Ring til os Åbent nu 70 22 66 00
Cairngorm National Park

Oplev det bedste af skotsk kultur og natur

Oplev det bedste af skotsk kultur og natur

Skotland – grønne øer & dramatisk højland

8 dage fra 10.995 kr.

Oplev Skotlands natur, som er landets helt store attraktion. På denne Skotland-rundrejse er det højlandet og tre øer, som er en del af øgruppen De Indre Hebrider, der står for naturoplevelserne. Øerne er Arran med slottet Brodick, Mull med de dramatiske kyster og Iona med en klosterruin, hvis historie går helt tilbage til år 563. Naturen er bestemt også i fokus, når vi tager på tur langs Skotlands største sø, Loch Lomond og den sagnomspundne Loch Ness. Inveraray Castle emmer af historie, og ejeren er den 13. i rækken med aner tilbage til 1400-tallet, og slottet er i øvrigt et af dem, der blev brugt som location i tv-serien “Downton Abbey”. Du kan glæde dig til en rundrejse med alle de klassiske skotske oplevelser – spektakulær natur, historiske slotte, fængslende historie, smukke haver og whiskysmagning – og samtidig er det en rejse, hvor du får mulighed for at se mindre kendte sider af Skotland. Naturoplevelserne står i kø på denne rundrejse, og vores rejseleder er passioneret Skotland-ekspert og gør sit til, at du får en unik Skotland-rejse.

Glæd dig fordi

 • du får det bedste af Skotland – fra højland til isolerede øer på vestkysten
 • rejsens røde tråd er de mange flotte naturoplevelser
 • du oplever øen Arran med Brodick Castle
 • øen Mull og ikke mindst øen Iona er en særlig oplevelse
 • der venter en flot køretur langs Loch Lomond og sagnomspundne Loch Ness
 • du kommer på en interessant rundvisning på Inveraray Castle
 • der bliver også tid til at se et kobbel fårehunde i imponerende aktion
 • du får historiske oplevelser ved Culloden Battlefield
 • der er besøg på et whiskydestilleri i højlandet inkl. smagsprøver
 • der er tur med det legendariske damptog fra Aviemore til Broomhill
 • der overnattes flere nætter i samme by
 • rejsen er inkl. halvpension og alle entréer
Antal dage
8 dages rundrejse
Pris
Fra 10.995 kr.
Afrejse fra
Billund, København

Danmarks bedste rundrejse til det vestlige Skotland fordi

Du kan rejse fra både Billund og København

Alle vores rejseledere har et unikt kendskab til Skotland, så du er i de bedste hænder på rejsen rundt i Skotland

Vores rejse er fyldt med gode oplevelser. Bl.a. en køretur langs Loch Ness søen samt whiskysmagning

Danmarks bedste rundrejse til det vestlige Skotland fordi

Bliv klogere på rundrejsen i denne video

Mød din rejseleder

Rejseleder Pia Walker
Oplev den skønne natur i Skotland med Pia Walker

Pia Walker er født i Danmark, men bor i dag lidt nord for Edinburgh med sin skotske mand og børn. Skotland har i mere end 20 år været Pias andet fædreland, og hun underviser bl.a. i forskellige typer skotsk dans såsom céilidh-dans både i Skotland og andre lande. Med Pia som rejseleder bliver Skotland-rejsen ekstra autentisk.


Læs mere om Pia Walker

Rejs med Morten Ronne til Skotland

Morten Ronne er uddannet translatør og tolk i spansk og engelsk. Morten har boet i udlandet i mere end 15 år, heraf knap 10 år i den smukke skotske hovedstad, Edinburgh. Morten har stor erfaring som rejseleder og har – naturligvis – en stor viden om specielt Skotland. Han glæder sig til at give dig et forrygende indblik i den særlige folkesjæl, spændende historie og bølgende, grønne landskaber og dramatiske kystlinjer.


Læs mere om Morten Ronne

Rejs med Ida til Skotland

Ida har mange års erfaring som rejseleder på De Britiske Øer, og særligt Skotland fascinerer hende: “Jeg har gået flere af de lange vandreruter og været rejseleder i Skotland siden 2013. Og hver gang, jeg kommer til landet, oplever jeg en urgammel glæde boble indeni.”


Læs mere om Ida Sloth Bonnevie

Dagsprogram

 • Dag 1 Ankomst til Edinburgh og videre til Glasgow

  Vi lander i lufthavnen ved Edinburgh, og når gæsterne fra Billund er ankommet, kører vi samlet til Glasgow – en gammel industriby, der har undergået en stor forvandling i de senere år. Byen var tidligere kendt for sine store skibsværfter og andre store industrivirksomheder, men beliggenheden ved floden Clyde med lav vandstand betød, at moderne skibe ikke kunne benytte havnen, og samtidig gik erhvervsudviklingen i Storbritannien i retning af færre traditionelle industriarbejdspladser. Til gengæld har byen fået et nyt udtryk med mange virksomheder indenfor specielt IT, design og elektronik.

  Inkluderede måltider: Aftensmad.

  Her bor du dag 1 & 2

  Hallmark Hotel Glasgow

  Dette 4-stjernede hotel ligger i hjertet af den pulserende by Glasgow, hvor du bor i gåafstand til byens centrum med restauranter, butikker og att...

  • Bemærk

   Bemærk venligst, at vi på afgangene d. 6. maj og d. 16. september 2021 bor på hotel Holiday Inn Express Glasgow Riverside.

 • Dag 2 Naturoplevelser på øen Arran og besøg på slottet Brodick

  Vi tager på en udflugt til øen Arran, som tilbage i vikingetiden var norsk, og man kan stadig se stednavne med rod i det norske sprog. Naturmæssigt giver det god mening at kalde Arran for “Mini-Skotland”, da flere forskellige landskabstyper er repræsenteret.

  På den nordlige del af øen dominerer høje granit- og basaltklipper, og på den sydlige del af øen bliver man mødt af bakkede landskaber og frodigt landsbrugsland. Først kører vi til fisker- og færgelejet Ardrossan, hvorfra vi sejler over til Arran. Vi koncentrerer os om den nordlige del af øen, og langs klippekysten er der gode muligheder for at spotte sæler og rovfugle.

  Vi kommer til øens største attraktion, Brodick Castle. Allerede i middelalderen spillede slottet en vigtig rolle på grund af Arrans strategiske placering i det smalle stræde mellem øen og fastlandet, og slottet har måtte modstå mange angreb i tidens løb og var bl.a. besat af Oliver Cromwells tropper i 1652. Slottet har været ejet af den adelige Hamilton-slægt fra 1503 – 1895, så det er en interessant historie, der fortælles mellem de tykke mure. Slottet er kendt af en enhver skotte, eftersom slottet siden 1987 har figureret på den skotske 10-pundseddel. Vi nyder de dejlige omgivelser i den muromkransede have med det flotte farvespil og de mange eksotiske planter, inden turen går tilbage til Glasgow.

  Inkluderede måltider: Morgenmad og aftensmad.

 • Dag 3 Loch Lomond, besøg på Inveraray Castle og videre til Oban

  Vi forlader Glasgow og kører langs den berømte Loch Lomond. Søen er ikke mindre end 37 km lang og er da også Skotlands største sø, og du kan glæde dig til en flot køretur. Vi når til den charmerende lille by, Inveraray, der ligger ved Loch Fyne, og som faktisk ikke er en sø, men mere en fjord, idet den har forbindelse til Det Irske Hav. Vi holder frokostpause i Inveraray, så der bliver tid til at nyde byen, hvor der er mange butikker, der frister med skotske produkter. Byen er især kendt for det lille historiske fængsel, der dengang det åbnede i 1820 satte nye standarder indretning af fængsler.

  Vi besøger Inveraray Castle med den flotte beliggenhed ved bredden af Loch Fine. Slottet er ejet af hertugen af Argyll, som tilhører Campbell-klanen, og han er den 13. hertug i rækken med aner, der går tilbage til 1400-tallet. Hertugen og hans familie bor på slottet, der blev indviet i 1789, og som blev brugt i den kendte tv-serie “Downton Abbey”. Slottet blev valgt som location til afsnittet “Christmas Special 2012” og hed i serien “Duneagle Castle”. En af scenerne foregik i The State Dining Room, hvor der var dækket op næsten på kongelig manér, og netop den flotte spisestue oplever vi på rundvisningen.

  Noget af det første, der møder én på slottet, er Armoury Hall, hvor utallige og mange forskellige våben er kreativt sat op i flotte mønstre, der er bestemt af rummets arkitektur. Våbensamlingen tæller omkring 1300 stk., heriblandt et sværd, der blev brugt ved det historiske slag ved Culloden i 1746, hvor engelske tropper nedkæmpede skotske oprører. Der skulle også gerne blive tid til en runde i den flotte park, der omgiver Inveraray Castle.

  Vi besøger derfor Scone Palace om formiddagen, der er stedet, hvor skotterne i over 1.000 år kronede deres konger. Det begyndte med et kloster, der blev ombygget til en borg, og i dag er det et fornemt slot. Den nuværende udformning af slottet er fra 1800-tallet og rummer en fin samling af møbler og kunst. Vi går en tur i den imponerende park, der har været vidne til de historiske begivenheder. I parken er der bl.a. en stor samling af 250 år gamle Douglasgraner, som tiltrækker turister fra hele verden. Den berømte samling skyldes, at den daværende slotsgartners botanikintereserede søn var på ekspedition i Nordamerika og sendte både frø og planter hjem fra Vestkysten. Efter slotsbesøget kører vi videre til Argyll, hvor der venter smukke naturscenerier og lange hvide sandstrande.

  Vi fortsætter turen gennem dramatiske bjerge og skovklædte bakker til den lille by Oban. Siden den tidligste oldtid har der været bebyggelse på dette sted, som ligger meget beskyttet mellem klipperne. Gennem middelalderen og de følgende århundreder har vekslende skotske klaner domineret Oban, og senest under 2. verdenskrig havde Royal Navy en vigtig base for krigsskibe her. Under den kolde krig blev den berømte direkte telefonlinje mellem Washington og Moskva ført i land ved Oban, og whisky-entusiaster kender sikkert byen på grund af Oban Destilleri. De næste to nætter bor vi i Oban.

  Inkluderede måltider: Morgenmad og aftensmad.

  Her bor du dag 3 & 4

  Muthu Alexandra Hotel

  På dette hyggelige hotel kan du se frem til en ægte britisk atmosfære. Hotellet er beliggende i flotte omgivelser med udsigt henover Oban bugten...

 • Dag 4 Til Isle of Mull og Isle of Iona med det kendte kloster

  “Gateway to the Isles” – det tilnavn har Oban fået. Denne dag tager vi med færgen til Isle of Mull vest for Oban, kører tværs over øen og sejler fra Fionnphort med en lille færge til øen, Iona, som i 1400 år har været mål for pilgrimme. I år 563 grundlagde den irske munk Columba et kloster her, som senere blev udvidet gentagne gange og dermed blev et meget vigtigt center for udbredelse af kristendommen på den skotske vestkyst. Derfor taler man om, at det var herfra, at landet blev kristnet. Efter at øen blev hærget og plyndret af vikinger, blev klosteret i middelalderen drevet af augustinermunke. Vi oplever det enestående klosterkompleks og naturen på den forblæste ø, der er en del af øgruppen De Indre Hebrider.

  Irlands verdensberømte “Book of Kells” befinder sig nu i Trinity College i Dublin, men manuskriptet på latin blev nedskrevet her på Iona omkring år 800 ligesom adskillige andre skrifter fra tidlige middelalder. At så mange håndskrifter og bøger er blevet til her på Iona vidner om klosterets store betydning både for Irlands og Skotlands historie og for klosterets vigtige rolle i forbindelse med udbredelsen af kristendommen. Efter at have oplevet barsk natur og smukke landskaber på de to øer vender vi tilbage til hotellet i Oban.

  Inkluderede måltider: Morgenmad og aftensmad.

   

 • Dag 5 Flot natur, historiske oplevelser i Fort William-området og sagnomspundne Loch Ness

  Vi forlader Oban og følger Loch Linnhe nordpå igennem Fort William, hvor englænderne i 1700-tallet byggede et af deres mange og meget stærke militære anlæg for at styre de skotske klaner i højlandet. Det er også her ved Fort William, man kan opleve Caledonian Canal, der via en lang række sluser gør det muligt for mange mindre skibe og ikke mindst lystbåde at sejle hertil fra Inverness.

  Vi kommer til det berømte Glenfinnan Monument, som markerer stedet, hvor Prins Charles Edward Stuart (“Bonnie Prins Charlie”) i 1745 kaldte til oprør mod englænderne. Mange klaner i det vestlige højland meldte sig, men oprøret endte kort efter med det forsmædelige nederlag ved Culloden, som vi oplever senere på rejsen. Monumentet ved Glenfinnan består af et højt smalt tårn med en statue på toppen, der skuer ud over Loch Shiel.

  Vi fortsætter gennem de snævre dale og langs med søer mod Fort Augustus, der ligger i den sydlige ende af Loch Ness. Der vil være mulighed for frokost i Fort Augustus, inden vi fortsætter langs med Loch Ness. Loch Ness er hjemsted for det sagnomspunde Loch Ness-uhyre og er Skotlands mest kendte sø. Loch Ness-søen er 37 kilometer lang og er Skotlands dybeste sø med sine 230 meter. Vi kører langs med søen og gør flere ophold undervejs, inden vi kommer til Inverness.

  Fra Inverness kører vi mod Cairngorm National Park. Vi når til byen Aviemore ved foden af Cairngorm-bjergene, der er Skotlands vintersportsområde, men som først virkelig blev kendt, da jernbanen blev ført til Inverness. Meget praktisk byggede man små hoteller ved et lille trinbræt, så man kunne tage på ski- og jagtture herfra, og inden længe blev trinbrættet til en station. Der blev bygget større hoteller, og snart var en turistby med butikker og pubber en realitet.

  De næste tre nætter overnattes der i Aviemore-området.

  Inkluderede måltider: Morgenmad og aftensmad.

  Her bor du dag 5, 6 & 7

  Strathspey Hotel at Macdonald Aviemore Resort

  Dette 4-stjernede hotel ligger lige ved Cairngorm National Park og er en del af Macdonald Aviemore Resort. Du bor altså tæt på natur og luksuri...

 • Dag 6 Besøg på gård med fårehundeopvisning, tid på egen hånd i Inverness og Culloden Battlefield

  Denne dag byder på en skæg oplevelse i Kincraig på Leault Farm. Midt i noget af Skotlands smukkeste natur skal vi se en flok fårehunde i aktion. Fårehunde har gennem århundreder – måske årtusinder – været et vigtigt arbejdsredskab, når fårehyrder skulle styre deres flok og sørge for, at fårene ikke kom på afveje eller blev ofre for glubske rovdyr. I dagens demonstration af fårehundenes kunnen får vi at se, hvordan hver enkelt hund reagerer på individuelle fløjt og kommandoer og arbejder sammen som en velsmurt maskine. Husk at tage praktisk fodtøj på og en ekstra varm trøje med.

  Efter besøget på gården i Kincraig kører vi til Inverness, hvor der er tid til at udforske byen på egen hånd og spise frokost på en af de mange restauranter.

  Denne dag oplever vi slagmarken for det største og afgørende nederlag for skotterne: Culloden Battlefield øst for Inverness. Efter mange års genvordigheder med englænderne kaldte “Bonnie Prins Charles” i 1745 til oprør mod det engelske styre, og især højlandsklanerne bakkede op om opstanden, som forløb meget succesfuldt i begyndelsen. Skotterne indtog flere engelske støttepunkter i selve Skotland og fortsatte fremmarchen i England, hvor befolkningen flere steder bakkede op om oprøret pga. dårlige økonomiske forhold og utilfredshed med styret i London. Myndighederne i London var tæt på panik, da skotterne kom helt ned til Derby, men så slog englænderne tilbage, udrustede en hær, samlede en flåde og sejlede op til fjorden ved Inverness. De dårligt udrustede og ikke militært uddannede skotske klaner kunne intet stille op mod de engelske styrker.

  I besøgscenteret genskaber et interessant multimedieshow slaget, som nærmest kan betegnes som en massakre.

  Inkluderede måltider: Morgenmad og aftensmad.

 • Dag 7 Med damptog fra Aviemore til Broomhill og whiskysmagning

  I dag skal vi med det legendariske Strathspey Railway-damptog gennem det skotske højland fra Aviemore til Broomhill. Toget er efter mange års pensionering bragt tilbage til fordums stolthed og tager os med til en tid, hvor dampfløjterne hylede, togdørene smækkede i, og en velkendt klik-klak-lyd langsomt satte i gang og intensiveredes, som den store dampmaskine fløj hen over jernbaneskinnerne.

  Vi gør frokoststop i en af de små byen og fortsætter videre for at kontrollere, om skotterne har ret, når de påstår, at den bedste whisky produceres af klart flodvand – og den diskussion kan vi tage efter eftermiddagens whiskysmagning! Sidst på eftermiddagen er vi tilbage på hotellet.

  Inkluderede måltider: Morgenmad og aftensmad.

 • Dag 8 Hjemrejse fra Edinburgh

  Efter morgenmad forlader vi hotellet og kører direkte til lufthavnen, hvor flyet hjem til Danmark venter.

  Inkluderede måltider: Morgenmad.

Hent det samlede rejseprogram her

Det siger gæsterne

Priser & afgange

Prisen inkluderer

 • Flyrejse inkl. skatter og afgifter – se flytider og rejseplan under den pågældende afgang
 • Overnatning i dobbeltværelse på 3- og 4-stjernede hoteller
 • 7 x morgenmad og 7 x aftensmad
 • Al transport og udflugter inkl. entréer jf. program
 • Færge Androssan - Brodick t/r
 • Besøg på øen Arran
 • Sightseeing i den lille charmerende by Inveraray
 • Besøg og rundvisning på Inveraray Castle (Obs: På afgangen d. 4/6 besøger vi Scone Palace i stedet)
 • Færge Oban – Craignure t/r
 • Færge Fionnphort – Iona t/r
 • Besøg og rundvisning i klosterkomplekset på øen Iona
 • Tur med damptoget Strathspey Railway Steamstrain fra Aviemore til Broomhill
 • Kørsel langs Loch Ness
 • Besøg på Leault Farm med fårehundeopvisning
 • Frokost og tid til at handle i Inverness
 • Besøg ved Culloden Battlefield
 • Besøg på whiskydestilleri i højlandet inkl. whiskysmagning
 • Dansk rejseleder

Tillæg pr. person

 • Enkeltværelsestillæg 2.195 kr.
 • Fast plads i bussen 120 kr.
 • Administrationsgebyr 125 kr.
Dato Varighed Rejseleder Afrejselufthavn Pris pr. person Bestilling

Rundrejser med dansk rejseleder er vores speciale

Rundrejser med dansk rejseleder er vores speciale, og vi har med succes arrangeret rundrejser i 25 år, så vi ved, hvad de bedste rundrejser skal indeholde.
Det er din rejse – og vores passion at arrangere den, og derfor skal du vælge en Risskov-rundrejse:

 • Vi krydrer de største seværdigheder med overraskende, lokale oplevelser
 • Vi er kendt for indholdsrige rundrejser med meget inkluderet
 • Vores gode jyske købmandsskab sikrer dig høj kvalitet til en attraktiv pris
 • Vores erfarne og passionerede rejseledere brænder for at dele ud af deres store viden
 • Vi er fleksible og forlænger gerne rejsen på egen hånd
 • Vi leverer en tryg, veltilrettelagt og uforglemmelig rejseoplevelse
 • Vi har et stort udvalg af rundrejser til hele verden

Læs mere om rundrejser med dansk rejseleder her

Alt det praktiske

 • Praktisk information ved bestilling af rejse

  På hjemmesiden er den praktiske information begrænset til det, der er nødvendigt og relevant for at træffe beslutning om en rejse og om rejsemålet.

  Når din rejse er bestilt, vil du sammen med din ordrebekræftelse og efterfølgende rejsedokumenter modtage ekstra information, gode råd samt vejledning, der forholder sig specifikt til din rejse.

  Læs mere i vores generelle rundrejsebestemmelser her.

 • Inden du rejser til Skotland

  Pas og visum

  Pas skal medbringes som ID ved flyrejser. Det anbefales at medbringe en kopi af pas og forsikringspapirer, evt. både i papirform og tilgængeligt på telefon.

  Toldregler

  De aktuelle regler for, hvad du må bringe med hjem fra udlandet, kan du læse om på www.borger.dk’s hjemmeside her.

  Vær opmærksom på, at væsker (drikkevarer, parfume, toiletartikler og lignende) kan blive konfiskeret ved flyskift, endda selv om de er blevet plomberet ved indkøb i foregående lufthavne. Derfor anbefaler vi, at du venter med toldfrie indkøb til den sidste lufthavn inden ankomstlufthavnen.

  Rejseforsikring

  På enhver udlandsrejse har du behov for en god rejseforsikring, som dækker i forbindelse med akut opstået sygdom mv. Risskov Rejser samarbejder med Europæiske ERV, som er specialiseret i rejseforsikringer og tilbyder produkter med dækninger, som hører til markedets bedste. Kontakt vores rejsekonsulenter – de kan rådgive dig, så du får en forsikring, der passer til dit behov.

  Medicin

  Det er en god idé at informere rejselederen om specielle sygdomme – en information, som naturligvis bliver behandlet fortroligt. Tager du livsvigtig medicin, anbefaler vi, at du medbringer en beskrivelse af indholdet på engelsk. Kan fås hos egen læge eller på apoteket. Husk at pakke medicinen i håndbagagen.

  Krav til fysisk formåen

  Som udgangspunkt skal alle rejsende være selvhjulpne. Vores rejser er generelt ikke egnet for gangbesværede, da mange seværdigheder opleves til fods og kræver, at du er i stand til at gå min. 5 km dagligt.

  Valuta og kreditkort

  Møntfoden er pund sterling (GBP), der kan hæves i automater i de fleste byer. Alle gængse internationale kreditkort kan bruges, men enkelte steder tager man ikke imod kreditkort. Det er en god idé at medbringe flere kreditkort. På den måde er du på den sikre side, hvis der skulle opstå problemer med det ene kort. Husk de nødvendige informationer, hvis du får brug for at spærre kortet.

 • Lokale forhold

  Tidsforskel

  Skotland er en time bagud i forhold til Danmark.

  Transport

  Bemærk, at der er begrænset plads til håndbagage på busrejser. Håndbagagen skal kunne stå under sædet, da hattehylden er forbeholdt overtøj og andre bløde beklædningsdele.

  Drikkepenge

  Det er almindeligt at give drikkepenge til dem, der arbejder i servicebranchen. På restaurant og café er drikkepenge ofte inkluderet som en serviceskat, men det er kutyme at runde beløbet op. Stuepigerne på hotellerne sætter også pris på drikkepenge. På rundrejsen vil der være tale om drikkepenge til buschaufføren. Sammen med rejsedokumenterne sender vi information om, hvad vi vurderer som et passende beløb på den pågældende rejse, men det er naturligvis helt op til den enkelte, hvor meget man ønsker at give. Af denne grund har vi ikke inkluderet drikkepenge i rejsens pris, og det skal understreges, at drikkepenge er frivillige.

  Hoteller

  Vi har som hovedregel valgt 3- og 4-stjernede hoteller på vores rundrejser, men da udenlandske hoteller ikke tildeles stjerner efter dansk standard, kan der være hoteller, hvor man vil opleve en anelse lavere standard. Vi gør opmærksom på, at der i sjældne tilfælde kan forekomme hotelændringer undervejs på rejsen. Eventuelle ændringer vil tilstræbes at være af tilsvarende standard.

  Sikkerhed

  Det er en god idé at opbevare værdigenstande i en sikkerhedsboks på værelset eller i receptionen. Enkelte hoteller tager betaling for brug af sikkerhedsboks. Lommetyve er primært et storbyfænomen – også i Skotland. Gå derfor ikke med pengepung i baglomme, åben taske eller rygsæk.

  Elektricitet

  England benytter 240 volt, og trebensstik er standard, så det anbefales at medbringe adapter.

  Mobiltelefon og Wi-Fi

  Det er sædvanligvis dyrt at bruge en dansk mobiltelefon uden for Danmark, bortset fra rejse i EU-lande, hvor der er indført roaming til hjemmetakst, således at du kan ringe, sende sms og bruge datatjenester uden ekstra omkostninger. Rejser du uden for EU, er internettelefoni den billigste løsning, og der er adgang til gratis Wi-Fi på de fleste hoteller. Landekode til Danmark ved opkald fra udlandet er +45 før telefonnummeret.

  Mad og drikke

  Det skotske køkken er rigt på kød og fisk. Ofte serveres der enkle retter uden sauce. Rype, vildt, Aberdeen Angus-oksekød, laks, ørred og mange lækre oste er lokale specialiteter i Skotland. Man kan stadig stifte bekendtskab med traditionelle skotske retter som grød og havrekiks og naturligvis nationalretten haggis, som er milevidt berømt – men måske mest berygtet. For de fleste udenforstående lyder indmad og lungevæv kogt i fåremave måske ikke utvetydigt indbydende, men prøv at give den famøse ret et forsøg. Whisky er for skotterne, hvad champagne er for franskmændene. Alle maltwhiskytyper produceres ved stort set samme proces.

  Det er sikkert at drikke postevand fra hanen i hele Skotland.

  Rygning

  Rygning i bussen er ikke tilladt. Ligeledes vil der på de fleste restauranter, hoteller, strande og offentlige områder være rygeforbud. Rejselederen vil naturligvis informere om de aktuelle rygeregler ved ankomst.

 • Gode råd

  Bagage

  Ved evt. bagageforsinkelse er det en fordel at have de vigtigste ting ved hånden. Det er derfor en god idé at pakke f.eks. medicin, kontaktlinsevæske, tandbørste og et ekstra sæt tøj i håndbagagen.

  Temperaturen kan svinge en del, så det anbefales at medbringe en let jakke og regnjakke.  Det anbefales desuden at medbringe fornuftigt fodtøj.

  Idéer til indkøb og museer

  I Skotland findes i de fleste byer en lang række specialforretninger, som handler med antikviteter, klassisk tøj af shetlandsbomuld, skotske delikatesser og whisky. I specialforretninger sælges også skjorter, halstørklæder og trøjer med det klassiske skotskternede mønster tartan.

  Nogle museer giver rabat til studerende og personer over 65 år, medbring derfor gerne billeddokumentation. Aldersgrænsen kan variere.

 • Fakta

  • Statsform: Skotland er del af Storbritannien og har konstitutionelt demokrati.
  • Hovedstad: Edinburgh med ca. 500.000 indbyggere.
  • Befolkning: 5,4 mio. indbyggere (Storbritannien 65,6 mio.).
  • Religion: Protestanter 53 %, romerskkatolikker 10 %, muslimer 2,6 %.
  • Sprog: Officielt engelsk, ellers tales der walisisk og gælisk.
  • Areal: 80.077 km² (Danmark 43.094 km²).
  • Klima: Der er mildt tempereret kystklima, som varierer regionalt. Uanset hvilken årstid man gæster Skotland, kan vejret ændre sig fra dag til dag, og det er derfor en god idé at medbringe tøj til skiftende vejrforhold med lune dage og kølige aftener samt muligheden for regn.

Trustpilot