbevare værdigenstande i en sikkerhedsboks på værelset eller i receptionen. Enkelte hoteller tager betaling for brug af sikkerhedsboks. Det kan være en god idé ikke at gå med pungen i baglommen eller have tasken åben. Selvom kriminalitet med kreditkort er begrænset, er det vigtigt at holde øje med sit kort, og det er ligeledes en god ide at medbringe mere end et kreditkort. Husk de nødvendige informationer i tilfælde af, at du får brug for at spærre dit kreditkort.

Elektricitet, mobil & Wi-Fi

Sverige, Finland, Estland og Letland bruger alle 230 volt. Medbring en adapter, da stiktyperne kan variere. Vi anbefaler altid, at du kontakter din abonnementsudbyder, hvis du er i tvivl om, hvorvidt du kan bruge tele- og datatjenester uden ekstra omkostninger på din rejsedestination.

Rygning

Rygning i bussen er ikke tilladt. Ligeledes vil der på de fleste restauranter, hoteller, strande og offentlige områder være rygeforbud. Rejselederen vil naturligvis informere om de aktuelle rygeregler ved ankomst.

Indkøb

I alle fire lande kan man finde et stort udvalg af kunsthåndværk som keramik, tekstiler, hatte, smykker, læderindbundne bøger og lædermapper, glasvarer og træskærerarbejder.
Nogle museer giver rabat til studerende og ældre, medbring derfor gerne billeddokumentation. Aldersgrænsen kan variere.

Møde med en anden kultur

Ved besøg i kirker forventes det, at skuldre og knæ er dækkede, ellers risikerer man at blive afvist ved indgangen. Fotografering er ikke altid tilladt i kirker og andre religiøse bygninger – spørg rejselederen eller lokale på stedet.

Sveriges klima er de fleste steder tempereret fastlandsklima med lange vintre fyldt med sne og milde somre. Længst mod syd er der kystklima, mens der i det nordlige højfjeld er polarklima. Temperaturerne i sommermånederne juni, juli og august ligger gennemsnitligt på omkring 20 grader, mens den i vintermånederne december, januar og februar gennemsnitligt er på -5 grader.

I Finland er der tempereret fastlandsklima, med subpolart klima mod nord. Det meste af landet er karakteriseret ved kolde vintre og relativt varme somre. På de koldeste vinterdage når temperaturen mod syd ofte under -20 °C, mens den de varmeste sommerdage kan nå op omkring 30 °C. Somrene varer i det sydlige Finland omkring fire måneder (fra midt i maj til midt i september), mens de i den nordlige del varer 2-3 måneder.

Estland ligger på grænsen mellem tempereret kystklima og fastlandsklima. Vestenvinden fra Østersøen gør vinteren relativt mild med -2 °C i gennemsnit i januar, mens østlige vinde kan forårsage isvintre. I sommermånederne fra juni til august ligger temperaturen på omkring 20 grader. Nedbøren er ret jævnt fordelt over hele året.

Letlands klima ligger på grænsen mellem kystklima og fastlandsklima. Det betyder, at vinteren i Letland er mild pga. Østersøen (ned til -5 °C), og forår og sommer er lidt koldere end i Danmark (op til 18 °C).

Sverige

Statsform: Konstitutionelt monarki
Hovedstad: Stockholm
Befolkning: 10,3 millioner mennesker
Religion: Befolkningen består primært af luthersk-evangeliske
Sprog: Det officielle sprog er svensk, men der tales også engelsk, tysk og fransk
Areal: 447.435 km2 (Danmark: 43.094 km2)

Finland

Statsform: Republik
Hovedstad: Helsinki
• Befolkning: 5,5 millioner mennesker
• Religion: Lutheransk (99 %) og ortodoks (1 %)
• Sprog: Det officielle sprog er finsk, men der tales også svensk og russisk
• Areal: 338.424 km². (Danmark: 43.094 km2)

Estland

Statsform: Republik med parlamentarisk demokrati
Hovedstad: Tallinn
• Befolkning: 1,2 millioner mennesker
Religion: Befolkningen består af luthersk-evangeliske og russisk-ortodokse
Sprog: Det officielle sprog er estisk, men der tales også russisk og engelsk
• Areal: 45.228 km2 (Danmark: 43.094 km2)

Letland

Statsform: Republik
Hovedstad: Riga
• Befolkning: 1,9 millioner mennesker
• Religion: Befolkningen består bl.a. af luthersk-evangeliske (19 %), russisk-ortodokse (15 %) og romersk-katolske (1 %)
• Sprog: Det officielle sprog er lettisk, men der tales også russisk
• Areal: 64.589 km² (Danmark 43.094 km²)