Ring til os Åbent nu 70 22 66 00

Rejser til Malta

Velkommen til Malta

Rejser til lille Malta byder på store oplevelser! Små hundrede kilometer syd for Sicilien finder man et af verdens tættest befolkede lande. 420.000 indbyggere på et areal, der svarer til halvdelen af Bornholm, fordelt på de tre beboede øer Malta, Gozo og Comino, der tilsammen danner Republikken Malta.

Et patchworktæppe af det bedste fra verdens store kulturer

Når du rejser til Malta, vil du selv opleve, hvorfor landets placering midt i Middelhavet i strædet mellem Afrika og Sicilien gjorde øgruppen så interessant for byzantinerne, araberne og normannerne, indtil Karl den 5. i 1530 forærede øerne til Johanitterordenen, der i mere end 250 år styrede Malta og satte deres præg med bygningen af fæstningsbyen Valletta, der i dag står som et stykke levende historie. Ordenen blev i øvrigt til Malteserordenen, og da Napoleon fordrev dem fra Malta slog de sig ned i Rom, hvor de er del af Vatikanets militær.

I 1800 befriede englænderne Malta fra Napoleon, og frem til 1964 var landet en britisk kronkoloni. Først 10 år efter i 1974 blev landet en selvstændig republik. Du vil dog erfare på din rejse til Malta, at den engelske indflydelse stadig slår igennem med røde telefonbokse, venstrekørsel, fish & chips og ikke mindst sproget. Maltesisk er officielt sprog, men det samme gælder engelsk, og så taler mange maltesere også italiensk.

Timian-øerne med importeret jord fra Italien og spændende historie

Malta kaldes Timian-øerne på grund den vilde timian, der findes overalt, men landet er ikke specielt frugtbart. Undervejs på din rejse til Malta vil du kunne se kilometervis af stendiger, som hjælper med at holde på den jord, der er, og det kan være svært at forstå, at landet i tidligere tider var frodigt. Men træerne blev fældet til brug for skibsbyggeri, og det gjorde det svært at holde på jord og vand. Man har endda importeret jord fra Italien, og der er nu gang i skovrejsninger, så Comino i dag er helt grøn.

Hvis du rejser til Malta om sommeren, vil du opleve nogle dejligt høje temperaturer og måske fristes til udelukkende at bruge ferien ved stranden – men husk, der også er utroligt meget at opleve, hvis du er til spændende historie.

Hovedstaden er Valletta med blot 9.000 indbyggere og en størrelse på blot ½ kvadratkilometer. Her er et hektisk folkeliv, men bykernen er let at orientere sig i. Byen blev opført som en befæstning på blot 5 år fra 1566 til 1571, og selvom tanken var et enkelt byggeri, blev det ganske anderledes med smukke huse i barokstil.

Andre steder du kan besøge på din rejse til Malta, er bl.a. Sliema, Maltas største og mest moderne by med 25.000 indbyggere, der har en dejlig promenade til en aftentur, og herfra kan man se over til Valletta. En af Europas bedst bevarede middelalderbyer ligger på Malta. Mdina var engang Maltas hovedstad, og de gamle paladser i byen ejes fortsat af øens adelige. Med placeringen på en bakke midt på øen har man udsigt til det meste af Malta fra Mdina.

Smag på Maltas lokale delikatesser

Undervejs på din rejse til Malta vil du opdage, at malteserne gerne spiser fisk, og deres køkken er et mix af hele Middelhavsregionen. Et bud på en nationalret er kaninragout, men englændernes 160 år på Malta har også sat sine spor i form af chips og grillmad på restauranterne. Hjemme spiser malteserne anderledes. Pastaretter, pizza og kødretter med kanin og lam er blandt favoritterne, ligesom minestra, der er den maltesiske, meget fyldige udgave af minestrone. Den mest populære grøntsag er aubergine, der gerne serveres fyldt med en kødsovs. Brødet på Malta er altid friskbagt, malteserne vil ikke have andet, og de stiller gerne op ved bageren omkring middagstid og venter på det friske, hvide brød.

Malta har ikke været engelsk for ingenting. Der kan fås øl i alle afskygninger, men man kan roligt drikke det lokale bryg fra Farson´s. Cisk Lager er som en normal pilsner, og den er både billig og velsmagende. Kinnie er Maltas populære sodavand, der er lavet på appelsiner og en hemmelig krydderurteblanding. Kinnie er også velegnet til drinks. Glæd dig til at smage på Malta!

Find din næste rejse til Malta nedenfor.

Alle rejser

Alt det praktiske

 • Inden du rejser til Malta

  Pas & visum

  Pas skal medbringes som ID ved flyrejser. Det anbefales at medbringe en kopi af pas og forsikringspapirer, evt. både i papirform og tilgængeligt på telefon.

  Toldregler

  For aktuelle regler om hvad man må medbringe – se Skats hjemmeside www.skat.dk og søg på ”toldregler på rejsen”.

  Rejseforsikring

  Det er mere nødvendigt end nogensinde at tegne en rejseforsikring. Det blå EU-sygesikringskort dækker kun udgifter til nødvendig læge- og sygehusbehandling, medicin m.m. under ophold i et EU-land og i Norge, Island, Liechtenstein og Schweiz. Med kun det blå EU-sygesikringskort i hånden får du samme behandling som borgerne i det pågældende land. Det vil sige, at der ofte vil være tale om egenbetaling på 30 – 40 %. Der vil ikke være hjemtransport, og der vil ikke være en dansk alarmcentral, der kan hjælpe dig, hvis du kommer til skade. For at få mest mulig tryghed på rejsen anbefaler vi, at du tegner en rejseforsikring. Vi samarbejder med Europæiske ERV, da deres forsikringsprodukter hører til markedets bedste. Kontakt en af vores rejsekonsulenter – de kan rådgive dig, så du får en forsikring, der passer til dit behov.

  Vær opmærksom på, at der kan være særlige betingelser for personer over 70 år.

  Medicin

  Det er en god idé at informere rejselederen om specielle sygdomme – en information, som naturligvis bliver behandlet fortroligt. Tager du livsvigtig medicin, anbefaler vi, at du medbringer et medicinpas med en beskrivelse af indholdet på engelsk. Dette kan fås hos egen læge eller på apoteket. Husk at pakke medicinen i håndbagagen.

  Valuta & kreditkort

  Møntfoden er Euro, som kan hæves i automater i de fleste byer. Betalings- og kreditkort, især Visa, kan bruges næsten alle vegne. Der kan være en begrænsning på, hvor meget man må hæve på kreditkort, og beløbet afhænger af den enkelte bank og det enkelte kort. Det er en god idé at medbringe flere kreditkort. Husk de nødvendige informationer, hvis det bliver nødvendigt at spærre kortet.

 • Lokale forhold

  Tidsforskel

  Malta ligger i samme tidszone som Danmark og har sommertid samtidigt, så der er ingen tidsforskel.

  Transport

  Transportmidler vil være af god turiststandard efter lokale forhold. Bemærk, at der på busrejser er begrænset plads til håndbagage, som skal kunne stå under sædet, da hattehylden er forbeholdt overtøj.

  Drikkepenge

  Det er kutyme at give op til 10 % i drikkepenge til taxachauffører og på restauranter. Nogle restauranter lægger dog selv de 10 % på regningen. Hvis man betaler ved udgangen, står der en tallerken til drikkepenge. På hoteller lægges drikkepenge til stuepigen på natbordet. Desuden giver man håndører til dragere, piccoloer, dørvogtere, frisører, parkeringsvagter og toiletpassere.

  Lidt om hotellerne

  Hotellerne er kategoriseret med stjerner efter lokal standard. Der vil ikke være dyner, da man bruger lagner og tæpper som sengetøj. Tæpperne finder man i et skab på værelset, ellers fås de i receptionen. Hvis man vil have rene håndklæder hver dag, skal de brugte efterlades på gulvet, men man kan vælge at tænke på miljøet og bruge håndklæderne mere end en dag. Vi gør opmærksom på, at der i sjældne tilfælde kan forekomme hotelændringer undervejs på rejsen. Eventuelle ændringer vil tilstræbes at være af tilsvarende standard.

  Sikkerhed

  Malta har meget lidt kriminalitet. Pas dog på ejendele i lufthavne, offentlig transport og større menneskemængder, og hav gerne vigtige dokumenter og kontanter tæt på kroppen. Lommetyve er primært et fænomen i de større byer – også på Malta. Gå derfor ikke med pengepung i baglomme, åben taske eller rygsæk. Det er en god ide at opbevare værdigenstande i en sikkerhedsboks på værelset eller i receptionen.

  Elektricitet

  Malta benytter 240 V og engelske 3-bens stik. Adapter kan købes lokalt eller lånes på nogle hoteller.

  Mobiltelefon & Internet

  Ved opkald til Danmark tastes landekoden +45. Husk at slå dataroaming fra på mobiltelefonen. Der er færre og færre internetcaféer på Malta, da de fleste rejser med iPad eller smartphone. Til gengæld er WiFi meget udbredt på pubber og hoteller.

  Mad & drikke

  Maltas køkken bærer præg af, at øen gennem tiderne har været underlagt forskellige herskere. Maden er international og stammer fra forskellige lande, men her findes også nogle af Middelhavets bedste fiske- og skaldyrsretter. Det maltetiske køkken er kendt for kaninragout. Butterdejskagen Pastizzi med ricottaost eller ærtemos, er en lokal specialitet ligesom Bigilla, som er purerede bønner med olie og hvidløg. Smag også Imqaret, friturestegte daddelkager eller de små gedeoste, Gbejna. Den lokale øl hedder Cisk. Det maltesiske postevand kan sagtens drikkes, men det kan smage af salt, da det er afsaltet havvand, eller af klor, som tilsættes. Køb vand på flaske.

  Rygning

  Det er ikke tilladt at ryge på offentlige steder. Det gælder også barer, cafeer og restauranter.

  Åbningstider

  Butikker:
  Mandag til fredag: Ca. 9-19 og frokost 13 – 16. Lørdag til 20. Mange supermarkeder holder åbent om søndagen.
  Banker:
  Mandag til fredag: 8.30 – 12.30, lørdag 8.30-11.30, om sommeren holder nogle åbent om eftermiddagen.
  Museer:
  Dagligt 9 – 17. Lukket på helligdage undt. søndag.
  Benzintanke:
  Mandag – lørdag 8-18.

 • Gode råd

  Møde med en anden kultur

  På strandene kan man være afslappet påklædt, men det er ikke tilladt at være topløs. Ved besøg i kirker forventes det, at skuldre og knæ er dækkede, da man ellers risikerer at blive afvist ved indgangen. Fotografering er forbudt i flere kirker og museer. Se efter skilte ved indgangen. Husk at spørge først, hvis du vil fotografere personer.

 • Fakta

  Statsform: Malta er en republik.
  Hovedstad: Hovedstaden er Valetta med 6.513 indbyggere. Valetta er dog vokset sammen med byerne Floriana, Birkirkara, Qormi, Zabbar, San Ġwann, Fgura, Sliema og Ħamrun, hvor der tilsammen bor 100.000 mennesker.
  Befolkning: Ca. 416.300.
  Religion: Overvejende katolikker, ca. 98%.
  Sprog: Maltesisk og engelsk.
  Areal: 316 km²(Danmark 43.000 km²).
  Højeste punkt: Ta’ Dmejrek på 253 m.
  Klima: Maltas klima er subtropisk. I foråret ligger temperaturen omkring 20 grader, og sommeren igennem er der 25 – 30 grader, og solen skinner hver dag. Sommeren på Malta strækker sig fra april til november. Det er i vintermånederne, at Malta får langt størstedelen af årets regn.