Ring til os Åbent nu 70 22 66 00

Rejser til Kroatien

Velkommen til Kroatien

Glæd dig til en Kroatien-rejse! Midt i Europa finder vi Kroatien. Et land, der på tyve år har skabt et moderne samfund, og fra at have været en delstat i Jugoslavien i dag er et fuldgyldigt medlem af EU. Her mellem den græske og romerske kultur oplever man et land, der har alt at tilbyde sine gæster være det natur, seværdigheder eller en fantastisk rig historie. Når du rejser til Kroatien, kan du nemlig opleve imponerende vandfald og paradisøer, men også maleriske middelalderbyer, gamle fæstninger og antikke byer.

Kroatien byder på store naturoplevelser og noget af Europas bedste badevand

Når du rejser til Kroatien finder du en natur, der er præget af store skove, nationalparker og ikke mindst Adriaterhavet. Den smukke kystlinje – faktisk i alt ca. 6.000 km – med 1.185 øer, heraf 66 beboede, er en oplevelse. Små havnebyer, en til tider rå natur og smukke kyststrækninger med noget af Europas bedste badevand er blot noget af det, Kroatien har at byde på. Ikke mindre end 8 nationalparker er fordelt ud over Kroatien, og sammen med de øvrige officielle naturområder udgør de 10 procent af landets areal. Plitvice er ikke uden grund blandt de mest kendte. Her oplever man et system af vandfald og søer, der giver mulighed for et utal af vandreture. Hele 300 kvadratkilometer gør Plitvice til en af Europas største nationalparker og en del af UNESCOs verdensnaturarv.

Middelalderbyer og landskabsmæssige mangfoldigheder

Lige meget hvor man bevæger sig hen på sin ferie i Kroatien, møder man en landskabsmæssig mangfoldighed med maleriske byer, kyststrækninger med klipper og spændende seværdigheder. Her kan et besøg i middelalderbyen Dubrovnik stærkt anbefales. “De, der leder efter paradis på jorden, skulle tage til Dubrovnik,” sagde den irske forfatter og Nobelpristager George Bernard Shaw. Den livlige by imponerer med sin bastante middelaldermur, de flotte kalksten på hovedgaden Stradun og de mange kirker, klostre og paladser. Dubrovnik er bygget på en klippe og beskyttet af en høj bymur, hvorfra der er udsigt over de røde terrakotta-tage og Adriaterhavet.

En rejse til Kroatien er en rejse for smagsløgene

Når du rejser til Kroatien, kan du glæde dig til dejlige smagsoplevelser. Øen Krk er Kroatiens største, og her finder man en stor vinproduktion, primært omkring Vrbnik, der ligger på østsiden af øen. Her producerer man flere spændende vintyper, bl.a. den velsmagende Zlahtina, der både fås som hvidvin, mousserende vin og i destilleret form. Netop den vin er et godt bevis på, at kroatisk vin har nået et højt kvalitetsniveau – den kan også drikkes, når man kommer hjem fra ferie!

Kroaterne har madtraditioner, der rækker ud over cevapcici – farsruller på spyd – og helstegt pattegris. På de små restauranter langs kysten er fisk naturligvis altid på menuen, men der er også regionale specialiteter, der bare må prøves. I den nordligste del af landet finder man det kroatiske Toscana, nemlig Istrien, der har verdens tredjestørste trøffelområde og masser af vildt, så her er en portion pasta, fuzi, med vildtsauce og reven trøffel et naturligt valg. I Kvarnerbugten blæser Boraen, en skarp vind, der spreder salt over øerne og kun tillader hårdføre planter. Derfor lever fårene i området af eks. rosmarin og timian – og den naturligt krydrede fåremælk giver derfor osten en unik smag. Man spiser den gerne med en røget skinke, prsut.

Hovedstaden Zagreb byder som andre centraleuropæiske storbyer på et stort udvalg af kager. En af de kendteste er krafna, der bedst kan sammenlignes med en berliner. Men til kaffen på en af fortovscaféerne er madjarica, en chokoladelagkage, det helt rigtige valg. Mod syd, i Dalmatien, er det middelhavskøkkenet, der dominerer med masser af fisk og skaldyr, som tilberedes med urter, krydderier og hvidløg.

Find din næste rejse til Kroatien.

Alle rejser

Alt det praktiske

 • Inden du rejser til Kroatien

  Pas & visum

  Visum er ikke nødvendigt for danske statsborgere. Passet skal være gyldigt i mindst 6 måneder ud over opholdet. Det anbefales at medbringe en kopi af pas og forsikringspapirer, evt. både i papirform og tilgængeligt på telefon.

  Toldregler

  For aktuelle regler om hvad man må medbringe – se Skats hjemmeside www.skat.dk og søg på ”toldregler på rejsen”

  Rejseforsikring

  Det er mere nødvendigt end nogensinde at tegne en rejseforsikring. Det blå EU-sygesikringskort dækker kun udgifter til nødvendig læge- og sygehusbehandling, medicin m.m. under ophold i et EU-land og i Norge, Island, Liechtenstein og Schweiz. Med kun det blå EU-sygesikringskort i hånden får du samme behandling som borgerne i det pågældende land. Det vil sige, at der ofte vil være tale om egenbetaling på 30 – 40 %. Der vil ikke være hjemtransport, og der vil ikke være en dansk alarmcentral, der kan hjælpe dig, hvis du kommer til skade. For at få mest mulig tryghed på rejsen anbefaler vi, at du tegner en rejseforsikring. Vi samarbejder med Europæiske ERV, da deres forsikringsprodukter hører til markedets bedste. Kontakt en af vores rejsekonsulenter – de kan rådgive dig, så du får en forsikring, der passer til dit behov.

  Vær opmærksom på, at der kan være særlige betingelser for personer over 70 år.

  Medicin

  Det er en god idé at informere rejselederen om specielle sygdomme – en information, som naturligvis bliver behandlet fortroligt. Tager du livsvigtig medicin, anbefaler vi, at du medbringer et medicinpas med en beskrivelse af indholdet på engelsk. Denne kan fås hos egen læge eller på apoteket. Husk at pakke medicinen i håndbagagen.

  Valuta & kreditkort

  Møntfoden er Kuna (HRK). 1 Euro = ca. 7,8 Kuna. De fleste internationale kreditkort accepteres i butikker, hoteller, restauranter og caféer. Selv om kriminalitet med kreditkort er begrænset, er det vigtigt at holde øje med sit kort. Det er en god idé at medbringe mere end ét kreditkort. På den måde er du på den sikre side, hvis der skulle opstå problemer med det ene kort. Husk de nødvendige informationer, hvis du får brug for at spærre dit kreditkort.

 • Lokale forhold

  Tidsforskel

  Kroatien har samme tid som Danmark.

  Transport

  I Kroatien oplever du en anderledes kultur, og standarder er ikke nødvendigvis som i Danmark. Transportmidler vil være af god turiststandard efter lokale forhold. Bemærk at der på busrejser er begrænset plads til håndbagage, som skal kunne stå under sædet, da hattehylden er forbeholdt overtøj o.l.

  Drikkepenge

  Det er almindeligt at give drikkepenge til dem, der arbejder i servicebranchen, da det for dem er en del af lønnen. Derfor er det vigtigt, at man er opmærksom på denne skik. På restauranter og i taxa’er lægger man typisk 10% oveni regningen. Derudover giver man 10-15 HRK/stk. bagage til piccoloer, 10 HRK til lokalguiden og 5 HRK/nat til stuepigen. På rundrejsen vil der være tale om drikkepenge til buschauffører og hotelpersonale, men det er naturligvis helt op til den enkelte, hvor meget man ønsker at give. Af denne grund har vi derfor ikke inkluderet drikkepenge i rejsens pris.

  Lidt om hotellerne

  Hotellerne er kategoriseret med stjerner efter lokal standard. Der vil ikke være dyner som i Danmark, da man bruger lagner og tæpper som sengetøj. Tæpperne finder man i et skab på værelset ellers kan de fås i receptionen. Hvis man vil have rene håndklæder hver dag, skal de brugte efterlades på gulvet, men man kan vælge at tænke på miljøet, og bruge håndklæderne mere end en dag. Vi gør opmærksom på, at der i sjældne tilfælde kan forekomme hotelændringer undervejs på rejsen. Eventuelle ændringer vil tilstræbes at være af tilsvarende standard.

  Sikkerhed

  Det er en god ide, at opbevare værdigenstande i en sikkerhedsboks på værelset eller i receptionen. Enkelte hoteller tager depositum for nøglen, og beløbet refunderes ved returnering. Lommetyve er primært et storbyfænomen – også i Kroatien. Gå derfor ikke med pengepung i baglomme, åben taske eller rygsæk.

  Elektricitet

  Kroatien bruger 220v – 50 hz. – medbring en adapter, da stiktyperne kan variere.

  Mobiltelefon & Internet

  Ved opkald til Danmark tastes 0045 før telefonnummeret. Husk at slå dataroaming fra på mobiltelefonen. Alle større byer har internetcafeer.

  Mad & drikke

  Vi anbefaler, at man køber vand på flaske. Man kan drikke vandet i Kroatien, men det smager anderledes end dansk postevand.

  Rygning

  I Kroatien er rygning forbudt på mange offentlige steder, men rygeforbuddet er blevet ophævet på restauranter og caféer pga. manglende indtægter hos restauratørerne. Rygerne sidder nu adskilt fra ikkerygende gæster.

  Åbningstider

  Butikker:
  Mandag – fredag 08.00 – 20.00. Lørdag 08.00 – 14.00. Søndag lukket.

  Banker:
  Mandag – fredag 07.00 – 19.00. Lørdag 07.00 – 13.00.

  Posthuse:
  Mandag – fredag 07.00 – 19.00 (indtil kl. 22.00 på nogle turiststeder).

 • Gode råd

  Møde med en anden kultur

  Ved besøg i kirker forventes det, at skuldre og knæ er dækkede, da man ellers risikerer at blive afvist ved indgangen. Fotografering er ikke altid tilladt i kirker – spørg rejselederen eller lokale på stedet.

 • Fakta

  • Statsform: Kroatien er en republik.
  • Hovedstad: Zagreb med 800.000 indbyggere.
  • Befolkning: 4,3 mio. indbyggere.
  • Religion: Hovedparten er katolikker, derefter kommer muslimer, ortodokse og protestanter.
  • Sprog: Kroatisk.
  • Areal: 56.538 km².
  • Højeste punkt: Dinara på 1.830 m.
  • Klima: Kroatien har et varieret klima. I nord og øst er der fastlandsklima, ved kysten middelhavsklima og i landets sydlige og centrale dele, er der højlandsklima.