Ring til os 70 22 66 00

Inkl. helpension!

Inkl. helpension!

Iran – poesi og pragt i det gamle Persien

På grund af den nuværende situation i Iran har vi indstillet salget af rejser til landet. 

På denne eventyrlige rundrejse til Iran får du et helt særligt indblik i det gamle Persien, som i sin storhedstid afsatte betagende kulturelle, arkitektoniske og religiøse aftryk for eftertiden. På rejsen stifter vi bekendtskab med persisk kultur og historie på helt tæt hold, og der venter besøg i byer, som sædvanligvis ikke besøges af tilrejsende. Denne rejse til Iran byder bl.a. på besøg i den tidligere persiske hovedstad Persepolis, som blev anlagt med henblik på at indgyde ærefrygt i besøgende og demonstrere perserrigets magt og pragt. I Pasargardae besøger vi kong Kyros’ grav og udgravninger, hvor vi får et tydeligt billede af, hvor stor denne tidligere hovedstad engang var.

I den nuværende hovedstad, Teheran, lægger vi vejen forbi det prægtige og UNESCO-fredede Golestan-palads, hvorfra de persiske herskere regerede landet. Og vi stifter bekendtskab med det moderne Iran, når vi lægger vejen forbi den gamle amerikanske ambassade, hvor 52 amerikanere blev holdt som gidsler i 444 dage, inden krisen sluttede i januar 1981.

Irans kultur og traditioner er uløseligt forbundet med religion, og vi begiver os ind i fortiden i nogle af de mest ikoniske moskéer og templer. Landet er også berømt for sine imponerende haver, og vi besøger nogle af de smukkeste: Fin-haven fra 1500-tallet, Doulat Abad-haven med vindtårnene og Eram-haven, som velfortjent er kendt som Paradishaven. Klassisk poesi er for de fleste iranere en levende del af tilværelsen, og spørger du en tilfældig iraner på gaden, vil vedkommende sandsynligvis være i stand til at recitere et digt for dig. Det siges, at et iransk hjem bør have to ting: et eksemplar af koranen og et af poeten Hafez’ samlede værker. For mange iranere er poeten Hafez’ grav derfor et vigtigt pilgrimsmål, og vi besøger gravmælet, som ligger i en smuk persisk have.

Glæd dig fordi

 • du oplever den persiske kultur og historie på tætteste hold
 • der venter besøg i landsbyer, som turister normalt ikke oplever
 • du kommer til de gamle myteomspundne persiske hovedstæder Persepolis og Pasargadae
 • der venter et spændende besøg i Isfahan med dets berømte plads, paladser, basar og moskéer
 • du kommer helt tæt på den gamle zoroastriske religion i Yazd
 • oplever Irans kulturhovedstad Shiraz er et af højdepunkterne
 • du besøger de verdensberømte persiske haver i Fin, Yazd og Shiraz
 • vi har håndplukket restauranterne til dig og sørget for helpension
Antal dage
11 dages rundrejse
Pris
Ingen ledige afgange
Afrejse fra
Billund, København
Dansk rejseleder
Christian Rosenberg

Danmarks bedste rundrejse til Iran fordi

Rejsen indeholder alle de store seværdigheder og overraskende oplevelser

Vi har sørget for helpension alle dage og håndplukket de skønne 4- og 5-stjernede hoteller til dig

Der er både et omfattende udflugtsprogram og tid til oplevelser på egen hånd

Danmarks bedste rundrejse til Iran fordi

Mød din rejseleder

Christian Rosenberg - Produktchef / grupper - Risskov Rejser
Oplev Iran med Christian Rosenberg

Christian har arbejdet i rejsebranchen siden 1999, både som rejseleder og som producent af vores grupperejser med dansk rejseleder. Hans rejselyst har bragt ham gennem store dele af verden, og han har i mange år boet og arbejdet i udlandet. Favoritrejsemålene er mange, men bl.a. Iran har en særlig plads i hans hjerte. Christian er uddannet teolog fra Københavns Universitet og er en dygtig formidler af sin store viden.


Læs mere om Christian Rosenberg

Dagsprogram

 • Dag 1 Afrejse fra Danmark

  Vi flyver fra Danmark mod det gamle Persien.

 • Dag 2 Byrundtur i Teheran med Golestan-paladset, Nationalmuseet og shahens kronjuveler

  Vi ankommer først på morgenen til Irans hovedstad, Teheran, der ligger ved foden af Alborz-bjergene, og kører til vores hotel, hvor der vil være tid til at forfriske sig og spise morgenmad, inden vi begynder vores byrundtur i hovedstaden.

  Vi starter dagen med at besøge det enestående Golestan-palads, der er selve indbegrebet af det gamle persiske kongedømme. Paladset blev anlagt af Safavide-dynastiet, men det var Qajar-herskerne, der i 1700-tallet udvidede det og skabte det pragteksempel på klassisk persisk arkitektur, der står i dag. Det var her, at de persiske herskere regerede landet, og det giver sig udtryk i den sublime elegance, der hviler over stedet. Vi besøger dele af det UNESCO-fredede palads og udforsker den smukke have.

  Irans Nationalmuseum indeholder de vigtigste arkæologiske fund fra det gamle Persien, og på museet får vi et enestående indblik i Persiens rige fortid. Vi ser blandt andet den bevingede løve fra oldtidsbyen Susa, fund fra Kong Xerxes palads i Persepolis og mange andre enestående genstande.

  Inden vi fortsætter dagen, stifter vi vores første bekendtskab med det persiske køkken, når vi spiser frokost på en lokal restaurant. På vores vej gennem Teheran oplever vi også landets moderne historie, når vi passerer den gamle amerikanske ambassade, hvor 52 amerikanerne blev holdt som gidsler i 444 dage, inden krisen sluttede i januar 1981.

  I en underjordisk bunker under den iranske centralbank findes det ekstraordinære Kronjuvelmuseum. Samlingen er helt utrolig og indeholder en helt unik samling af de rigdomme, som de persiske herskere op til den sidste shah besmykkede sig selv og deres omgivelser med. De mest berømte genstande er Juvelgloben og Påfugletronen, som blev brugt af de persiske shaher. Samlingen giver et indblik i den kolossale rigdom, som fandtes i det gamle persiske shah-rige.

  Persiske tæpper er selve indbegrebet af persisk kunsthåndværk. Vi slutter vores tur rundt i Teheran af med at besøge Det Nationale Tæppemuseum, hvor der er udstillet tæpper fra 1600-tallet og frem til i dag. De udstillede tæpper giver en unik indsigt i klassisk persisk tæppevævning og -design og de mange symbolske betydninger, der findes i tæpperne.

  Om aftenen spiser vi middag på en klassisk persisk restaurant.

  Inkluderede måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad.

  Her bor du dag 2

  Howeyzeh Hotel

  Dette 4-stjernede hotel er placeret centralt i Tehran. Værelserne er nydeligt og moderne indrettede og med aircondition og Wi-Fi. Hotellets restau...

 • Dag 3 Den gamle handelsby Kashan, den UNESCO-fredede Fin-have og Abyaneh

  Vi forlader Teheran og kører mod den gamle handelsby Kashan, der ligger i en oase i udkanten af ørkenen Dasht-e Kavir. Kashan blev i 1100-tallet kendt for sin keramik-, tekstil- og kakkelproduktion. Varerne fra Kashan blev eksporteret ud i verden, og købmændene i byen fik samlet store rigdomme. I dag er byen mest kendt for sit rosenvand, som kan købes i Kashans fine, lille basar.

  Vi besøger to pragteksemplarer af købmandshuse fra 1800-tallet, der er bygget på traditionel vis med vandbassiner, figenhaver, gårdspladser og vindfangere. Der bliver også tid til et lille besøg i Kashans basar, hvor du kan gå på opdagelse efter det berømte rosenvand, inden vi spiser frokost i byen.

  Lidt uden for Kashan ligger Irans ældste persiske have, Fin-haven, som blev anlagt i 1500-tallet. Haven er i dag optaget på UNESCOs verdensarvsliste som et klassisk eksempel på persisk havearkitektur. De persiske haver symboliserer paradiset, og havedesignet bredte sig ud fra Persien til Indien i øst og Andalusien i vest. Med dets mange vandløb, blomster, pavilloner og cyprestræer er Fin-haven et enestående eksempel på dette.

  I bakkerne syd for Kashan ligger den gamle landsby Abyaneh, hvor det føles som om, at tiden er gået i stå for århundreder siden. Med dets røde lerklinede huse, små snørklede stræder, resterne af det lille zoroastriske ildtempel og de knap 300 indbyggere – der stadig taler en gammel persisk dialekt, og hvor kvinderne går traditionelt klædt – er Abyaneh et vidnesbyrd om det gamle Persien. Vi besøger landsbyen, inden vi kører videre mod Isfahan.

  Vi spiser middag på en klassisk restaurant i Isfahan.

  Inkluderede måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad.

  Her bor du dag 3-5

  Safir Hotel

  Dette 4-stjernede hotel er placeret i hjertet af Isfahan, tæt på mange af byens store seværdigheder. Hotellet er nyrenoveret og fremstår modern...

 • Dag 4 Den gamle bydel med Sheikh Loftollah-moskéen, Ali Qapu-paladset og basaren i Isfahan

  Klassisk islamisk arkitektur i verdensklasse, persiske haver, store boulevarder, paladser, en levende basar og de gamle bydele giver Isfahan et elegant udtryk, der ikke findes andre steder i Iran. Isfahan var et vigtigt stop på Silkevejen, og i 1500-tallet gjorde shah Abbas byen til sin hovedstad, og Isfahans guldalder indledtes.

  Centralt i den gamle bydel ligger den berømte Naqsh-e Jahan-plads, der er en af verdens største af sin slags og er optaget på UNESCOs verdensarvsliste. Pladsen er flankeret af nogle af de vigtigste og smukkeste monumenter, og i gaderne rundt om pladsen findes den berømte basar. Vi starter dagen med at gå ind på Naqsh-e Jahan-pladsen, og vi besøger de fantastiske monumenter, der ligger rundt om pladsen.

  For enden af pladsen ligger den store Shah-moské, som med sin blå kuppel er et af de mest ikoniske billeder af Isfahan. Moskéen blev bygget af shah Abbas I og står i dag præcis som den gjorde, da den blev bygget for 400 år siden. Vi besøger Sheikh Loftollah-moskéen som regnes for en af de smukkest udsmykkede moskéer i den muslimske verden. De mange arabesker og geometriske mønstre er holdt i blå og mørke nuancer, mens kuplen er i lysere nuancer. Moskéen blev opført til kongefamilien og var deres private moské i Isfahan.

  På pladsens vestlige side ligger det imponerende Ali Qapu-palads, der blev opført af shah Abbas. Det var her kongen modtog sine gæster, inden man blev ført videre ind i det store paladsområde, og det var her, de store royale banketter blev holdt. Fra paladsets terrasse kunne kongerne også overvåge polokampe, militærparader og hestevæddeløb, som fandt sted på pladsen.
  Dekorationen i paladset er udsøgt, motiverne er naturalistiske, og fugle, blomster og planter slynger sig om hinanden. Vi besøger paladset, og ser nærmere på de mange rigt udsmykkede rum. Inden vi fortsætter vores byvandring gennem den gamle bydel, spiser vi frokost på en lokal restaurant.

  Isfahans basar er en af verdens mest berømte. Her sælges alt fra lokal nougat over safran til persiske tæpper. Alt kan findes her, og Isfahan er et af de bedste steder at handle i Iran. Vi fortsætter gennem basaren til Jame-moskéen, som ligger i udkanten af basarområdet og i dag er en aktiv moské, og endnu et udtryk for den fantastiske persiske arkitektur. Forskellige muslimske dynastier har gennem tiden alle sat deres præg på moskéen og gjort den til Irans største moské. Vi besøger moskéen, hvorefter resten af dagen er på egen hånd i Isfahans basarområde.

  Vi spiser middag på en god lokal restaurant.

  Inkluderede måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad.

 • Dag 5 Hasht Behesht- og Chehel Sotun-paladserne og det armenske kvarter med Vank-katedralen

  Chahar Bagh-avenuen er den mest berømte avenue i Iran, anlagt af shah Abbas og tegnet af sheikh Bahai, der ligeledes planlagde Naqsh-e Jahan-pladsen. Avenuen er seks kilometer lang og forbinder de nordlige og sydlige dele af byen, og oprindeligt blev der anlagt bygninger langs med avenuen, som husede administrationen og udenlandske repræsentanter.

  Det er blandt andet her, man finder de to smukke paladser Hasht Behesht og Chehel Soutun. Hasht Behesht blev bygget af shah Suleiman I og er rigt udsmykket med klassiske persiske motiver. Chehel Sotoun blev anlagt som en lystpavillon i en smuk have og er i dag på UNESCOs verdensarvsliste. Vi besøger begge paladser.

  Det gamle Persien kontrollerede store landområder og også en del af det gamle armenske område. I 1600-tallet blev en stor del armenere fragtet til Isfahan for at deltage i arbejdet med den nye hovedstad. I dag lever mange armenske efterkommere i Iran og udgør en af Irans mange etniske grupper. Vi besøger det gamle armenske kvarter og skal besøge Vank-katedralen, som stadig er i brug som kirke. Katedralen er fra 1600-tallet og er rigt udsmykket med freskoer.

  Der bliver også tid til at spise frokost på en restaurant i det armenske kvarter, inden vi kører til Zayandeh-floden, der deler Isfahan i to. Her ser vi byens to gamle berømte broer – Khajou og Siosepol. Siosepol, der på persisk betyder ”de 33 broer”, og henviser til de 33 brohvælvinger, blev anlagt af shah Abbas I og er 298 meter lang. Khajou-broen, der blev anlagt af shah Abbas II, går for at være den smukkeste af Isfahans broer. Herefter er resten af dagen til fri disposition i Isfahan, inden vi mødes igen om aftenen for at spise middag på en god restaurant.

  Inkluderede måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad.

 • Dag 6 Historiske Nain, besøg i Mohammadiyeh-landsbyen og videre til Yazd

  I dag fortsætter vores rejse sydpå hen over det iranske plateau mod ørkenbyen Yazd. Halvvejs mellem Isfahan og Yazd ligger den gamle vigtige by Nain. Det var her en af de tidligste store moskéer blev bygget efter araberne havde erobret Persien, og byen har nogle vigtige seværdigheder, som vi skal besøge. Byens store moské blev bygget i 700-tallet oven på et gammelt ildtempel, som man finder levn fra i moskéens kælder. Over for moskéen ligger en række fine, traditionelle Pnia-ørkenhuse, og et af dem er blevet omdannet til et etnologisk museum, der fortæller om områdets historie. Vi besøger museet og går gennem byen til den restaurant, hvor vi skal nyde vores frokost.

  Lidt uden for Nain ligger Mohammadiyeh-landsbyen, som vi besøger efter frokost. I landsbyen væver de lokale stadig traditionelle dragter og tæpper af kamelhår, og en del af væverierne har til huse i gamle huler, der blev brugt som tidlige zoroastriske ildtempler. Fra Mohammadiyeh kører vi til Yazd, hvor vi overnatter de næste to nætter. Vi spiser middag på hotellets restaurant.

  Inkluderede måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad.

  Her bor du dag 6 & 7

  Moshir al-Mamalek Garden Hotel

  Hotellet er beliggende i den gamle Moshir al-Mamalek-have fra Qajar-perioden og giver et godt billede af traditionel iransk arkitektur. Værelserne...

 • Dag 7 UNESCO-fredede Yazd med ”Stilhedens tårne”, Ildtemplet, Vandmuseet og Amir Chakhmaq-moskéen

  Yazd ligger på grænsen mellem Kavir- og Lut-ørkenen og var et vigtigt stop på karavaneruterne mellem Indien og Centralasien, og Marco Polo besøgte blandt andet Yazd på sin rejse til Kina. Yazd er i dag centrum for den gamle traditionelle persiske religion – zoroastrisme, også kendt som zarathustrisme. Zoroastrisme er en af verdens ældste religioner, der stadig dyrkes. Man mener, at religionen har sine rødder tilbage i det andet årtusind f.Kr. I Yazd og i de nærliggende landsbyer findes stadig grupper, der dyrker den gamle religion.

  Lidt uden for Yazd ligger ”Stilhedens Tårne” – denne type af tårne er tæt forbundet med den gamle religion. I den zoroastriske religion forestiller man sig, at i det øjeblik, et menneske dør, kan det blive besat af ånder og dæmoner. Derfor var der brug for, at liget skulle gennemgå en renselsesproces. Liget blev placeret under åben himmel på bakker eller bjergtoppe, hvorefter gribbe åd kødet, og solen affarvede knoglerne for på den måde at blive renset. Knoglerne blev derefter placeret i små kister i ”Stilhedens tårne”. Vi ser tårnene og kigger op mod en af de pladser, hvor ligene blev anbragt. Denne praksis fortsatte i Iran indtil midten af 1970’erne, hvor den blev forbudt.

  Tilbage i Yazd besøger vi Ildtemplet, som er det centrale zoroastrer-tempel i Yazd. I templet brænder en evig flamme som symbol på den højeste guddom. Inden vi fortsætter vores tur gennem byen, spiser vi frokost på en lokal restaurant.

  Yazd er berømt for sine underjordiske kanaler, qanats, som er typiske for de iranske ørkenområder. Vi besøger vandmuseet, der er indrettet i et fint gammelt adelsmandshus, hvor vi får et indblik i de underjordiske kanalers konstruktion og hører historien om de mænd, der byggede dem.

  Centralt i Yazd findes den store Amir Chakhmaq-moské som vi lægger vejen forbi, hvorefter vi fortsætter videre til udkanten af Yazd, hvor vi finder den berømte Doulat Abad-have. Haven er en af de ni persiske haver, der er optaget på UNESCOs verdensarvsliste. Gennem haven løber flere kanaler, og i haven findes fire smukke bygninger, der blev brugt som vestibuler. Ud over det findes her også de karakteristiske vindtårne, som man ser overalt i den gamle bydel. Vindtårnene fungerer som en aircondition, hvor selv den mindste vind ledes ned i rummene nedenunder. Dette er en konstruktion, som man ser, ikke bare i Iran, men også i staterne ved Den Persiske Bugt.

  Resten af dagen er til fri disposition i Yazd, inden vi om aftenen spiser middag på en lokal restaurant.

  Inkluderede måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad.

 • Dag 8 Den tidligere hovedstad Pasargadae med kong Kyros' gravmæle og videre til Shiraz

  Vi forlader Yazd og fortsætter rejsen mod nogle af de største og vigtigste monumenter fra det tidlige Perserrige – og ikke mindst den smukke by Shiraz. Dagen bliver den i programmet med den længste køretur, da turen fra Yazd til Shiraz tager ca. 6 timer.

  Vi lægger ud med at besøge Pasargadae, der blev grundlagt af kong Kyros den Store i midten af 500-tallet f.kr. Det var stedet, hvor den persiske hær besejrede den mediske hær i 550 f.Kr. Kong Kyros erobrede hele Mederriget og forvandlede det til Perserriget. Kyros anlagde sin nye hovedstad med haver, paladser, pavilloner og markedspladser. I opbygningen af sin nye hovedstad inddrog han klassiske persiske elementer, men også assyriske og græske, og derfor mener man, at Pasargadaeas befolkning bestod af etniske grupper fra hele Perserriget. Kong Kyros lod også sit gravmæle opføre i byen, og den blev senere et pilgrimsmål. F.eks. besøgte Alexander den Store gravmælet i 324 f.Kr. Kong Darius I anlagde en ny hovedstad, Persepolis, ca. 40 kilometer nede af Pulvar-floden, og dermed mistede Pasargadae sin betydning.

  De levn, der er tilbage fra Pasargadae, er først og fremmest kong Kyros’ grav og derudover udgravninger, hvor man får et fint indtryk af, hvor stor hovedstaden var med de mange paladser og fint anlagte haver.

  Vi spiser frokost ved Pasargadae, inden vi fortsætter til Shiraz, hvor vi overnatter. Vi spiser middag i hotellets restaurant.

  Inkluderede måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad.

  Her bor du dag 8-10

  Shiraz Grand Hotel

  Dette 5-stjernede hotel i Shiraz strækker sig over 40.000 m² og 14 etager og ligger centralt placeret i forhold til byens vigtigste seværdighede...

 • Dag 9 Shiraz med Eram- og Narenjistan-haverne, poeten Hafez' grav og Vakil-basaren

  Shiraz er gennem årtusinder blevet beskrevet som den persiske kulturs hjemby. Byen er for iranere blevet synonymt med poesi, uddannelse, 1001 nats romantiske verden og vin. I middelalderen var Shiraz en af den muslimske verdens vigtigste byer, og fra 1747-79 var byen Persiens hovedstad. Nationalpoeterne Hafez og Saaids grave ligger i byen og er et pilgrimsmål for mange iranere. I Shiraz findes fantastiske persiske haver, smukke moskéer og et ekko af en svunden tid. Alt dette er med til at gøre Shiraz til en af de skønneste byer i Iran.

  Vi starter dagen med at besøge den prægtige Eram-have, der også kaldes Paradishaven. Haven prydes af appelsintræer, daddelpalmer, persiske roser og grønne cypresser gennemskåret af små vandkanaler og springvand. I haven ligger Qajar-dynastiets palads, hvis vægge er prydet med citater fra poetens Hafez’ værker.

  Vi besøger også Narenjistan-haven, der er opkaldt efter de bitre appelsintræer, der gror i haven. Haven, som blev anlagt af en velhavende Qajar-familie, er den mindste, men måske yndigste af de mange haver i Shiraz. Som i andre haver findes en pavillon i haven, og her i Narenjistan-haven er indgangen beklædt med en spejlmosaik, der leder ind til de fantastisk flot udsmykkede rum. Vi fortsætter til nationalpoeten Hafez’ gravmæle, der ligger i en smuk have. Det er her, at iranere valfarter til for at ære Hafez. Iranere siger, at et hjem skal have to ting: først et eksemplar af koranen og dernæst et eksemplar af Hafez’ samlede værker. Vi fortsætter til Vakil-basaren, der er en del af det gamle handelsområde i Shiraz. Hele Vakil-basaren er overdækket, og i dag sælges her persiske tæpper, krydderier og kunsthåndværk.

  Vi spiser frokost i den gamle bydel, inden vi går til den mest henrivende og elegante moské i Iran- Nasir al Molk. Moskéen er kendetegnet ved det smukke centrale bederum, og det er dette, der gør moskéen til helt unik i Iran. I bederummet findes fint udskårede søjler, mangefarvede fajancedekorationer, og så de smukke glasmosaikvinduer, som fylder bederummet med et utroligt farvespil. Besøget i moskéen kan flyttes til om morgenen – alt afhængigt af lyset. Resten af dagen er til fri disposition i Shiraz, inden vi om aftenen mødes og spiser middag på en lokal restaurant.

  Inkluderede måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad.

 • Dag 10 Persepolis og kongegravene ved Nagsh-e Rostam og Naqsh-e-Rajab

  Persepolis er det vigtigste og prægtigste levn fra det tidligere perserrige. Byens oprindelige navn var Pars, men da Aleksander Den Store erobrede byen i 330 f.Kr., omdøbte han byen til Persepolis; ”Persernes by”. Anlagt af Kong Darius den Store neden for Rahmat-bjerget og Achæmenide-imperiets hovedstad i 500-tallet f.Kr. og udvidet af de følgende konger, Kong Xerxes og Kong Arta Xerxes. Persepolis blev anlagt med det formål at indgyde respekt over for besøgende og vise, hvor mægtigt perserriget var. Derudover havde byen også en ceremoniel funktion. Under det persiske nytår kom repræsentanter fra alle de folkeslag og lande, som kongen regerede over og betalte tribut til kongen. Dette er afbilledet på visse af ruinerne. Det er nemt at få et indtryk af paladsets storhed med dets mange søjler, statuer og relieffer. Vi ser de rigt udsmykkede trapper, der ledte op til ”alle landes port” og videre ind i kongens audienssal. Det var her repræsentanter fra hele Perserriget kom og betalte tribut en gang om året. Vi ser også resterne af tronsalen og andre dele af det kolossale palads. Vi spiser frokost ved Persepolis.

  Ikke langt fra Persepolis ligger de gamle kongegravsområder Naqsh-e Rostam og Naqsh-e Rajab. Kongegravene blev indhugget i klippevæggene og udstyret med rigt dekorerede facader. I områderne ser vi gravene, hvor de persiske konger fandt deres hvilested. Det, man ser i dag, er facaderne, da det ikke er muligt at komme ind i selve gravene.

  Fra Persepolis kører vi tilbage til Shiraz, hvor vi om aftenen spiser middag på en lokal restaurant.

  Inkluderede måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad.

 • Dag 11 Hjemrejse

  Først på natten kører vi til Shiraz’ lufthavn og begynder vores rejse hjem til Danmark.

Hent det samlede rejseprogram her

Priser & afgange

Prisen inkluderer

 • Flyrejse inkl. skatter og afgifter – se flytider og rejseplan under den pågældende afgang
 • Overnatning i dobbeltværelse på gode 4- og 5-stjernede hoteller
 • 9 x morgenmad, 9 x frokost og 9 x aftensmad (til frokost og aftensmad er inkluderet en soft drink)
 • Al transport og udflugter inkl. entréer jf. program
 • Byrundtur i Teheran med Golestan-paladset, Nationalmuseet, Det Nationale Tæppemuseum og Shahens kronjuveler
 • Byvandring i Kashan med besøg i to gamle købmandshuse
 • Byvandring i Abayneh-landsbyen
 • Besøg i den persiske Fin-have
 • Byvandring i Isfahan over to dage med Naqsh-e Jehan-pladsen, Sheikh Loftollah-moskéen, Ali Qapu-paladset, Jame- og Shah-moskéerne, den verdensberømte basar, Hasht Behest- og Chehel Sotun-paladserne, det armenske kvarter med Vank-katedralen, Siosepol- og Khajou-broerne.
 • Byvandring i Nain med dets gamle bydel og besøg i Mohhamadieh-landsbyen
 • Byrundtur i Yazd med de zoroastriske ”Stilhedens tårne” og ildtemplet, Doulat Abad-haven, vandmuseet og Mir-Chakmaq-moskéen.
 • Besøg i Pasargardae
 • Byrundtur i Shiraz med Eram- og Narenjistan-haverne, poeten Hafez’ grav, Vakil -basaren og den elegante Nasir al Molk-moské
 • Persepolis og kongegravene ved Nagsh-e Rostam og Naqsh-e-Rajab
 • Engelsktalende lokalguide
 • Dansk rejseleder

Tillæg pr. person

 • Visum kr. 650 (Vi sørger for at søge om visum for dig)
 • Enkeltværelsestillæg kr. 1.995
 • Administrationsgebyr kr. 125

På grund af den nuværende situation i Iran har vi indstillet salget af rejser til landet. 

Rundrejser med dansk rejseleder er vores speciale

Rundrejser med dansk rejseleder er vores speciale, og vi har med succes arrangeret rundrejser i 25 år, så vi ved, hvad de bedste rundrejser skal indeholde.
Det er din rejse – og vores passion at arrangere den, og derfor skal du vælge en Risskov-rundrejse:

 • Vi krydrer de største seværdigheder med overraskende, lokale oplevelser
 • Vi er kendt for indholdsrige rundrejser med meget inkluderet
 • Vores gode jyske købmandsskab sikrer dig høj kvalitet til en attraktiv pris
 • Vores erfarne og passionerede rejseledere brænder for at dele ud af deres store viden
 • Vi er fleksible og forlænger gerne rejsen på egen hånd
 • Vi leverer en tryg, veltilrettelagt og uforglemmelig rejseoplevelse
 • Vi har et stort udvalg af rundrejser til hele verden

Læs mere om rundrejser med dansk rejseleder her

Alt det praktiske

 • Praktisk information ved bestilling af rejse

  På hjemmesiden er den praktiske information begrænset til det, der er nødvendigt og relevant for at træffe beslutning om en rejse og om rejsemålet.

  Når din rejse er bestilt, vil du sammen med din ordrebekræftelse og efterfølgende rejsedokumenter modtage ekstra information, gode råd samt vejledning, der forholder sig specifikt til din rejse.

  Læs mere i vores generelle rundrejsebestemmelser her.

 • Inden du rejser til Iran

  Pas og visum

  Pas skal være gyldigt mindst 6 måneder ud over rejsens varighed. Opbevar altid passet et sikkert sted på rejsen. Det anbefales desuden, at du altid har en kopi af dit pas med dig – enten i papirform eller på telefonen.

  Danske statsborgere har visumpligt i Iran. Risskov Rejser sørger for at søge visummet for dig. Det koster 650 kr.

  Du kan ikke rejse ind i Iran, hvis du har israelske stempler i dit pas eller stempler fra grænseovergange til Israel.

  For yderligere information se www.um.dk’s hjemmeside her.

  Toldregler

  De aktuelle regler for, hvad du må bringe med hjem fra udlandet, kan du læse om på www.borger.dk’s hjemmeside her.

  Vær opmærksom på, at væsker (drikkevarer, parfume, toiletartikler o.l.) kan blive konfiskeret ved flyskift, endda selv om de er blevet plomberet ved indkøb i foregående lufthavne. Derfor anbefaler vi, at du venter med toldfrie indkøb til den sidste lufthavn inden ankomstlufthavnen.

  Rejseforsikring

  På enhver udlandsrejse har du behov for en god rejseforsikring, som dækker i forbindelse med akut opstået sygdom mv. Risskov Rejser samarbejder med Europæiske ERV, som er specialiseret i rejseforsikringer og tilbyder produkter med dækninger, som hører til markedets bedste. Kontakt vores rejsekonsulenter – de kan rådgive dig, så du får en forsikring, der passer til dit behov.

  Medicin

  Det er en god idé at informere rejselederen om specielle sygdomme – en information, som naturligvis bliver behandlet fortroligt. Tager du livsvigtig medicin, anbefaler vi, at du medbringer en beskrivelse af indholdet på engelsk. Kan fås hos egen læge eller på apoteket. Husk at pakke medicinen i håndbagagen.

  Krav til fysisk formåen

  Som udgangspunkt skal alle rejsende være selvhjulpne. Vores rejser er generelt ikke egnet for gangbesværede, da mange seværdigheder opleves til fods og kræver, at du er i stand til at gå min. 5 km dagligt.

  Valuta og kreditkort

  Den iranske valuta hedder rial (IRR) og toman (hvor 1 toman svarer til 10 rialer).

  Det er ikke muligt at bruge udenlandske kreditkort i Iran, hvorfor man skal medbringe enten Euro eller amerikanske dollars

  Lommepenge

  Da man ikke kan hæve penge i Iran med udenlandske kreditkort, er man nødt til at medbringe kontanter, enten Euro eller USD.
  Men hvor meget skal man medbringe ?
  Alle måltider er inkluderet, så det I skal betale for er drikkevarer og eventuelle souvenirs.
  Til køb af vand, drikkevarer på restaurant samt te og kaffe vil vi anbefale, at man medbringer 10-15 USD pr. dag.
  Souvenirs kan koste fra 1 USD op til flere tusind. Hvis man afsætter et par hundrede USD til souvenirs kan man gøre nogle gode køb. Et persisk tæppe koster fra 1500,- USD og op.
  Man er 10 dage i Iran, så hvis I medbringer 500 USD har I nok kontanter med til drikkevarer og indkøb. Det vigtigste er, at I har kontanter nok med.

  Det kan være en god ide at medbringe 1000 USD, så man ikke står i en situation uden kontanter.

  Alkohol

  Det er strengt ulovligt at medbringe alkohol til Iran – det kan medføre afvisning ved grænsen, hvis man medbringer det.

 • Lokale forhold

  Tidsforskel

  Iran er 2,5 timer foran i forhold til Danmark. Iran skifter også mellem normal- og sommertid, dog på andre tidspunkter end Danmark. Den 22. marts sættes urene i Iran frem med 1 time og tilbage igen den 22. september. Det betyder, at der mellem 22. september og dansk normaltid vil være 1,5 times tidsforskel, mens der mellem 22. marts og dansk sommertid vil være 3,5 times tidsforskel.

  Transport

  Busserne i Iran har ikke helt samme standard som i Europa, men vi har naturligvis valgt den bedste kategori med aircondition. Bemærk, at der er begrænset plads til håndbagage på busrejsen. Håndbagagen skal kunne stå under sædet eller være på hattehylden. Det samme gælder på togrejser.

  Drikkepenge

  Det er almindeligt at give drikkepenge til dem, der arbejder i servicebranchen, da det for dem er en del af lønnen. Derfor er det vigtigt, at man er opmærksom på denne skik. På restauranter lægger man typisk 10-15 % oven i regningen. Taxachauffører forventer også drikkepenge, og 10 % oven i prisen er passende. Stuepigerne på hotellerne sætter også pris på drikkepenge (1 amerikansk dollar pr. nat pr. rejsedeltager). På rundrejsen vil der være tale om drikkepenge til buschauffører, lokalguider og hotelpersonale, men det er naturligvis helt op til den enkelte, hvor meget man ønsker at give. Af denne grund har vi ikke inkluderet drikkepenge i rejsens pris.

  Hoteller

  Vi har som hovedregel valgt 3- og 4-stjernede hoteller på vores rundrejser, men da udenlandske hoteller ikke tildeles stjerner efter dansk standard, kan der være hoteller, hvor man vil opleve en anelse lavere standard. Vi gør opmærksom på, at der i sjældne tilfælde kan forekomme hotelændringer undervejs på rejsen. Eventuelle ændringer vil tilstræbes at være af tilsvarende standard.

  Sikkerhed

  Benyt sikkerhedsboks på værelset, eller få opbevaret værdigenstande i receptionen. Enkelte hoteller tager depositum for nøglen, hvor beløbet refunderes, når man afleverer den igen. Lommetyve er primært et storbyfænomen – også i Iran. Hold værdigenstande tæt til kroppen, og gå ikke med pengepung i baglomme, åben taske eller rygsæk.

  Elektricitet

  Iran bruger 230 volt. Medbring en adapter, da stiktyperne kan variere.

  Mobiltelefon & Wi-Fi

  Det er sædvanligvis dyrt at bruge en dansk mobiltelefon uden for Danmark, bortset fra rejse i EU-lande, hvor der er indført roaming til hjemmetakst, således at du kan ringe, sende sms og bruge datatjenester uden ekstra omkostninger. Rejser du uden for EU, er internettelefoni den billigste løsning, og der er adgang til gratis Wi-Fi på de fleste hoteller. Landekode til Danmark ved opkald fra udlandet er +45 før telefonnummeret.

  Mad og drikke

  Irans madkultur har mange fællestræk med de omkringliggende arabiske landes. Landets jordbundsforhold er generelt ugunstige til dyrkning af fødevarer, så mange råvarer importeres. Iran er kendt for sine glimrende risretter og bruger, modsat flere af dets nabolande, mange grøntsager, frugter og krydderurter. Ofte består en salat blot af en blanding af flere forskellige finthakkede og velduftende krydderurter. Mange udskæringer og farskød serveres i en velkrydret sauce. Prøv f.eks. en koresht med kylling i citron- og valnøddesauce eller lam i granatæblesauce med karamelliseret pilaf.

  Det frarådes at drikke vand fra hanen, og isterninger skal man også undgå. Vand på flaske kan købes mange steder. Tjek, at flasken er uåbnet/forseglet inden brug. Brug ligeledes vand på flaske til tandbørstning.

  Rygning

  Rygning i bussen er ikke tilladt. Rejselederen vil naturligvis informere om de aktuelle rygeregler ved ankomst.

 • Gode råd

  Bagage

  Vi anbefaler altid, at værdigenstande såsom kamera, smykker og penge samt livsnødvendig medicin medbringes i håndbagagen. Ved evt. bagageforsinkelse er det en fordel at have de vigtigste ting ved hånden. Det er derfor en god idé at pakke f.eks. medicin, kontaktlinsevæske, tandbørste og et ekstra sæt tøj i håndbagagen. Rejser I to sammen, kan det være en fordel at fordele bagagen 50/50.

  Bemærk, at der om aftenen kan være markant køligere. Medbring derfor en jakke.

  En del flyselskaber tillader ikke, at man medbringer batterier eller batteridrevne enheder i den indleverede bagage. Disse skal i stedet medbringes i håndbagagen. Det gælder eksempelvis bærbare computere, tablets, power banks etc.

  Møde med en anden kultur

  Det er vigtigt, at både kvinder og mænd klæder sig passende på besøg i Iran. Kvinder skal altid, når de færdes uden for deres hotelværelse, tildække håret med et tørklæde eller et sjal, som også dækker nakke og hals. Hårnåle kan være et godt redskab til at holde tørklædet fast. Kvinder skal bære lange ærmer, og tøjet må ikke være stramtsiddende. Bukser er acceptable, hvis de er lange og akkompagneres af en lang, løs bluse eller kjole. Restriktionerne for mænds påklædning er mere enkle: Undgå kortærmede skjorter, t-shirts og shorts. Slips er en sjælden og ikke altid velset beklædningsdel. Jeans bruges af både mænd og kvinder.

  Fotografering er ikke altid tilladt i moskéer og andre religiøse bygninger. Vi anbefaler, at man spørger rejselederen eller de lokale. Spørg også, inden du tager billeder af lokale.

  Idéer til indkøb

  Hvis du køber tæpper eller antikviteter, er det vigtigt at få et certifikat på købet. Det fås der, hvor du køber varen. Gamle eller dyre tæpper (f.eks. af dyre materialer) vil ofte være svære at føre ud af landet. Krydderier – især safran – er et godt køb i Iran.

 • Fakta

  • Statsform: Republik.
  • Hovedstad: Teheran med 8,8 mio. indbyggere (metropolområde 13,8 mio. indbyggere).
  • Befolkning: 83 mio. indbyggere.
  • Sprog: Officielt persisk, men der tales også bl.a. azeri-tyrkisk, tyrkiske dialekter og kurdisk.
  • Religion: Shiamuslimer 90-95 % og sunnimuslimer 5-10 %.
  • Areal: 648.195 km² (Danmark 43.094 km²).
  • Klima: Irans klima er hovedsageligt tørt eller halvtørt, men langs kysten til det Kaspiske hav er det subtropisk. Iran har varme somre og kolde vintre.

Trustpilot