Ring til os 70 22 66 00

Rejser til Laos

Velkommen til Laos

Selv om verden bliver mindre og mindre, er der stadigvæk nogle få lande, der er næsten uopdagede af turister. Laos er af en disse, derfor vil man når man rejser til Laos ofte møde en meget autentisk atmosfære og ofte have oplevelsen af, at tiden har stået stille. Det bjergrige land, der gennemskæres af Mekong-floden fra nord til syd, var i mange år lukket for rejsende. Men i 1990’erne begyndte myndighederne at lempe restriktionerne, så det blev muligt at besøge det skønne land, der var del af det tidligere Fransk Indokina.

Der venter en fransk-asiatisk atmosfære på din Laos-rejse

Når du rejser til Laos venter der et væld af indtryk, og selvom oplevelserne står i kø, bliver din rejse til Laos aldrig rigtig hektisk, da stemningen er afslappet, uanset hvor man kommer hen. Selv i de større byer er der til trods for motorcykler og knallerter i bybilledet en tilbagelænet og venlig atmosfære. I forhold til sydøstasiatiske hovedstæder generelt er Laos’ hovedstad, Vientiane, hyggelig og overskuelig. Vientiane ligger i det sydlige lavland ved Mekong-floden, og det er den by i landet, hvor man tydeligst kan se indflydelsen fra den franske kolonitid med 1800-tals palæer og et køkken, der mixer laotiske og franske madtraditioner.

En anden af Laos’ byer som man bør opleve på sin Laos-rejse, er kongebyen Luang Prabang, hvor man dumper lige ned i Østens historie, skønhed og mystik. Luang Prabang var hovedstad i det første laotiske rige, Lane Xang, fra midten af 1300-tallet, og byen var kongeby frem til kongedømmets endelige afskaffelse i 1975. Luang Prabang er præget af mange templer og smukke gamle bygninger, og hele byen er på UNESCOs verdensarvsliste.

Stor kultur og uspolerede oplevelser i naturen

Udover kulturelle oplevelser i de større byer med sirligt udsmykkede buddhistiske templer, natmarkeder og museer er der også meget andet at komme efter, når du rejser til Laos. I uspolerede regnskove kan man være heldig at få øje på elefanter og den indokinesiske tiger. Man kan sejle ad Mekong-floden til mere ufarbare dele af landet. Og i små bjerglandsbyer kan man møde etniske minoriteter, bl.a. H’mong-folket og høre mere om deres hverdag over en kop te.

Find din næste rejse til Laos nedenfor.

Du kan også læse mere, hvordan en rejse bliver udarbejdet, og hvorfor det netop er smart at kombinere Laos og Cambodja på en og samme rejse i artiklen her.

Alle rejser

Alt det praktiske

 • Inden du rejser til Laos

  Pas & visum

  For skandinaviske statsborgere er visum til Laos påkrævet. Visum fås ved ankomst i lufthavnen. Det koster ca. USD 30 og kræver 1 pasfoto og 3 blanke sider i passet. Desuden skal passet være gyldigt i 6 mdr. efter hjemkomst. For yderligere information se www.um.dk

  Toldregler

  For aktuelle regler om, hvad der må medbringes til/fra Laos, se Skats hjemmeside (www.skat.dk og søg på ”toldregler på rejsen”). Bemærk, at ved flyskifte kan væsker (drikkevarer, parfume, toiletartikler), endda selv om de er blevet plomberet ved indkøb i foregående lufthavne, blive konfiskeret. Derfor anbefaler vi, at man venter med toldfrie indkøb til den sidste lufthavn inden ankomstlufthavnen.

  Rejseforsikring

  Det er vigtigt at tegne en rejseforsikring, der f.eks. dækker omkostninger ved sygdomsbehandling og hjemtransport og i forbindelse med stjålne og ødelagte ejendele, da Risskov Rejser ikke påtager sig noget ansvar i den forbindelse. Vi samarbejder med Europæiske ERV, fordi dækningen på deres produkter hører til markedets bedste. Kontakt vores rejsekonsulenter – de kan rådgive dig, så du får en forsikring, der passer til dit behov. Vær opmærksom på, at der kan være særlige betingelser for personer over 70 år. Det anbefales at medbringe en kopi af pas, vaccinationskort og forsikringspapirer, evt både i papirform og tilgængeligt på telefonen.

  Medicin & vaccinationer

  Vi gør opmærksom på, at vaccinationer altid bør drøftes med egen læge, men normalt anbefales vaccination mod stivkrampe og smitsom leverbetændelse (hepatitis A). For yderligere information, kontakt venligst egen læge i god tid inden afrejse. Det er en god idé at informere rejselederen om specielle sygdomme – en information, som naturligvis bliver behandlet fortroligt. Tager du livsvigtig medicin, anbefaler vi, at du medbringer en beskrivelse af indholdet på engelsk. Kan fås hos egen læge eller på apoteket. Husk at pakke medicinen i håndbagagen.

  Valuta & kreditkort

  Valutaen i Laos hedder laotiske Kip (LAK), og er en valuta, og må ikke udføres. Dette betyder også, at der ikke kan veksles til Kip udenfor Laos. Det er lettest at medbringe amerikanske dollars og kreditkort. Med kreditkort kan man, i de fleste større byer, hæve i bankautomater og betale i nogle forretninger. Hvis pas medbringes, kan man også hæve kontanter i bankerne. Selvom kriminalitet med kreditkort er begrænset, er det en god idé, at holde øje med sit kort. Det kan anbefales, at medbringe mere end ét kreditkort. Husk de nødvendige informationer, hvis du får brug for at lukke dit kreditkort.

 • Lokale forhold

  Tidsforskel

  Laos er 6 timer forud for dansk vintertid (5 timer under sommertid)

  Transport

  Busserne i Laos har ikke samme standard som i Europa, men vi har naturligvis valgt den bedste kategori med aircondition. Bemærk, at der er begrænset plads til håndbagage på busrejsen. Håndbagagen skal kunne stå under sædet eller være på hattehylden.

  Drikkepenge

  I Asien er drikkepenge oftest ikke inkluderet. Lønningerne er generelt meget lave, så for mange er det en del af lønnen, og derfor er det vigtigt, at man er opmærksom på denne skik. På restauranter lægger man typisk 10 – 15 % oveni regningen. Taxachauffører (10 %) og stuepigerne på hotellerne sætter også pris på drikkepenge (1$ pr nat pr. rejsedeltager).  På rundrejsen vil der være tale om drikkepenge til buschauffører, lokalguider og hotelpersonale. Beregn ca.  5$ pr rejsedeltager pr dag, men det er naturligvis helt op til den enkelte, hvor meget man ønsker at give. Af denne grund har vi derfor ikke inkluderet drikkepenge i rejsens pris.

  Lidt om hotellerne

  I Laos rejser du rundt i en spændende og anderledes kultur, og standarder og forhold vil derfor ikke nødvendigvis være som i Danmark. Vi har valgt 3- og 4-stjernede hoteller med god beliggenhed, men da hotellerne i Laos ikke tildeles stjerner efter dansk standard, kan der være hoteller, hvor man vil opleve en lavere standard. På visse hoteller må man være forberedt på, at der kan være begrænsning på det varme vand. Vi gør opmærksom på, at der i sjældne tilfælde kan forekomme hotelændringer undervejs på rejsen. Eventuelle ændringer vil tilstræbes at være af tilsvarende standard.

  Sikkerhed

  Det er generelt meget sikkert at opholde i Sydøstasien, men almindelig forsigtighed anbefales naturligvis. Pas på ejendele i lufthavne og i større menneskemængder, hav gerne vigtige dokumenter og kontanter tæt på kroppen, og vær ekstra opmærksom, når du handler. Det er en god ide at opbevare værdigenstande, der ikke medbringes på udflugter, sikkerhedsboks på hotellet.

  Elektricitet

  Husk opladeren til f.eks. kamera og mobiltelefon. Der bruges 220 volt, og nogle stik minder om de danske. Dog kan en adapter nogle gange være nødvendig, specielt hvis stikkene har jordforbindelse.

  Mobiltelefon & internet

  Det er dyrt at ringe til Danmark fra hotellerne i Laos, og det kan også blive en dyr fornøjelse at bruge sin mobiltelefon i landet. Check med din mobiludbyder. Har du brug for at tale meget i telefon på rejsen, så benyt internet-telefoni. For at ringe fra Laos til Danmark tastes 0045 plus nummer, og for at ringe fra Danmark til Laos tastes 00 856 plus nummer. I Laos har de fleste hoteller ligeledes computere med internet, men her skal oftest betales et mindre beløb for adgang.

  Mad & drikke

  Laos byder på masser af kulinariske oplevelser. Bl.a. lækre supper, nudler, risretter med kylling, forårsruller samt frisk fisk og skaldyr. Det sydøstasiatiske køkken er sjældent stærkt krydret i sig selv. I stedet får man små skåle med bl.a. sojasauce, chili, salt, peber, lime og Nuoc Mam, som er en delikat fiskesauce. Derved kan man selv krydre sin mad. En oplevelse, man ikke må snyde sig selv fra, er gadekøkkenerne, som byder på godt og spændende mad til billige penge.

 • Gode råd

  Gode råd

  Ved evt. bagageforsinkelse er det en fordel at have de vigtigste ting ved hånden. F.eks medicin, kontaktlinsevæske, tandbørste og et ekstra sæt tøj pakkes gerne i håndbagagen. Det frarådes at drikke vand fra hanen, og isterninger skal man også undgå. Vand på flaske kan købes overalt og koster ikke ret meget. Tjek at flasken er uåbnet/forseglet inden brug. Kun på de større hoteller og restauranter kan man forvente toiletforhold som i Danmark. Jo længere ud på landet man kommer, jo lavere bliver standarden. De såkaldte pedaltoiletter er udbredte, og toiletpapir er ikke almindeligt. Det anbefales at medbringe håndsprit.

  Møde med en anden kultur

  Laos er et af de mindre turistede lande i Asien, hvilket betyder, at det er ekstra vigtigt, at opføre sig respektfuldt overfor kulturen. Befolkningen er gæstfri, nysgerrig og glad, og turister bliver mødt med venlighed. Det ligger ikke til befolkningen at rette på folk, og de går ud fra, at man som gæst selv har sat sig ind i, hvordan man opfører sig i landet. Det forventes, at man respekterer deres helligdomme og skikke med ærbødighed og korrekt påklædning. Man tager skoene af, før man betræder et tempel, og husk at fodsålerne aldrig må pege eller være vendt mod Buddhafigurer eller helligdomme, idet fødderne betragtes som urene. I de mere konservative landområder bør man have tøj på, der dækker knæ og skuldre, og det gælder for både mænd og kvinder.

 • Fakta

  • StatsformKommunistisk republik
  • HovedstadVientiane (Viangchan) med ca. 754.000 indbyggere.
  • Befolkning: 7,1 mio. indbyggere.
  • ReligionCa. 67 % buddhister, 33 % andre religioner.
  • SprogDet officielle sprog er Lao, desuden tales der en række lokale sprog.
  • Nationaldag: 2. december (republikkens dannelse i 1975).
  • Areal236.800 km2 – ca. 5½ gange større end Danmark.
  • Største attraktionOldtidsbyen Luang Prabang.
  • Klima: Vejret i Laos er meget varieret. De nordlige egne er kølige, mens de sydlige egne har tropisk klima. Fra maj til oktober er det monsunsæson, og her falder der godt med regn. Den tørre sæson ligger fra november til april. Se mere på www.dmi.dk