Ring til os 70 22 66 00

Rejser til Skotland

Tryghedsgaranti hos Risskov Rejser!
Hos os har du altid – uanset hvornår du bestiller din rejse – automatisk garanti for, at din rejse bliver refunderet, hvis din bestilte rejse bliver aflyst på baggrund af Udenrigsministeriets rejsevejledninger og anvisninger.  Læs mere her

Når man rejser til Skotland, vil man, uanset hvor man befinder sig, opleve et stolt folkefærd med ligeså stolte traditioner, der fører langt tilbage i tiden. Siden 1707 har Skotland og England hørt sammen, og først i 1999 fik skotterne selvstyre. Skotland bliver i rigsfællesskabet med England lidt endnu, men det betyder ikke, at skotterne ikke er sig selv.

Et møde med det velspillende Skotland

Skotland og musik hører sammen. Den skotske folkemusik har et trofast publikum over hele verden og de kendte navne som McCalmans, Eddi Reader og naturligvis Runrig har holdt traditionerne i live. Mange pubs og ”folk clubs” har musik flere aftener om ugen, ofte med unge talenter. Sækkepiben anvendes stadig i populærmusikken, og den kan faktisk lyde godt. Også mange af poppens store navne kommer fra Skotland, f.eks. Mark Knopfler, Annie Lennox og Rod Stewart.

De fleste kender sangen Loch Lomond, der har fået navn efter søen af samme navn. Den er Storbritanniens arealmæssigt største sø med sine 71 km², men der er mere vand i Loch Ness, der i sit dyb gemmer på uhyret Nessie – hvis man tror på den slags. Naturen i det skotske højland er storslået og et perfekt udgangspunkt for vandreture. Mod nord er der bjerge, moser, skov og søer, mod syd græsklædte bjerge med masser af fårehold og højlandskvæg. I lavlandet er der frugtbar landbrugsjord og i øvrigt bor størstedelen af befolkningen her.

Store oplevelser i Skotlands store byer

På trods af at hovedstaden Edinburgh ikke er den største by – Glasgow har ca. 600.000 indbyggere, 100.000 mere end Edinburgh – er Edinburgh Storbritanniens næststørste turistmål efter London. Hvert år besøger 13 millioner turister byen for at nyde den gamle bydel, og man kan i den georgianske New Town se James Craigs karakteristiske arkitektur fra 1800-tallet. New Town skulle være med til igen at gøre byen attraktiv at bo i for de mange velhavere, der havde forladt Edinburghs dårlige leveforhold til fordel for London.

Edinburgh Castle troner over byen som et monument på byens historie. Det har været skueplads for drabelige slag, de kongelige har boet der, og militæret er fortsat stationeret på Edinburgh Castle, der i dag er et nationalt symbol og byens attraktion nr. 1.

Året igennem er der koncerter, optrædener og ikke mindst det berømte Edinburgh Tattoo, der finder sted i august. I de tre uger, hvor de mange shows afvikles, er der militærorkestre, sækkepibeorkestre og underholdning fra det meste af verden hver aften.

Skotland er også for smagsløgene

Noget andet man kan nyde hver aften på sin rejse til Skotland er landets nationalret haggis, hvis man skulle have lyst til det. Hovedingredienserne i haggis er fårelunge, -lever og -hjerte, der hakkes, blandes med løg og krydderier og fyldes i en fåremave, der koges. Haggis serveres med kålrabimos og smager faktisk bedre, end man tror. Men mennesket lever ikke af haggis alene. I Skotland skal der naturligvis whisky i glasset. Den første whisky blev produceret af munke for omkring 600 år siden, og i dag findes der omkring 125 destillerier, der indtil 1980’erne primært producerede whisky til datidens populære blended whiskies. Nu er det de ublandede single malts, der er populære, og de fleste destillerier tilbyder smagninger af deres produkter.

Fremtiden for Skotland er en fortsat status som en del af Storbritannien, men man skal ikke være i tvivl – skotten er fortsat sin egen!

Find din næste rejse til Skotland nedenfor.

Vil du have det fulde overblik over vores rundrejser til Skotland, kan du læse mere ved at følge linket.

 

 

Alle rejser

Alt det praktiske

 • Inden du rejser til Skotland

  Pas & visum

  Pas skal medbringes som ID ved flyrejser. Det anbefales at medbringe en kopi af pas og forsikringspapirer, evt. både i papirform og tilgængeligt på telefon.

  Toldregler

  For aktuelle regler om hvad man der må medbringes – se Skats hjemmeside (www.skat.dk og søg på ”toldregler på rejsen”).

  Rejseforsikring

  Det er mere nødvendigt end nogensinde, at tegne en rejseforsikring. Det blå EU-sygesikringskort dækker kun udgifter til nødvendig læge- og sygehusbehandling, medicin m.m. under ophold i et EU-land og i Norge, Island, Liechtenstein og Schweiz. Med kun det blå EU-sygesikringskort i hånden får du samme behandling som borgerne i det pågældende land. Det vil sige, at der ofte vil være tale om egenbetaling på 30 – 40 %. Der vil ikke være hjemtransport, og der vil ikke være en dansk alarmcentral, der kan hjælpe dig, hvis du kommer til skade.

  For at få mest mulig tryghed på rejsen anbefaler vi, at du tegner en rejseforsikring. Vi samarbejder med Europæiske ERV, da deres forsikringsprodukter hører til markedets bedste. Kontakt en af vores rejsekonsulenter – de kan rådgive dig, så du får en forsikring, der passer til dit behov.

  Vær opmærksom på, at der kan være særlige betingelser for personer over 70 år.

  Medicin

  Det er en god idé at informere rejselederen om specielle sygdomme – en information, som naturligvis bliver behandlet fortroligt. Tager du livsvigtig medicin, anbefaler vi, at du medbringer et medicinpas med en beskrivelse af indholdet på engelsk. Denne kan fås hos egen læge eller på apoteket. Husk at pakke medicinen i håndbagagen.

  Valuta & kreditkort

  Møntfoden er pund sterling (GBP), der kan hæves i automater i de fleste byer. Alle gængse internationale kreditkort kan bruges, men enkelte steder tager man ikke mod kreditkort. Det er en god idé at medbringe flere kreditkort. Husk de nødvendige informationer, hvis du får brug for at spærre kortet.

  Skotland er i gang med at udskifte alle gamle mønter og sedler med nye. Det betyder, at gamle 5- og 10-punds-sedler samt 1-punds-mønter ikke længere er gyldige i butikker. Man kan dog stadig nå at veksle de gamle sedler og mønter til nye i bankerne.

 • Lokale forhold

  Tidsforskel

  Skotland er 1 time bagud i forhold til Danmark.

  Transport

  Bemærk, at der er begrænset plads til håndbagage på busrejser. Håndbagagen skal kunne stå under sædet, da hattehylden er forbeholdt overtøj og andre bløde beklædningsdele.

  Drikkepenge

  Det er almindeligt at give drikkepenge til dem, der arbejder i servicebranchen, da det for dem er en del af lønnen. Derfor er det vigtigt, at man er opmærksom på denne skik. På restauranter og caféer er drikkepenge inkluderet, men det er kutyme at runde op eller give 10 %. Man giver også drikkepenge til taxa-chauffører (10%), piccoloer ( 1-2£ pr. stk. bagage), lokalguides (0,50-1,00£ pr. person), og stuepiger (0,50£ pr. nat).

  Rigtig mange pubber har levende musik, og det er en god skik at give en donation til musikeren.

  På rundrejsen vil der være tale om drikkepenge til buschauffører og hotelpersonale, men det er naturligvis helt op til den enkelte, hvor meget man ønsker at give. Af denne grund har vi derfor ikke inkluderet drikkepenge i rejsens pris.

  Lidt om hotellerne

  Hotellerne er kategoriseret med stjerner efter lokal standard. Der vil ikke være dyner som i Danmark, da man bruger lagner og tæpper som sengetøj. Tæpperne finder man i et skab på værelset ellers kan de fås i receptionen. Hvis man vil have rene håndklæder hver dag, skal de brugte efterlades på gulvet, men man kan vælge at tænke på miljøet og bruge håndklæderne mere end en dag. Vi gør opmærksom på, at der i sjældne tilfælde kan forekomme hotelændringer undervejs på rejsen. Eventuelle ændringer vil tilstræbes at være af tilsvarende standard.

  Sikkerhed

  Det er en god ide at opbevare værdigenstande i en sikkerhedsboks på værelset eller i receptionen. Enkelte hoteller tager depositum for nøglen, som refunderes ved returnering. Lommetyve er primært et storbyfænomen – også i Skotland. Gå derfor ikke med pengepung i baglomme, åben taske eller rygsæk.

  Elektricitet

  England benytter 240v – 50 hz, og trebensstik er standard, så det anbefales at medbringe adapter.

  Mobiltelefon & Internet

  Ved opkald til Danmark tastes landekoden +45. Husk at slå dataroaming fra på mobiltelefonen. Alle større byer har internetcaféer og hotellerne har trådløst internet evt. mod betaling.

  Mad & drikke

  Det skotske køkken er rigt på kød og fisk. Ofte serveres der enkle retter uden sauce. Rype, vildt, Aberdeen Angus oksekød, laks, ørred og mange lækre skotske oste er specialiteter i Skotland. Man kan stadig stifte bekendtskab med traditionelle skotske retter som grød og havrekiks og naturligvis nationalretten haggis.

  Haggis består af røget fåreindmad og havremel, og man spiser retten med ”neeps” (kålroer) og kartofler til. Whisky er for skotterne, hvad champagne er for franskmændene. Alle maltwhiskytyper produceres ved stort set samme proces.

  Man kan drikke vandet fra vandhanen i hele Skotland.

  Rygning

  Det er forbudt at ryge på offentlige steder og arbejdspladser.

  Åbningstider

  Butikker:
  Mandag – lørdag: 9.00 – 18.00. Søndag: 12.30 – 17.00 (kun større varehuse) Torsdag/fredag: aften åbent til kl. 20.00.

  Banker:
  Mandag – fredag: 9.30 – 16.30. Lørdag/søndag: lukket.

  Posthuse:
  Mandag – fredag: 9.00 – 17.30. Lørdag: 9.00 – 12.30

  Pubber:
  Mandag – fredag: 10.30 – 23.30. Lørdag: 10.30 – 00.30. Søndag: 12.30 – 23.00.

 • Fakta

  • StatsformSkotland er del af Storbritannien og har konstitutionelt demokrati.
  • Hovedstad: Edinburgh med ca. 500.000 indbyggere.
  • Befolkning: 5,4 mio. indbyggere (Storbritannien 65,6 mio.).
  • Religion: 53 % protestanter, 10 % romersk katolikker, 2,6 % muslimer, resten andre religioner.
  • Sprog: Officielle sprog er engelsk, ellers tales der walisisk og gælisk.
  • Areal: 78.772 km² (Danmark 43.000 km²).
  • Højeste punkt: De 10 højeste bjerge i Storbritannien ligger i Skotland, hvoraf Ben Nevis på 1.344 m rangerer som det højeste.
  • Klima: Der er mildt tempereret kystklima, som varierer regionalt. Uanset hvilken årstid man gæster Skotland, kan vejret ændre sig fra dag til dag, og det er derfor en god ide, at medbringe tøj til skiftende vejrforhold med lune/varme dage og kølige aftener, samt muligheden for regn.

Trustpilot