Ring til os Åbent nu 70 22 66 00
Caribisk Strand

Spændende nyhed!

Sommeroplevelser på Cuba

  13 dage fra kr. 17.995

Om rejsen

Tag på en eksotisk sommerferie på Cuba, hvor solen altid skinner, og du bliver mødt af livsglæde og smittende salsarytmer. Rundrejsen her er en perfekt kombination af historie, kultur, natur og afslapning. Gå på opdagelse i både den moderne og gamle bydel i Havana, inden der venter oplevelser i den skønne Pinar del Rio-provins og Viñales-dal, som bl.a. er hjemsted for noget af verdens bedste tobak. I Trinidad, den smukke by med de røde tage, kommer du på sporet af kolonitiden, og får en salsalektion. Byen er en af de bedst bevarede kolonibyer i hele Latinamerika og er desuden at finde på UNESCOs verdensarvsliste.

I løbet af den 13-dages rundrejse får du ikke bare én, men hele to badeferier – den første lige uden for Trinidad ved Det Caribiske Hav og den næste på den landfaste ø Cayo Santa Maria ud til Atlanterhavet. Brug dagene til at slappe af ved de hvide sandstrande med det krystalklare vand og nyd, at der er all inclusive på de lækre hoteller. Undervejs venter der også oplevelser i “Caribiens Perle” Cienfuegos og en tur i Hemingways fodspor i Havana. Du kan se frem til en uforglemmelig sommerferie på Cuba.

Glæd dig fordi

 • der er en perfekt balance mellem historie, kultur, natur og afslapning
 • du oplever både Havanas gamle og nye bydel
 • der venter smukke naturoplevelser i Vinãles
 • du hører om fremstillingen af cigarer og smager på den cubanske rom
 • mærk sommerstemningen og den caribiske charme, når du får en salsalektion i Trinidad
 • du ser Hemingways fine hus Finca Vigia og får en afskedsdrink på hans stambar Ambos Mundos
 • der er inkluderet to badeferier undervejs på lækre resorts med all inclusive
Antal dage
13 dages rundrejse
Pris
Fra kr. 17.995
Afrejse fra
København
Dansk rejseleder
Henriette Berg Hansen

Danmarks bedste sommeroplevelser på Cuba fordi

Ingen kender Cuba bedre end vores danske rejseledere, der kender landet indefra, fordi de enten bor eller har boet på øen

Turen er en perfekt blanding af historie, natur og badeferie

Rejsen er inkl. 6 dage med all inclusive badeferie ved Cayo Santa Marias smukke sandstrande

Danmarks bedste sommeroplevelser på Cuba fordi

Mød din rejseleder

Henriette Berg Hansen
Henriette har rejst i Cuba utallige gange

Rejseleder Henriette Berg Hansen har stor erfaring med Cuba, da hun har rejst i landet utallige gange siden første besøg i 2003. Hun kender derfor landet indefra og hendes viden skinner virkelig i gennem ligesom hendes store engagement og professionalisme.


Læs mere om Henriette Berg Hansen

Henriette Berg Hansen
Henriette har rejst i Cuba utallige gange

Rejseleder Henriette Berg Hansen har stor erfaring med Cuba, da hun har rejst i landet utallige gange siden første besøg i 2003. Hun kender derfor landet indefra og hendes viden skinner virkelig i gennem ligesom hendes store engagement og professionalisme.


Læs mere om Henriette Berg Hansen

Dagsprogram

 • Dag 1 Ankomst til Cubas hovedstad, Havana

  Vi rejser fra Danmark og ankommer til Cuba sidst på aftenen. Vi kører direkte til vores hotel, hvor vi spiser aftensmad og bor de næste to nætter. Hotellet har en smuk placering ud til Havanas kendte 10 km lange havnepromenade, Malecón. Her samles de lokale om aftenen, hvor de hygger sig, går ture og spiller musik.

  Inkluderede måltier: Aftensmad.

  Her bor du dag 1, 2 & 3

  Habana Libre Hotel

  Dette hotel ligger midt i Cubas hovedstad Havana og er et af de største hoteller på hele Cuba. Hotellet ligger kun få meter fra Havanas 10 km l...

 • Dag 2 Byvandring i den gamle bydel med besøg på Plaza Armas og romsmagning

  Denne dag tager vi på opdagelse i Habana Vieja – Havanas gamle bydel, der stammer fra kolonitiden. Forfaldet er slående i Cubas hovedstad, men der er sat gang i en omfattende restaurering støttet af UNESCO. Overalt er der mennesker, og det er tydeligt, at her leves livet udendørs. Byrundturen foregår til fods – den bedste måde at opleve stemningen, folkelivet og arkitekturen i hovedstaden på.

  Plaza Armas (Våbenpladsen) er den ældste plads i Havana. Om dagen er der et livligt marked med brugte bøger, og om aftenen er det et helt andet liv, der udfolder sig med musik, dans og lys i de antikke filigranlamper. Midt på Plaza Armas står en statue af Carlos Manuel de Céspedes, oprørspræsident og leder under den første uafhængighedskrig i 1860’erne. Vi kommer også forbi den imponerende fæstning Castillo de la Real Fuerza, der er Havanas ældste bygning, den smukt restaurerede Plaza Vieja, Plaza de la Cathedral, Captains Generals Museum, der kaldes for byens museum, og den charmerende Plaza de San Francisco med San Francisco-basilikaen.

  Vi besøger også Havana Club Rum Foundation, hvor vi hører om produktionen af rom og smager på resultatet. Måske bliver der også tid til at nyde en drink på legendariske Floridita Bar, som forfatteren Ernest Hemingway ofte besøgte. Derefter er der velkomstfrokost på en lokal restaurant.

  Resten af dagen er fri til at udforske Havana på egen hånd.

  Inkluderede måltider: Morgenmad og frokost.

 • Dag 3 Oplevelser i Pinar del Rio-provinsen: hyggelige Viñales og Mural de la Prehistoria

  Efter morgenmaden på hotellet kører vi til noget af Cubas skønneste natur i Pinar del Rio-provinsen. Pinar del Rio er centrum for den gamle tobakstradition og er der, hvor man finder den frodige og UNESCO-fredede Viñales-dal. Selvom man under revolutionen ønskede at udvikle Pinar del Río, så leves det landlige liv her tilbagelænet og i langsomt tempo med oksekærrer som det mest brugte transportmiddel. Mellem de små landsbyer med gamle kolonikirker ligger flotte landskaber med stråtækte casas de tabaco, hvor man tørrer noget af verdens bedste tobak, som bl.a. bruges til de berømte Havana-cigarer. Vi hører om cigarproduktionen og ser deres tørrehuse til tobak, og hvis vi er heldige, ser vi bonden rulle en cigar eller to.

  Dernæst besøger vi den hyggelige by Viñales, hvor der er tid til at gå rundt og indsnuse atmosfæren, som er betagende rolig. Frokosten nyder vi ved det gigantiske maleri, Mural de Prehistoria, som er malet direkte på bjergsiden, og som illustrerer menneskets evolution på en lettere psykedelisk måde. Det 120 m lange vægmaleri blev designet af kunstneren Leovigildo González Morillo i 1961, og det tog 18 mennesker fire år at male. Der er god tid til at beundre det gigantiske maleri. Vi overnatter på et hotel i Viñales.

  Inkluderede måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad.

 • Dag 4 Sightseeing i ”Caribiens Perle”, Cienfuegos, og videre til Trinidad, hvor badeferien starter

  Efter morgenmaden er indtaget på hotellet kører vi tværs over øen til Cienfuegos. Det er oplagt at læne sig tilbage og nyde at få indblik i landskabet og et lokale liv, som vi passerer undervejs. Vi stopper også og spiser frokost på vejen mod Cienfuegos. Cienfuegos ligger i et område med store sukkerrørsmarker, og havnen står for udskibningen af størstedelen af den cubanske sukkerproduktion. Samtidig er Cienfuegos en af de smukkeste byer på Cuba, og blev grundlagt af franske immigranter fra USA, som efter salget af Louisiana til englænderne drog ud i verden. Franskmændene fik lov at bygge en by ved Jagua-bugten, som nu kaldes ”Caribiens Perle”. Byen ligner ikke noget andet på Cuba, og arkitekturen og de brede boulevarder fortæller historier fra en svunden tid. Vi tager på en byrundtur og ser bl.a. José Marti Pladsen, kigger indenfor i det overdådigt udsmykkede Tómas Terry-teater og går en tur i byens botaniske have. Herefter fortsætter vi videre til dagens sidste stop – Trinidad, hvor vi ankommer ved aftenstid. Undervejs er det med at nyde de smukke udsigter til Det Caribiske Hav og Cubas næststørste bjergkæde Escambray.

  I Trinidad venter første del af den cubanske badeferie med all inclusive ved Det Caribiske Hav på tangen Playa Ancon lige uden for Trinidad.

  Inkluderede måltider: Morgenmad, frokost og all inclusive.

  Her bor du dag 4, 5 & 6

  Brisas Trinidad del Mar Hotel

  Lige uden for Trinidad og direkte ned til stranden ligger hotellet Brisas Trinidad del Mar. Og det er ikke hvilket som helst hav men det caribiske ...

 • Dag 5 På sporet af kolonitiden i Trinidad og salsalektion

  Vi starter dagen med at besøge pottemagerværkstedet Santander Pottery og dedikerer derefter resten af tiden til Trinidad. Byen er et enestående vidnesbyrd fra kolonitiden med røde tegltage, pastelfarvede facader, smedejernsgitre og brostensbelagte gader, og den er en af de bedst bevarede kolonibyer i hele Latinamerika. Sukkerproduktionen skabte enorme rigdomme, der blev omsat til rigmandspalæer og andre arkitektoniske perler. Ikke overraskende er byen at finde på UNESCOs verdensarvsliste.

  Der er meget at opleve i Trinidad, hvor der stort set ikke er moderne bygninger. Overalt er der skyggefulde søjlegange, indgangspartier med massive mahognidøre og grønne, indbydende gårdhaver. Vi besøger The Romantic Museum, der huser møbler og dekorativ kunst som tilhørte den spanske adel, og som den aristokratiske del af Trinidads borgere nyder at indrette deres hjem med.

  Trinidad er også kendt for sin brede musikalske vifte. Her høres afrocubanske rytmer, men også populær latinamerikansk musik, 1970’ernes salsa og den sentimentale bolero. Efter frokost på en lokal restaurant får vi selv fornøjelsen af at lære de rytmiske trin, når vi kaster os ud i en salsalektion. Herefter kører vi tilbage til hotellet.

  Inkluderede måltider: Frokost og all inclusive.

 • Dag 6 Tid til afslapning ved Det Caribiske Hav

  Nyd en fridag på hotellet ved Det Caribiske Hav med all inclusive. På hotellet er der et væld af aktiviteter lige fra fitnesscenter og tennis til cykeludlejning. Du kan også snuppe en liggestol på stranden, læse en bog eller få massage.

  Inkluderede måltider: All inclusive.

 • Dag 7 Kolonihistorie i Sancti Spiritus, revolutionshistorie i Santa Clara og start på badeferie ved Cayo Santa Maria

  Denne dag rejser vi til Cayo Santa Maria, og undervejs kører vi gennem Sukkermølledalen til sukkerplantagen Manaca Iznaga med det 44 m høje udkigstårn. Selv om sukkerproduktionen stort set er mekaniseret, er det stadig den cubanske arbejderhelt machetero’en, der høster med sin machete. Macheten er et vigtigt redskab på landet, hvor man både bruger den som markredskab og køkkenkniv.

  Undervejs på rejsen stopper vi i Sancti Spiritus, der er en af Cubas syv oprindelige byer, og den emmer naturligvis af historie. Bygningerne er dog ikke lige så gamle som i Trinidad, for Sancti Spiritus blev brændt ned to gange af pirater. Den ligger lidt gemt og uden for turiststrømmen, og det er netop charmen ved Sancti Spiritus.

  Vi rejser videre over sletterne til Santa Clara i Cubas centrale landbrugsland, hvor grønne rismarker og enorme frugtplantager og kvægfarme fylder landskabet. Santa Clara spillede en vigtig rolle under revolutionen, og her er statuer, der hylder nationalhelten Che Guevara, og vi skal se mausoleet opført til ære for ham. Che Guevara ledte guerillaangrebene, der førte til diktator Batistas flugt, og Che blev også Castros ideologiske chefrådgiver, nærmeste ven og chef for Nationalbanken. Han er stadig den mest hyldede moderne revolutionære figur i Latinamerika og særligt på Cuba, hvor man ser hans ansigt på mure rundt om i landet, og hvor skolebørn stadig starter dagen med at recitere det patriotiske slogan om at være som ham. I 1997 blev Che Guevaras jordiske rester flyttet hertil fra Bolivia, hvor han omkom i 1967. Vi spiser frokost på en lokal restaurant.

  Dagen slutter i Cayo Santa Maria, hvor en dejlig badeferie venter ved Atlanterhavet.

  Inkluderede måltider: Morgenmad, frokost og all inclusive.

  Her bor du dag 7, 8 & 9

  Memories Paraíso Azul Beach Resort

  Det 5-stjernede resort ligger ualmindeligt skønt på den landfaste ø Cayo Santa Maria, der er kendt for sine strande med fint, hvidt sand og klar...

 • Dag 8-9 Badeferie og afslapning på Cayo Santa Maria

  Der venter nogle dejlige dage med tid til afslapning og badeferie på den landfaste ø Cayo Santa Maria, der er 13 km lang og 2 km bred. Øen er del af Jardines del Rey-øgruppen og er forbundet med Cuba via en 48 km vejbro fra byen Caibaríen. Cayo Santa Maria er kendt for sine hvide sandstrande med krystalklart vand. En stor del af øen er dækket af mangrove og her findes et rigt dyreliv – både på land, i vand og i luften.

  Brug dagene på afslapning ved stranden eller hotellets pool. Der er også rig mulighed for sportslige aktiviteter som tennis og vandsport.

  Inkluderede måltider: All inclusive.

 • Dag 10 Den gamle by Remedios og tilbage til Havana

  Efter morgenmaden er det tid til at vende tilbage til rejsens udgangspunkt, Havana, hvor der venter os et par indholdsrige dage. Undervejs holder vi en pause i landets 8. ældste by, Remedios, der ofte forbigås af de vanlige turistruter, hvilket gør, at vi kan opleve den skønne, intakte atmosfære, som er tilbagelænet og lettere støvet på den hyggelige måde. Tilbage i Havana spiser vi en middag sammen.

  Inkluderede måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad.

  Her bor du dag 10 & 11

  Habana Libre Hotel

  Dette hotel ligger midt i Cubas hovedstad Havana og er et af de største hoteller på hele Cuba. Hotellet ligger kun få meter fra Havanas 10 km l...

 • Dag 11 Byrundtur i det moderne Havana med Asger Jorns vægmalerier og tid på egen hånd

  Denne dag koncentrerer sig om Havanas moderne bydel, hvor vi først starter med at se Revolutions-pladsen. Her er blevet afholdt mange politiske stævner, og det var også her Fidel Castro talte til cubanerne. Vi skal også se Asger Jorns enestående vægudsmykninger i Revolutionsarkivet (Vi gør opmærksom på, at arkivet kan være lukket, da arkivet suverænt selv bestemmer, hvornår man kan komme på besøg).

  På Revolutionsmuseet bliver vi klogere på Cubas historie og den revolution, der befriede cubanerne for diktatoren Batista i 1959, ført af Fidel Castro og Che Guevara. Museet ligger i paladset, som landets præsidenter havde hjemme i fra 1920 til 1959, og ved indgangen er der skudhuller fra dengang Batista faldt. Vi ser også mange andre steder af historisk og kulturel betydning og får et indblik i cubanske samfundsforhold før og nu.

  Efter frokosten sammen på en lokal restaurant er resten af dagen fri på egen hånd. Kør en tur i en hestetrukken karet eller i en stor, åben amerikanerbil langs strandpromenaden Malecón, eller oplev byens stemning og musik på de mange pladser. Du kan også prøve at spise på en af de familierestauranter, paladares, der lever en skjult tilværelse, men som alle de lokale kender, og hvor du kan smage det, cubanerne spiser derhjemme – kød, ris, bønner og grøntsager som yucca eller malanga. Vi mødes igen om aftenen, hvor vi spiser aftensmad sammen.

  Inkluderede måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad.

 • Dag 12 Farverige gadekunst og i Hemingways fodspor inden hjemrejse

  Efter morgenmaden på hotellet besøger vi Callejón de Hamel – en smal gade i Havana fyldt med farverige vægmalerier og skulpturer. Her får du virkelig en smagsprøve på byens lokale kunst på gaden, der er byens centrum for den afro-cubanske kultur.

  Forfatteren Ernest Hemingway boede over 20 år på Cuba og det meste af tiden i huset Finca Vigia på en bakketop i San Francisco de Paula lidt uden for Havana. Vi ser huset med de lyse stuer, de mange bøger og eksotiske klenodier fra jagtture i Amerika og Afrika, der er bevaret som museum og giver et fascinerende indtryk af, hvordan forfatteren boede. Huset er en tidslomme, og ved siden af det står stadig det tårn, hvor Hemingway læste, kiggede i sit teleskop eller nød udsigten over Havana og havet. Han elskede Cuba, og kærligheden var gengældt.

  Vi spiser afskedsfrokost på en lokal restaurant og slutter dagens program af med en drink på Ambos Mundos Hotel, hvor Ernest Hemingway sad og skrev flere af sine romaner. Sidst på eftermiddagen kører vi til lufthavnen, hvor flyet hjem venter.

  Inkluderede måltider: Morgenmad og frokost.

 • Dag 13 Ankomst til Danmark
Hent det samlede rejseprogram her

Priser & afgange

Prisen inkluderer

 • Flyrejse inkl. skatter og afgifter – se flytider og rejseplan under den pågældende afgang
 • Overnatning i dobbeltværelse på gode, centralt beliggende 3-, 4- og 5-stjernede hoteller
 • 5 x morgenmad, 7 x frokost, 4 x aftensmad og 6 dages all inclusive
 • 3 dages badeferie på 4-stjernet resort på Playa Ancon lidt udenfor Trinidad med all inclusive
 • 3 dages badeferie på 5-stjernet resort på Cayo Santa Maria med all inclusive
 • Transport og udflugter inkl. entréer jf. program
 • Besøg på Havana Club Rum Museum
 • Oplevelser i Pinar del Rio-provinsen naturskønne område Vinãles
 • Hemingways hus og cocktail på hans stambar på hotellet Ambos Mundos
 • Byrundtur i Trinidad med salsalektion
 • Udflugt til sukkerplantagen Manaca Iznaga
 • Santa Clara med Che Guevaras mausoleum
 • Engelsktalende lokalguide
 • Dansk rejseleder

Tillæg

 • Enkeltværelsestillæg kr. 2.375
 • Tillæg ved fly fra Aalborg, Billund og Aarhus: Ring og spørg til aktuel pris
 • Visa til Cuba kr. 300
 • Administrationsgebyr kr. 125
Dato Varighed Rejseleder Afrejselufthavn Pris pr. person Bestilling

Rundrejser med dansk rejseleder er vores speciale

Rundrejser med dansk rejseleder er vores speciale, og vi har med succes arrangeret rundrejser i 25 år, så vi ved, hvad de bedste rundrejser skal indeholde.
Det er din rejse – og vores passion at arrangere den, og derfor skal du vælge en Risskov-rundrejse:

 • Vi krydrer de største seværdigheder med overraskende, lokale oplevelser
 • Vi er kendt for indholdsrige rundrejser med meget inkluderet
 • Vores gode jyske købmandsskab sikrer dig høj kvalitet til en attraktiv pris
 • Vores erfarne og passionerede rejseledere brænder for at dele ud af deres store viden
 • Vi er fleksible og forlænger gerne rejsen på egen hånd
 • Vi leverer en tryg, veltilrettelagt og uforglemmelig rejseoplevelse
 • Vi har et stort udvalg af rundrejser til hele verden

Læs mere om rundrejser med dansk rejseleder her

Alt det praktiske

 • Inden du rejser til Cuba

  Pas og visum

  Danske statsborgere skal have et gyldigt visum for at kunne rejse ind i Cuba, og dette er Risskov Rejser behjælpelig med. Det koster kr. 300 og skal bestilles samtidig med rejsen.

  Du skal udfylde vores pasregistrering her. Bemærk, at passet skal være gyldigt i mindst 3 måneder ud over opholdet.

  Derudover skal du indhente en engelsksproget erklæring fra dit forsikringsselskab, der bekræfter, at rejseforsikringen er inkl. Sygdomsforsikring, og dækker ved indrejse til Cuba. På erklæringen skal der endvidere stå perioden for policens gyldighed samt navne og cpr. numre på alle deltagere. Erklæringen skal medbringes på rejsen.

  For yderligere information, kontakt venligst Den Cubanske Ambassade på tlf. 39 40 15 10 eller se på Udenrigsministeriets hjemmeside www.um.dk.

  Pas, visum og den engelsksprogede erklæring vedr. rejseforsikring skal medbringes på rejsen. Det er en god ide at medbringe en kopi af pas og forsikringspapirer, så man har oplysningerne, hvis man er uheldig at miste dokumenterne.

  Toldregler

  For aktuelle regler om, hvad der må medbringes til/fra Cuba – se Skats hjemmeside (www.skat.dk og søg på ”toldregler på rejsen”). Bemærk, at ved flyskift kan væsker (drikkevarer, parfume, toiletartikler) blive konfiskeret, selv om de er blevet plomberet ved indkøb i foregående lufthavne. Derfor anbefaler vi, at man venter med toldfrie indkøb til den sidste lufthavn inden ankomstlufthavnen.

  Rejseforsikring

  Det er vigtigt at tegne en rejseforsikring, der f.eks. dækker omkostninger ved sygdomsbehandling, hjemtransport og i forbindelse med stjålne og ødelagte ejendele, da Risskov Rejser ikke påtager sig noget ansvar i den forbindelse. Vi samarbejder med Europæiske ERV, fordi dækningen på deres produkter hører til markedets bedste. Kontakt vores rejsekonsulenter – de kan rådgive dig, så du får en forsikring, der passer til dit behov. Vær opmærksom på, at der kan være særlige betingelser for personer over 70 år.

  NB! Det er vigtigt, at du tjekker med dit forsikringsselskab, at din forsikring dækker rejser til Cuba, og samtidig skal du bede dem sende dig en erklæring på engelsk, der tydeligt viser, at du er dækket under rejsen.

  Det anbefales at medbringe en kopi af pas, vaccinationskort og forsikringspapirer, evt. både i papirform og tilgængeligt på telefon.

  Medicin og vaccinationer

  Vi gør opmærksom på, at vaccinationer altid bør drøftes med egen læge. Der er ikke vaccinationskrav ved indrejse til Cuba, men der kan være vaccinationer, som anbefales f.eks. mod stivkrampe og leverbetændelse. For yderligere information kontakt egen læge i god tid inden afrejsen til Cuba. Vi anbefaler, at du informerer rejselederen om specielle sygdomme – en information, som naturligvis bliver behandlet fortroligt. Tager du livsvigtig medicin, anbefaler vi, at du medbringer en beskrivelse af indholdet på engelsk. Denne kan fås hos egen læge eller på apoteket. Husk at pakke medicinen i håndbagagen.

  Valuta & kreditkort

  Der findes to typer pesos i Cuba: den lokale peso og den konvertible peso (CUC). Den lokale peso, er den valuta, som cubanerne bruger og får udbetalt løn i. Den konvertible peso (CUC) er en ekstra valuta, som hovedsageligt turisterne veksler om til og bruger på hoteller og i “dollarsbutikker”. Du vil som turist derfor skulle benytte dig af den konvertible peso (CUC) under din rejse.

  Vi anbefaler, at man medbringer hævekort såsom Visa og MasterCard samt Euro, som kan veksles til CUC i lufthavnen, i banker og på visse hoteller. Overskydende CUC kan veksles tilbage i lufthavnen.

  Der kan også hæves på Visa og MasterCard i de større byer, hvilket kan anbefales, da der ofte kan være kø inde i bankerne og vekslekontorerne. Visa kan bruges alle steder, og MasterCard kun nogle steder.

  Bemærk venligst, der pålægges et vekslegebyr på 10 %, hvis du veksler fra US-dollars – uanset om du gør det kontant, eller om du hæver US-dollars i en pengeautomat.

  Det er en god idé at medbringe mere end ét kreditkort, så du er på den sikre side, hvis der skulle opstå problemer med det ene kort. Husk de nødvendige informationer, hvis du får brug for at spærre dit kreditkort. Undervejs er det rart altid at have kontanter med til drikkepenge og mindre indkøb

 • Lokale forhold

  Tidsforskel

  Tidsforskellen mellem Danmark og Cuba er -6 timer. Cuba har sommer/vintertid som Danmark, men der skiftes til sommertid to uger tidligere end i Danmark.

  Transport

  Busserne i Cuba har ikke helt samme standard som i Europa, men vi har naturligvis valgt den bedste kategori med aircondition. Bemærk, at der er begrænset plads til håndbagage på busrejsen. Håndbagagen skal kunne stå under sædet, eller være på hattehylden. Vejnettet i Cuba er ikke af bedste kvalitet, og nogle vejstrækninger kan derfor være meget ujævne.

  Drikkepenge

  Det er almindeligt at give drikkepenge på Cuba. Lønningerne i servicebranchen er generelt meget lave, så for mange af dem, der arbejder i servicebranchen, er det en del af lønnen, og derfor er det vigtigt, at man er opmærksom på denne skik. På restauranter lægger man typisk 10 – 15 % oveni regningen. Taxachauffører forventer også drikkepenge, og 10 % oveni prisen er passende. Stuepigerne på hotellerne sætter også pris på drikkepenge (1$ pr nat pr. rejsedeltager).

  På rundrejsen vil der være tale om drikkepenge til buschauffører, lokalguider og hotelpersonale. Rejselederen vil i starten af rundrejsen lave en indsamling, som skal være i konvertible pesos (CUC), men det er naturligvis helt op til den enkelte, hvor meget man ønsker at give. Af denne grund har vi derfor ikke inkluderet drikkepenge i rejsens pris. Drikkepenge fra turister i CUC-valutaen giver den almindelige cubaner langt mere købekraft end den almindelige cubanske peso.

  Lidt om hotellerne og indkvartering på Cuba

  Vi har valgt centralt beliggende 3-, 4- og 5-stjernede hoteller. Da hotellerne ikke er tildelt stjerner efter dansk standard, kan der være hoteller, hvor standarden opleves lavere, og hvor beliggenheden i så fald har været afgørende for valget af hotellet. Vi gør opmærksom på, at der kan der være begrænsning på det varme vand på hotellerne uanset standard. På nogle af vores rejser bruger vi også privat indkvartering i de såkaldte “casas particulares”, der er en art mini-Bed & Breakfast, og som giver en god mulighed for at møde cubanerne og få et indblik i deres hverdag.

  Et samfund under udvikling

  Omverdenens embargo af Cuba og kommunismens bureaukrati har betydet, at Cuba på mange måder har stået stille. Selvom landet langsomt er under udvikling, er infrastruktur m.v. ikke af en standard, som vi er vant til. Programmet kan derfor i sjældne tilfælde blive justeret en smule pga. uforudsete ting. Er man som gæst åben og tålmodig overfor lokale forhold, vil Cuba folde sig ud med al sin charme.

  Sikkerhed

  Det er generelt meget sikkert at opholde sig på Cuba, men almindelig forsigtighed anbefales naturligvis.  Men som mange andre steder i verden, skal man udvise forsigtighed med hensyn til penge og værdigenstande og f.eks. undlade at medbringe værdifulde smykker på rejsen. Opbevar penge, pas og kreditkort tæt på kroppen, og vær ekstra opmærksom, når du handler eller hæver penge. Det er en god ide at opbevare værdigenstande, der ikke medbringes på udflugter, i en sikkerhedsboks på hotellet.

  Elektricitet

  Husk opladeren til f.eks. kamera og mobiltelefon. Vær opmærksom på, at stikkene i Cuba er anderledes. De flade amerikanske to-benede stik bruges overalt. Det er derfor nødvendigt med en adapter, og den kan købes i el-forretninger, hos isenkræmmere og i lufthavnen.

  Mobiltelefon & internet

  Det er dyrt at ringe til Danmark fra hotellerne i Cuba, og det kan også blive en dyr fornøjelse at bruge sin mobiltelefon i landet. Hvis du skal ringe fra Cuba til Danmark, skal du taste 11945 inden nummeret. Tjek evt. med dit mobilselskab om dækning og priser for opkald. Har du brug for at tale meget i telefon på rejsen, så køb et telekort. Der er adgang til internettet på de største hoteller, der ofte har et ”business center”, hvor computere kan lejes. Mange hoteller har også trådløst internet i lobbyen mod betaling.

  Mad og drikke

  Det cubanske køkken er en blanding af det spanske og det afrikanske køkken. Grundingredienserne er ris, bønner, salat, yucca (en rodfrugt), kartofler, søde kartofler, kylling, svinekød, oksekød og ikke mindst fisk. Grønne bananer er også meget anvendt i madlavningen, og er mindre søde og større end de velkendte gule bananer.

  Cuba er i øvrigt velsignet med alle slags tropiske og subtropiske frugter, og mange kender vi slet ikke på vores breddegrader. Nationalretten er ”moros y cristianos” som består af sorte bønner, ris og svinekød, og ”Ajiaco”, der er en sammenkogt grøntsagsret med yuccarod, majroer, gulerødder og maniok. Man drikker almindeligvis vand og øl til maden, men på de fleste hoteller fås også rød- og hvidvin.

  Den cubanske rom er af høj kvalitet, og det er et must at prøve den, når man er på Cuba. Den drikkes enten ren eller blandet med andre drikkevarer. Man skal selvfølgelig også prøve en forfriskende iskold mojito, som består af rom blandet med sukker, danskvand, limejuice og knuste mynteblade.

 • Gode råd

  Gode råd

  Ved evt. bagageforsinkelse er det en fordel at have de vigtigste ting ved hånden. F.eks medicin, kontaktlinsevæske, tandbørste og et ekstra sæt tøj pakkes gerne i håndbagagen.

  I Cuba kan man ikke drikke vandet fra hanen, så køb i stedet vand på flaske, og tjek at forseglingen på flasken, ikke har været brudt. Vand på flaske fås mange steder og koster ikke meget. Man bør også holde sig fra isterninger, da disse ofte er lavet på vand fra hanen.

  I Cuba er hygiejnen ikke på samme niveau, som vi kender det i Danmark. Hoteller og større restauranter har moderne og vestlige toiletforhold, men mange steder uden for de større byer kan man ikke forvente toiletforhold som i Danmark. Det anbefales at medbringe håndsprit.

  Ideer til indkøb

  Populære souvenirs er rom og selvfølgelig cigarer. Køb ikke falske cigarer, som bliver tilbudt på gaden og på hoteller. Skal du være sikker på at købe ægte havanesere, skal du gøre det på cigarfabrikkerne. Andre interessante souvenirs er keramik, håndlavede smykker, billeder, kurveflet, broderier, CD’er med salsamusik og den utroligt lækre cubanske kaffe. På markedet i Havana findes desuden mange spændende ting til billige penge.

 • Fakta

  • Statsform: Cuba er en republik med étpartistyre.
  • Hovedstad: Havana med 2,1 mio. indbyggere.
  • Provinser og kommuner: Cuba er opdelt i 14 provinser og 169 kommuner.
  • Befolkning: 11,1 mio. indbyggere.
  • Religion: 85 % er katolikker.
  • Sprog: Det officielle sprog er spansk. Tidligere lærte mange russisk som andetsprog, men i dag er det mest engelsk. Når man kommer ud på landet, er det dog de færreste, der kan tale andet end spansk, så det kan være en god ide at lære sig et par spanske gloser.
  • Nationaldage: 1. januar – Revolutionsdagen (1959) og d. 1. juli – Den nationale oprørsdag (1953).
  • National træ: Kongepalmen – symbol på det cubanske folks ubøjelighed.
  • Højeste punkt: Pico Turquino 1.974 m.
  • Cubas ældste by: Baracoa grundlagt i 1512.
  • Areal: 110.860 km² (Danmark 43.000 km²). Hovedøen er 1.199 km lang og 200 km bred.
  • Klima: Cuba ligger i det tropiske klimabælte. Øens specielle form og beliggenhed har givet den et klimatisk særpræg. Vindene fra havet kan nå ind til alle dele af øen. Den værste hede blæses bort, og klimaet er derfor mere behageligt end normalt i det tropiske område. På Cuba skifter årstiderne først og fremmest mellem tørtid og regntid. Tørtiden strækker sig fra november til og med april, hvor der dog falder lidt regn. Regntiden varer fra maj til oktober.