Se vores Rejsekalender
Skriv til os på verden@risskov.com
Ring til os 70 22 66 00
Ring til os Åbent nu 70 22 66 00

Makedonien

Velkommen til Makedonien

Balkans glemte hjerte! Rejser til Makedonien er rejser til et land fyldt med kontraster, stejle bjerge, højsletter og dale med idylliske søer og grønne skovområder. Det illyriske folk, romerne og de gamle grækere satte deres fingeraftryk på regionen, og osmannerne nåede at dominere området i næsten 200 år. De beskyttende bjerge, og den livsglade mentalitet har i historiens løb draget mange folkeslag til det, der i dag er Makedonien.

Makedonien – eller hedder landet nu også det?

Der venter en spændende historie, når du rejser til Makedonien. Makedonien hedder officielt ikke Makedonien, men Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM), da Grækenland gør krav på navnet til at betegne den del af det tidligere Makedonien, som tilhører Grækenland. Efter Balkan-krigene i starten af 1900-tallet blev det tidligere makedonske rige delt mellem Albanien, Serbien, Bulgarien og Grækenland. Grækenland er derfor meget utilfreds med, at Makedonien kalder sig for dette – og for at EU kunne anerkende Makedonien som selvstændig start, blev der fundet på kompromis-navnet FYROM. Grækenland hæger endda så meget om sin opfattelse af landets kulturarv, at de modarbejder Makedoniens optagelse i EU.

Gå i Alexander den Stores fodspor, når du rejser til Makodonien

De to lande er selvfølgelig også uenige om Alexander den Stores herkomst – Grækenland mener, han er græsk, og Makedonien, at han er makedoner. Grækerne hævder dette, da Alexander den store og hans far, kong Filip 2., blev tildelt borgerskab i Athen, efter at Filip 2. havde erobret Grækenland. Alexander den Store var kun 20 år, da han afløste sin far som konge af Makedonien. Det var på et tidspunkt, hvor Makedoniens magt var stadfæstet, så der var basis for nye og større drømme. Alexander drømte om en forenet verden! Alexander havde sin fars ærgerrighed og organisationstalent, men til gengæld satsede han mere på hurtige handlinger og var ikke bange for at løbe en risiko. Efter kun et år på tronen havde han udvidet sine besiddelser nordpå til den anden side af Donau og vestpå til Adriaterhavet. Nu vendte han blikket mod Persien og viste sig at være en både intelligent strateg og en uhyre dygtig taktiker, der var opfindsom, når det gjaldt “krigsmaskiner”. Ved sin død strakte imperiet sig fra Adriaterhavet i vest til Punjab i øst og fra Tadsjikistan i nord til Libyen i syd.

Spændende kulturbyer, UNESCO-fredet natur og moderne byliv

Når man rejser til Makedonien kan man nyde spændende kulturbyer og smuk natur. Hovedstaden Skopje var en prægtig by frem til et ødelæggende jordskælv i 1963, hvor naturens kræfter gik hårdt ud over de historiske bygninger. Der er dog stadigvæk interessante historiske levn at se, bl.a. byens fæstning. Man kan også nyde de mere moderne indslag i byen, der byder på shopping, cafébesøg og storbyliv. Man bør også afsætte tid til at opleve de historiske omgivelser i byen Ohrid og naturen ved Ohrid-søen, der er kendt for sit unikke økosystem med sjældne dyrearter, og både byen og søen er på UNESCOs verdensarvsliste.

Find din næste rejse til Makedonien nedenfor.

Alle rejser

Alt det praktiske

 • Inden du rejser til Makedonien

  Pas & visum

  Visum er ikke nødvendigt for danske statsborgere. Passet skal være gyldigt i mindst 6 måneder ud over opholdet og medbringes som ID ved flyrejser. Det anbefales at medbringe en kopi af pas og forsikringspapirer, evt. både i papirform og tilgængeligt på telefonen.

  Toldregler

  For aktuelle regler om, hvad der man må medbringe, se Skats hjemmeside www.skat.dk og søg på ”toldregler på rejsen”.

  Rejseforsikring

  Den offentlige sygesikring dækker ikke uden for Europa og derfor heller ikke i Makedonien. Det er derfor vigtigt at tegne en rejseforsikring, der f.eks. dækker omkostninger ved sygdomsbehandling og hjemtransport og i forbindelse med stjålne og ødelagte ejendele, da Risskov Rejser ikke påtager sig noget ansvar i den forbindelse. Vi samarbejder med Europæiske ERV, fordi dækningen på deres produkter hører til markedets bedste. Kontakt vores rejsekonsulenter – de kan rådgive dig, så du får en forsikring, der passer til dit behov. Vær opmærksom på, at der kan være særlige betingelser for personer over 70 år.

  Medicin

  Det er en god idé at informere rejselederen om specielle sygdomme – en information, som naturligvis bliver behandlet fortroligt. Tager du livsvigtig medicin, anbefaler vi, at du medbringer et medicinpas med en beskrivelse af indholdet på engelsk. Denne kan fås hos egen læge eller på apoteket. Husk at pakke medicinen i håndbagage.

  Valuta & kreditkort

  I Makedonien er møntfoden denarer (MKD). Medbring kontanter i Euro, som veksles lokalt. Der er hæveautomater ved bankerne. Man kan betale med kreditkort, men vær opmærksom på svindel, og undgå helst at benytte dem i butikker og restauranter. Selv om kriminalitet med kreditkort er begrænset, er det vigtigt at holde øje med sit kort. Det er en god idé at medbringe mere end ét kreditkort. På den måde er du på den sikre side, hvis der skulle opstå problemer med det ene kort. Husk de nødvendige informationer, hvis du får brug for at spærre dit kreditkort.

 • Lokale forhold

  Tidsforskel

  Makedonien er i samme tidszone som Danmark

  Transport

  I Makedonien oplever du en anderledes kultur, og standarder er ikke nødvendigvis som i Danmark. Transportmidler vil være af god turiststandard efter lokale forhold. Bemærk at der på busrejser er begrænset plads til håndbagage, som skal kunne stå under sædet, for hattehylden er forbeholdt overtøj o.l.

  Prisniveau

  Prisniveauet på både dagligvarer og restaurantbesøg ligger på mellem 35-50% af danske priser.

  Drikkepenge

  Det er almindeligt at give drikkepenge til dem, der arbejder i servicebranchen, da det for dem er det en del af lønnen. Derfor er det vigtigt, at man er opmærksom på denne skik. På restaurant og er kutyme at runde op eller give 10 – 15 %. Taxachauffører forventer også drikkepenge, og 10 – 15 % oveni prisen er passende. Stuepigerne på hotellerne sætter også pris på drikkepenge. På rundrejsen vil der være tale om drikkepenge til buschauffører og hotelpersonale, men det er naturligvis helt op til den enkelte, hvor meget man ønsker at give. Af denne grund har vi derfor ikke inkluderet drikkepenge i rejsens pris.

  Lidt om hotellerne

  Hotellerne er kategoriseret med stjerner efter lokal standard. Der vil ikke være dyner som i Danmark, da man bruger lagner og tæpper som sengetøj. Tæpperne finder man i et skab på værelset, eller de fås i receptionen. Hvis man vil have rene håndklæder hver dag, skal de brugte efterlades på gulvet, men man kan vælge at tænke på miljøet og bruge håndklæderne mere end en dag. Vi gør opmærksom på, at der i sjældne tilfælde kan forekomme hotelændringer undervejs på rejsen. Eventuelle ændringer vil tilstræbes at være af tilsvarende standard.

  Sikkerhed

  Det er en god ide at opbevare værdigenstande i sikkerhedsboks på værelset eller i receptionen. Enkelte hoteller tager depositum for nøglen, og beløbet refunderes ved returnering. Lommetyve er primært et storbyfænomen. Gå derfor ikke med pengepung i baglomme, åben taske eller rygsæk.

  Elektricitet

  Husk opladeren til f.eks. kamera og mobiltelefon. Der bruges 220v – 50 hz. – medbring en adapter, da stiktyperne kan variere.

  Mobiltelefon & Internet

  Ved opkald til Danmark tastes 0045 før telefonnummeret. Husk at slå data-roaming fra på mobiltelefonen. Der findes internetcaféer mange steder, dog er forbindelsen ikke altid så god som herhjemme. På flere hoteller kan man få adgang til pc med internet mod betaling.

  Drikkevand

  Vi anbefaler at man køber vand på flaske, selvom vandet godt kan drikkes fra hanen. Det smager anderledes end i Danmark, fordi det renses med flere kemikalier og tilsættes klor.

  Rygning

  I Makedonien er der ingen rygepolitik.

 • Gode råd

  Møde med en anden kultur

  Ved besøg i kirker forventes det, at skuldre og knæ er tildækkede, da man ellers risikerer at blive afvist ved indgangen. Fotografering er ikke altid tilladt i kirker, moskéer og andre hellige bygninger – spørg rejselederen eller lokale på stedet

  Værd at vide

  På denne rejse er det vigtigt, at man er i stand til at gå en del, da der ofte er lange afstande mellem f.eks. busparkering og arkæologiske områder. Det gælder også i flere af byerne. Medbring derfor praktisk fodtøj.

 • Fakta

  • Statsform: Republik.
  • HovedstadSkopje med 550.000 indbyggere.
  • Befolkning2,1 mio. indbyggere.
  • Religion: Ortodokse kristne eller islamiske minoriteter.
  • Sprog: Makedonsk.
  • Areal25.713 km².
  • Højeste punktKorab på 2.764 meter.
  • Klima: Der er kontinentalt tempereret klima, og der er overvejende tørt. Det er mildere i dele af Vardardalen, hvor de vigtigste landbrugsområder findes.