Ring til os Åbent nu 70 22 66 00

Rundrejser til Albanien

Velkommen til Albanien

Glæd dig til at se en anden side af Europa, når du rejser til Albanien. Det tidligere lukkede land har åbnet dørene til omverdenen, og overalt mødes man af gæstfrihed og venlighed af en befolkning, der glæder sig over de nye tider.

En rejse til Albanien er en rejse til Europas sidste hemmelighed

Albaniens bankende hjerte, hovedstaden Tirana, har gennemgået en kæmpe udvikling, siden byen vågnede ved kommunismens fald i 1990’erne. Her er farverige huse, skøre påfund, skønne pladser og små gågader, hvor det er en fornøjelse at gå tur. Her er trendy butikker og velklædte mennesker, og langs de store boulevarder ses levn fra osmannerne, italienerne og kommunismen. Byen blev grundlagt af en feudal herremand i 1614, og de første bygninger var en moské, et bageri og et tyrkisk bad. På din rejse til Albanien kan du i det store Nationalhistoriske Museum få en fin introduktion til Albaniens historie og se arkæologi fra antikken til det kommunistiske styre. Museet ligger på Skanderbeg-pladsen, der er den største plads i Tirana med E`them Bey Moskéen og klokketårnet. Læg også vejen forbi den engang “forbudte bydel”, Blloku, hvor der kun var adgang for regeringsfolk, men nu er de unges tilholdssted med byens bedste caféer, butikker og restauranter. Her kan du stifte bekendtskab med det albanske køkken, der er inspireret af både tyrkisk, græsk og italiensk madkultur, men samtidig også har sit eget særpræg.

Bjergbyer, uindtagelige borge og den antikke fortid

Når du rejser til Albanien er det værd at besøge den UNESCO-fredede bjergby Berat, der siges at være en af de smukkeste byer i Albanien. Der hersker en særlig stemning med osmannisk arkitektur, klostre, ortodokse kirker og smalle veje med toppede brosten. Den todelte by ligger i en kløft ved floden Osumi, og over byen troner det imponerende citadel. En anden bjergby man bør besøge på sin rejse til Albanien, er Gjirokastra med kalkstensveje, skifertage og de karakteristiske huse, der ligner middelaldertårne. Byen med de brolagte gader og den enestående arkitektur er på UNESCOs verdensarvsliste og er desuden fødeby for landets internationalt anerkendte forfatter Ismail Kadare og Albaniens tidligere diktator Enver Hoxha. Hoxha sørgede for, at byen kom på listen over bevaringsværdige museumsbyer, men efter kommunismens fald begyndte husene desværre at forfalde. På toppen af bjerget ligger den uindtagelige borg, der blev brugt som politisk fængsel under Hoxhas styre. Borgen huser nu Det Nationale Våbenmuseum med alle former for våben, som er blevet brugt og produceret i Albanien siden antikken.

Vil man fordybe sig yderligere i Albaniens antikke fortid kan man besøge Albaniens mest kendte arkæologiske udgravning, Apollonia. Her kan man se det arkæologiske museum og ruinerne af amfiteatret, Agonothetes-monumenterne, biblioteket, Mosaikhuset, fontænen og bymuren i både græsk- og romersk byggestil. I området nær den græsk-romerske by Butrint finder man på en halvø omgivet af smukke laguner en af de mest bemærkelsesværdige arkæologiske udgravninger i Balkan-området. Stedet pirrer fantasien, og man kan levende forestille sig livet i Romerrigets storhedstid. En gammel fæstning huser et lille museum med udsigt over udgravningerne, der er et af de sidste uspolerede historiske områder i landene ved Middelhavet.

Smag på Albanien

På en rejse til Albanien kan man også benytte sig af chancen for at lære befolkningen nærmere at kende. Hvis man bliver inviteret indenfor hos en familie, kan man eksempelvis se, hvordan kvinderne i huset forbereder “byrek”, der er små fyldte pakker af butterdej, og som man mener stammer fra det gamle tyrkiske eller romerske køkken. Albanerne bor ikke i små kernefamilier, men sammen med den ældre generation, og det er kvinderne, der sørger for det huslige arbejde.

De små traditionelle kystbyer er kendt i hele landet for deres citroner og oliven, og det er muligt at besøge familieejede citrusplantager og olivengårde, hvor man på interessante rundvisninger kan få indblik i dyrkningen og produktionen. Derudover er der også en del vingårde, man kan besøge, hvor der venter gode kvalitetsvine, der fremstilles efter gamle traditioner. Det er bare med at komme af sted!

Find din næste rejse til Albanien nedenfor.

Alle rejser

Alt det praktiske

 • Inden du rejser til Albanien

  Pas & visum

  Visum er ikke nødvendigt for danske statsborgere, men passet skal være gyldigt i mindst 6 måneder udover opholdet. Det anbefales at medbringe en kopi af pas, vaccinationskort og forsikringspapirer, evt. både i papirform og tilgængeligt på telefon.

  Toldregler

  For aktuelle regler om hvad man må medbringe – se Skats hjemmeside www.skat.dk og søg på ”toldregler på rejsen”.

  Rejseforsikring

  Det er vigtigt at tegne en rejseforsikring, der f.eks. dækker omkostninger ved sygdomsbehandling og hjemtransport og i forbindelse med stjålne og ødelagte ejendele, da Risskov Rejser ikke påtager sig noget ansvar i den forbindelse. Vi samarbejder med Europæiske ERV, fordi dækningen på deres produkter hører til markedets bedste. Kontakt vores rejsekonsulenter – de kan rådgive dig, så du får en forsikring, der passer til dit behov.

  Vær opmærksom på, at der kan være særlige betingelser for personer over 70 år.

  Medicin

  Det er en god idé at informere rejselederen om specielle sygdomme – en information, som naturligvis bliver behandlet fortroligt. Tager du livsvigtig medicin, anbefaler vi, at du medbringer et medicinpas med en beskrivelse af indholdet på engelsk. Denne kan fås hos egen læge eller apoteket. Husk at pakke medicinen i håndbagagen.

  Valuta & kreditkort

  Møntfoden er Albansk lek (ALL). Vi anbefaler, at der medbringes et beløb i kontanter i Euro, som veksles lokalt. Derudover kan der hæves i automater i de fleste byer. Nogle butikker, restauranter og cafeer tager ikke mod internationale kreditkort. Der kan være en begrænsning på, hvor meget man må hæve på kreditkort, og beløbet afhænger af den enkelte bank og det enkelte kort. Selv om kriminalitet med kreditkort er begrænset, er det vigtigt at holde øje med sit kort, og det er en god idé at medbringe flere kreditkort. Husk nødvendig information, hvis det bliver nødvendigt at spærre kortet.

 • Lokale forhold

  Tidsforskel

  Albanien har samme tid som Danmark.

  Transport

  I Albanien oplever du en anderledes kultur, og standarder er ikke nødvendigvis som i Danmark. Transportmidler vil være af god turiststandard efter lokale forhold. Bemærk at der på busrejser er begrænset plads til håndbagage, som skal kunne stå under sædet, da hattehylden er forbeholdt til overtøj o.l.

  Drikkepenge

  Det er almindeligt at give drikkepenge til dem, der arbejder i servicebranchen, da det for dem er en del af lønnen. Derfor er det vigtigt, at man er opmærksom på denne skik. På restauranter og i taxa’er lægger man typisk 10-15 % oveni regningen. På rundrejsen vil der være tale om drikkepenge til buschauffører og hotelpersonale, men det er naturligvis helt op til den enkelte, hvor meget man ønsker at give. Af denne grund har vi derfor ikke inkluderet drikkepenge i rejsens pris.

  Lidt om hotellerne

  Hotellerne er kategoriseret med stjerner efter lokal standard. Der vil ikke være dyner som i Danmark, da man som sengetøj bruger lagner og tæpper, som findes i et skab på værelset eller kan fås i receptionen. Hvis man vil have rene håndklæder hver dag, skal de brugte efterlades på gulvet, men man kan vælge at tænke på miljøet, og bruge håndklæderne mere end en dag. Vi gør opmærksom på, at der i sjældne tilfælde kan forekomme hotelændringer undervejs på rejsen. Eventuelle ændringer vil tilstræbes at være af tilsvarende standard.

  Sikkerhed

  Opbevar værdigenstande i en sikkerhedsboks på værelset eller i receptionen. Enkelte hoteller tager depositum for nøglen, og beløbet refunderes når man afleverer nøglen. Lommetyve er primært et storbyfænomen – også i Albanien. Gå derfor ikke med pengepung i baglomme, åben taske eller rygsæk.

  Elektricitet

  Husk opladeren til f.eks. kamera og mobiltelefon. Albanien bruger 220v – 50 hz. – medbring en adapter, da stiktyperne kan variere.

  Mobiltelefon & Internet

  Ved opkald til Danmark eller dansk mobiltelefon tastes 0045 før telefonnummeret. Bemærk at det kan være dyrt at benytte sin mobiltelefon i Albanien. Der findes internetcaféer mange steder, dog er forbindelsen ikke altid så god som herhjemme.

  Mad & drikke

  Det albanske køkken er inspireret af både tyrkisk, græsk og italiensk madkultur, men har samtidig også sit eget særpræg. Et typisk frokostmåltid kan bestå af strimlet og langsomt kogt kød samt kogte løse ris. Som tilbehør serveres der salat med olieedikkedressing og friske grønsager som f.eks. agurker, tomater, peberfrugt og oliven. Der spises meget fisk og skaldyr i de kystnære områder og ved søerne. Undgå isterninger og at drikke vand fra hanen. Vand på flaske kan købes mange steder. Tjek at flasken er uåbnet/forseglet inden brug. Brug ligeledes vand på flaske til tandbørstning

  Rygning

  Det er ikke tilladt at ryge på offentlige steder og arbejdspladser.

 • Gode råd

  Generelt

  Ved evt. bagageforsinkelse er det en fordel at have de vigtigste ting ved hånden. F.eks. medicin, kontaktlinsevæske, tandbørste og et ekstra sæt tøj pakkes gerne i håndbagagen. Bemærk, at der om aftenen kan være markant køligere, medbring derfor en jakke. Hav altid håndsprit i tasken.

  Møde med en anden kultur

  Ved besøg i kirker og andres religiøse bygninger forventes det, at skuldre er dækket, og at bukser, kjole eller nederdel dækker knæ, da man ellers risikerer at blive afvist ved indgangen. Fotografering er ikke altid tilladt i kirker og andre religiøse bygninger – spørg rejselederen eller de lokale.

 • Fakta

  • Statsform: Albanien er en republik.
  • Hovedstad: Tirana med 421.000 indbyggere.
  • Befolkning 3 mio. indbyggere.
  • Religion: Muslimer 70 %, albanske ortodokse 20 %, romersk katolske 10 %.
  • Sprog: Albansk (officiel), græsk, vlach, romani, slaviske dialekter.
  • Areal: 28.748 km² (Danmark 43.000 km²).
  • Højeste punkt: Maja e Korabit (Golem Korab) på 2.764 m.
  • Klima: Mildt tempereret med kolde, overskyede og våde vintre samt varme, klare og tørre somre.