Ring til os 70 22 66 00
Helle i kajak - Risskov Rejser

En af verdens sidste vildmarker

Alaska er den stat i USA, hvor civilisationen senest har gjort sit indtog med alt, hvad det indebærer af infrastruktur og olieindustri. Trods det, er der stadig tusindvis af kvadratkilometer ødemark, hvor det er naturen, der bestemmer.

Af Bente Hammer

Det er de færreste, der kommer tilbage fra Alaska uden ét stort ønske – ønsket om at komme til Alaska igen. Det er som om, Alaska har en magisk tiltrækningskraft, som langt overgår andre amerikanske delstater – og hvordan hænger det sammen? Det spørgsmål har vi stillet rejseekspert Helle Skovgaard Petersen, og svaret bliver til en lang fortælling om, hvordan Alaska får én til at miste pusten igen og igen, fordi der bare er så SMUKT.

”Forestil dig, at du tager det bedste af nabolandet Canada og mikser med det bedste af New Zealand på den anden side af kloden. Men det er kun den halve historie, da alt i Alaska er meget større og endnu mere imponerende.” Helle har været i 43 lande på seks kontinenter, og Alaska har ubetinget den største plads i hendes hjerte.

Hils på bjørne og ørne

Dyrelivet er ubeskriveligt i USA’s største delstat, der er 2½ gange større end Texas. Det er som at træde ind i en gigantisk zoologisk have. Elge krydser vejen i adstadigt tempo. En grizzly og dens unge holder frokoststop i vejkanten. Og grupper af bjerggeder har indtaget bjergsiderne. ”Der er havørne overalt ved kysten. De svæver elegant under vildmarkens himmel. Og hvis du kigger godt efter den ’hvide tennisbold’ i toppen af træerne, kan du være heldig at komme tættere på fuglenes majestæt,” lyder rådet fra Helle.

Den ene oplevelse efter den anden popper op, når Helle kommer ind på de mange fascinerende dyreoplevelser, Alaska har beriget hende med. ”Det er lidt uretfærdigt at fremhæve nationalparken Denali, da også andre nationalparker i Alaska kan levere oplevelser, der sætter et solidt aftryk. Som dengang i Denali, der udspillede sig følgende sceneri: En grizzly godt i gang med at æde et rensdyrådsel, mens to ulve misundeligt ser på. En ung elg går langs vejen og går ind i krattet, hvor en grizzly-mor og to unger går. Vi holdt alle vejret! Elgen slap væk. Mor og unger kom ud i det fri og legede bare 15 m fra os.”

Invitation til aktive oplevelser

Du får den bedste Alaska-oplevelse, når du tilføjer rejsen et aktivt element, anbefaler Helle. Det skal ikke nødvendigvis være det vildeste vilde, men parkér bilen og følg en af de mange afmærkede vandreruter. På en vandretur til toppen af Harding Icefield i nærheden af Seward, kan du opleve noget så specielt som tempereret regnskov side om side med en gletsjer.

”En af mine største Alaska-oplevelser fik jeg på en tur i havkajak ved Columbia-gletsjeren i nærheden af Valdez. Stilheden – jeg har aldrig før eller siden ’hørt’ noget lignende. Lyden af pagajen, der stille glider gennem vandet – og pludselig bliver stilheden brudt af en gennemtrængende, tordnende lyd, når et af de kæmpemæssige isbjerge vender bunden i vejret.” Men stilheden var ikke hele eventyret, for af og til dukkede sæler og havoddere op for lige at tjekke, hvem der var kommet på besøg. Selv om du ikke har prøvet at sejle i havkajak tidligere, forsikrer Helle, at der ikke er noget at betænke sig på. Tager du med på en guidet tur, får du en grundig instruktion, og guiden skal nok sørge for, at det bliver en stor naturoplevelse.

Helles sidste kommentar til Alaskas magi er denne: ”Hvor andre steder i Nordamerika end i Alaska kan du vandre, hvor kun få tidligere har sat sine fødder?”

Vil du selv opleve Alaska?

Så kan du blive inspireret i vores rejseunivers, der både byder på rundrejser, kør-selv-ferier og skræddersyede rejser til Alaska. Vi har to rundrejser Det uberørte Alaska og Canada & Alaska Cruise – og er du mere til kør-selv-ferie, kan du vælge mellem tre forskellige: Grand Tour of Alaska, Alaska på den aktive måde og Alaska & Yukon Highlights – og er du mere til skræddersyede rejser der krydres med udflugter, kan du se to spændende bud på en 2- og 3-dages udflugt, nemlig Bjørneeventyr på Kodiak Island og Besøg i gletsjernes paradis

    Trustpilot