I dag skal vi besøge Alhambra-paladset, der uden tvivl er et af Europas smukkeste historiske bygningsværker. Det er et imponerende syn udefra, og indenfor folder skønheden sig for alvor ud. Arabiske arkitekter, kunstnere og dygtige håndværkere har skabt underskønne omgivelser til de mauriske herskere – og som vi kan glæde os over den dag i dag.
Borgen Alhambra er et af de mest komplekse og raffinerede udtryk for arabisk kultur i middelalderen, og det er særligt i salene og gårdhaverne, at skønheden betager. Generalife, sultanens sommerpalads, og det tilhørende parkanlæg er også et betagende syn. Et andet bygningsværk med overflod er det mauriske palæ Palacios Nazaries med lofter og vægge udsmykket og dekoreret på smukkeste vis. Løvegården med sine 124 søjler omkranser løvefontænen, og netop brugen af vand i de mange haver, gårdhaver og tronsale er med til, at man føler sig som del af 1001 nats eventyr.
Midt på dagen kører vi til Malaga, som eventyrdigteren H.C. Andersen besøgte i 1862 og skrev i sin dagbog: ”I ingen af Spaniens Byer har jeg følt mig saa glad, saa hyggeligt hjemme som i Malaga; Folkelivet, Naturen, det aabne Hav, hver især saa rig og uundværlig for mig, fandt jeg her, og dertil det mig endnu vigtigere, jeg fandt elskværdige Mennesker”. Ved Plaza de Marina er der rejst en statue af digteren, som vi naturligvis ser på vores byvandring, og vi vil opleve lidt af den samme stemning, som mødte H.C. Andersen for over 150 år siden.
Det historiske centrum har fået en ansigtsløftning, og vi nyder området, der nu er bilfrit, og den marmorbelagte hovedgade ”Calle Marqués de Larios”, der er den mest fashionable gade i Malaga. For enden af gågaden ligger byens største plads, Plaza de la Constitutión, og midt på pladsen ligger et smukt springvand flankeret af høje slanke palmer.
Pablo Picasso blev født i Malaga i 1881, og vi lægger vejen forbi hans fødested i den gamle bydel. Huset ligger på et hjørne af den livlige plads, Plaza de la Merced, og i dag er huset, som blev bygget af Picassos far, museum, der huser en stor en samling af Picassos værker. Det siges, at Picasso lang tid før sin død i 1973 udtrykte ønske om, at der blev etableret et museum i byen, og det blev en realitet 30 år efter hans død. Vi kommer forbi katedralen, fæstningsværket Alcazaba og resterne af det romerske teater, før vi slutter byturen ved den gamle toldbygning Palacio de la Aduana, der blev ombygget og åbnet som det nye Museo de Malaga i 2016.
Vi mødes om aftenen til hyggelig afskedsmiddag på en god spansk restaurant.