Ring til os Åbent nu 70 22 66 00

Rejser til Armenien

Velkommen til Armenien

Når du rejser til Armenien, vil du opleve et land, der på trods af den nyere barske historie, er et yderst gæstfrit og imødekommende land. Landet er et af de ældste kristne lande i verden, er beriget med en betagende højlandsnatur og har et kontrastfyldt hverdagsliv med modernitet i de større byer og landbrugsliv i de mindre landsbyer. Grundet landets tusindårige religiøse historie rejser man ikke langt, førend man støder på et gammelt kloster eller en gammel kirke. I Armeniens åndelige centrum, Etjmiadzin, kan man opleve tre kirker, der alle er på UNESCOs liste over verdens kulturarv. Her kan man besøge Armeniens ”moderkirke”, som ifølge legenden blev opført af Skt. Gregorius, der tilskrives æren for at have omvendt armenerne til kristendommen. Den anden kirke er viet til Skt. Hripsime, der var en af de nonner, der valgte at gå i døden for sin tro, og lidt uden for byen kan man se den tredje kirke – eller rettere sagt ruinerne af katedralen i Zvarnots – for efter et jordskælv i år 930 er det primært de rigt dekorerede søjler, der vidner om en imponerende kirke.

Etjmiadzin ligger blot 20 km fra Jerevan, der er hovedstaden i Armenien. Millionbyen er på størrelse med København og er præget af sovjetisk byggestil. Trods den lidt slidte fremtoning gemmer Jerevan på en interessant historie, da det er en af de ældste byer i verden. Her kan man bl.a. besøge Matenadaren – Det Armenske Håndskriftsmuseum – som er opkaldt efter munken Mesrop Mashtots, der udviklede det karakteristiske armenske alfabet omkring 400 e.Kr. Ved Republik-pladsen, som tidligere hed Lenin-pladsen, ligger det Nationale Kunstmuseum og massevis af caféer, og bestig også Kaskaden, som er en monumental trappekonstruktion, der er hugget ud i klipperne, og som leder op til den centrale del af Jerevan. Størstedelen af anlægget med trappepartier, gårdhaver og indendørs sale er bygget i perioden 1976-1988. Det er også værd at se den 22 m høje kobberstatue ”Moder Armenia”, hvor folk lægger blomster 9. maj for at mindes de faldne armeniere under 2. verdenskrig. Husk endelig også at hæve blikket undervejs på din opdagelse af Jerevan, da man fra byen har udsigt til landets nationalbjerg, Ararat-bjerget, der er en snedækket og sovende vulkan, hvor Noahs Ark ifølge biblen endte efter syndfloden.

Rejser til Armenien vil også kunne gøre naturelskeren glad, da der er rigeligt med bjergterræn at udforske. Kaukasusbjergene løber bl.a. gennem landet, og der er gode muligheder for aktive udfoldelser, hvis man er bidt af en gal vandrer. Ved Armeniens største sø, der ligger i 1.900 m højde, er der mulighed for virkelig smukke vandreture, og går man rundt om søen, støder man på en masse gamle klostre undervejs. Skulle du have lyst til at kombinere smukke klosteroplevelser og delikate smagsoplevelser er det værd at køre op i bjergene til Noravank, der er et klosterkompleks beliggende højt på en klippe, og kører man videre, kommer man gennem Areni-distriktet, der er kendt for at producere Armeniens bedste rødvin. Her er der flere små vingårde, hvor man kan komme ind og smage på herlighederne.

Alle rejser

Alt det praktiske

 • Inden du rejser til Armenien

  Pas og visum

  Visum er ikke nødvendigt for danske statsborgere, når rejsen er på mindre end 180 dage. Derimod skal passet være gyldigt i mindst 6 måneder udover opholdet.

  Det anbefales at medbringe en kopi af pas, vaccinationskort og forsikringspapirer, evt. både i papirform og tilgængeligt på telefon.

  Toldregler

  For aktuelle regler om hvad man må medbringe –  se Skats hjemmeside www.skat.dk og søg på ”toldregler på rejsen”.

  Rejseforsikring

  Det er vigtigt at tegne en rejseforsikring, der f.eks. dækker omkostninger ved sygdomsbehandling og hjemtransport og i forbindelse med stjålne og ødelagte ejendele, da Risskov Rejser ikke påtager sig noget ansvar i den forbindelse.

  Vi samarbejder med Europæiske ERV, fordi dækningen på deres produkter hører til markedets bedste. Kontakt vores rejsekonsulenter – de kan rådgive dig, så du får en forsikring, der passer til dit behov.

  Vær opmærksom på, at der kan være særlige betingelser for personer over 70 år.

  Medicin & vaccinationer

  Det er en god idé at informere rejselederen om specielle sygdomme – en information, som naturligvis bliver behandlet fortroligt. Tager du livsvigtig medicin, anbefaler vi, at du medbringer et medicinpas med en beskrivelse af indholdet på engelsk. Denne kan fås hos egen læge eller på apoteket. Husk at pakke medicinen i håndbagagen.

  Vi gør opmærksom på, at vaccinationer altid bør drøftes med egen læge, men normalt anbefales vaccination mod stivkrampe og smitsom leverbetændelse (hepatitis A). For yderligere information, kontakt venligst egen læge eller i god tid inden afrejse.

  Valuta og kreditkort

  Valutaen i Armenien hedder Armenian Dram (AMD), og 1.000 AMD svarer d.d. til 24 DKK.  Man skal ikke veksle til armensk valuta i Danmark. Medbring hellere US-dollars eller euro, som veksles ved ankomsten. Det er muligt at betale med kreditkort på hoteller og i større forretninger. Mod gebyr er det muligt at hæve på sit kreditkort i bankernes hæveautomater. Husk at medbringe pas ved enhver veksling.

  Det kan anbefales at medbringe mere end ét kreditkort. På den måde er du på den sikre side, hvis der skulle opstå problemer med det ene kort. Husk de nødvendige informationer, hvis du får brug for at spærre dit kreditkort.

 • Lokale forhold

  Tidsforskel

  Armenien er 2 timer foran i forhold til Danmark.

  Transport i Armenien

  Busserne i Armenien har ikke helt samme standard som i Europa, men vi har naturligvis valgt den bedste kategori med aircondition. Bemærk, at der er begrænset plads til håndbagage på busrejsen. Håndbagagen skal kunne stå under sædet eller være på hattehylden.

  Drikkepenge

  På restauranter og caféer er drikkepenge inkluderet, men det er kutyme at runde op eller give 10 %. På rundrejsen vil der være tale om drikkepenge til buschauffører, lokalguider og hotelpersonale. Rejselederen vil foreslå et beløb, men det er naturligvis helt op til den enkelte, hvor meget man ønsker at give. Af denne grund har vi derfor ikke inkluderet drikkepenge i rejsens pris.

  Lidt om hotellerne

  Vi har valgt hoteller med god beliggenhed, og som har 3 eller 4 stjerner kategoriseret efter lokal standard.

  Sikkerhed

  Armenien er generelt et sikkert land at rejse i, men man skal selvfølgelig passe på sine ejendele. Benyt en safety-box på værelset eller få opbevaret værdigenstande i receptionen. Enkelte hoteller tager depositum for nøglen, og beløbet refunderes, når man afleverer den igen. Lommetyve er primært et storbyfænomen – også i Armenien. Hold værdigenstande tæt til kroppen og gå ikke med pengepung i baglomme, åben taske eller rygsæk.

  Elektricitet

  Stikkontakterne i Armenien er de samme som i Danmark, så en adapter er ikke nødvendig.

  Mobiltelefon og internet

  Ved opkald til Danmark eller dansk mobiltelefon tastes 0045 før telefonnummeret, men det kan være dyrt at ringe. Der findes internetcaféer mange steder i Armenien, dog er forbindelsen ikke altid så stabil.

  Mad og drikke

  Det frarådes at drikke vand direkte fra hanen, køb i stedet mineralvand på flaske. Det armenske køkken består for det meste af lam, enten grillet, serveret i en suppe eller i en gryderet. Retter som ”shashlik” eller ”bozbash” hører til de populæreste.

 • Gode råd

  Generelt

  Ved evt. bagageforsinkelse er det en fordel at have de vigtigste ting ved hånden. Det er en god ide at pakke f.eks. medicin, kontaktlinsevæske, tandbørste og ekstra  tøj i håndbagagen.

  Bemærk, at der om aftenen kan være markant køligere, medbring derfor en jakke.

  Møde med en anden kultur

  En hovedregel er altid ”gør som de lokale gør”. Ved besøg i kirker og andre hellige bygninger forventes det, at skuldre og knæ er dækkede, da man ellers risikerer at blive afvist ved indgangen. Fotografering er ikke altid tilladt i moskéer, kirker og andre religiøse bygninger. Vi anbefaler, at man spørger rejselederen eller de lokale. Spørg også inden du tager billeder af lokale.

 • Fakta

  • Statsform: Armenien er en republik
  • Befolkning: 3 millioner indbyggere
  • Hovedstad: Jerevan
  • Areal: 29.743 km² (Danmark 43.094 km²)
  • Religion: Armensk- ortodokse 94,7 %, andre kristne (4 %)
  • Sprog: Armensk
  • Højeste bjerg: Aragat, et bjerg på 4.095 m.
  • Klima: Man har et udpræget kontinentalt klima i landet. I Armenien vil man opleve store svingninger i temperaturen mellem nat og dag. Om sommeren er det ekstra varmt og om vinteren er det ekstra koldt.