Ring til os Åbent nu 70 22 66 00

Island

Tryghedsgaranti hos Risskov Rejser!
Hos os har du altid – uanset hvornår du bestiller din rejse – automatisk garanti for, at din rejse bliver refunderet, hvis din bestilte rejse bliver aflyst på baggrund af Udenrigsministeriets rejsevejledninger og anvisninger.  Læs mere her

Island er helt sin egen! Og rejser til Island ligner ingen andre rejser. Det skyldes dels den særprægede natur med vulkaner, gletsjere og varme kilder og dels befolkningen, som tager naturkræfternes udfordringer med stoisk ro, og som uden at miste de historiske rødder har taget globaliseringen til sig.

Den Gyldne Cirkel er et gyldent indblik i Islands natur og kultur

Når du rejser til Island, er det et must at besøge sletten Þingvellir (Thingvellir), som er det mest historiske sted på Island. Det var her, Altinget holdt sit første møde i år 930 og samlede landet under en fælles forfatning. I tidens løb er utallige tvister og retsspørgsmål afgjort her i naturen, og mange har måttet ride herfra som fredløse, som man kan læse om i de islandske sagaer. Altinget bliver betegnet som verdens første demokrati, men det er i skarp konkurrence med Tinganess på Færøerne. Her på sletten Þingvellir kan man i øvrigt tydeligt se skellet mellem den europæiske og den amerikanske kontinentalplade, som er årsagen til den vulkanske aktivitet.

Þingvellir udgør sammen med Geysir-området og Gullfoss det, man kalder Den Gyldne Cirkel. Allerede i 1294 blev Geysir nævnt første gang og fik den ære at lægge navn til alverdens gejsere, men den har dog ikke været lige aktiv i alle årene. På lang afstand kan man se dampen fra de varme kilder i Haukadalur, og i dag er det gejseren Strokkur, der stjæler billedet, når den med 5 – 7 min. mellemrum sender kaskader af vand 20 m op i luften. Gullfoss – det gyldne vandfald med et fald på i alt 33 m ved elven Hvitá– er selvskreven til en placering på en top 10-liste med Islands flotteste vandfald. Men også andre gør sig fortjent. Dettifoss er et af Europas største volumenmæssigt, Svartafoss er omgivet af formationer af søjlebasalt, og Godafoss er gudernes vandfald – og det siger jo alt.

Varme kilder, isfjelde og hemmelige huler

En rejse til Island er én lang naturoplevelse, og det er ikke kun nationalparkerne Þingvellir, Vatnajökull og Snaefellsjökull, der byder på eventyr. Det gælder også det vulkanske område Mývatn i nord, der har status som et af Islands mest fascinerende områder. Den store Myggesø (Mývatn) er dannet ved et vulkanudbrud for omkring 2.300 år siden, og der er noget magisk over det vidtstrakte landskab med underjordiske varme kilder, lave vulkanske søjler og hemmelighedsfulde huler. En helt anden naturoplevelse venter ved Jökulsárlón – en 100 m dyb gletsjersø med blånende isbjerge, der stille glider forbi på deres vej til havet. De talrige isbjerge kommer fra Breidamerkurjökull, og i det fjerne kan man høre de store isstykker knække af gletsjeren, der for hundrede år siden næsten nåede ud til havet.

Den islandske hest er tæt forbundet med Islands historie, da den nedstammer i lige linje fra de robuste og udholdende heste, som de første bosættere i 800-tallet havde med fra Norge. I århundreder var den islandske hest uundværlig som transportdyr, og den dag i dag er hestene essentielle, når fårene om efteråret skal samles sammen fra fjeldene. Når du rejser til Island er en ridetur oplagt, hvis du er interesseret i en aktiv ferie, men landskabet inviterer også til river rafting, gletsjervandring og ture i havkajak.

Oplev nye nordiske bølger i internationale Reykjavík

Af Islands 323.000 indbyggere bor mere end 200.000 i hovedstaden Reykjavik – hvis man tæller forstæderne med. Trods status som en af verdens mindste hovedstæder har Reykjavík noget internationalt over sig og gør sig især bemærket, når det gælder musik og design. En af de seneste kulturelle satsninger er Musikhuset Harpa på havnefronten, som den berømte dansk/islandske kunstner Olafur Eliasson har sat sit fingeraftryk på.

Reykjavík er en hyggelig og overskuelig by, hvor du kan få storbypulsen op med et utal af shoppingmuligheder, lækker gastronomi og café latte, og du kan også skrue op for kulturen med sightseeing af de store seværdigheder. Og skal tempoet ned igen, er det oplagt at besøge en af byens mange svømmehaller, der nyder godt af den termiske aktivitet i undergrunden med sit naturligt opvarmede badevand. Er du til wellness i våde omgivelser er det dog et must at opleve den legendariske Blå Lagune, der med sit varme og mineralholdige vand tiltrækker alle, der vil forkæle sig selv i skønne vulkanske omgivelser.

Find din næste rejse til Island nedenfor.

Alle rejser

Alt det praktiske

 • Inden du rejser til Island

  Pas & visum

  Pas skal medbringes som ID ved flyrejser. Det anbefales at medbringe en kopi af pas og forsikringspapirer, evt. både i papirform og tilgængeligt på telefonen.

  Toldregler

  For aktuelle regler om hvad man må medbringe, se Skats hjemmeside www.skat.dk og søg på ”toldregler på rejsen”. Alle udenlandske gæster i Island kan få refunderet den islandske moms med en besparelse på ca. 15%, såfremt man rejser fra Island inden 3 måneder efter, at købet er foretaget. Købsprisen skal være mindst ISK 4.000 (inkl.moms) pr.forretning. Alle varer (undtagen uldvarer) skal forevises tolderne, inden der checkes ind. I Keflavík lufthavn gælder dette kun tax-free fakturaer, hvor tilbagebetalingsbeløbet overstiger ISK 5.000. På alle andre fakturaer bliver momsen refunderet kontant i Landsbanki Islands filial i afgangshallen.

  Rejseforsikring

  Det er mere nødvendigt end nogensinde at tegne en rejseforsikring. Det blå EU-sygesikringskort dækker kun udgifter til nødvendig læge- og sygehusbehandling, medicin mm. Under ophold i et EU-land og i Norge, Island, Liechtenstein og Schweiz. Med kun det blå EU-sygesikringskort i hånden får du samme behandling som borgerne i det pågældende land. Det vil sige, at der ofte vil være tale om egenbetaling på 30 – 40 %. Der vil ikke være hjemtransport, og der vil ikke være en dansk alarmcentral, der kan hjælpe dig, hvis du kommer til skade. For at få mest mulig tryghed på rejsen anbefaler vi, at du tegner en rejseforsikring. Vi samarbejder med Europæiske ERV, da deres forsikringsprodukter hører til markedets bedste. Kontakt en af vores rejsekonsulenter – de kan rådgive dig, så du får en forsikring, der passer til dit behov. Vær opmærksom på, at der kan være særlige betingelser for personer over 70 år.

  Medicin

  Det er en god idé at informere rejselederen om specielle sygdomme – en information, som naturligvis bliver behandlet fortroligt. Tager du livsvigtig medicin, anbefaler vi, at du medbringer et medicinpas med en beskrivelse af indholdet på engelsk. Kan fås hos egen læge eller på apoteket. Husk at pakke medicinen i håndbagagen.

  Valuta & kreditkort

  Møntfoden hedder islandsk krone (ISK). Kontanter kan hæves i bankerne, bl.a. i lufthavnen og ii pengeautomater (ATM’s) rundt omkring i landet. Alle gængse internationale kreditkort kan bruges, dog er American Express ikke så udbredt. Det er en god idé at medbringe mere end ét kreditkort. På den måde er du på den sikre side, hvis der skulle opstå problemer med det ene kort. Husk de nødvendige informationer, hvis du får brug for at spærre dit kreditkort.

 • Lokale forhold

  Tidsforskel

  I forhold til dansk tid er Island en time ”bagud” om sommeren og to om vinteren.

  Drikkepenge

  Der har ikke været tradition for drikkepenge på Island, men det er dog blevet mere og mere almindeligt f.eks. på restauranter, barer, caféer og i taxaer. Det er ikke påkrævet, men vi synes alligevel, at det er god skik at runde op eller give 10 % ekstra på de nævnte steder.

  Lidt om hotellerne

  Hotellerne er kategoriseret med stjerner efter lokal standard. Hvis man vil have rene håndklæder hver dag, skal de brugte efterlades på gulvet, og bliver så fornyet. Ellers kan man af miljøhensyn genbruge håndklæderne mere end en gang. Vi gør opmærksom på, at der i sjældne tilfælde kan forekomme hotelændringer undervejs på rejsen. Eventuelle ændringer vil tilstræbes at være af tilsvarende standard.

  Sikkerhed

  Det er en god ide at opbevare værdigenstande i sikkerhedsboks på værelset eller i receptionen. Enkelte hoteller tager depositum for nøglen, og beløbet refunderes ved returnering. Kriminaliteten på Island er meget lav, men vi anbefaler alligevel, at du passer på dine værdier.

  Elektricitet

  Husk opladeren til f.eks. kamera og mobiltelefon. Island har samme strømstyrke og stik som Danmark.

  Mobiltelefon & Internet

  Ved opkald til Danmark tastes landekoden +45. Husk at slå dataroaming fra på mobiltelefonen. Der er god internetforbindelse på hotellerne.

  Mad & drikke

  Island byder på en lang række lækre specialiteter, hvor hovedingredienserne er fisk, lamme- og hestekød. Det er også muligt at smage tørfisk, der oftest er lufttørret kuller, torsk eller havkat. Hákarl er modnet haj, og består af kød fra den store gråhaj. Kødet har ligget i jorden i nogle måneder, og er ofte stærkt lugtende fiskebidder, der skylles ned med en kold snaps. Mange af restauranterne er af meget høj kvalitet og pris. Nogle restauranter serverer sumarréttir, der er en turistmenu til en fast lav pris. (Typisk mellem 100-150 kr). Man kan drikke vandet fra hanen, hvis ikke andet er oplyst.

  Rygning

  Det er ikke tilladt at ryge på offentlige steder og arbejdspladser.

  Indkøb

  Frimærker og tobak kan købes på posthus samt i mange kiosker, lokale købmænd og supermarkeder.

  Åbningstider:

  Butikker:
  Generelt åbent hverdage 9.00 – 18.00. Lørdag 10.00 – 13.00/14.00/15.00.
  Nogle supermarkeder har åbent indtil 23.00 alle dage.
  Banker:
  Mandag – fredag 9.30 – 17.00. Lørdag/søndag lukket.
  Posthuse:
  Mandag – fredag 9.00 – 16.30.
  Restaurant/café/bar:
  Generelt åbent kl. 10.00-01.00 alle dage.
  Natklubber:
  Hverdage til kl. 01.00. I weekenderne til kl. 05.00.

 • Fakta

  • Statsform: Island er en republik
  • befolkning: 339.700 indbyggere.
  • Hovedstad: Reykjavik.
  • Religion: Protestanter.
  • Sprog: Islandsk.
  • Areal: 103.001 km² (Danmark 43.094 km²).
  • Højeste punkt: Hvannadalshnjúkur på 2.119 m.
  • Klima: Island ligger på grænsen mellem den tempererede og den polare klimazone. Golfstrømmen bevirker imidlertid, at den sydlige del af Island har forholdsvis milde temperaturer, og dermed ligger gennemsnitstemperaturen i januar på omkring 0°C.

Trustpilot