Ring til os Åbent nu 70 22 66 00
Hulebyen Matera

Oplev det autentiske Syditalien

Oplev det autentiske Syditalien

Apulien – Italiens støvlehæl

8 dage fra 8.995 kr.

Denne rundrejse i Syditalien koncentrerer sig om de to mindre kendte regioner Apulien (på italiensk Puglia) og Basilicata – to regioner, der er ensbetydende med det autentiske Syditalien. Du vil opleve et område af Italien, hvor utallige kulturer har sat deres spor i form af et næsten uudtømmeligt skatkammer af arkitektur som f.eks. de charmerende hvide byer, imponerende kirker og magiske borge, og ikke mindst de unikke trullihuse med de kegleformede tage, der pryder landskabet som klynger af sneglehuse. Og så er der den lange kystlinje ud til Adriaterhavet, der udgør hælen i den italienske støvle. Et unikt særkende for Basilicata er hulerne i Matera, hvor man mener, at der har boet mennesker i 9.000 år – og i dag er det naturligvis med alle moderne bekvemmeligheder.

Rundrejsen i Apulien går også til universitetsbyen Bari, baroktidens Lecce og den hvide by Locorotondo, og naturen frister med skønne strande, øde klipper og Italiens smukkeste drypstenshuler i Castellana. Derudover er der rig lejlighed til at nyde de syditalienske specialiteter, når vi bl.a. besøger en olivenmølle og en lokal vinproducent.

På rejsen rundt i Apulien bor vi i to forskellige byer på 4-stjernede, centrale hoteller. Første del af rejsen bor vi i Martina Franca, der er en af Apuliens hvide byer. På anden del af rejsen er basen havnebyen Brindisi, der ligger skønt ud til Adriaterhavet. Fælles for begge hoteller er deres gode, centrale placering nær byliv og et væld af restauranter, butikker og caféer. Det giver god mulighed for at udforske byerne på egen hånd om eftermiddagen og aftenen.

Glæd dig fordi

 • du oplever en side af Italien, mange endnu ikke har opdaget
 • rejselederen er Italien-ekspert
 • du bor på 4-stjernede hoteller med klassisk italiensk stemning i hjertet af Martina Franca og Brindisi
 • du oplever det historiske centrum i den hvide by Locorotondo, hvor vi også smager på den lokale hvidvin
 • der venter en anderledes oplevelse i hulebyen Matera
 • der er god tid til at opleve trullibyen Alberobello og barokbyen Lecce
 • der er besøg på en olivenmølle – naturligvis med smagsprøver
 • der er mulighed for at tilkøbe en aftentur til egnens måske bedste masseria, hvor vi nyder ikke mindre end 8 retter mad og god lokal vin
 • der er mulighed for at tilkøbe en helt unik og autentisk Italien-oplevelse med byvandring og frokost på en gård
 • der er tid til at udforske det italienske køkken på egen hånd – naturligvis med masser af gode tips fra rejselederen

Hvordan adskiller det syditalienske køkken sig fra det klassiske italienske? Hvorfor er lokalbefolkningen i Apulien særligt “lokal”? Rejseleder Torben giver dig svaret på disse og mange andre spørgsmål i et blogindlæg om, hvad der gør “Apulien –Italiens støvlehæl” til noget helt særligt.

Antal dage
8 dages rundrejse
Pris
Fra 8.995 kr.
Afrejse fra
København

Danmarks bedste rundrejse til Syditalien fordi

Vi kender Apulien til fingerspidserne – vi ved, hvad der virker, og hvor man skal bo

Vi har fundet de bedste, autentiske lokaloplevelser i området

Vi bor på blot to hoteller under hele rejsen i Apulien, hvilket sparer os for en masse lange køreture hver dag, så vi har mere tid til at opleve!

Danmarks bedste rundrejse til Syditalien fordi

Hør to af vores rejseledere, Torben og Henriette, fortælle om oplevelserne der venter:

Mød din rejseleder

Torben Folkmann - Rejseleder - Risskov Rejser
Torben Folkmann er Italien-ekspert

Mange gange hvert år drager Torben Folkmann til Italien for at mærke den helt specielle italienske kultur. Torben har stor interesse for både historie, kultur og specielt italiensk gastronomi. Alle elementer er der rigeligt af på turen til Apulien, hvor Torben glæder sig til at dele sin passion med dig.


Læs mere om Torben Folkmann

Uffe Elbæk sikrer dig en autentisk rejseoplevelse

Uffe er en erfaren rejseleder, som altid sætter gæsternes ønsker i højsædet. Han besidder stærke kompetencer til at finde gode stemninger og sørger altid for, at gæsterne føler sig trygge og komfortable i afslappet og humoristisk atmosfære. Samtidig lægger Uffe vægt på at finde Syditaliens mangfoldighed i natur, kultur og historie. Med Uffe som rejseleder vil I aldrig være i tvivl om tilstedeværelse og dedikation.


Læs mere om Uffe Elbæk

Henriette Berg Hansen
Henriette Berg Hansen har boet mange år i Italien

Henriette har været rejseleder siden 1999, og føler nogle gange, at hun skal knibe sig i armen, da hun synes, hun har verdens bedste arbejde med at vise verden til en masse rejselystne mennesker. Henriette har et stort kendskab til Italien, den italienske kultur og historie. Den har hun opbygget igennem mange år som bosiddende i Italien.


Læs mere om Henriette Berg Hansen

Margit Kiil Jørgensens viden er guld værd for dig

Margit har været rejseleder siden 1996, og hendes store indsigt i Italiens kultur og spændende historie kommer gæsterne til gode, når hun deler ud af sin mangfoldige viden. Glæd dig især til at opleve, hvordan Margit formår at videreformidle sammenhængene mellem landets forskellige historiske perioder sammen med det liv, der leves i nutidens Italien.


Læs mere om Margit Kiil Jørgensen

Dagsprogram

 • Dag 1 Ankomst Napoli og videre til den charmerende Martina Franca

  Gæster med afrejse fra Billund lander omkring middagstid, og gæster med afrejse fra København ankommer senere på eftermiddagen. Derfor tager rejselederen gæsterne fra Billund med hen til en lille pizzeria-perle, hvor rejsen skydes i gang med en velsmagende napolitansk pizza og en kold flaske Peroni (for egen regning).

  Når hele gruppen er samlet køres til Martina Franca, som er en af Apuliens hvide byer beliggende i 430 m højde. Byen byder på et charmerende historisk centrum med hvidkalkede huse, små hyggelige gader og stræder og ikke mindst stemningsfulde små pladser, hvor livet leves på bedste italienske vis – og det vil sige på byens barer og restauranter.

  På første del af rejsen bor vi på Hotel Villa Rosa i Martina Franca.
  Der er sen aftensmad på hotellet.

  Inkluderede måltider: Aftensmad.

  Her bor du dag 1-4

  Hotel Villa Rosa

  Hotel Villa Rosa ligger i et roligt og grønt kvarter kun 15 minutters gang fra Martina Francas bymidte. Hotellet har udendørs swimmingpool og sol...

 • Dag 2 Drypstenshulerne i Castallana og trulli-byen Alberobello

  Vi begynder dagen 60 m under jorden i drypstenshulerne i Castellana, der er blandt de største og smukkeste i Italien og Europa. De er dannet ved årtusinders erosion i kalkstensplateauet, og det dryppende vand har skabt beundringsværdige formationer. Vi går gennem et netværk af underjordiske huler og kløfter, og vi passerer saltsøer og damme. Vi når til Grotta Bianca, den hvide grotte, der betegnes som verdens smukkeste, da den er fyldt med skinnende hvide alabast-drypsten.

  Næste store oplevelse får vi i den lille by Alberobello, der er en af Apuliens absolut mest særprægede og spektakulære byer, og det skyldes de specielle trulli-huse. De karakteristiske små limstenshuse med de koniske tage blev bygget til både mennesker og dyr og siges at have fået deres form, fordi de skulle være nemme at flytte. Derfor blev de oprindeligt opført helt uden mørtel og bindemiddel, og det gælder også taget, der er lagt på en sådan måde, at det ikke regner ind, men tillader røg at sive ud. Vi tager på en interessant byvandring gennem de to kvarterer, Aia Piccola og Rione Monti, som udelukkende er bygget af de særprægede trulli-huse, og vi besøger bl.a. trulli-kirken Sant’ Antonio. Området med de over 1.400 hvide bikubeformede huse er naturligvis på UNESCOs verdensarvsliste.

  Inkluderede måltider: Morgenmad.

 • Dag 3 Til den UNESCO-fredede huleby Matera

  Vi tager til naboregionen Basilicata, som stadig omtales med sit antikke navn Lucania. Der er tale om en af Italiens mindste regioner med et areal på kun 9.992 kvadratkilometer, men til gengæld findes her en af Syditaliens ubestridt største og mest berømte attraktioner – den labyrintiske huleby Matera. De historiske bydele Sasso Caveoso og Sasso Barisano hører til blandt verdens ældste og bedst bevarede bosættelser og er naturligvis på UNESCOs verdensarvsliste.

  Grotterne har været beboet siden forhistorisk tid, dog lige bortset fra perioden 1953 til 1968, hvor den italienske regering tvangsflyttede indbyggerne pga. af de sanitære forhold. De mange forhistoriske huler, der er hugget direkte ind i bjerget som grotter, kan umiddelbart ikke ses, da der er opsat husfacader foran huleindgangene.

  Hulerne har været beboet af mange forskellige kulturer, og ud over “private hjem” er her også flere hulekirker. I dag er mange af hulerne restaureret og har moderne faciliteter. Ikke overraskende har hulerne været anvendt som filmkulisse, og bl.a. Mel Gibsons “Passion of the Christ” er optaget her. Vi nyder en frokost inkl. vin og vand i en restaurant flot beliggende i det historiske centrum.

  Inkluderede måltider: Morgenmad og frokost.

 • Dag 4 Besøg på olivenmølle, Locorontondo med vinsmagning og mulighed for udflugt til Ostuni med middag på masseria

  Området omkring Ostuni og Locorotondo er kendetegnet ved et helt ufatteligt stort antal ældgamle oliventræer. Apulien er Italiens største producent af oliven og ”det flydende guld”, som ekstra jomfru olivenolie populært bliver kaldt. Vi besøger en olivenmølle og får en indsigtsfuld rundvisning og smager på gårdens egne koldpressede jomfru olivenolier, der er af uovertruffen kvalitet.

  Vores tur fortsætter videre i Itriadalen, hvor udsigten er smuk, og vi finder den lille charmerende by Locorotondo. Byens navn betyder “rundt sted” og man kan altså næsten blive helt rundtosset af at gå rundt i de atmosfærefyldte kringlede gyder og stræder, fyldt til bristepunktet med hvidkalkede huse, smedejernsbalkoner og et hav af blomster. Det er noget nær en selvfølge, at byen er på listen over Italiens smukkeste landsbyer, hvilket byens borgere er revnefærdige af stolthed over. Vi nyder den smukke by, det lokale liv, den flotte udsigt og naturligvis et glas af den lokale læskende hvidvin produceret af vinstokke som på det nærmeste står inde midt i byen, vinen er i øvrigt flot klassificeret som DOC.

  Denne eftermiddag og aften er der mulighed for at tilkøbe en tur, som starter med et besøg i den hvide by Ostuni. Byen er endnu en af Apuliens smukke hvide byer, og tilnavnet skyldes den historiske bydels mange huse med flade tage, trapper og buer, der er kalket blændende hvide. Turens højdepunkt er besøget på den mageløse olivengård Masseria Il Frantoio. I de flotte ikoniske bygninger kan man glæde sig til en gastronomisk oplevelse, når 8 lokale retter serveres. Hvis du ikke er interesseret i at tage med til Ostuni og Masseria Il Frantoio, så er eftermiddagen og aftenen til fri disposition i Martina Franca.

  Inkluderede måltider: Morgenmad.

  Tilkøbsmuligheder

  Eftermiddags- og aftenudflugt til den hvide by Ostuni og middag på Masseria Il Frantoio

  Ostuni ligger højt som en hvid diamant i et hav af grågrønne oliventræer og strækker sig ud over tre høje og præsenterer sig ekstra smukt med de mange forskellige niveauer, som de hvidkalkede huse er opført på. Vi tager på opdagelse og ”bliver” væk i det charmerende virvar af gader inden for bymuren, hvor de farvestrålende døre og vinduer er en kontrast til alt det hvide, og hvor alt tilsyneladende er opført uden planlægning. Herfra går turen videre til en helt og aldeles unik og enestående oplevelse, når vi besøger den historiske og mageløse olivengård Masseria Il Frantoio, som kan dateres helt tilbage fra 1500-tallet. Vi kommer på en rundvisning i de flotte historiske bygninger og går tur iblandt de årtusinde år gamle oliventræer. Middagen er på mange måder mere end blot en middag. En præsentation af 8 retter tilberedt overvejende af stedets egne økologiske produkter og med respekt for stedets og egnens gastronomiske kulturarv. Maden ledsages af udvalgte vine og lidt “sødt og stærkt” som afslutning på måltidet. Masseria er betegnelsen for århundrede gamle landbrugsejendomme, sommetider næsten små landsbyer, hvor lokale familier, adelen og dyr levede i fællesskab og hvor hverdagens aktiviteter gik hånd i hånd med det hårde arbejde, hvor man fremstillede olivenolie, oste, pølser, skinker og andre fødevarer af gårdens afgrøder. Il Frantoio anses for at være områdets mest ikoniske masseria, skabt af familierne Tanzarella og Balestrazzi ... Glæd jer til at opleve et mageløst sted!

  775 kr. pr. person

 • Dag 5 På opdagelse i Lecce, der bliver kaldt ”barokkens Firenze”, og videre til Brindisi

  I dag går rejsen længere ned på Salento-halvøen, der er et fascinerende område med dramatiske kyststrækninger og interessante byer i den sydlige del af Apulien. Her skal vi på opdagelse i Lecce, der bliver kaldt barokkens Firenze eller Apuliens Athen pga. af byens overdådige arkitektur og betydningsfulde historie. Byen havde sin storhedstid i 16-1700-tallet, og i tiden under spansk indflydelse opførtes mange af de overdådige palæer og kirker i den lokale gyldne stenart ”pietra leccese”, som byen er så rig på.

  Man kan stadig fornemme Lecces økonomiske og kulturelle blomstringstid og det liv, som må have udspillet sig omkring byens centrum med Piazza Sant Oronzo, det antikke romerske amfiteater, Basilica di Santa Croce og den smukke plads, Piazza del Duomo. Byens ungdommelige universitetsmiljø er en kontrast til tidligere tiders storhedstid, og de mange hyggelige gader har et fint udbud af shopping med bl.a. fristende kunsthåndværk. Der bliver sikkert tid til at nyde byens hyggelige centrum på egen hånd, hvor du kan nyde livet på den syditalienske måde med f.eks. den forrygende ”caffe leccese” med isterninger og mandelmælk.

  Hen på eftermiddagen sætter vi kursen mod Brindisi, hvor vi indkvarteres på det dejlige Hotel Orientale lige i hjertet af byen. Her har man byliv, restauranter, caféer og butikker lige uden for døren.

  Vi spiser en fælles aftensmad på vores dejlige lokale stamsted i Brindisi denne aften. Restauranten ligger centralt i byen ligesom vores hotel, så der bliver også mulighed for at gå på opdagelse i området, og lære byen bedre at kende.

  Inkluderede måltider: Morgenmad og aftensmad.

  Her bor du dag 5-7

  Hotel Orientale

  Det 4-stjernede Hotel Orientale ligger i den historiske del af Brindisi tæt på både banegård, havn og gaden Corso Garibaldi, hvor man finder et...

 • Dag 6 Mulighed for autentisk udflugt til Martignano og lokal frokost på en gård

  I dag er der mulighed for at tilkøbe en helt unik og autentisk heldagsudflugt til området Grecia Salentina i den sydlige den af Puglia-regionen. Området er særlig kendt for, at de lokale her stadig taler med den ny-græske dialekt ”griko”. Turen går til byen Martignano – en gammel by som fremstår tidsløs og er elsket af både lokale og turister pga. griko-dialekten og områdets historie, og her går vi naturligvis på en byrundtur. Efter opholdet i Martignano går turen videre til det syditalienske landsted Le Stanzie. Alt den mad, vi nyder hos Masseria Le Stanzie er hjemmelavet og hjemmeproduceret, så det er en helt ekstraordinær frokost, hvor man virkelig kommer tæt på den syditalienske madkultur, men også får et indblik i historien fra stedet. Her skal vi virkelig udforske de italienske smage og madtraditioner, når der bliver serveret en særdeles gennemført og autentisk frokost.

  Hvis ikke du er interesseret i at tage med til Martignano, kan du benytte dagen til at gå på opdagelse i Brindisi på egen hånd. Fortab dig i de mange gader og stræder eller spadsér en dejlig tur ved vandet og lystbådehavnen, Porto di Brindisi. Og mon ikke også dagen kan bruges på at udforske de små hyggelige butikker, nyde en kop kaffe på en af caféerne eller glæde smagsløgene med retter bestående af alt godt fra havet.

  Inkluderede måltider: Morgenmad.

  Tilkøbsmuligheder

  Heldagsudflugt til Martignano med lokal frokost på en gård

  Efter morgenmaden tager vi bussen og kører sydpå. Vi kører ned i Salento-halvøens sydlige område til byen Martignano, som især er kendt for, at de lokale stadig taler med den ny-græske dialekt ”griko”. Efter ca. en times køretur ankommer vi til Martignano, hvor vi mødes med en lokal guide samt en lokal ”grinko”-sanger, der sammen med den danske rejseleder skal vise os rundt i den hyggelige, gamle by. Men det er ikke en helt almindelig byvandring – det er snarere en rejse ind i musikken og sproget med griko-dialekten, når vi udforsker byens historie, musik, kunst og arkitektur. Efter ca. halvanden times byrundtur skal vi smage på en lokal aperitif i haven ved den historiske bygning Palazzo Palmieri. Herefter bevæger vi os længere sydpå på Salento-halvøen, når vi skal besøge og spise frokost på den lokale gård Le Stanzie. Alt maden, vi nyder på Le Stanzie, er hjemmelavet og hjemmeproduceret, det er en helt ekstraordinær frokost, hvor man virkelig kommer tæt på den syditalienske madkultur, men også får et indblik i stedets historie. Vi skal udforske de italienske smage og madtraditioner, når der bliver serveret en særdeles gennemført og autentisk frokost startende med en lille tapas, betående af oste, syltede frugter, frisklavet tortilla og friskbagt brød. Vi får hovedretten som består af frisklavet pasta med hjemmelavet pastasauce, alskens lækre små bagte desserter og kaffe samt rød- og hvidvin direkte fra fad. Du kommer ikke til at gå hverken sulten eller tørstig derfra, når du også skal smage på områdets lækre vine. Sidst på eftermiddagen er vi igen retur på hotellet i Brindisi og fyldt op med autentiske italienske oplevelser.

  625 kr. pr. person

 • Dag 7 Byvandring i Bari og videre til Napoli

  Vi tilbringer det meste af dagen i Apuliens hovedby Bari, der ligger dejligt ud til Adriaterhavet. Vi tager på opdagelse i det gamle kvarter Vecchia Bari. I de labyrintiske gader fornemmer man hurtigt, at byen er rig på historie og traditioner. De ubestridte højdepunkter i Bari er ”julemandens kirke” Basilica di San Nicola fra 1197, den imponerende borg Normanno-Svevo, katedralen San Sabino og utallige smukke palæer. Byens lokale liv udspiller sig omkring havnen og i de små gader, hvor kvinder stadig sidder ved små borde og laver traditionel håndlavet orecchiette-pasta, der er en meget populær pasta, der nærmest har form som små ører, og som bl.a. serveres med alt godt fra havet.

  Hen på eftermiddagen kører vi til Napoli, hvor vi spiser en fælles afskedsmiddag sammen på hotellet.

  Inkluderede måltider: Morgenmad og aftensmad.

  Her skal du bo dag 7

  Hotel Tiempo

  Dette moderne hotel er beliggende tæt på Napoli bymidte. Hotellets restaurant har specialiseret sig i traditionelle napolitanske retter og hotell...

 • Dag 8 Hjemrejse fra Napoli

  Tiden er kommet til at sige farvel til Italien. Vi kører den korte vej til Napoli lufthavn og flyver hjem til Danmark.

  Inkluderede måltider: Morgenmad.

Hent det samlede rejseprogram her

Anmeldelser fra tidligere rejsende

Priser & afgange

Prisen inkluderer

 • Flyrejse inkl. skatter og afgifter – se flytider og rejseplan under den pågældende afgang
 • Overnatning på 4-stjernede hoteller
 • Overnatning på 3-stjernet hotel ved Napoli den sidste nat
 • 7 x morgenmad, 1 x frokost og 3 x aftensmad
 • Al transport og udflugter inkl. entréer jf. program
 • Sightseeing i Alberobello med de karakteristiske trulli-huse
 • Besøg i de imponerende Castellana-grotter
 • Besøg i den UNESCO-fredede huleby Matera inkl. frokost
 • Byvandring i Apuliens hovedby, Bari
 • Rundvisning i den hvide by Locorotondo inkl. vinsmagning
 • Besøg på olivenmølle inkl. smagsprøver
 • Byrundtur i Lecce, der bliver kaldt "Barokkens Firenze"
 • Vi medbringer audio guide, så du altid kan høre, hvad der bliver fortalt
 • Dansk rejseleder

Tillæg pr. person

 • Enkeltværelsestillæg 1.500 kr.
 • Eftermiddags- og aftentur inkl. besøg i Ostuni og middag på Masseria Il Frantoio 775 kr. (dag 4)
 • Heldagstur til Martignano inkl. frokost 625 kr. (dag 6)
 • Fast plads i bussen kr. 120
 • Administrationsgebyr 125 kr.
Dato Varighed Rejseleder Afrejselufthavn Pris pr. person Bestilling

Rundrejser med dansk rejseleder er vores speciale

Rundrejser med dansk rejseleder er vores speciale, og vi har med succes arrangeret rundrejser i 25 år, så vi ved, hvad de bedste rundrejser skal indeholde.
Det er din rejse – og vores passion at arrangere den, og derfor skal du vælge en Risskov-rundrejse:

 • Vi krydrer de største seværdigheder med overraskende, lokale oplevelser
 • Vi er kendt for indholdsrige rundrejser med meget inkluderet
 • Vores gode jyske købmandsskab sikrer dig høj kvalitet til en attraktiv pris
 • Vores erfarne og passionerede rejseledere brænder for at dele ud af deres store viden
 • Vi er fleksible og forlænger gerne rejsen på egen hånd
 • Vi leverer en tryg, veltilrettelagt og uforglemmelig rejseoplevelse
 • Vi har et stort udvalg af rundrejser til hele verden

Læs mere om rundrejser med dansk rejseleder her

Alt det praktiske

 • Praktisk information ved bestilling af rejse

  På hjemmesiden er den praktiske information begrænset til det, der er nødvendigt og relevant for at træffe beslutning om en rejse og om rejsemålet.

  Når din rejse er bestilt, vil du sammen med din ordrebekræftelse og efterfølgende rejsedokumenter modtage ekstra information, gode råd samt vejledning, der forholder sig specifikt til din rejse.

  Læs mere i vores generelle rundrejsebestemmelser her.

 • Inden du rejser til Italien

  Pas og visum

  Pas skal medbringes som ID ved flyrejser. Det anbefales at medbringe en kopi af pas og forsikringspapirer, evt. både i papirform og tilgængeligt på telefonen.

  Toldregler

  De aktuelle regler for, hvad du må bringe med hjem fra udlandet, kan du læse om på www.borger.dk’s hjemmeside her.

  Vær opmærksom på, at væsker (drikkevarer, parfume, toiletartikler o.l.) kan blive konfiskeret ved flyskift, endda selv om de er blevet plomberet ved indkøb i foregående lufthavne. Derfor anbefaler vi, at du venter med toldfrie indkøb til den sidste lufthavn inden ankomstlufthavnen.

  Rejseforsikring

  På enhver udlandsrejse har du behov for en god rejseforsikring, som dækker i forbindelse med akut opstået sygdom mv. Risskov Rejser samarbejder med Europæiske ERV, som er specialiseret i rejseforsikringer og tilbyder produkter med dækninger, som hører til markedets bedste. Kontakt vores rejsekonsulenter – de kan rådgive dig, så du får en forsikring, der passer til dit behov.

  Medicin

  Det er en god idé at informere rejselederen om specielle sygdomme – en information, som naturligvis bliver behandlet fortroligt. Tager du livsvigtig medicin, anbefaler vi, at du medbringer en beskrivelse af indholdet på engelsk. Kan fås hos egen læge eller på apoteket. Husk at pakke medicinen i håndbagagen.

  Krav til fysisk formåen

  Som udgangspunkt skal alle rejsende være selvhjulpne. Vores rejser er generelt ikke egnet for gangbesværede, da mange seværdigheder opleves til fods og kræver, at du er i stand til at gå min. 5 km dagligt.

 • Lokale forhold

  Tidsforskel

  Der er samme tid som i Danmark.

  Transport

  I Italien rejser du rundt i en spændende og anderledes kultur, og standarder og forhold er derfor ikke nødvendigvis som i Danmark. Transportmidler vil være af god turiststandard efter lokale forhold.

  Drikkepenge

  Det er almindeligt at give drikkepenge til dem, der arbejder i servicebranchen i Italien. På enkelte restauranter er drikkepengene inkluderet, ellers lægger man typisk 10 % oven i regningen. Mange restauranter beregner stadig et mindre beløb til brød og opdækning ”pane e coperto” – typisk 2-3 euro pr. person. På mange caféer og barer skal man bestille og betale ved kassen inden servering, og prisen stiger, hvis man vælger at sidde ned i stedet for at stå ved baren. Taxachauffører forventer også drikkepenge, og 10 % oven i prisen er passende. Stuepigerne på hotellerne sætter også pris på drikkepenge (1 euro pr. nat pr. værelse).  På rundrejsen vil der være tale om drikkepenge til buschauffører og restaurantpersonale ved de måltider, der er inklusiv i rejsens pris. Sammen med rejsedokumenterne sender vi information om, hvad vi vurderer som et passende beløb på den pågældende rejse, men det er naturligvis helt op til den enkelte, hvor meget man ønsker at give. Af denne grund har vi derfor ikke inkluderet drikkepenge i rejsens pris, og det skal understreges, at drikkepenge er frivillige.

  Hoteller

  Vi har som hovedregel valgt 3- og 4-stjernede hoteller på vores rundrejser, men da udenlandske hoteller ikke tildeles stjerner efter dansk standard, kan der være hoteller, hvor man vil opleve en anelse lavere standard. Vi gør opmærksom på, at der i sjældne tilfælde kan forekomme hotelændringer undervejs på rejsen. Eventuelle ændringer vil tilstræbes at være af tilsvarende standard.

  Sikkerhed

  Det er generelt sikkert at opholde sig i Italien, men pas på ejendele i lufthavne, offentlig transport og større menneskemængder, og hav gerne vigtige dokumenter og kontanter tæt på kroppen. Lommetyve er dog primært et storbyfænomen – også i Italien. Gå derfor ikke med pengepung i baglomme, åben taske eller rygsæk. Det er en god idé at opbevare værdigenstande i sikkerhedsboks på værelset eller i receptionen. Enkelte hoteller tager depositum for nøglen, som refunderes ved returnering.

  Elektricitet

  Husk opladeren til f.eks. kamera og mobiltelefon. Italien benytter strøm som i Danmark (220 volt), men stikkontakternes udformning kan variere. Da ikke alle hoteller har adapter til udlejning, anbefaler vi, at man selv medbringer en.

  Mobiltelefon og Wi-Fi

  Det er sædvanligvis dyrt at bruge en dansk mobiltelefon uden for Danmark bortset fra rejse i EU-lande, hvor der er indført roaming til hjemmetakst, således at du kan ringe, sende sms og bruge datatjenester uden ekstra omkostninger. Rejser du uden for EU er internettelefoni den billigste løsning, og der er adgang til gratis Wi-Fi på de fleste hoteller. Landekode til Danmark ved opkald fra udlandet er +45 før telefonnummeret.

  Mad og drikke

  Det italienske køkken er et af verdens bedste. Det er smagsfuldt, rustikt og veltillavet. Pasta og pizza er velkendte lokalretter, men også andre delikatesser kommer fra Italien. I Umbrien og Piemonte findes trøfler, i det sydlige Italien laves bøffelmozzarella, og risotto er en typisk norditaliensk ret. Italien er kendt for desserten tiramisu og verdensberømt for is. Af italienske oste kan nævnes parmesan, grana padano, mozzarella, pecorino (fåreoste) og gorgonzola. Prøv også småretterne anti-pasti – den italienske version af de spanske tapas. Kaffe, der minder om den danske, hedder ”cafe lungo” eller ”cafe americano”. Italien producerer også noget af Europas bedste vin og er kendt for amarone og barolo fra Norditalien, brunello og chianti fra Toscana, den søde dessertvin Vin Santo fra Toscana, den lette hvidvin frascati fra Lazio og dessertvinen marsala fra Sicilien.

  Man kan drikke vandet i Italien, men man kan komme ud for, at det smager anderledes, fordi det bliver renset med langt flere kemikalier end herhjemme og tilsat klor. Vi anbefaler, at man køber vand på flaske som ”frizzante” med brus eller ”naturale” uden brus.

  Rygning

  Rygning i bussen er ikke tilladt. Ligeledes vil der på de fleste restauranter, hoteller, strande og offentlige områder være rygeforbud. Rejselederen vil naturligvis informere om de aktuelle rygeregler ved ankomst.

  Åbningstider

  Butikker: Mandag-lørdag 09:30-13:00 og 16:00-20:00. Lukket søndage og mandag formiddag. Supermarkeder har døgnåbent, men tit lukket om søndagen.

  Da benzinstationer ikke har kiosk, kan det være svært at købe ind om søndagen.

  Banker: Mandag-fredag kl. 08:30- 13:30 og 15:00-16:00 og lukket i weekenden.

  Posthuse: mandag-lørdag kl. 08:30-13:30 og søndagslukket.

 • Gode råd

  Bagage

  Ved evt. bagageforsinkelse er det en fordel at have de vigtigste ting ved hånden. Det er en god idé at pakke f.eks. medicin, kontaktlinsevæske, tandbørste og ekstra tøj i håndbagagen.

  Møde med en anden kultur

  Ved besøg i kirker forventes det, at skuldre og knæ er dækkede, da man ellers risikerer at blive afvist ved indgangen.

  Idéer til indkøb og museer

  Frimærker og tobak købes på posthuset eller i ”Tabacchi” – hvor der udenfor er et skilt med et stort T. Nogle museer giver rabat til studerende og ældre, aldersgrænsen kan variere, medbring billeddokumentation. Der er gratis entré på de fleste statsejede museer den 1. søndag hver måned.

 • Fakta

  • Statsform: Republik.
  • Hovedstad: Rom (3,5 mio. indbyggere).
  • Befolkning: 62,1 mio. indbyggere.
  • Religion: Altovervejende romersk katolsk, ca. 98 %.
  • Sprog: Italiensk.
  • Areal: 301.338 km² (Danmark 43.094 km²).
  • Klima: Italien er meget værdsat for sit milde klima, der skyldes placeringen midt i den tempererede zone, hvor Middelhavet varmer og Alperne beskytter mod de kolde vinde i nord. Minimumtemperaturer varierer fra -20 grader i alpedalene til 10 grader i kystområderne og Syditalien. Maksimumtemperaturer ligger omkring 24-25 grader i hele Italien, dog med udsving på op til 40 graders varme.

Trustpilot