Se vores Rejsekalender
Skriv til os på verden@risskov.com
Ring til os 70 22 66 00
Ring til os Åbent nu 70 22 66 00
Palenque i Mexico - Risskov Rejser

Velkommen til Mexico

Når man rejser til Mexico føler man sig uvægerligt som en opdagelsesrejsende, hvor man møder både farvestrålende oprindelige folk i højlandet, hører kirkeklokker ringe fra smukke kolonitidskirker, lader smagen af koriander og chili danse på tungen og kommer på sporet af de højkulturer, der har efterladt en række meget synlige spor i landskabet. De vigtigste kulturer var zapotekerne, mayaerne, aztekerne og olmekerne, der i øvrigt er det tidligst kendte kulturfolk i Mexico. En af de mest imponerende kulturer var mayaerne, der var fremragende astronomer, og som udviklede både et talsystem og et kalendersystem, der var langt mere avanceret end det, man kendte i Europa på samme tid.

Astronomiske pyramider og guddommelige lysfænomener

Når man rejser til Mexico, vil man opdage, at det især er på Yucatán-halvøen, at man kan se bemærkelsesværdige fund fra maya-kulturen – specielt ruinbyen Chichen Itza imponerer med den kæmpemæssige Kukulcán-pyramide, der er bygget som en manifestation af den mayanske kalender. Pyramiden har fire sider med hver 91 trin, altså 364, der repræsenterer en dag i året med den øverste platform tællende som nummer 365. Derudover er pyramiden opført på sindrig vis, så der to gange om året ved jævndøgn sker den forunderlige ”Nedstigning af Kukulcan” – hvor solens stråler i samspil med udskårne trin og geometriske former lader den fjerede slangegud i et skyggespil stige ned til jorden trin for trin.

På opdagelse i kolonihistorien – fra Cortéz til Riveras murmalerier

De store højkulturer gik dog tabt med den spanske erobring, da Hérnan Cortéz kom til landet med sin flåde. Den spanske kolonitid fra ca. 1520-1821 var nådesløs og katastrofal for den oprindelige indianerpopulation, der svandt ind til nærmest ingenting, da spanierne bl.a. medførte sygdomme, som indianernes uprøvede immunforsvar ikke kunne kæmpe imod. I dag er cirka 30 procent af Mexicos befolkning af indiansk afstamning, og størstedelen af indbyggerne er mestizer, der er den spanske betegnelse for en person, der er af både indiansk og hvid afstamning.

På en Mexico-rejse kan man i Mexico City få en smuk indføring i den grusomme kolonihistorie i form af Diego Riveras murmalerier, der pryder væggene i Nationalpaladset. Ud over smukke og farvestrålende vægmalerier byder hovedstaden også på små hyggelige markeder, sin egen maya-ruin og spændende museer, som det Antropologiske Museum, der har en både imponerende samling og en enestående indretning. En anden af Mexicos spændende byer man bør besøge på sin rejse til Mexico, er San Cristobal de las Casas, også kaldet San Cristobal.

San Cristobal er den ældste spanske by i Chiapas, og kun én vej fører dertil – først går den gennem et tropisk område, og derefter op i højderne til kølig bjergluft og fyrreskove, der omgiver San Cristobal. Her er varme og sol om dagen, og køligt om natten. Området er kendt for sine ravfund, og dygtige kunstnere skaber fine smykker af sølv og lokale træsorter. På sin Mexico-rejse og San Cristobal-besøg er det værd at lægge vejen forbi kirken Templo de Santo Domingo med den smukke lyserøde facade og det flotte barokinteriør. Foran kirken er der et brugskunstmarked, hvor lokale indianere kommer for at sælge deres lervarer og farvestrålende tekstiler. Det er også her i byen, man finder den danske arkæolog Frans Bloms hus. Han forskede sammen med sin kone i mayakulturen, og de navngav det røde og gule hus Na Bolom, der oversat betyder Jaguarens hus – navnet spiller på, at Bloms efternavn ligner Bolom, altså ordet for jaguar.

Guacamole, tortilla, molé, salsa … ganen kan glæde sig! 

Når man rejser til Mexico kan man også glæde sig over det velsmagende køkken, der er en art spansk-indiansk fusionskøkken, der bl.a. består af diverse lækre salsaer, majspandekagen tortilla, stegt bønnemos (frijoles refritos), der serveres til næsten alle retter, og den rige og smagfulde molé. Molé er en klassisk chilisovs, der findes i et utal af varianter – fælles for dem alle er den rige, aromatiske og dybe smag, der er frembragt ved at langtidssimre ingredienser som forskellige slags chili, mørk chokolade, bønner og evt. øl. Mums!

Find din næste rejse til Mexico nedenfor.

Alle rejser

Alt det praktiske

 • Inden du rejser til Mexico

  Pas & visum

  For skandinaviske statsborgere kræves ikke visum til Mexico ved rejser under 3 måneders varighed. Dog skal dit pas være gyldigt i minimum 6 måneder fra hjemrejsedatoen. For børn kræves eget pas. Det kan dog anbefales at holde øje med eventuelt ændrede visum-regler på Udenrigsministeriets hjemmeside – www.um.dk. Find yderligere information hos Den Mexicanske Ambassade tlf. 39 61 05 00.

  Det er en god ide at medbringe en kopi af pas og forsikringspapirer, så man har oplysningerne, hvis man er uheldig at miste dokumenterne.

  Toldregler

  For aktuelle regler om, hvad der må medbringes til/fra Mexico, se Skats hjemmeside (www.skat.dk og søg på ”toldregler på rejsen”). Bemærk, at ved flyskift kan væsker (drikkevarer, parfume, toiletartikler), endda selv om de er blevet plomberet ved indkøb i foregående lufthavne, blive konfiskeret. Derfor anbefaler vi, at man venter med toldfrie indkøb til den sidste lufthavn inden ankomstlufthavnen.

  Rejseforsikring

  Det er vigtigt at tegne en rejseforsikring, der f.eks. dækker omkostninger ved sygdomsbehandling og hjemtransport og i forbindelse med stjålne og ødelagte ejendele, da Risskov Rejser ikke påtager sig noget ansvar i den forbindelse. Vi samarbejder med Europæiske ERV, fordi dækningen på deres produkter hører til markedets bedste. Kontakt vores rejsekonsulenter – de kan rådgive dig, så du får en forsikring, der passer til dit behov. Vær opmærksom på, at der kan være særlige betingelser for personer over 70 år. Det anbefales at medbringe en kopi af pas, vaccinationskort og forsikringspapirer, evt. både i papirform og tilgængeligt på telefonen.

  Medicin & vaccinationer

  Vi gør opmærksom på, at vaccinationer altid bør drøftes med egen læge. Skal man til Mexico, vaccineres der normalt mod stivkrampe og leverbetændelse. For yderligere information kontakt egen læge i god tid inden afrejsen til Mexico. Det er en god idé at informere rejselederen om specielle sygdomme – en information, som naturligvis bliver behandlet fortroligt. Tager du livsvigtig medicin, anbefaler vi, at du medbringer en beskrivelse af indholdet på engelsk. Kan fås hos egen læge eller på apoteket. Husk at pakke medicinen i håndbagagen.

  Valuta & kreditkort

  Valutaen hedder mexicanske pesos. Man kan veksle valuta hjemmefra, men kan også medbringe Euro og US-dollars (USD) for at veksle i Mexico. I de større byer er det muligt at hæve penge i diverse hæveautomater og betale med kreditkort på hoteller og i større forretninger, hvor alle de gængse kreditkort accepteres. Der er hæveautomater – ”cajero automático” – de fleste steder, og rejselederen hjælper gerne med at finde automater og at hæve penge. Det er en god idé altid at have mønter og mindre sedler i pungen til drikkepenge og mindre indkøb. Husk at medbringe pas ved enhver veksling/hævning i banken. Det er en god idé at medbringe mere end ét kreditkort. Husk de nødvendige informationer, hvis du får brug for at lukke kortet.

 • Lokale forhold

  Tidsforskel

  Mexico er inddelt i fire tidszoner. Mexico City er 7 timer efter Danmark (normaltid).

  Transport i Mexico

  Transport i Mexico er generelt ikke helt samme standard som i Europa, og derfor har vi valgt den bedste kategori af busser. Disse busser har aircondition og er ofte af højere standard end dem, man bruger i Europa. Bemærk, at der er begrænset plads til håndbagage på busrejsen. Håndbagagen skal kunne stå under sædet eller være på hattehylden.

  Drikkepenge

  Det er almindeligt at give drikkepenge i Mexico. Lønningerne i servicebranchen er generelt meget lave, så for mange af dem, der arbejder i servicebranchen, er det en del af lønnen, og derfor er det vigtigt, at man er opmærksom på denne skik. På restauranter lægger man typisk 10 – 15 % oveni regningen. Taxachauffører forventer også drikkepenge, og 10 % oveni prisen er passende. Stuepigerne på hotellerne sætter også pris på drikkepenge (1$ pr nat pr. rejsedeltager). På rundrejsen vil der være tale om drikkepenge til buschauffører, lokalguider og hotelpersonale.

  Det beløber sig ca. til 75$ pr. rejsedeltager. Rejselederen vil i starten af rundrejsen lave en indsamling, men det er naturligvis helt op til den enkelte, hvor meget man ønsker at give. Af denne grund har vi derfor ikke inkluderet drikkepenge i rejsens pris.

  Lidt om hotellerne

  Vi har valgt 3- og 4-stjernede hoteller med god beliggenhed, men da hotellerne i Mexico ikke tildeles stjerner efter dansk standard, kan der være hoteller, hvor man vil opleve en anelse lavere standard. Vi gør opmærksom på, at der i sjældne tilfælde kan forekomme hotelændringer undervejs på rejsen. Eventuelle ændringer vil tilstræbes at være af tilsvarende standard.

  Sikkerhed

  Mexico har et blakket ry, når det gælder kriminalitet, men man skal tænke på, at det er mest farligt dér, hvor turisterne ikke kommer, f.eks. i storbyernes slumkvarterer. Men som mange andre steder i verden, skal man udvise forsigtighed med hensyn til penge og værdigenstande og f.eks. undlade at medbringe værdifulde smykker på rejsen. Opbevar penge, pas og kreditkort tæt på kroppen og vær ekstra opmærksom, når du handler eller hæver penge. Det er en god idé at opbevare værdigenstande, der ikke medbringes på udflugter, i sikkerhedsboks på hotellet.

  Elektricitet

  Husk opladeren til f.eks. kamera og mobiltelefon. I Mexico benytter man 110 volt vekselstrøm og bruger fladbenede stik som i USA. Det en god ide at købe en adapter inden afrejsen, f.eks. i en i elforretning eller i lufthavnen, da man ikke kan være sikker på, at kunne låne på hotellerne i Mexico.

  Mobiltelefon & Internet

  Det er dyrt at bruge en dansk mobiltelefon i Mexico, og det er også dyrt at ringe fra hotellet. Internettelefoni er den billigste løsning, og der er adgang til internettet på de største hoteller, der ofte har et ”business center”, hvor computere kan lejes eller lånes. En del større hoteller har også trådløst internet i lobbyen mod betaling. Der er mange internetcafeer selv i de mindre byer. For at ringe fra Mexico til Danmark, tastes 0045 samt telefonnummer. Fra Danmark til Mexico tastes 0052.

  Mad & drikke

  Det mexicanske køkken er rigt og varieret, og er påvirket af den ældre aztekiske og mayanske madtradition, og af spansk madkultur. Mexicansk mad er kendt for sin intense smag, som kommer bl.a. fra brugen af chili, spidskommen, oregano, kanel, koriander og krydderurten epazote. Desuden indeholder retterne ofte chipotle-jalapeñoer, løg og hvidløg. Forskellige former for bønner er en udbredt ingrediens, og det samme gælder oksekød, kylling og svinekød. Blandt fiskeretterne er det værd at fremhæve retten ”ceviche”, der er rå fisk marineret med citrusfrugter.

  Mexicansk øl er velsmagende, og på vores breddegrader kender vi især Corona Extra, der ligger på fjerdepladsen, når det drejer sig om den mest solgte øl i verden. Der produceres mange forskellige øl i Mexico, som trods deres store smagsoplevelse ikke når uden for landets grænser. Tequila er en brændevin lavet på gæret agavesaft, og den nydes på mange forskellige måder. Udvalget af tropiske frugter er stort, og friskpresset juice fra de små boder er en kølende energibombe på en varm dag.

  Rygning

  Det er ikke tilladt at ryge i bussen på turen rundt i Mexico. Ligeledes vil der på de fleste restauranter og hoteller være rygeforbud. Rejselederen vil naturligvis informere om de aktuelle rygeregler i Mexico.

   

   

 • Gode råd

  Ved evt. bagageforsinkelse er det en fordel at have de vigtigste ting ved hånden. F.eks. medicin, kontaktlinsevæske, tandbørste og et ekstra sæt tøj pakkes gerne i håndbagagen. Man kan ikke drikke vandet fra hanen. Ligeledes frarådes isterninger. Vand på flaske kan købes de fleste steder. Store sedler kan være svære at slå i stykker når man kommer udenfor de større byer, så det er en fordel at have en samling mindre sedler. De fleste steder kan man kun betale med kontanter. Solen i Mexico er meget stærk, så husk at bruge solcreme med høj faktor. En hat eller kasket er uundværlig når vi skal besøge de store arkæologiske pladser, da vi det meste af tiden vil være i direkte sol. Bemærk, at der om aftenen kan være markant køligere, medbring derfor en jakke. I Mexico er hygiejnen på et lavere niveau end i Vesteuropa. Dog har hoteller og større restauranter moderne og vestlige toiletforhold. Mange steder uden for de større byer må man ikke forvente toiletforhold som i Danmark. Her er de såkaldte pedaltoiletter udbredte, og toiletpapir er ikke almindeligt. Hav altid håndsprit i tasken.

  Møde med en anden kultur

  Mexicanere byder velkommen til deres land med et smil, men alligevel er det vigtigt at respektere landets skik og brug. Det ligger ikke til mexicanere at rette på folk, og de går ud fra, at man har sat sig ind i forholdene. Mange af de historiske områder, vi besøger, er totalfredede, og har højeste prioritet hos myndighederne og lokalbefolkningen. Lyt derfor altid efter rejselederens og lokalguidernes anvisninger.

  Ideer til indkøb

  Overalt i Mexico er der et stort udbud af kunsthåndværk og keramik inspireret af f.eks. maya-kulturen. Specielt på Yucatanhalvøen finder man souvenirs af høj kvalitet på de lokale markeder, og det er ok at prutte om prisen. Autentiske souvenirs er også vævede tæpper og alle former for tekstiler i de skønneste farvesammensætninger.

 • Fakta

  • Statsform: Mexico er en federal republik med 31 stater.
  • Hovedstad: Mexico City med ca. 25 mio. indbyggere.
  • Befolkning: 124,6 mio. indbyggere – 30 % indianere, 55 % mestizer, 15 % hvide.
  • Religion: 85 % er katolikker, 6 % er protestanter, 4 % er ikke-troende, og resten tilhører andre religioner.
  • Sprog: Det officielle sprog er spansk. Der tales også forskellige indianske sprog.
  • Areal: 1.967.183 km² – Mexico er 46 gange større end Danmark.
  • Kystlinje: 9.330 km.
  • Højeste punkt: Pico de Orizaba 5.636 m.
  • Klima: Mexico har subtropisk klima i bjergene, og i lavlandet og ved kysterne er klimaet tropisk. Nedbøren falder primært fra juni til oktober og for det mest som kraftige byger sidst på dagen.