Ring til os Åbent nu 70 22 66 00

Rejser til Marokko

Velkommen til Marokko

Når du rejser til Marokko, får du sanserne stimuleret på en helt anden måde, end du er vant til. Nærmest overalt hænger duften af myntete, farvestrålende mosaikker lokker én nærmere med udsøgte detaljer, og i de gamle bydele, medinaerne, knyttes markedsmylderets lyde, farver og dufte i et sansemættet tæppe. Tidligere tiders dynastier, kongedømmer og perioden som fransk koloni har på hver deres måde sat fingeraftryk på Marokko og efterladt landet med mange unikke facetter, der leder tankerne hen på 1001 nats eventyr.

Magiske Marokko ligger på kanten af det afrikanske kontinent med 800 km kystlinje ud til Atlanterhavet og det tørre Vestsahara som nabo i syd. I Atlasbjergene venter både skønhed og dramatik, hvis man er til betagende naturoplevelser. Bjergkæden strækker sig 2.400 km gennem landet fra Middelhavet til Atlanterhavet. Kun få veje fører op til de utilgængelige og frodige dale, og med blot en times kørsel fra Marrakech kan du hurtigt befinde dig i en helt anden verden. Turen går gennem små berber-landsbyer, der skutter sig i det næsten nøgne terræn, og forbi grønne oaser med palmer, tungtlæssede muldyr og hyrder med deres fåreflokke. Størstedelen af de mennesker der lever i Atlasbjergenes landsbyer er den oprindelige befolkning, nemlig berberfolket. Med arabernes indtog i 700-tallet flygtede de fleste af de marokkanske berbere op i de uvejsomme bjerge, hvor de kunne leve i fred og bevare deres sprog og kultur.

At være på rejse i Marokko er et møde med både det gamle og det nye. Landet har udviklet sig markant inden for de seneste år, men er alligevel fortsat at regne for et tredjeverdensland. Turismen har endnu ikke har sat alt for dybe spor, og infrastrukturen og standarden er derfor ikke altid, som man kender den fra Vesten. Men dette har også sin egen charme og giver gode muligheder for helt særlige oplevelser. Marokko befinder sig også på kanten af et gammeldags, enevældigt styre. Det er stadigvæk kongen, Mohammed VI, der er den største jordbesidder og lovgiver, men han forsøger ganske langsomt at indføre demokratiske tilstande. Han stod bl.a. bag en ny lovgivning i 2004, så landet nu er et af de arabiske lande i verden, hvor kvinder har flest rettigheder.

På rejser til Marokko bør du aflægge et besøg til i hvert fald én af de fire kongebyer, hvis ikke du har tid til dem alle. Kongebyerne Fes, Meknes, Rabat og Marrakech er alle optaget på UNESCOs liste over verdenskulturarv, og i disse byer bliver landets historie særdeles tydelig gennem arkitekturen, der bærer præg af de afrikanske, andalusiske, arabiske og franske indflydelser. I de fire byer venter overdådige kongepaladser, himmelstræbende minareter, livlige basarer og smukke moskéer. Og er det moskéer, man er interesseret i, bør man opleve Casablanca og den spektakulære Hasan II-moské, der er en af verdens største. Det bemærkelsesværdige er også, at stort set alle materialer – fra marmor til cedertræ – er fra Marokko.

Alle rejser

Alt det praktiske

 • Inden du rejser til Marokko

  Pas & visum

  Danske statsborgere skal ikke have visum til Marokko, hvis rejsen
  er under 3 måneders varighed. Dog skal passet være gyldigt min. 3 måneder efter endt ophold. Er du ikke dansk statsborger, skal der søges visum, og du bedes rette henvendelse til Udenrigsministeriet, eller læse nærmere på www.um.dk

  Toldregler

  For aktuelle regler om, hvad man må medbringe til/fra Marokko – se Skats hjemmeside (www.skat.dk og søg på ”toldregler på rejsen”). Bemærk, at ved flyskift kan væsker (drikkevarer, parfume, toiletartikler) blive konfiskeret, selv om de er blevet plomberet ved indkøb i foregående lufthavne. Derfor anbefaler vi, at man venter med toldfrie indkøb til den sidste lufthavn inden ankomstlufthavnen.

  Rejseforsikring

  Det er vigtigt at tegne en rejseforsikring, der f.eks. dækker omkostninger ved sygdomsbehandling og hjemtransport, og i forbindelse med stjålne og ødelagte ejendele, da Risskov Rejser ikke påtager sig noget ansvar i den forbindelse. Vi samarbejder med Europæiske ERV, fordi dækningen på deres produkter hører til markedets bedste. Kontakt vores rejsekonsulenter – de kan rådgive dig, så du får en forsikring, der passer til dit behov.

  Vær opmærksom på, at der kan være særlige betingelser for personer over 70 år.

  Det anbefales at medbringe en kopi af pas, vaccinationskort og forsikringspapirer, evt. både i papirform og tilgængeligt på telefon.

  Medicin & vaccinationer

  Vi gør opmærksom på, at vaccinationer altid bør drøftes med egen læge, men normalt anbefales vaccination mod stivkrampe og smitsom leverbetændelse (hepatitis A). For yderligere information, kontakt venligst egen læge i god tid inden afrejsen til Marokko. Det er en god idé at informere rejselederen om specielle sygdomme – en information, som naturligvis bliver behandlet fortroligt. Tager du livsvigtig medicin, anbefaler vi, at du medbringer en beskrivelse af indholdet på engelsk. Beskrivelsen kan fås hos egen læge eller på apoteket. Husk at pakke medicinen i håndbagagen.

  Valuta & kreditkort

  Den marokkanske valuta hedder marokkanske dirham (MAD). Der findes hæveautomater i alle byer samt banker og hæveautomater i alle lufthavne efter toldkontrollen ved ankomst. VISA, Eurocard og MasterCard fungerer bedst. Danske kroner kan veksles i banker, på vekselkontorer og hoteller uden gebyr. Der gives næsten samme kurs overalt.

  Det er ikke tilladt at udføre dirham i kontanter fra Marokko. Du kan ikke veksle marokkanske dirham uden for landet, og du kan heller ikke betale med dirham i taxfreebutikkerne i lufthavnen eller på flyet. Har du dirham tilbage efter ferien, kan du veksle til konvertibel valuta i lufthavnen inden paskontrollen før afrejsen. Du får som regel pengene udbetalt i EUR.

  Brugen af kreditkort bliver mere og mere udbredt i Marokko, og der er efterhånden hæveautomater i de fleste større byer. Desuden tager flere hoteller, forretninger og restauranter også imod kreditkort. Det anbefales at medbringe mere end ét kreditkort. På den måde er du på den sikre side, hvis der skulle opstå problemer med det ene kort. Husk de nødvendige informationer, hvis du får brug for at spærre dit kreditkort.

 • Lokale forhold

  Tidsforskel

  Marokko skifter til vintertid og sommertid ligesom i Danmark. Marokko er 1 time bagud i forhold til Danmark.

  Transport i Marokko

  Busserne i Marokko har ikke helt samme standard som i Europa, men vi har naturligvis valgt den bedste kategori med aircondition. Bemærk, at der er begrænset plads til håndbagage på busrejsen. Håndbagagen skal kunne stå under sædet, eller være på hattehylden.

  Drikkepenge

  Det er almindeligt at give drikkepenge i Marokko. Lønningerne er generelt meget lave, så for mange af dem, der arbejder i servicebranchen, er det en del af lønnen, og derfor er det vigtigt, at man er opmærksom på denne skik. På restauranter lægger man typisk 10 – 15 % oveni regningen. Taxachauffører forventer også drikkepenge, og 10 % oveni prisen er passende. Stuepigerne på hotellerne sætter også pris på drikkepenge (1 euro pr nat pr. par). På rundrejsen vil der være tale om drikkepenge til buschauffører, lokalguider og hotelpersonale. Det beløber sig ca. 4 euro pr. dag pr. rejsedeltager, men det er naturligvis helt op til den enkelte, hvor meget man ønsker at give. Af denne grund har vi derfor ikke inkluderet drikkepenge i rejsens pris.

  Lidt om hotellerne

  Vi har valgt 4- og 5-stjernede hoteller med god beliggenhed, men da hotellerne i Marokko ikke tildeles stjerner efter dansk standard, kan der være hoteller, hvor man vil opleve en lavere standard. På visse hoteller må man være forberedt på, at der kan være begrænsning på det varme vand. Vi gør opmærksom på, at der i sjældne tilfælde kan forekomme hotelændringer undervejs på rejsen. Eventuelle ændringer vil tilstræbes at være af tilsvarende standard.

  Sikkerhed

  Marokko er generelt et sikkert land at rejse i, men man skal selvfølgelig passe på sine ejendele. De marokkanske myndigheder har stort fokus på lov og orden, og der er et særligt politi, der kigger efter turisterne. Det er i Marokko – som alle andre steder – en god ide at udvise forsigtighed med hensyn til penge og værdigenstande, og f.eks. undlade at medbringe værdifulde smykker. Opbevar penge, pas og kreditkort tæt på kroppen, og vær ekstra opmærksom, når du handler. Det er en god ide at opbevare værdigenstande, der ikke medbringes på udflugter, i en sikkerhedsboks på hotellet. Rejselederen kan være behjælpelig med andre gode råd.

  Elektricitet

  Strømstyrke 220 volt AC, 50Hz. I nogle ældre bygninger er strømkilden dog 110 volt AC, 50Hz. Det kan være nødvendigt med adapter, da stikkene kan være forskellige fra de danske.

  Mobiltelefon & Internet

  Danske mobiltelefoner kan benyttes i Marokko, men vær opmærksom på, at det er meget dyrt. Check med din mobiludbyder, og forhør dig om roaming-taksterne. Har du brug for at tale meget i telefon på rejsen, så køb et telekort eller brug internettelefoni. For at ringe til Danmark fra Marokko, tastes 0045 før telefonnummer, og til Marokko fra Danmark tastes 00212 før telefonnummer. Der er adgang til internettet på de største hoteller, ofte mod betaling. Internetcafeer er udbredt i de større byer.

  Mad & drikke

  Marokkos nationalret må næsten siges at være tagine. En tagine er et glaseret lerfad med kegleformet låg, som bruges til at tilberede forskellige retter. En tagine består typisk af enten kød eller fisk, forskellige grøntsager, urter og krydderier, serveret med brød. Brød er en essentiel del af ethvert måltid, og der ligger gerne et bageri eller en fælles ovn i ethvert nabokvarter.

  Andre retter som er typisk marokkanske er couscous, pastilla og forskellige former for street food. Couscous er små hvedegryn der over en tidskrævende proces er rullet, herefter dampet og æltet med smør. Dette serveres ofte til grøntsager eller med brød. Pastilla er en slags tærte med fyld af f.eks. mandler, due- eller kyllingekød. Derudover kan man opleve mange forskellige smagsoplevelser på street food med de mange madboder, som serverer forskellige lokale retter.

  Du bør i øvrigt være opmærksom på, at mange caféer udelukkende er for mænd, men du kan altid spørge dig ad for at finde caféer for både mænd og kvinder.

  Det frarådes at drikke vand fra hanen, og isterninger skal man også undgå. Vand på flaske kan købes overalt, og koster ikke ret meget. Tjek at flasken er uåbnet/forseglet inden brug. Brug ligeledes vand på flaske til tandbørstning.

 • Gode råd

  Gode råd

  Ved evt. bagageforsinkelse, er det en fordel at have de vigtigste ting ved hånden. F.eks. medicin, kontaktlinsevæske, tandbørste og et ekstra sæt tøj pakkes gerne i håndbagagen.

  Kun på de større hoteller og restauranter kan man forvente toiletforhold i retningen af, hvad vi kender fra Danmark. Jo længere væk fra byerne man kommer, jo lavere bliver standarden. De såkaldte pedaltoiletter er udbredte, og der er ikke altid toiletpapir til rådighed. Det anbefales at medbringe håndsprit.

  Møde med en anden kultur

  For at få det fulde udbytte af rejsen, anbefales det, at udvise respekt for landet, man besøger. Som gæster i Marokko skal vi især være opmærksomme på passende påklædning, når vi besøger moskeer og andre hellige steder. Det er en god idé, altid at være pænt og konservativt påklædt med en passende længde på shorts/nederdel – altid til under knæet – og tildækkede skuldre. Dette gælder for både mænd og kvinder. Bemærk, at der om aftenen kan være markant køligere, medbring derfor en jakke. Det er ikke tilladt at fotografere alle steder, så vær derfor opmærksom på påbud. Nogle kvinder i de mere konservative landområder vil heller ikke fotograferes, så spørg derfor altid, så du ikke fornærmer nogen. Hvis du er ude et sted og spiser uden bestik, som det er kutyme i Marokko, er det uhøfligt at spise og røre ved maden med venstre hånd – med mindre man er venstrehåndet.

  Værd at købe med hjem

  Marokko laver fantastiske farvestrålende tæpper i forskellige størrelser, dog er de ægte håndvævede meget dyre. Billigere ting af god kvalitet inkluderer læder- og kobbervarer, herunder tasker, sko, lamper og fade. Ofte er det kamellæder, der bliver brugt, husk at tjekke om det er ægte læder. Krydderier er også gode at købe med hjem, dog kan kvaliteten svinge. En god indikator er duften og farven, der begge skal være stærke.

 • Fakta

  • Statsform: Konstitutionelt monarki, dog har kongen også magt i parlamentet.
  • Hovedstad: Rabat med ca. 1 mio. indbyggere.
  • Befolkning: 34 mio.
  • Religion: 99 % muslimer, 1 % kristne og et lille mindretal af jøder.
  • Sprog: De officielle sprog i Marokko er arabisk og amazigh desuden er fransk meget udbredt.
  • Nationaldag: 2. marts – Uafhængighed fra Frankrig 1956.
  • Areal: 446.550 km² – ca. 10 gange større end Danmark.
  • Højeste punkt: Jebel Toubkal på 4.165 m.
  • Kystlinje: 1.835 km.
  • Klima: Marokko har subtropisk middelhavsklima. Sommeren er varm med temperaturer omkring 30 grader, hvor det om vinteren kan regne en del. Desuden er det generelt koldere ved Atlanterhavet og i bjergom- råderne, hvor der om vinteren falder sne. I vintermånederne ligger temperaturerne oftest mellem 10 og 20 grader og nattemperaturer på minus 5 til 10 grader.