Ring til os 70 22 66 00

Rejser til Polen byder på et sandt overflødighedshorn af historie og kultur! På trods af en traumatisk fortid har Polen udviklet sig til at være en af Europas største økonomier med en befolkning, der ser fremad. Landet var den første østblokstat til at udskifte planøkonomien med den mere liberale markedsøkonomi, og har efterhånden lagt Sovjettidens åg bag sig.

Lutter grå beton? Nej, 1/3 af landet er dækket af skov og fyldt med dyr

Når du rejser til Polen er det oplagt at besøge nogle af de større byer, der byder på både rig historie og storbyoplevelser. Men også naturen vil overraske, da mange fortsat forbinder landet med kommunistbeton og gråt i gråt. En tredjedel af landet er dækket af skov, og der er et rigt dyreliv – det er bl.a. her, man succesfuldt har genudsat den europæiske bison, så den nu lever vildt i naturen. Man kan også lade sig imponere af de berømte saltminer i Wieliczka, der er på UNESCOs verdensarvsliste og består af 300 km gangsystemer i ni niveauer. Her er mere end 2.000 kamre, den underjordiske sø betager med sit farvespil, og alt, hvad man ser i minen, er hugget ud i salt.

Warsawa er en både historisk, moderne og hyggelig hovedstad 

Hvis du rejser til Polen, er det værd at besøge hovedstaden, Warsawa, der på mange måde ligner en typisk moderne storby med mange historiske monumenter og moderne arkitektur side om side. Byen bærer dog også overalt i bybilledet umiskendelige sår fra bl.a. Sovjettiden og 2. verdenskrigs ødelæggelser. De fleste af de bygninger, der blev ødelagt under 2. verdenskrig, er i dag restaureret nænsomt tilbage til fordums pragt, bl.a. katedralen i Praga-kvarteret, der er genopbygget af gamle materialer, så den fremstår, som dengang den blev bygget. Hvis man er til storbyferie, kan man roligt glæde sig over Warsawas mange butikker, shoppingcentre og caféer, og med de mange grønne områder er byen også rar at opholde sig i. Byen har en zoologisk have, og man kan endda nyde lidt strandliv også, prøv bl.a. den populære Wisla-strand.

Oplev den arkitektoniske guldgrube Krakow, når du rejser til Polen

I forhold til bybilledet i Warsawa er kulturbyen Krakow sluppet mere nådigt fra tidens tand. Ingen anden by i Polen kan prale af så mange velbevarede historiske bygninger, monumenter og kunstværker, hvilket du selv kan se på din rejse til Polen. Krakows 500-årige historie som kongelig hovedstad har efterladt en guldgrube af gotik og renæssancearkitektur – i særklasse smukt repræsenteret af Wavel-slottet, der troner højt over byen. Hvis man følger Den Kongelige Vej, Droga Królewska, kommer man gennem den smukke, gamle bydel for at ende ved Wavel-højen med kongeslottet. Den jødiske bydel, Kazimierz, har sin helt egen atmosfære, og var i det 16. årh. det vigtigste kulturelle centrum for de polske jøder. Mange af bygningerne i kvarteret har stadig jødiske inskriptioner og har overlevet 2. verdenskrigs traumatiske begivenheder. Den dystre historie, som unægtelig er en del af Polen, kan man lære mere om i Auschwitz – nazisternes berygtede arbejds- og udryddelseslejr fra 1940, der står som et monument over menneskelig grusomhed. Auschwitz ligger ikke langt fra Krakow, så man må ikke snyde sig selv for et tankevækkende besøg.

Find din næste rejse til Polen nedenfor.

Alle rejser

Alt det praktiske

 • Inden du rejser til Polen

  Pas & visum

  Visum er ikke nødvendigt for danske statsborgere. Passet skal være gyldigt i mindst 6 måneder ud over opholdet, og skal medbringes som ID ved flyrejser. Det anbefales at medbringe en kopi af pas og forsikringspapirer, evt. både i papirform og tilgængeligt på telefon.

  Toldregler

  For aktuelle regler om hvad man må medbringe – se Skats hjemmeside www.skat.dk og søg på ”toldregler på rejsen”.

  Rejseforsikring

  Det er mere nødvendigt end nogensinde at tegne en rejseforsikring. Det blå EU-sygesikringskort dækker kun udgifter til nødvendig læge- og sygehusbehandling, medicin m.m. under ophold i et EU-land og i Norge, Island, Liechtenstein og Schweiz. Med kun det blå EU-sygesikringskort i hånden får du samme behandling som borgerne i det pågældende land. Det vil sige, at der ofte vil være tale om egenbetaling på 30 – 40 %. Der vil ikke være hjemtransport, og der vil ikke være en dansk alarmcentral, der kan hjælpe dig, hvis du kommer til skade. For at få mest mulig tryghed på rejsen anbefaler vi, at du tegner en rejseforsikring. Vi samarbejder med Europæiske ERV, da deres forsikringsprodukter hører til markedets bedste. Kontakt en af vores rejsekonsulenter – de kan rådgive dig, så du får en forsikring, der passer til dit behov.

  Vær opmærksom på, at der kan være særlige betingelser for personer over 70 år.

  Medicin

  Det er en god idé at informere rejselederen om specielle sygdomme – en information, som naturligvis bliver behandlet fortroligt. Tager du livsvigtig medicin, anbefaler vi, at du medbringer et medicinpas med en beskrivelse af indholdet på engelsk. Denne kan fås hos egen læge eller på apoteket. Husk at pakke medicinen i håndbagagen.

  Valuta & kreditkort

  Polen er medlem af EU, men står uden for Euro-samarbejdet. Landets valuta er Zloty (PLN). 1 Euro er ca. 4,3 PLN. De fleste internationale betalingskort accepteres i butikker, hoteller, restauranter og caféer. Der kan være en begrænsning på, hvor meget man må hæve på kreditkort, og beløbet afhænger af den enkelte bank og det enkelte kort. Selv om kriminalitet med kreditkort er begrænset, er det vigtigt at holde øje med sit kort, og det er en god idé at medbringe flere kreditkort. Husk de nødvendige informationer, hvis du får brug for at spærre kortet.

 • Lokale forhold

  Tidsforskel

  Polen er i samme tidszone som Danmark, så der er ingen tidsforskel.

  Transport

  Transportmidler vil være af god turiststandard efter lokale forhold. Bemærk, at der på busrejser er begrænset plads til håndbagage, som skal kunne stå under sædet, da hattehylden er forbeholdt overtøj.

  Drikkepenge

  Det er almindeligt at give drikkepenge til dem, der arbejder i servicebranchen, da det for dem er en del af lønnen. Derfor er det vigtigt, at man er opmærksom på denne skik. På restaurant og cafe er det kutyme at runde op eller give 10 %. Taxachauffører forventer også drikkepenge, og 10 % oveni prisen er passende. Stuepigerne og piccoloer på hotellerne sætter også pris på drikkepenge. På rundrejsen vil der være tale om drikkepenge til buschauffører, lokalguide(30-40PLN pr. rejsedeltager) og hotelpersonale, men det er naturligvis helt op til den enkelte, hvor meget man ønsker at give. Af denne grund, har vi derfor ikke inkluderet drikkepenge i rejsens pris.

  Lidt om hotellerne

  Hotellerne er kategoriseret med stjerner efter lokal standard. Der vil ikke være dyner som i Danmark, da man bruger lagner og tæpper som sengetøj. Tæpperne finder man i et skab på værelset, ellers kan de fås i receptionen. Hvis man vil have rene håndklæder hver dag, skal de brugte efterlades på gulvet, men man kan vælge at tænke på miljøet og bruge håndklæderne mere end en dag. Vi gør opmærksom på, at der i sjældne tilfælde kan forekomme hotelændringer undervejs på rejsen. Eventuelle ændringer vil tilstræbes at være af tilsvarende standard.

  Sikkerhed

  Det er en god ide at opbevare værdigenstande i en sikkerhedsboks på værelset eller i receptionen. Enkelte hoteller tager depositum for nøglen, og beløbet refunderes ved returnering. Lommetyve er primært et storbyfænomen – også i Polen. Gå derfor ikke med pengepung i baglomme, åben taske eller rygsæk.

  Elektricitet

  Polen bruger 220v – 50 hz. – medbring adapter, da afvigende stik kan forekomme.

  Mobiltelefon & Internet

  Ved opkald til Danmark tastes landekoden +45. Alle større byer har internetcaféer, og der er også Wi-Fi forbindelse på de hoteller, som vi benytter.

  Drikkevand

  Vi anbefaler, at man køber vand på flaske. Man kan drikke vandet i Polen, men det kan smage anderledes end dansk postevand, fordi det renses med flere kemikalier, end i Danmark.

  Rygning

  Der er ingen officielle rygeregler.

  Indkøb

  Polske åbningstider er lidt forskellige, men længere end i Danmark. De følgende tider er generelle, men kan være kortere ude i små byer og længere i større byer.

  Åbningstider:
  Butikker:
  Mandag – fredag: 06.00 – 18, 19 eller 20.00. Lørdag: 06.00 – 13.00. Søndag lukket.
  Banker:
  Mandag – fredag: 07.00 – 19.00. Lørdag: 06.00 – 13.00
  Posthuse:
  Mandag – fredag: 08.00 – 18.00.
  I mange af de store byer, holder posthuse døgnåbent.

 • Gode råd

  Møde med en anden kultur

  Ved besøg i kirker forventes det, at skuldre og knæ er tildækkede, da man ellers risikerer at blive afvist ved indgangen. Fotografering er ikke altid tilladt i kirker – spørg rejselederen eller lokale på stedet.

 • Fakta

  • Statsform: Polen er en republik.
  • Hovedstad: Warszawa med 1,7 mio. indbyggere.
  • Befolkning: 38,5 mio. indbyggere.
  • Religion: 90 % af katolikker. Resten tilhører overvejende den ortodokse kirke eller den luthersk protestantiske.
  • Sprog: Polsk.
  • Areal: 312.685 km² (Danmark 43.094 km²).
  • Højeste punkt: Rysy (2.499 m).
  • Klima: Polen har et tempereret klima, der spænder fra kystklima til fastlandsklima, med alpint klima i bjergene. Generelt har Polen alle fire årstider med varme somre og kolde vintre. På grund af landets størrelse, typografi og Østersøen, er der mange regionale forskelle. Om sommeren i Polen er den gennemsnitlige temperatur på omkring 20 °C til 27 °C, med til tider kølige aftener. Vintrene kan være bidende kolde. I den nordlige del af Polen er den gennemsnitlige vintertemperatur på 3 °C , og i den sydlige del af Polen falder gennemsnittet til -8 °C. I dele af det sydlige Polen kan sommertemperaturer rent faktisk komme over 30 °C.

Trustpilot