Ring til os 70 22 66 00

Rejser til Bosnien - Hercegovina

Velkommen til Bosnien-Hercegovina

Hvis man rejser til Bosnien-Hercegovina, er man så heldig at opleve et land, der på trods af sine dybe krigssår er et utrolig smukt og gæstfrit land. Der er endnu ikke mange, der har fået øjnene op for de fortræffelige kvaliteter som rejseland, så som besøgende kan man nyde godt af nærmest uberørt natur og have oplevelsen af vitterligt at være en af de heldige få, der får et indblik i et land uden at stå på skuldrene af hinanden.

Borgerkrigens åg

Når du rejser til Bosnien, vil du blive klogere på den skrækkelige krig. Borgerkrigen startede i 1992 og endte i 1995, da Dayton-fredsaftalen blev underskrevet i USA. Grunden til borgerkrigen var, at Bosnien-Hercegovina blev anerkendt som et selvstændigt land af FN og EU, og dermed løsrev sig fra folkerepublikken Jugoslavien (der også inkluderede Makedonien, Montenegro, Serbien, Kroatien og Slovenien). I forhold til de andre republikker i Jugoslavien adskilte Bosnien-Hercegovina sig ved at have tre nærmest lige store etniske grupper, bosniske serbere, bosniske kroatere og bosniske muslimer, der, især i de større byer, levede sammen uden at lægge for meget vægt på hvilket etnisk eller religiøst tilhørsforhold, man havde. Men det blev støt og roligt modarbejdet af nationalistiske politikere og ledere, hvilket i sidste ende førte til et splittet land og en grum borgerkrig stærkt hjulpet på vej af den serbiske leder Slobodan Milosevic.

Efter borgerkrigen har det været et langt sejt træk at genopbygge landet og samfundet, og landets forfatning afspejler også dette, der er en af verdens mest komplekse. Med underskrivelsen af fredsaftalen blev Bosnien-Hercegovina inddelt i to forskellige politiske enheder, en serbisk republik (Republika Srpska) og en muslimsk-kroatisk føderation (Føderationen Bosnien-Hercegovina), der hver især har sit eget parlament, egen ministerpræsident og forfatning. Men derudover findes der endnu et parlament og en centralregering med et treleddet præsidentskab, der skifter hver 8. måned, så de tre etniske grupper er repræsenteret på skift. Ydermere er der fortsat uenighed i landet om de to enheder skal lægges sammen, eller om den serbiske republik skal være en selvstændig stat.

Når du rejser til Bosnien venter uberørt natur, interessant kultur og kagehuse i hobetal

Men det skal ikke kun være krigshistorie det hele, selvom de slemme år stadigvæk er nærværende i den kollektive bevidsthed, og at der fortsat er problemer at løse. Rejsende er begyndt at få øjnene op for landet, der byder på utrolig smuk og varieret natur i nærmest uberørte omgivelser. Den centrale del af landet er bjergrigt med tætte nåleskove, og overalt i landet ser man vand i form af floder, vandfald og søer. Når du rejser til Bosnien, venter også interessant kultur og arkitektur i hovedstaden Sarajevo, hvor man finder smukke levn fra den osmanniske og østrig-ungarske indflydelse, og hvor ortodokse kirker og moskéer står side om side med kommunistiske byggerier og livlige caféer.

Der er mange ting, landets befolkning ikke er enige om, men én ting kan de dog være fælles om – nemlig kærligheden til en god kop kaffe, der ofte ledsages af søde sager. Det bosniske køkken er enkelt og uden for mange dikkedarer, hvad angår det salte køkken, hvor tunge og rustikke kødretter er dominerende. I den søde ende af skalaen er det dog en anden snak, hvor enhver by med respekt for sig selv har mindst ét kagehus med et stort udvalg af kager og bagværk, som eksempelvis hurmasica (sandkage gennemvædet af sukkervand), tulumba (friturestegte dejstykker med sirup) og orah snita (chokoladeovertrukken valnøddekage).

Find din næste rejse til Bosnien nedenfor.

Alle rejser

Alt det praktiske

 • Inden du rejser til Bosnien-Hercegovina

  Pas & visum

  Visum er ikke nødvendigt for danske statsborgere, men passet skal være gyldigt i mindst 6 måneder ud over opholdet. Det anbefales at medbringe en kopi af pas, vaccinationskort og forsikringspapirer, evt. både i papirform og tilgængeligt på telefonen.

  Toldregler

  For aktuelle regler om hvad man må medbringe til/fra Bosnien-Hercegovina, se Skats hjemmeside www.skat.dk og søg på ”toldregler på rejsen”.

  Rejseforsikring

  Den offentlige sygesikring dækker ikke uden for Europa og dermed heller ikke i Bosnien-Hercegovina. Det er derfor vigtigt at tegne en rejseforsikring, der f.eks. dækker omkostninger ved sygdomsbehandling og hjemtransport og i forbindelse med stjålne og ødelagte ejendele, da Risskov Rejser ikke påtager sig noget ansvar i den forbindelse. Vi samarbejder med Europæiske ERV, fordi dækningen på deres produkter hører til markedets bedste. Kontakt vores rejsekonsulenter – de kan rådgive dig, så du får en forsikring, der passer til dit behov. Vær opmærksom på, at der kan være særlige betingelser for personer over 70 år.

  Medicin

  Det er en god idé at informere rejselederen om specielle sygdomme – en information, som naturligvis behandles fortroligt. Tager du livsvigtig medicin, anbefaler vi, at du medbringer et medicinpas med en beskrivelse af indholdet på engelsk. Kan fås hos egen læge eller apoteket. Husk at pakke medicinen i håndbagage.

  Valuta & kreditkort

  Vi anbefaler for alle fire lande, at man medbringer et beløb i Euro, som veksles lokalt.

  I Bosnien-Hercegovina er møntfoden Convertible Mark (BAM). Enkelte butikker, restauranter og cafeer tager ikke imod internationale kreditkort. Selv om kriminalitet med kreditkort er begrænset, er det vigtigt at holde øje med sit kort, og det er en god idé, at medbringe flere kreditkort. Husk de nødvendige informationer, hvis du får brug for at spærre et kort. Der kan være en begrænsning på, hvor meget man må hæve på kreditkort, og beløbet afhænger af den enkelte bank og det enkelte kort.

 • Lokale forhold

  Tidsforskel

  I Bosnien-Hercegovina er der samme tid, som i Danmark.

  Transport

  I Bosnien-Hercegovina oplever du en anderledes kultur, og standarder er ikke nødvendigvis som i Danmark. Transportmidler vil være af god turiststandard efter lokale forhold. Bemærk at der på busrejser er begrænset plads til håndbagage, som skal kunne stå under sædet, for hattehylden er forbeholdt overtøj o.l.

  Drikkepenge

  Det er almindeligt at give drikkepenge til dem, der arbejder i servicebranchen, da det for dem er det en del af lønnen. Derfor er det vigtigt, at man er opmærksom på denne skik. På restauranter lægger man typisk 10 – 15 % oveni regningen. Taxachauffører forventer også drikkepenge, og 10 % oveni prisen er passende. Stuepigerne på hotellerne sætter også pris på drikkepenge (1 euro pr. nat pr. rejsedeltager).  På rundrejsen vil der være tale om drikkepenge til buschauffører og lokalguide, og det beløber sig til ca 20 Euro, men det er naturligvis helt op til den enkelte, hvor meget man ønsker at give. Af denne grund har vi derfor ikke inkluderet drikkepenge i rejsens pris.

  Lidt om hotellerne

  Hotellerne er kategoriseret med stjerner efter lokal standard. Der vil ikke være dyner som i Danmark, da man bruger lagner og tæpper som sengetøj. Tæpperne finder man i et skab på værelset eller fås i receptionen. Hvis man vil have rene håndklæder hver dag, skal de brugte efterlades på gulvet, men man kan vælge at tænke på miljøet, og bruge håndklæderne mere end en dag. Vi gør opmærksom på, at der i sjældne tilfælde kan forekomme hotelændringer undervejs på rejsen. Eventuelle ændringer vil tilstræbes at være af tilsvarende standard.

  Sikkerhed

  Opbevar værdigenstande i sikkerhedsboks på værelset eller i receptionen. Enkelte hoteller tager depositum for nøglen, og beløbet refunderes ved returnering. Lommetyve er primært et storbyfænomen – også i Bosnien–Hercegovina. Gå derfor ikke med pengepung i baglomme, åben taske eller rygsæk.

  Elektricitet

  Husk opladeren til f.eks. kamera og mobiltelefon, og medbring en adapter, da stiktyperne kan variere.

  Mobiltelefon & Internet

  Ved opkald til Danmark eller dansk mobiltelefon tastes 0045 før telefonnummeret – husk at slå dataroaming fra på mobiltelefonen. Der findes internetcaféer mange steder, dog er forbindelsen ikke altid så god som herhjemme. På flere hoteller kan man få adgang til pc med internet mod betaling.

  Drikkevand

  Vi anbefaler, at man køber vand på flaske. Man kan drikke vandet i Bosnien-Hercegovina, men det smager anderledes end dansk postevand, fordi det tilsættes klor og renses med flere kemikalier, end vi er vant til.

  Rygning

  I Bosnien-Hercegovina er rygning forbudt på offentlige steder og arbejdspladser.

 • Gode råd

  Møde med en anden kultur

  Ved besøg i kirker og andre religiøse bygninger, forventes det, at skuldre og knæ er dækkede. Hvis ikke, risikerer man at blive afvist ved indgangen. Ved besøg i moskeer må hverken mænd eller kvinder være iført shorts eller sko. Kvinder skal desuden bære langærmet bluse og hovedtørklæde. Fotografering er ikke altid tilladt i religiøse bygninger – spørg rejselederen eller de lokale til råds.

 • Fakta

  • Statsform: Bosnien-Hercegovina består af to autonome stater, en muslimsk-kroatisk føderation og en serbisk republik (oprettet ifølge Daytonfredsaftalen).
  • Hovedstad: Sarajevo 697.000 indbyggere
  • Befolkning: 3,9 mio indbyggere
  • Religion: Befolkningen består af muslimer (40 %), ortodokse (31 %) og romerskkatolske (15 %).
  • Sprog: Der tales bosnisk (48 %), serbisk (37 %) og kroatisk (14 %).
  • Areal: 51.129 km²
  • Klima: Bosnien-Hercegovina har varme somre og kolde vintre. Ved kysten er vintrene milde og regnfulde.