Se vores Rejsekalender
Skriv til os på verden@risskov.com
Ring til os 70 22 66 00
Ring til os Åbent nu 70 22 66 00
Oplev Bran-slottet på rundrejse i Rumænien med Risskov Rejser

Rumænien

Velkommen til Rumænien

Når du rejser til Rumænien vil du opdage, at landet er rigt på velbevarede middelalderbyer, befæstede kirker og massive borge, hvor vejrbidt granit og mursten taler deres eget sprog. Rumænien er desuden gavmildt beriget med uberørt natur i Transsylvaniens frodige højland, der omkranses af Karpaterne og vilde skove, hvor der lever bjørne, ulve og ørne. Længere sydpå finder man Donau-deltaet, hvor dyre- og plantelivet er særdeles varieret med omkring 1.600 plantearter og alt fra vaskebjørne og padder til vildtlevende mink og storke.

Turbulent historie blandet med underskøn natur og stolte traditioner

Rumæniens historie har været turbulent, og grænserne har været ændret hyppigt, men i dag ligger Rumænien mellem naboerne Ukraine, Moldova, Ungarn, Serbien og Bulgarien. På trods af sit regionale tilhørsforhold til Østeuropa er Rumænien i de større byer meget sydeuropæisk i sin atmosfære og livsstil. Og indflydelsen fra de gamle romere gør sig fortsat gældende i sproget, der til tider kan lyde som en blanding af italiensk, fransk og spansk – det rumænske godaften, buna seara, lyder bl.a. meget som sin italienske sprogfælle buona sera, hvilket du vil kunne høre på din rejse til Rumænien.

Fra moderne byliv i Bukarest til de gamle dage på landet

Når man rejser til Rumænien er det oplagt at lægge vejen forbi den historiefyldte hovedstad, Bukarest. Bukarest er det kulturelle og økonomiske centrum i landet, og har i dag kurs mod storbystatus efter genopbygningen af byens centrum. Nicolae Ceausescus skamferende byplan var skyld i nedrivningen af tusindtallige historiske bygninger, og inden ødelæggelserne var Bukarest en så arkitektonisk charmerende by, at den kaldtes for ”Det lille Paris”. Der er dog heldigvis stadigvæk meget historisk arkitektur at se, og de kommunistiske bygninger og Ceausescu-byggerier er interessante levn, der giver indblik i det rumænske folks fortid med en hårdhændet statsleder.

Nogle af byens største seværdigheder er bl.a. Patriark-kirken fra 1656, hvor overhovedet for den rumænsk-ortodokse kirke, patriarken, afholder messer ved højtider. I Landsbymuseet, der er et friluftsmuseum, får man indblik i det traditionelle rumænske landlige liv med originale træhuse, bondegårde, vindmøller, vandmøller og kirker fra alle af Rumæniens egne – fra Maramures i nord til det tysk-influerede Transsylvanien samt Valakiet, hvor tyrkerne satte deres præg. Det er også her, du på din rejse til Rumænien kan gå på opdagelse i en af verdens største administrationsbygninger, kun overgået af Pentagon i USA, nemlig Parlamentpaladset. Igen er det Ceausescu, der har haft en finger med i spillet i opførelsen af dette absurd store og dekadente byggeri, der blev påbegyndt i 1984, og som endnu ikke stod færdigt, da han blev henrettet i 1989.

På en rejse til Rumænien vil man fascineres af den store forskel mellem land og by. Omtrent 56 % af befolkningen bor i moderne byer, og den resterende del bor i landsbyerne, hvor tiden nærmest er skruet 100 år tilbage. Her har hver familie ofte en hestevogn i stedet for en bil, og én hest der både bruges som transportmiddel og til at pløje det stykke jord, som hører til huset, hvor familien dyrker grøntsager og krydderurter. Men på trods af at jorden pløjes med hestekraft og græsset slås med en le, er det ikke et særsyn at se en mobiltelefon i hånden eller en parabolantenne på hustagene i de små landsbyer – så helt stille har tiden ikke stået.

Tyske aner og vampyrskrøner

I kulturbyen Sibiu venter en spændende historie med rod i Tyskland. Sibiu er over 800 år gammel, og de fleste af byens bygninger, pladser, tårne og bastioner vidner velbevaret om denne historie. Sibiu blev grundlagt i 1100-tallet af tyske tilflyttere, der kaldtes for transsylvanske saksere, som kom til området på opfordring fra den dengang ungarske magt. Sibiu var den vigtigste af de syv befæstede saksiske byer, der gik under fællesbetegnelsen ”Siebenbürgen”. De fleste transsylvanske saksere vendte tilbage til Tyskland efter 2. verdenskrig, men der findes fortsat i dag et meget lille tysk mindretal i Rumænien på omtrent 0,5 procent.

En anden af de gamle saksiske byer er middelalderbyen, Sighisoara, der er en af Europas mest velbevarede. Her kan man inde bag bymuren i den gamle UNESCO-fredede bydel bl.a. se huset, hvor den valakiske prins Vlad Tepes blev født i 1431 – ham, der senere skulle blive en af Bram Stokers inspirationskilder til vampyrromanen ”Dracula”.

Fra omkring 1950 begyndte landet at opleve en stigende interesse fra rejsende, der gerne ville se, hvor den berømte greve fra Bram Stokers fortælling boede. Det kommunistiske styre gik derfor på jagt efter et slot, der både svarede til Bram Stokers slotsbeskrivelser og som lå belejligt tæt på Bukarest og lufthavnen. Valget faldt på en af Transsylvaniens ældste fæstninger, Bran-slottet. Slottet blev bygget i 1377 af riddere fra Den tyske orden og troner hvidt på toppen af en klippe med udsigt til en skovfyldt dal og de omgivende Bucegi-bjerge. Det smukt beliggende slot tjente først som militært formål, siden som kongelig sommerresidens frem til 1947, og i dag er det et museum. Slottet har intet som helst at gøre med Vlad Tepes, men er alligevel kendt som Draculas slot. Skræller man historien om Dracula væk, er slottet dog fortsat et besøg værd, da det er både smukt og har en spændende historie.

Find din næste rejse til Rumænien nedenfor.

Alle rejser

Alt det praktiske

 • Inden du rejser til Rumænien

  Pas & Visum

  Pas skal medbringes som ID ved flyrejser. Det anbefales at medbringe en kopi af pas og forsikringspapirer, evt. både i papirform og tilgængeligt på telefon.

  Toldregler

  For aktuelle regler om hvad man må medbringe – se Skats hjemmeside www.skat.dk og søg på ”toldregler på rejsen”.

  Rejseforsikring

  Det er mere nødvendigt end nogensinde at tegne en rejseforsikring. Det blå EU-sygesikringskort dækker kun udgifter til nødvendig læge- og sygehusbehandling, medicin m.m. under ophold i et EU-land og i Norge, Island, Liechtenstein og Schweiz. Med kun det blå EU-sygesikringskort i hånden får du samme behandling som borgerne i det pågældende land. Det vil sige, at der ofte vil være tale om egenbetaling på 30-40 %. Der vil ikke være hjemtransport, og der vil ikke være en dansk alarmcentral, der kan hjælpe dig, hvis du kommer til skade.

  For at få mest mulig tryghed på rejsen anbefaler vi, at du tegner en rejseforsikring. Vi samarbejder med Europæiske ERV, da deres forsikringsprodukter hører til markedets bedste. Kontakt en af vores rejsekonsulenter – de kan rådgive dig, så du får en forsikring, der passer til dit behov.

  Vær opmærksom på, at der kan være særlige betingelser for personer over 70 år.

  Medicin

  Det er en god idé at informere rejselederen om specielle sygdomme – en information, som naturligvis bliver behandlet fortroligt. Tager du livsvigtig medicin, anbefaler vi, at du medbringer et medicinpas med en beskrivelse af indholdet på engelsk. Denne kan fås hos egen læge eller på apoteket. Husk at pakke medicinen i håndbagagen.

  Valuta & kreditkort

  Til Rumænien anbefales rumænske lei (RON), der evt. kan suppleres med euro (EUR) i kontanter. Pas desuden på lommetyve, sortbørsvekslere og gamle sedler. Alle rumænske sedler er trykt på plastmaterialet polymer. Enkelte butikker, restauranter og cafeer tager ikke mod internationale betalingskort. Der kan være en begrænsning på, hvor meget man må hæve på kreditkort, og beløbet afhænger af den enkelte bank og det enkelte kort. Selv om kriminalitet med kreditkort er begrænset, er det vigtigt at holde øje med sit kort, og det er en god idé at medbringe flere kreditkort. Husk de nødvendige informationer, hvis du skal spærre kortet.

 • Lokale forhold

  Tidsforskel

  Rumænien er 1 time foran dansk tid.

  Transport

  Transportmidler vil være af god turiststandard efter lokale forhold. Bemærk at der på busrejser er begrænset plads til håndbagage, som skal kunne stå under sædet, da hattehylden er forbeholdt overtøj.

  Drikkepenge

  Det er almindeligt at give drikkepenge til dem, der arbejder i servicebranchen, da det for dem er en del af lønnen. På restauranter og caféer er det kutyme at runde op eller give 5-10 %. Taxachauffører forventer også drikkepenge, og 5-10 % oveni prisen er passende. Stuepigerne på hotellerne sætter også pris på drikkepenge. På rundrejsen vil der være tale om drikkepenge til buschauffører og hotelpersonale, men det er naturligvis helt op til den enkelte, hvor meget man ønsker at give. Af denne grund har vi derfor ikke inkluderet drikkepenge i rejsens pris.

  Lidt om hotellerne

  Hotellerne er kategoriseret med stjerner efter lokal standard. Der vil ikke være dyner som i Danmark, da man bruger lagner og tæpper som sengetøj. Tæpperne finder man i et skab på værelset ellers kan de fås i receptionen. Hvis man vil have rene håndklæder hver dag, skal de brugte efterlades på gulvet, men man kan vælge at tænke på miljøet og bruge håndklæderne mere end en dag. Vi gør opmærksom på, at der i sjældne tilfælde kan forekomme hotelændringer undervejs på rejsen. Eventuelle ændringer vil tilstræbes at være af tilsvarende standard.

  Sikkerhed

  Det er en god ide at opbevare værdigenstande i en sikkerhedsboks på værelset eller i receptionen. Enkelte hoteller tager depositum for nøglen, og beløbet refunderes ved returnering. Lommetyve er primært et storbyfænomen – også i Rumænien. Gå derfor ikke med pengepung i baglomme, åben taske eller rygsæk.

  Elektricitet

  Rumænien bruger 220v – 50 hz. – medbring en adapter, da stiktyperne kan variere.

  Mobiltelefon & Internet

  Ved opkald til Danmark tastes landekoden +45. Alle større byer har internetcafeer, og forbindelsen er generelt god. Mange hoteller og restauranter har gratis WiFi.

  Drikke

  Det anbefales at drikke vand fra flaske.

  Rygning

  Det er ikke tilladt at ryge på offentlige steder og arbejdspladser.

  Åbningstider

  Butikker:
  Mandag – Fredag: 10-18. Lørdag: 9-13. Søndag: lukket.
  Større varehuse:
  Mandag – lørdag: 10-21. Søndag: 10-19.
  Banker:
  Mandag – fredag: 8-16.  Lørdag/ søndag: lukket.
  Posthuse:
  Mandag – fredag: 8-18. Lørdag/ søndag: lukket.

 • Gode råd

  Møde med en anden kultur

  Ved besøg i kirker forventes det at skuldre og knæ er dækkede, da man ellers risikerer man at blive afvist ved indgangen. Fotografering er ikke altid tilladt i kirker og andre religiøse bygninger. Vi anbefaler, at man spørger rejselederen eller lokale på stedet.

 • Fakta

  • StatsformRumænien er en republik.
  • Hovedstad: Bukarest 1,9 mio. indbyggere.
  • Befolkning: 21,5 mio. indbyggere.
  • Religion: 87 % ortodoks kristne, 7 % protestanter, 5,5 % katolikker, 0,5 % muslimer.
  • Sprog: Rumænsk.
  • Areal: 237.500 km² (Danmark 43.094 km²).
  • Højeste punkt: Moldoveanu på 2.543 m.
  • Klima: Somrene i Rumænien er varme og lange med høj luftfugtighed og oftest på temperature mellem 25 og 30 grader fra sidst i maj til hen i september. Juli og august kan være ulideligt varme. Efteråret i Rumænien er utroligt smukt med sine gyldne farver og lune temperaturer.