Ring til os 70 22 66 00

Rejser til Bosnien - Hercegovina

Tryghedsgaranti hos Risskov Rejser!
Hos os har du altid – uanset hvornår du bestiller din rejse – automatisk garanti for, at din rejse bliver refunderet, hvis din bestilte rejse bliver aflyst på baggrund af Udenrigsministeriets rejsevejledninger og anvisninger.  Læs mere her

Hvis man rejser til Bosnien-Hercegovina, er man så heldig at opleve et land, der på trods af sine dybe krigssår er et utrolig smukt og gæstfrit land. Der er endnu ikke mange, der har fået øjnene op for de fortræffelige kvaliteter som rejseland, så som besøgende kan man nyde godt af nærmest uberørt natur og have oplevelsen af vitterligt at være en af de heldige få, der får et indblik i et land uden at stå på skuldrene af hinanden.

Borgerkrigens åg

Når du rejser til Bosnien, vil du blive klogere på den skrækkelige krig. Borgerkrigen startede i 1992 og endte i 1995, da Dayton-fredsaftalen blev underskrevet i USA. Grunden til borgerkrigen var, at Bosnien-Hercegovina blev anerkendt som et selvstændigt land af FN og EU, og dermed løsrev sig fra folkerepublikken Jugoslavien (der også inkluderede Makedonien, Montenegro, Serbien, Kroatien og Slovenien). I forhold til de andre republikker i Jugoslavien adskilte Bosnien-Hercegovina sig ved at have tre nærmest lige store etniske grupper, bosniske serbere, bosniske kroatere og bosniske muslimer, der, især i de større byer, levede sammen uden at lægge for meget vægt på hvilket etnisk eller religiøst tilhørsforhold, man havde. Men det blev støt og roligt modarbejdet af nationalistiske politikere og ledere, hvilket i sidste ende førte til et splittet land og en grum borgerkrig stærkt hjulpet på vej af den serbiske leder Slobodan Milosevic.

Efter borgerkrigen har det været et langt sejt træk at genopbygge landet og samfundet, og landets forfatning afspejler også dette, der er en af verdens mest komplekse. Med underskrivelsen af fredsaftalen blev Bosnien-Hercegovina inddelt i to forskellige politiske enheder, en serbisk republik (Republika Srpska) og en muslimsk-kroatisk føderation (Føderationen Bosnien-Hercegovina), der hver især har sit eget parlament, egen ministerpræsident og forfatning. Men derudover findes der endnu et parlament og en centralregering med et treleddet præsidentskab, der skifter hver 8. måned, så de tre etniske grupper er repræsenteret på skift. Ydermere er der fortsat uenighed i landet om de to enheder skal lægges sammen, eller om den serbiske republik skal være en selvstændig stat.

Når du rejser til Bosnien venter uberørt natur, interessant kultur og kagehuse i hobetal

Men det skal ikke kun være krigshistorie det hele, selvom de slemme år stadigvæk er nærværende i den kollektive bevidsthed, og at der fortsat er problemer at løse. Rejsende er begyndt at få øjnene op for landet, der byder på utrolig smuk og varieret natur i nærmest uberørte omgivelser. Den centrale del af landet er bjergrigt med tætte nåleskove, og overalt i landet ser man vand i form af floder, vandfald og søer. Når du rejser til Bosnien, venter også interessant kultur og arkitektur i hovedstaden Sarajevo, hvor man finder smukke levn fra den osmanniske og østrig-ungarske indflydelse, og hvor ortodokse kirker og moskéer står side om side med kommunistiske byggerier og livlige caféer.

Der er mange ting, landets befolkning ikke er enige om, men én ting kan de dog være fælles om – nemlig kærligheden til en god kop kaffe, der ofte ledsages af søde sager. Det bosniske køkken er enkelt og uden for mange dikkedarer, hvad angår det salte køkken, hvor tunge og rustikke kødretter er dominerende. I den søde ende af skalaen er det dog en anden snak, hvor enhver by med respekt for sig selv har mindst ét kagehus med et stort udvalg af kager og bagværk, som eksempelvis hurmasica (sandkage gennemvædet af sukkervand), tulumba (friturestegte dejstykker med sirup) og orah snita (chokoladeovertrukken valnøddekage).

Find din næste rejse til Bosnien nedenfor.

Alle rejser

Alt det praktiske

 • Praktisk information ved bestilling af rejse

  På hjemmesiden er den praktiske information begrænset til det, der er nødvendigt og relevant for at træffe beslutning om en rejse og om rejsemålet.

  Når din rejse er bestilt, vil du sammen med din ordrebekræftelse og efterfølgende rejsedokumenter modtage ekstra information, gode råd samt vejledning, der forholder sig specifikt til din rejse.

  Læs mere i vores generelle rundrejsebestemmelser her.

 • Inden du rejser til Bosnien-Hercegovina

  Pas og visum

  Visum til Bosnien-Hercegovina er ikke nødvendigt for danske statsborgere, når man rejser mindre end 90 dage. Derimod skal passet være gyldigt i mindst tre måneder fra udrejse fra landet.

  Det anbefales at medbringe en kopi af pas, vaccinationskort og forsikringspapirer, evt. både i papirform og tilgængeligt på telefon.

  Toldregler

  De aktuelle regler for, hvad du må bringe med hjem fra udlandet, kan du læse om på www.borger.dk’s hjemmeside her.

  Vær opmærksom på, at væsker (drikkevarer, parfume, toiletartikler og lignende) kan blive konfiskeret ved flyskift, endda selv om de er blevet plomberet ved indkøb i foregående lufthavne. Derfor anbefaler vi, at du venter med toldfrie indkøb til den sidste lufthavn inden ankomstlufthavnen.

  Rejseforsikring

  På enhver udlandsrejse har du behov for en god rejseforsikring, som dækker i forbindelse med akut opstået sygdom mv. Risskov Rejser samarbejder med Europæiske ERV, som er specialiseret i rejseforsikringer og tilbyder produkter med dækninger, som hører til markedets bedste. Kontakt vores rejsekonsulenter – de kan rådgive dig, så du får en forsikring, der passer til dit behov.

  Medicin

  Det er en god idé at informere rejselederen om specielle sygdomme – en information, som naturligvis bliver behandlet fortroligt. Tager du livsvigtig medicin, anbefaler vi, at du medbringer en beskrivelse af indholdet på engelsk. Kan fås hos egen læge eller på apoteket. Husk at pakke medicinen i håndbagagen.

  Krav til fysisk formåen

  Som udgangspunkt skal alle rejsende være selvhjulpne. Vores rejser er generelt ikke egnet for gangbesværede, da mange seværdigheder opleves til fods og kræver, at du er i stand til at gå min. 5 km dagligt.

  Valuta og kreditkort

  I Bosnien-Hercegovina er møntfoden convertible mark (BAM). Enkelte butikker, restauranter og caféer tager ikke imod internationale kreditkort. Selv om kriminalitet med kreditkort er begrænset, er det vigtigt at holde øje med sit kort, og det er en god idé, at medbringe flere kreditkort. Husk de nødvendige informationer, hvis du får brug for at spærre et kort. Der kan være en begrænsning på, hvor meget man må hæve på kreditkort, og beløbet afhænger af den enkelte bank og det enkelte kort.

 • Lokale forhold

  Tidsforskel

  I Bosnien-Hercegovina er der samme tid som i Danmark.

  Transport

  I Bosnien-Hercegovina oplever du en anderledes kultur, og standarder er ikke nødvendigvis som i Danmark. Transportmidler vil være af god turiststandard efter lokale forhold.

  Drikkepenge

  Det er almindeligt at give drikkepenge til dem, der arbejder i servicebranchen, da det for dem er en del af lønnen. Derfor er det vigtigt, at man er opmærksom på denne skik. På restauranter og i taxaer lægger man typisk 10 % oven i regningen. Derudover giver man typisk lidt til piccoloen, der bærer bagage, til lokalguiden og til stuepigen. På rundrejsen vil der være tale om drikkepenge til buschauffører, lokalguider og restaurantpersonale ved de måltider, der er inklusiv i rejsens pris. Sammen med rejsedokumenterne sender vi information om, hvad vi vurderer som et passende beløb på den pågældende rejse, men det er naturligvis helt op til den enkelte, hvor meget man ønsker at give. Af denne grund har vi ikke inkluderet drikkepenge i rejsens pris, og det skal understreges, at drikkepenge er frivillige.

  Hoteller

  Vi har som hovedregel valgt 3- og 4-stjernede hoteller på vores rundrejser, men da udenlandske hoteller ikke tildeles stjerner efter dansk standard, kan der være hoteller, hvor man vil opleve en anelse lavere standard. Vi gør opmærksom på, at der i sjældne tilfælde kan forekomme hotelændringer undervejs på rejsen. Eventuelle ændringer vil tilstræbes at være af tilsvarende standard.

  Sikkerhed

  Opbevar værdigenstande i sikkerhedsboks på værelset eller i receptionen. Enkelte hoteller tager depositum for nøglen, og beløbet refunderes ved returnering. Lommetyve er primært et storbyfænomen – også i Bosnien-Hercegovina. Gå derfor ikke med pengepung i baglomme, åben taske eller rygsæk.

  Elektricitet

  Husk opladeren til f.eks. kamera og mobiltelefon. Bosnien-Hercegovina benytter 220 volt, og stikkene er de samme som i Danmark.

  Mobiltelefon og Wi-Fi

  Det er sædvanligvis dyrt at bruge en dansk mobiltelefon uden for Danmark, bortset fra rejse i EU-lande, hvor der er indført roaming til hjemmetakst, således at du kan ringe, sende sms og bruge datatjenester uden ekstra omkostninger. Rejser du uden for EU, er internettelefoni den billigste løsning, og der er adgang til gratis Wi-Fi på de fleste hoteller. Landekode til Danmark ved opkald fra udlandet er +45 før telefonnummeret.

  Mad og drikke

  Forretter på Mostar består typisk af meze, som er en række småretter som de spanske tapas. Det kan være forskellige slags kød – ofte lamme-, svine- og oksekød – gerne suppleret med små ostefyldte peberfrugter og ajvar, som er en smagfuld pasta lavet på soltørrede tomater og peberfrugter. Kød er i det hele taget en vigtig del af det serbiske måltid, og portionsstørrelsen er gerne så stor, at den for en dansker virker overvældende. Hvis der er plads i maven efter det store festmåltid, så bestil en baklava, som er en sød filodej-kage, som ofte ledsages af en kugle vaniljeis.

  Vi anbefaler, at man køber vand på flaske i stedet for at drikke postevand. Man kan drikke vandet i Bosnien-Hercegovina, men det smager anderledes end dansk postevand, fordi det tilsættes klor og renses med flere kemikalier, end vi er vant til.

  Rygning

  Rygning i bussen er ikke tilladt. Rejselederen vil naturligvis informere om de aktuelle rygeregler ved ankomst.

 • Gode råd

  Bagage

  Ved evt. bagageforsinkelse er det en fordel at have de vigtigste ting ved hånden. Det er derfor en god idé at pakke f.eks. medicin, kontaktlinsevæske, tandbørste og et ekstra sæt tøj i håndbagagen.

  Møde med en anden kultur

  Ved besøg i kirker og andre religiøse bygninger, forventes det, at skuldre og knæ er dækkede. Hvis ikke, risikerer man at blive afvist ved indgangen. Ved besøg i moskeer må hverken mænd eller kvinder være iført shorts eller sko. Kvinder skal desuden bære langærmet bluse og hovedtørklæde. Fotografering er ikke altid tilladt i religiøse bygninger – spørg rejselederen eller de lokale til råds.

  Idéer til indkøb

  Ottomanerne bragte glæden ved kobber til området, og i dag er forskellige kobbervarer glimrende køb på et besøg i Bosnien-Hercegovina. Der er mange uægte kobbervarer i omløb, så køb kun ved butikker eller boder, hvor der er kobberværksted tilknyttet, og du kan se varerne blive forarbejdet. I Bosnien tager man sine sko af, når man træder ind i et privat hjem, og træder i stedet ned i et par hjemmesko eller slippers. Du kan finde dem i uld eller skinnende og farvestrålende og med udsmykninger og detaljer på de fleste markeder.

 • Fakta

  • Statsform: Bosnien-Hercegovina består af to autonome stater: en muslimsk-kroatisk føderation og en serbisk republik.
  • Hovedstad: Sarajevo med 697.000 indbyggere
  • Befolkning: 3,9 mio. indbyggere
  • Religion: Muslimer 50 %, ortodokse 31 % og romerskkatolske 15 %.
  • Sprog: Bosnisk, serbisk og kroatisk er alle officielle sprog.
  • Areal: 51.1597 km² (Danmark 43.094 km²).
  • Klima: Bosnien-Hercegovina har varme somre og kolde vintre. Ved kysten er vintrene milde og regnfulde.

Trustpilot