Se vores Rejsekalender
Skriv til os på verden@risskov.com
Ring til os 70 22 66 00
Ring til os Åbent nu 70 22 66 00
Bled - Slovenien - Risskov Rejser

Slovenien

Velkommen til Slovenien

Når du rejser til Slovenien, får du en forunderlig kombination af Centraleuropa og Balkan. Slovenien er et af Europas mindste lande, men fyldt med store oplevelser. Landet byder på stemningsfulde byer, smukke nationalparker og spændende dyreliv. Og så har Slovenien på mange måder lånt noget af det bedste fra nabolandene – f.eks. det dejlige Middelhavsklima og gastronomien, hvor påvirkningen kan smages.

Successen Slovenien

Der venter dig et spændende eventyr, når du rejser til Slovenien. Slovenien, der ligger mellem Ungarn, Østrig, Italien og Kroatien, er et eksempel på en succeshistorie. I tiden efter opløsningen af Jugoslavien i 1991 formåede landet at komme sig over krigen, opbygge en ny stat, stabilisere økonomien og alligevel bevare traditionerne, hvilket du ved selvsyn kan opleve på din rejse til Slovenien.

Ljubljana – min elskede

Det moderne Slovenien med godt 2 millioner indbyggere har med omdrejningspunkt i hovedstaden, Ljubljana, skabt en nation, der satser på eksport, ikke mindst til de øvrige EU-lande.

Selve Ljubljana – navnet betyder ”Min elskede” – er med sine små 300.000 indbyggere overskuelig, hyggelig, velbevaret og ikke mindst nænsomt restaureret. Flere gange har Ljubljana været ramt af jordskælv med efterfølgende genopbygning, senest i 1895. På den måde får man på sin Slovenien-rejse både bygninger fra middelalderen, italiensk inspireret barok og senest art nouveau fra sidste århundrede. En særlig oplevelse er markedet og dets kolonnade tegnet af den berømte arkitekt Joze Plecnik.

Byen bugner af caféer, hvilket delvist kan tilskrives studiemiljøet. Næsten 60.000 unge slovenere læser i byen. Også designerbutikker, smykkebutikker og kunsthåndværk fylder bycentrum, og skulle man køre træt, er en frisk tur med tandhjulsbanen op på borgen Ljubljanski Grad sagen. Herfra er der et fantastisk vue ud over hovedstaden, og endnu smukkere er det ved solnedgangstid.

Der venter smukke naturoplevelser, når du rejser til Slovenien

Den uspolerede natur med brusende floder, vandfald, høje bjerge og klare søer slår benene væk under én. Naturen er præget af de store skovarealer. Faktisk er 60 % af landet dækket af skov, og her finder man også de brune bjørne, som man regner med, at der er ca. 400 eksemplarer af.

Mange benytter en ferie i Slovenien til at besøge byen Bled. Med den smukke beliggenhed ved den turkisgrønne Bled-sø er der ikke noget at sige til, at Tito, Jugoslaviens mangeårige hersker, valgte byen som sommerdomicil. Det er også et must at besøge Postojna-grotterne på en rejse til Slovenien. Efter en togtur ind i bjerget, går man med guide rundt i nogle af Europas største og flotteste drypstenshuler. Der er i øvrigt omkring 10.000 huler i Slovenien. Endelig er der mulighed for at se de berømte Lippizanerheste på statsstutteriet i Lipica. Her har man opdrættet den specielle hesterace i mere end 400 år. De fleste kender racen fra Den Spanske Rideskole i Wien, men også i Lipica er der opvisninger med de hvide heste, og der er endda mulighed for selv at få en ridetur.

Smag på Slovenien

Når du rejser til Slovenien, venter et køkken, der minder meget om de øvrige Balkanlandes, og hvad der kunne mangle af variation opvejes til fulde af de store portioner. Kødet er ofte tilberedt på grill eller paneret og stegt. Desserten er ofte en kage, f.eks. en cremesnitte eller en strudel. Til maden kan man roligt drikke lokal vin. Slovensk vin er gennemgående af god kvalitet, men det er en god idé at vælge en på flaske. Gennemsnitligt er der en vinmark for hver 70. indbygger, så der er nok at prøve. Og så bør man ikke snyde sig selv for at prøve de lokale brændevine lavet på blommer eller æbler. Na zdravje!

Vi har øjeblikket ikke nogen rejser til Slovenien – men måske du kunne være interesseret i en anden rejse, der går til fire af Sloveniens nabolande på rundrejsen Den store Balkan-rejse.

Alle rejser

Alt det praktiske

 • Inden du rejser til Slovenien

  Pas & visum

  Visum er ikke nødvendigt for danske statsborgere. Passet skal være gyldig i mindst 6 måneder ud over opholdet. Det anbefales at med- bringe en kopi af pas og forsikringspapirer, evt. både i papirform og tilgængeligt på telefonen.

  Toldregler

  For aktuelle regler om hvad man må medbringe, se Skats hjemmeside www.skat.dk og søg på ”toldregler på rejsen”.

  Rejseforsikring

  Det er mere nødvendigt end nogensinde at tegne en rejseforsikring. Det blå EU-sygesikringskort dækker kun udgifter til nødvendig læge- og sygehusbehandling, medicin mm. Under ophold i et EU-land og i Norge, Island, Liechtenstein og Schweiz. Med kun det blå EU-sygesikringskort i hånden får du samme behandling som borgerne i det pågældende land. Det vil sige, at der ofte vil være tale om egenbetaling på 30 – 40 %. Der vil ikke være hjemtransport, og der vil ikke være en dansk alarmcentral, der kan hjælpe dig, hvis du kommer til skade.

  For at få mest mulig tryghed på rejsen anbefaler vi, at du tegner en rejseforsikring. Vi samarbejder med Europæiske ERV, da deres forsikringsprodukter hører til markedets bedste. Kontakt en af vores rejsekonsulenter – de kan rådgive dig, så du får en forsikring, der passer til dit behov.

  Vær opmærksom på, at der kan være særlige betingelser for personer over 70 år.

  Medicin

  Det er en god idé at informere rejselederen om specielle sygdomme – en information, som naturligvis bliver behandlet fortroligt. Tager du livsvigtig medicin, anbefaler vi, at du medbringer et medicinpas med en beskrivelse af indholdet på engelsk. Denne kan fås hos egen læge eller på apoteket. Husk at pakke medicinen i håndbagagen.

  Valuta & kreditkort

  I Slovenien bruger man Euro. De fleste internationale kreditkort accepteres i butikker, hoteller, restauranter og caféer. Det er en god ide at medbringe et kontantbeløb, da man kan være ude for at et sted ikke tager imod kreditkort. Selv om kriminalitet med kreditkort er begrænset, er det vigtigt at holde øje med sit kort. Det er en god idé at medbringe mere end ét kreditkort. På den måde er du på den sikre side, hvis der skulle opstå problemer med det ene kort. Husk de nødvendige informationer, hvis du får brug for at spærre dit kreditkort.

  Transport

  I Slovenien oplever du en anderledes kultur, og standarder er ikke nødv- endigvis som i Danmark. Transportmidler vil være af god turiststandard efter lokale forhold. Bemærk at der på busrejser er begrænset plads til håndbagage, som skal kunne stå under sædet, da hattehylden er forbeholdt overtøj o.l.

  Drikkepenge

  Det er almindeligt at give drikkepenge til dem, der arbejder i service- branchen, da det for dem er det en del af lønnen. På restauranter og i taxa’er lægger man typisk 10% oveni regningen. Derudover giver man et mindre beløb til piccoloer og stuepigen. På rundrejsen vil der være tale om drikkepenge til buschauffører, lokalguider og hotelpersonale, men det er naturligvis helt op til den enkelte, hvor meget man ønsker at give. Af denne grund har vi derfor ikke inkluderet drikkepenge i rejsens pris.

  Lidt om hotellerne

  Hotellerne er kategoriseret med stjerner efter lokal standard. Der vil ikke være dyner som i Danmark, da man bruger lagner og tæpper som sengetøj. Tæpperne finder man i et skab på værelset eller fås i recep- tionen. Hvis man vil have rene håndklæder hver dag, skal de brugte efterlades på gulvet, men man kan vælge at tænke på miljøet, og bruge håndklæderne mere end en dag. Vi gør opmærksom på, at der i sjældne tilfælde kan forekomme hotelændringer undervejs på rejsen. Eventuelle ændringer vil tilstræbes at være af tilsvarende standard.

  Sikkerhed

  Det er en god ide, at opbevare værdigenstande i sikkerhedsboks på værelset eller i receptionen. Enkelte hoteller tager depositum for nøglen, og beløbet refunderes ved returnering. Lommetyve er primært et storbyfænomen – også i Slovenien. Gå derfor ikke med pengepung i baglomme, åben taske eller rygsæk.

  Elektricitet

  Husk opladeren til f.eks. kamera og mobiltelefon. Kroatien bruger 220v – 50 hz. – medbring en adapter, da stiktyperne kan variere.

  Mobiltelefon & Internet

  Ved opkald til Danmark tastes 0045 før telefonnummeret. Husk at slå data-roaming fra på mobiltelefonen. Alle større byer har internetcafeer. På mange hoteller er der gratis adgang til WiFi.

  Mad & drikke

  Vi anbefaler, at man køber vand på flaske.

  Rygning

  Er forbudt på offentlige steder og på de fleste hoteller.

  Indkøb & åbningstider

  Frimærker og tobak kan købes på posthus og i nogle kiosker.

  Butikker: Mandag – fredag 08.00 – 20.00. Lørdag 08.00 – 14.00. Søndag lukket.

  Banker: Mandag – fredag 07.00 – 19.00. Lørdag 07.00 – 13.00

  Posthuse: Mandag – fredag 07.00 – 19.00 (indtil kl. 22.00 på nogle turiststeder)

 • Gode råd

  Møde med en anden kultur

  Ved besøg i kirker forventes det, at skuldre og knæ er dækkede, da man ellers risikerer at blive afvist ved indgangen. Fotografering er ikke altid tilladt i kirker – spørg rejselederen eller lokale på stedet.

 • Fakta

  • Statsform: Slovenien er en republik.
  • Hovedstad: Ljubljana med 330.000 indbyggere.
  • Befolkning: 2 mio. indbyggere.
  • Religion: Hovedparten af befolkningen er katolikker.
  • Sprog: Slovensk.
  • Areal: 20.273 km².
  • Højeste punkt: Er Triglav på 2.864 m.