Ring til os Åbent nu 70 22 66 00

Rejser til Serbien

Velkommen til Serbien

Når du rejser til Serbien, vil du opleve bjergtagende Balkan-landskaber og møde en over 7.000 år gammel historie. Landet præges af frugtbare sletter i nord og ældgamle bjerge med små landsbyer i syd, hvor livet leves, som det altid har gjort. Anderledes dynamisk står det til i landets hovedstad, Beograd, der med sin placering mellem øst og vest ofte er kommet i klemme mellem rivaliserende magter. Den er blevet angrebet eller ødelagt 20 gange af blandt andre romerne, osmannerne, Østrig-Ungarn, Nazityskland og senest af NATO i 1999 under Kosovokonflikten. Men bortset fra de udbombede ruiner, der står som et minde, er det alt sammen meget langt væk i dag i den energiske og dynamiske by.

Betagende Beograd

På en rejse til Serbien er det oplagt at besøge Beograd, der er en malerisk by med spor fra tidligere herskere alle vegne – fra grandiose habsburgske boulevarder til caféer, der minder om forgangne tiders kommunistiske Jugoslavien. Art noveau-bygninger står side om side med eksperimenterende arkitektur, og der er spor efter de 500 år under osmannerne, bl.a. ved Kalemegdan-fæstningen. Fæstningen er kernen i den gamle by og et åndehul, og i århundreder boede befolkningen indenfor fæstningens mure. Her er en fantastisk udsigt til floderne Sava og Donau, der løber sammen i byen. Skadarlija-kvarteret er charmerende og sammenlignes med Montmartre i Paris. Det er Beograds boheme-kvarter, hvor kendte forfattere, kunstnere og malere engang holdt til. Værd at besøge er også det imponerende Saint Sava-tempel, der er Serbiens største ortodokse kirke med plads til 10.000 kirkegængere.

Ældgamle klostre, rige vintraditioner, smuk natur og æselmælk

Selvom hovedstaden er et yderst charmerende bekendtskab, er der også meget andet at komme efter på rejser til Serbien. I nationalparken Fruska Gora finder man det ortodokse religiøse centrum med 16 klostre smukt fordelt oven på den skovklædt bjergtop, der tilhører Fruska Gora-bjerget. Bjerget strækker sig hen til Donau-floden, hvor den lille barokby Sremski Karlovci ligger idyllisk ved flodbredden. Byen er kendt for sin vin, og det er oplagt at besøge en af de mange vinkældre, hvor man kan smage på den velsmagende vin, der dyrkes i området.

Er man bidt af en gal naturelsker bør man også besøge naturreservatet Zasavica, der er et stort vådområde med en mangfoldig flora og fauna. Det er blandt andet også her i området, man kan smage på en lokal delikatesse, nemlig verdens dyreste ost, der er lavet på æselmælk. Man kan også få sig en fornøjelig tur med damptog i den smukke Mokra Gora-dal i Zlatibor-bjergene, der kører gennem dybe kløfter, dale og hyggelige landsbyer.

Find din næste rejse til Serbien nedenfor.

Alle rejser

Alt det praktiske

 • Inden du rejser til Serbien

  Pas & Visum

  Visum er ikke nødvendigt for danske statsborgere, men passet skal være gyldigt i mindst 6 måneder ud over opholdet Det anbefales at medbringe en kopi af pas, vaccinationskort og forsikringspapirer, evt. både i papirform og tilgængeligt på telefonen.

  Toldregler

  For aktuelle regler om hvad man må medbringe til/fra Serbien, se Skats hjemmeside www.skat.dk og søg på ”toldregler på rejsen”.

  Rejseforsikring

  Den offentlige sygesikring dækker ikke uden for Europa og dermed heller ikke i Serbien. Det er derfor vigtigt at tegne en rejseforsikring, der f.eks. dækker omkostninger ved sygdomsbehandling og hjemtransport og i forbindelse med stjålne og ødelagte ejendele, da Risskov Rejser ikke påtager sig noget ansvar i den forbindelse. Vi samarbejder med Europæiske ERV, fordi dækningen på deres produkter hører til markedets bedste. Kontakt vores rejsekonsulenter – de kan rådgive dig, så du får en forsikring, der passer til dit behov. Vær opmærksom på, at der kan være særlige betingelser for personer over 70 år.

  Medicin

  Det er en god idé at informere rejselederen om specielle sygdomme – en information, som naturligvis behandles fortroligt. Tager du livsvigtig medicin, anbefaler vi, at du medbringer et medicinpas med en beskrivelse af indholdet på engelsk. Kan fås hos egen læge eller apoteket. Husk at pakke medicinen i håndbagage.

  Valuta & kreditkort

  I Serbien bruges dinarer (RSD). Banker har hæveautomater, og kreditkort kan bruges i butikker, hoteller og på restauranter. Selv om kriminalitet med kreditkort er begrænset, er det vigtigt at holde øje med sit kort, og det er en god idé, at medbringe flere kreditkort. Husk de nødvendige informationer, hvis du får brug for at spærre et kort. Der kan være en begrænsning på, hvor meget man må hæve på kreditkort, og beløbet afhænger af den enkelte bank og det enkelte kort.

 • Lokale forhold

  Tidsforskel

  I Serbien er der samme tid, som i Danmark.

  Transport

  I Serbien oplever du en anderledes kultur, og standarder er ikke nødvendigvis som i Danmark. Transportmidler vil være af god turiststandard efter lokale forhold. Bemærk at der på busrejser er begrænset plads til håndbagage, som skal kunne stå under sædet, for hattehylden er forbeholdt overtøj o.l.

  Drikkepenge

  Det er almindeligt at give drikkepenge til dem, der arbejder i servicebranchen, da det for dem er det en del af lønnen. Derfor er det vigtigt, at man er opmærksom på denne skik. På restauranter lægger man typisk 10 – 15 % oveni regningen. Taxachauffører forventer også drikkepenge, og 10 % oveni prisen er passende. Stuepigerne på hotellerne sætter også pris på drikkepenge (1 euro pr. nat pr. rejsedeltager).  På rundrejsen vil der være tale om drikkepenge til buschauffører og lokalguide, og det beløber sig til ca 20 Euro, men det er naturligvis helt op til den enkelte, hvor meget man ønsker at give. Af denne grund har vi derfor ikke inkluderet drikkepenge i rejsens pris.

  Lidt om hotellerne

  Hotellerne er kategoriseret med stjerner efter lokal standard. Der vil ikke være dyner som i Danmark, da man bruger lagner og tæpper som sengetøj. Tæpperne finder man i et skab på værelset eller fås i receptionen. Hvis man vil have rene håndklæder hver dag, skal de brugte efterlades på gulvet, men man kan vælge at tænke på miljøet, og bruge håndklæderne mere end en dag. Vi gør opmærksom på, at der i sjældne tilfælde kan forekomme hotelændringer undervejs på rejsen. Eventuelle ændringer vil tilstræbes at være af tilsvarende standard.

  Sikkerhed

  Opbevar værdigenstande i sikkerhedsboks på værelset eller i receptionen. Enkelte hoteller tager depositum for nøglen, og beløbet refunderes ved returnering. Lommetyve er primært et storbyfænomen. Gå derfor ikke med pengepung i baglomme, åben taske eller rygsæk.

  Elektricitet

  Husk opladeren til f.eks. kamera og mobiltelefon, og medbring en adapter, da stiktyperne kan variere.

  Mobiltelefon & Internet

  Ved opkald til Danmark eller dansk mobiltelefon tastes 0045 før telefonnummeret – husk at slå dataroaming fra på mobiltelefonen. Der findes internetcaféer mange steder, dog er forbindelsen ikke altid så god som herhjemme. På flere hoteller kan man få adgang til pc med internet mod betaling.

  Drikkevand

  Vi anbefaler, at man køber vand på flaske. Man kan drikke vandet i Serbien, men det smager anderledes end dansk postevand, fordi det tilsættes klor og renses med flere kemikalier, end vi er vant til.

  Rygning

  I Serbien findes ingen rygepolitik.

 • Gode råd

  Møde med en anden kultur

  Ved besøg i kirker og andre religiøse bygninger, forventes det, at skuldre og knæ er dækkede. Hvis ikke, risikerer man at blive afvist ved indgangen. Ved besøg i moskeer må hverken mænd eller kvinder være iført shorts eller sko. Kvinder skal desuden bære langærmet bluse og hovedtørklæde. Fotografering er ikke altid tilladt i religiøse bygninger – spørg rejselederen eller de lokale til råds.

 • Fakta

  • Statsform: Republik.
  • Hovedstad: Beograd 1,4 mio.
  • Befolkning: 7,1 mio. indbyggere.
  • Religion: Befolkningen består af ortodokse kristne (85 %), katolikker (6 %) og muslimer (3 %).
  • Sprog: Det officielle sprog er serbisk, men der tales også ungarsk, roma og andre sprog.
  • Areal: Serbien dækker et areal på 77.474 km² (Danmark er 43.094 km²).
  • Klima: Serbien har kontinentalt klima i nord, med varme somre og kolde vintre. I den sydlige del af landet er der kontinentalt middelhavsklima, med milde til varme somre, og kolde vintre.