-->
Ring til os Åbent nu 70 22 66 00

Rejser til Jordan

Velkommen til Jordan

Når man rejser til Jordan, opdager man hurtigt at landet på én og samme tid er et både ungt og gammelt land. 1946 var året, hvor Jordan fik sin selvstændighed, og hvor det jordanske kongedømme blev en realitet. Men de historiske spor går langt tilbage i tiden – meget længere, end man næsten kan forestille sig. En rejse til Jordan er derfor en rejse gennem historien, som usædvanligt velbevarede arkæologiske fund gør meget nærværende.

Hemmelighedsfulde Petra venter

Når du rejser til Jordan er det et must at opleve landets ubestridt største seværdighed – oldtidsbyen Petra – som vi kan takke nomadefolket nabatæerne for. De slog sig ned i det sydlige Jordan for omkring 2.500 år siden og grundlagde Petra, som udviklede sig til et handelscenter, da byen lå strategisk på karavanevejen til og fra Middelhavsområdet.

I dag som dengang er adgangen til Petra lidt hemmelighedsfuld, da man skal igennem den smalle kløft – siq’en – med de 200 m høje, lodrette klippesider, der ikke giver solen mange chancer. Uden helt at vide, hvad der venter en, står man foran Skatkammeret med den smukt udhuggede facade, og solens stråler afslører detalje efter detalje – og det er kun begyndelsen på de eventyrlige oplevelser på din rejse til Jordan.

Lille Petra er en mindre udgave af ruinbyen Petra, og har tilsyneladende været en ”forstad” med templer og offerpladser. Kun få turister finder vej til den fredfyldte perle og til den flotte udsigt, som åbenbarer sig, når man har kæmpet sig op ad en stejl trappe gennem klipperne.

Petra mistede sin betydning i 300-tallet, og handelscentrene flyttede nordpå. Af alle romerske byer er Jerash i det nordlige Jordan nok den bedst bevarede i den arabiske verden, og årsagen er jordskælvet i år 749, der lagde byen i ruiner og dækkede den med sand indtil 1920’erne. I dag skal der ikke meget fantasi til at forestille sig den 250 m lange hippodrom tætpakket med 15.000 hujende tilskuere.

Gamle pilgrimsruter, ørkenområder og beduiner

Undervejs på din Jordan-rejse kan det være, du er så heldig at komme forbi Kongevejen, der forbinder hovedstaden Amman med Aqaba ved Det Røde Hav. Kongevejen snor sig gennem et landskab med referencer til Det Gamle Testamente, og vejen var i århundreder den foretrukne pilgrimsrute til Mekka. Korsfarerborge troner på uindtagelige klipper i det fjerne, og bl.a. Kerak kan fortælle dramatisk historie. Vidtstrakte ørkenområder med spredte oaser bliver til Wadi Rum – et uendeligt ørkenlandskab med sand i gult og rosa og farverige klippeformationer. Hist og her ligger beduinernes telte i læ ved klipperne, og ensomme flokke af får og geder får afsøger området.

Moderne tider og et paradis både over og under vandet

Men rejser til Jordan byder på meget andet end ørken. Aqaba ved Det Røde Hav er landets eneste havneby, og er kendt som et paradis for soldyrkere og dykkere. Koralrevene begynder 50 meter fra stranden, og på hele strækningen til grænsen til Saudi Arabien venter sublime dykkeroplevelser.

Den moderne udvikling har for længst meldt sin ankomst i Jordan, men meget i det jordanske samfund er stadig forankret i århundrede år gamle traditioner. Og en ting har ikke ændret sig – og det er den åbenhjertige gæstfrihed, du bliver mødt med.

Find din næste rejse til Jordan nedenfor.

Alle rejser

Alt det praktiske

 • Inden du rejser til Jordan

  Pas & visum

  Danske statsborgere skal have visum til Jordan. Vi sørger for visum, som er inkluderet i rejsens pris. Man får visum ved ankomsten til Jordan, og det er gyldigt i én måned. Desuden er det påkrævet, at det danske pas er gyldigt i mindst seks måneder efter hjemkomst.

  Toldregler

  For aktuelle regler om, hvad der må medbringes til/fra Jordan, se Skats hjemmeside (www.skat.dk og søg på ”toldregler på rejsen”). Bemærk, at ved flyskifte kan væsker (drikkevarer, parfume, toiletartikler) blive konfiskeret, selv om de er blevet plomberet. Derfor anbefaler vi, at man venter med toldfrie indkøb til den sidste lufthavn inden ankomstlufthavnen.

  Rejseforsikring

  Det er vigtigt at tegne en rejseforsikring, der f.eks. dækker omkostninger ved sygdomsbehandling og hjemtransport og i forbindelse med stjålne og ødelagte ejendele, da Risskov Rejser ikke påtager sig noget ansvar i den forbindelse. Vi samarbejder med Europæiske ERV, fordi dækningen på deres produkter hører til markedets bedste. Kontakt vores rejsekonsulenter – de kan rådgive dig, så du får en forsikring, der passer til dit behov. Vær opmærksom på, at der kan være særlige betingelser for personer over 70 år. Det anbefales at medbringe en kopi af pas, vaccinationskort og forsikringspapirer, evt. både i papirform og tilgængelig på mobiltelefonen.

  Medicin & vaccinationer

  Vi gør opmærksom på, at vaccinationer altid bør drøftes med egen læge, men normalt anbefales vaccination mod stivkrampe og smitsom leverbetændelse (hepatitis A). For yderligere information kontakt venligst egen læge i god tid inden afrejse. Det er en god idé at informere rejselederen om specielle sygdomme – en information, som naturligvis bliver behandlet fortroligt. Tager du livsvigtig medicin, anbefaler vi, at du medbringer en beskrivelse af indholdet på engelsk. Beskrivelsen kan fås hos egen læge eller på apoteket. Husk at pakke medicinen i håndbagagen.

  Valuta & kreditkort

  Møntenheden i Jorden hedder jordanske dinarer (JOD), og det anbefales ikke at veksle til dinarer andre steder end i Jordan. Det er muligt at veksle US $ i autoriserede vekselkontorer og banker. Men der kan også hæves dinarer med Mastercard og Visa i ATM-automater. På markeder, i kiosker og i mindre restauranter har man sjældent en stor beholdning af byttepenge, så sørg altid for at have rigeligt med småpenge til brug ved mindre køb. Det kan være en tryghed at medbringe et kontantbeløb (100-200 US$) i det tilfælde, at man skulle løbe tør for lokalvaluta. Mindre lokalsamfund har ikke altid hæveautomater, men det er oftest muligt at finde vekselkontorer. Veksel evt. overskydende dinarer tilbage til US$ eller Euro inden afrejsen fra Jordan for at få den bedste kurs.

  Det kan anbefales at medbringe mere end ét kreditkort. På den måde er du på den sikre side, hvis der skulle opstå problemer med det ene kort. Husk de nødvendige informationer, hvis du får brug for at spærre dit kreditkort.

 • Lokale forhold

  Tidsforskel

  Jordan er 1 time foran dansk tid.

  Transport i Jordan

  Busserne i Jordan har ikke helt samme standard som i Europa, men vi har naturligvis valgt den bedste kategori med aircondition. Bemærk at der er begrænset plads til håndbagage på busrejsen, og den skal kunne stå under sædet.

  Drikkepenge

  Det er almindeligt at give drikkepenge til dem, der arbejder i servicebranchen. Da drikkepenge udgør en del af lønnen, er det vigtigt, at man er opmærksom på denne skik. På restauranter og caféer er det kutyme at give 10 %, men man kan også komme ud for, at drikkepenge er tilføjet regningen automatisk på finere restauranter. På rundrejsen vil der være tale om drikkepenge til buschauffører, lokalguider og hotelpersonale, og da det naturligvis er helt op til den enkelte, hvor meget man ønsker at give har vi ikke inkluderet drikkepenge i rejsens pris.

  Lidt om hotellerne

  I Jordan vil du møde en anderledes kultur, og standarder og forhold vil derfor ikke nødvendigvis være som i Danmark. Vi har valgt gode 3- og 4-stjernede hoteller med god beliggenhed, men da hotellerne i Jordan ikke tildeles stjerner efter dansk standard, kan der være hoteller, hvor man vil opleve en lavere standard. Vi gør opmærksom på, at der i sjældne tilfælde kan forekomme hotelændringer undervejs på rejsen. Eventuelle ændringer vil tilstræbes at være af tilsvarende standard.

  Sikkerhed

  Jordan er generelt et sikkert land at rejse i, men man skal selvfølgelig passe på sine ejendele og være opmærksom på, hvad der sker omkring en. Vær især opmærksom på store folkemængder, og når du handler og hæver penge. Vi anbefaler,at værdigenstande efterlades i hotellets safetyboks, hvis det er muligt.

  Elektricitet

  Strømstyrken i Jordan er 220 volt. Stikkene i Jordan kan have forskellige udformninger, så det anbefales at medbringe en adapter.

  Mobiltelefon & internet

  Det er dyrt at ringe til Danmark fra mobiltelefon og fra hotelværelsernes telefoner. Brug telefonkort eller internet-telefoni på internetcaféer, der findes i de større turistbyer. Der er adgang til internettet på de større hoteller. For at ringe til Danmark fra Jordan tastes 0045 plus telefonnummer, og til Jordan fra Danmark tastes 00962 plus telefonnummer.

  Mad & drikke

  Den arabiske mad i Jordan er god og billig. Enkle retter med kebab (grillet kød, som ofte er lam eller kylling) eller falafel (stegte kikærtekugler) fås for 2-3 dinarer i beskedne restauranter. På bedre spisesteder koster et godt måltid mad 10-12 dinarer. Maden i Jordan er sjældent stærkt krydret, men man vil oftest finde chilisauce på bordene, så man selv kan krydre sin mad. Omkring Aqaba og Det Røde Hav er fiskeretter populære, mens det inde i landet mere er lamme- og kyllingeretter, der serveres. Hertil spises ofte ris, yoghurtbaserede saucer, salater og masser af bønner og kikærter. Alkohol serveres i turistområderne, men dog sjældent  under ramadanen.

 • Gode råd

  Generelt

  Ved evt. bagageforsinkelse er det en fordel at have de vigtigste ting ved hånden. Det er en god ide at pakke f.eks. medicin, kontaktlinsevæske, tandbørste og et ekstra sæt tøj  i håndbagagen.

  Vær opmærksom på, at der om aftenen kan være markant køligere, så medbring derfor en jakke. Turister kan ikke tåle postevandet i Jordan med mindre det er blevet filtreret, kogt eller kemisk desinficeret – dette vil nogle hoteller have gjort, spørg lokalt. Det anbefales heller ikke at købe drikkevarer med isterninger eller friskpresset juice. Drik i stedet mineralvand på flaske. Det kan købes overalt. Kloaksystemerne har flere steder ikke kapacitet til toiletpapir, der derfor skal smides i en spand ved siden af toilettet. De jordanske toiletforhold nærmer sig efterhånden vestlig standard på hoteller og restauranter, men er på flere turistdestinationer og seværdigheder stadig forholdsvis primitive. Hav altid håndsprit i tasken.

  Møde med en anden kultur

  Konservativ påklædning anbefales, især i byer, på markedspladser og i religiøse områder. Her bør tøjet dække skuldre og knæ, og gerne hele benet. Aftenerne kan være kølige, men ellers anbefales påklædning til meget varmt vejr og fodtøj til at vandre i.

 • Fakta om Jordan

  • Statsform: Monarki.
  • Hovedstad: Amman. Befolkning 6,5 mio. indbyggere.
  • Befolkning: 10,2 mio. indbyggere.
  • Religion: Ca. 92 % muslimer, 8 % andre religioner.
  • Sprog: Det officielle sprog er arabisk.
  • Største attraktion: Oldtidsbyen Petra.
  • Nationaldag: 25. maj – uafhængighed i 1946 fra Storbritannien.
  • Areal: 89.342 km².
  • Klima: Omkring 90 % af Jordan består af ørken eller ørkenlignende terræn. Der er tørt ørkenklima, dog med regnsæson fra november til april i de vestlige egne. Somrene er bagende varme med gennemsnitligt 30 °C. Vintrene har temperaturer på omkring 15 °C med til tider kolde vinde og tilmed sne i de vestlige dele af landet. Byen Aqaba ved Det Røde Hav er dog lun og behagelig hele året rundt. Se mere på www.dmi.dk