Se vores Rejsekalender
Skriv til os på verden@risskov.com
Ring til os 70 22 66 00
Ring til os 70 22 66 00
Barcelona & Nordspaniens kulturskatte - Risskov Rejser

Spændende nyhed!

Nordspanien & Sydfrankrigs kulturskatte

Om rejsen

Kom med på en rundrejse i Nordspanien og Sydfrankrig, der har det hele! Nordspanien og Sydfrankrigs kulturskatte er en rejse til store kulturbyer med stolt historie og summende folkeliv. Du oplever bjergtagende natur i Pyrenæerne, og for foden af Europas smukkeste bjergkæde venter besøg i charmerende Perpignan og den hellige mirakelby Lourdes.

Glæd dig også til de nordspanske regioner Aragonien, Baskerlandet og Catalonien, der er præget af kreativitet, fremsyn og en rig kulturhistorie, der stammer helt tilbage fra de gamle romere. I Zaragoza, Bilbao og Barcelonas gamle bydele mærker vi historiens vingesus blandt barokke basilikaer og velbevarede middelaldergader. Og vi bringes frem til den sprudlende nutid blandt Guggenheim-museets moderne kunstværker i Bilbao og Gaudís storslåede arkitektur i Barcelonas bybillede.

Glæd dig fordi

 • du kommer på en smuk rundrejse i Nordspanien og Sydfrankrig
 • du ser den fantastiske La Sagrada Familia både indvendigt og udvendigt
 • du oplever den charmerende by Girona
 • der er besøg i den enestående middelalderby og fæstning i Carcassonne
 • kunsttemplet Guggenheim Bilbao byder på moderne værker
 • du besøger det sagnomspunde Montserrat-klostret
 • turen går gennem Pyrenæerne til Roncesvalles, hvor Caminoen tager sin begyndelse
 • du kan smage helligt kildevand i pilgrimsbyen Lourdes
 • du oplever den klassiske spanske badeby San Sebastián
 • alle entréer er inklusiv i prisen, så vi springer de lange køer over
 • de gode hoteller ligger perfekt til egne eventyr i byerne

Danmarks bedste rundrejse til  Nordspanien & Sydfrankrig fordi

Danmarks eneste rundrejse i Nordspanien og Sydfrankrig med netop denne kombination af håndplukkede og helt unikke oplevelser!

Vi har udvalgt gode, spanske restauranter og har mange måltider inkluderet i prisen!

Alle vores rejseledere har mange års erfaring med ture i Spanien, så du er sikret de bedste oplevelser!

Danmarks bedste rundrejse til  Nordspanien & Sydfrankrig fordi

Mød din rejseleder

Henrik Normann - Risskov Rejser
Oplev Nordspanien og Sydfrankrig med Henrik Normann

Henrik Normann er en meget erfaren rejseleder, som siden 2015 har boet i Toledo i Spanien. Han har en bachelorgrad i idehistorie/religionsvidenskab fra Aarhus Universitet, og har en meget stor viden om spansk historie og kultur. Henrik er desuden en meget dygtig formidler og har et unikt talent for at organisere og få en rejse til at flyde naturligt.


Læs mere om Henrik Normann

Henrik Normann - Risskov Rejser
Oplev Nordspanien og Sydfrankrig med Henrik Normann

Henrik Normann er en meget erfaren rejseleder, som siden 2015 har boet i Toledo i Spanien. Han har en bachelorgrad i idehistorie/religionsvidenskab fra Aarhus Universitet, og har en meget stor viden om spansk historie og kultur. Henrik er desuden en meget dygtig formidler og har et unikt talent for at organisere og få en rejse til at flyde naturligt.


Læs mere om Henrik Normann

Dagsprogram

 • Dag 1 Ankomst til Girona

  Girona er den største by i det nordlige Catalonien og er et skatkammer af museer, gotiske kirker og en fantastisk historie. De brostensbelagte gader i byens middelaldercentrum og de omkransende bymure gør byen til en unik oplevelse i det nordlige Spanien.

  Rejser man fra Billund, ankommer man til Girona Lufthavn omkring midnat og kører direkte fra lufthavnen til hotellet, hvor der vil blive serveret en kold anretning på værelset. Rejser man fra København, ankommer man til Barcelonas lufthavn sidst på eftermiddagen og kører derefter til Girona og tjekker ind på hotellet.

  Hotellet ligger centralt i Girona, og der er et stort udbud af restauranter i byen.

  Her bor du dag 1

  Hotel Doubletree By Hilton Girona

  Det 4-stjernede hotel ligger centralt i Girona ca. 10 minutters gang fra den gamle bydel. Når ikke man er ude at opleve området, er der rig mulig...

 • Dag 2 Byvandring i Girona og sydfransk idyl i Perpignan

  Vi starter vores rejse i Nordspanien med en byvandring i Gironas gamle bydel. Girona ligger ved Onyar-floden og har siden romertiden spillet en vigtig historisk rolle. Girona lå på den romerske vej ”Via Augusta” der løb fra den andalusiske Atlanterhavskyst til Pyrenæerne. Gironas gamle bydel er yderst charmerende, og på vores byvandring får vi historien om byen, ser byens katedral og det gamle jødiske kvarter. Efter byvandringen vil der være tid på egen hånd inden vi efter frokost kører mod Pyrenæerne.

  Vi starter vores rejse i Nordspanien med en byvandring i Gironas gamle bydel. Girona ligger ved Onyar-floden og har siden romertiden spillet en vigtig historisk rolle. Girona lå på den romerske vej ”Via Augusta” der løb fra den andalusiske Atlanterhavskyst til Pyrenæerne. Gironas gamle bydel er yderst charmerende, og på vores byvandring får vi historien om byen, ser byens katedral og det gamle jødiske kvarter. Efter byvandringen vil der være tid på egen hånd, inden vi efter frokost kører nordpå gennem Katalonien mod Pyrenæerne og Perpignan i Frankrig.

  Pyrenæerne er en over 400 km lang bjergkæde, der strækker sig fra Middelhavet til Biscayen og udgør den naturlige grænse mellem Frankrig og Spanien. Vi passerer bjergkæden og er nu i en del af Sydfrankrig, der er historisk tæt knyttet til Katalonien, hvilket også afspejler sig i kulturen, arkitekturen og selvopfattelsen.

  For foden af Pyrenæerne ligger den smukke gamle by Perpignan. Perpignans gamle bydel præges af labyrintiske små gader, små torve, der henligger i palmernes skygge, og de historiske bygninger, der er malet i nuancer af gul og orange. Perpignan var hovedstad i Kongeriget Mallorca fra 1276-1344, hvor kongerne herskede over de Baleariske øer og store dele af Sydfrankrig. Perpignan var under spansk herredømme indtil 1600-tallet, hvorefter byen blev indlemmet i det franske kongerige. Lidt uden for byen ligger de mallorcinske kongers palads, som vi besøger, hvorefter vi går en tur i den smukke gamle by. Der vil være tid på egen hånd, inden vi kører videre mod Carcassonne. Vi overnatter lidt uden for Carcassone og der er middag på hotellet.

  Inkluderede måltider: Morgenmad og aftensmad.

 • Dag 3 Den fantastiske middelalderby Carcassonne og tid på egen hånd i mirakelbyen Lourdes

  Den befæstede by Carcassonne ligger smukt placeret på en klipperig bakketop ovenfor Aude-floden. Carcassonne ligner fra distancen fantasien om, hvordan en middelalderfæstning skal se ud, og er som taget direkte ud af eventyr. Den befæstede bydel ”Cité Médiévale” er omkranset af to mure, en fæstning og 52 tårne og er den perfekte middelalderborg. Inden for murene er det som at træde tilbage i tiden og få et indblik i en svunden tid. Carcassone-fæstningen blev optaget på UNESCOs verdensarvsliste i 1997 og er derefter blevet nænsomt restaureret. Den nyere del af byen ligger på den anden side af Aude-floden og er forbundet med den gamle bydel via to broer. Carcassonne har flere gange været målby i Tour de France, senest i 2018 hvor danskeren Magnus Cort Nielsen vandt etapen.

  Efter morgenmaden får vi fornøjelsen af at opleve den gamle bydel i Carcassonne, og der vil desuden være tid på egen hånd, inden vi først på eftermiddagen kører langs med Pyrenæerne til Mirakelbyen Lourdes.

  Indtil torsdag den 11. februar 1858 var Lourdes en ganske almindelig lille by, men denne dag skulle vise sig at blive skelsættende, da Jomfru Maria eftersigende åbenbarede sig første gang for den unge pige Bernadette Soubirous i Massabielle-grotten. Efter den katolske kirkes verifikation af miraklet har troende lige side valfartet til byen og den hellige kilde ved grotten, og Lourdes er i dag en af katolicismens mest populære valfartssteder med over 6 mio. pilgrimsbesøg årligt.

  Eftermiddagen er på egen hånd, og du kan evt. selv besøge nogle af de hellige steder såsom Massabielle-grotten med den hellige kilde, den smukke Rosenkransbasilika eller Bernadettes fødehjem. I en af de mange små butikker i byen kan du købe mirakel-souvenirs med hjem, f.eks. lys, Jomfru Maria-figurer, rosenkranse, medaljer og helligt vand i plasticflasker formet som Jomfru Maria.

  Inkluderede måltider: Morgenmad og aftensmad.

  Her bor du dag 3

  Hôtel Beau Site

  Hôtel Beau Site er et charmerende og fredfuldt hotel med en venlig atmosfære. Her er en flot udsigt til Pyrenæerne, og hotellet ligger i gåafst...

 • Dag 4 Gennem Pyrenæerne til Roncesvalles og til Navarras hovedstad Pamplona

  I dag skal vi stifte bekendtskab med et af de mest mytiske steder i Spanien. Vi starter dagen med at køre gennem Pyrenæerne, fra Frankrig til Spanien. Det var denne vej hære og pilgrimme brugte i middelalderen, når de skulle passere Pyrenæerne, og vi kører i deres fodspor. For foden af Pyrenæerne i den spanske provins ligger den lille landsby Roncesvalles, som har skrevet sig ind i historien af flere grunde. Det var her Karl Den Stores hær led et svigefuldt nederlag til baskiske tropper i 778, og denne kamp blev temaet for et af middelalderens store litterære værker, ”Chanson de Roland” (Rolands sang). Roncesvalles er også et af de vigtigste steder på Caminoen, da det er den første landsby, som pilgrimmende kommer til efter de har passeret Pyrenæerne. Pilgrimmene har sat sit aftryk på byen, og muslingeskallen, der symboliserer Caminoen, kan ses overalt. Vi gør et ophold i byen, inden vi kører mod Navarras hovedstad Pamplona.

  Ved ankomsten til Pamplona, som Hemingway gjorde berømt i romanen ”Og solen går sin gang”, hvor han skildrer tyreløbene i byen, går vi på en byvandring. Pamplonas hjerte er byens store plads, hvorfra de gamle gader strækker sig. Vi går på en byvandring og ser nærmere på byens middelaldercentrum, hører om tyreløbene, og der bliver tid til at nyde livet på byens store plads.

  Inkluderede måltider: Morgenmad og aftensmad.

  Her bor du dag 4

  Hotel Maisonnave

  Hotellet ligger i dejlige omgivelser midt i byen Pamplona og kun 5 minutters gang fra domkirken Plaza del Castillo. Der er god mulighed for at beny...

 • Dag 5 Baskerlandets perle San Sebastián og videre til Bilbao

  Fra Pamplona i Navarra kører vi mod Baskerlandet. Første stop bliver den henrivende gamle badeby San Sebastián, der ligger ved Biscayabugten. Byen er især kendt for sine to smukke strande La Concha og Ondarreta, som mange rejsende ynder at dase på. Vi tager hen til den ældre del af byen, hvor vi bl.a. udefra ser San Telmo-museet, der ligger i et tidligere kloster, og den gotiske kirke San Vicente.

  Efter lidt tid på egen hånd i byen tager vi videre til Bilbao, der er en af de største byer i Baskerlandet og ligger smukt omgivet af små, træbevoksede bjerge. Gennem byen flyder den sejlbare Nervión-flod, der har sin udmunding i Biscayabugten. Byen bar tidligere præg af den store jern- og stålproduktion med slem forurening til følge, men er efter en kontinuerlig byfornyelse ved at være kommet det værste til livs. Især forskønnelsen af promenaden langs floden og opførelsen af Guggenheim-museet – som vi besøger i morgen – har skudt ny energi ind i byen.

  Inkluderede måltider: Morgenmad og aftensmad.

  Her bor du dag 5 & 6

  Hotel Occidental Bilbao

  Hotel Occidental Bilbao er centralt placeret i den skønne by Bilbao kun 15 minutters gang fra den gamle bymidte. Hotellet har noget for enhver sma...

 • Dag 6 Byvandring i Bilbaos gamle bydel og besøg på Museo Guggenheim Bilbao

  Om formiddagen tager vi på en byrundtur i den gamle bydel, Casco Viejo, der er over 700 år gammel. Her ser vi blandt andet den gotiske Santiago Katedral, der er Baskerlandets ældste, samt Plaza Nueva og Ribera-markedet. Under taget på Ribera-torvehallen bugner det af boder med friskfanget fisk, bjerge af grøntsager og frugt, syltede sager og lokale specialiteter som f.eks. vinbjergsnegle og pintxos, der er små retter a la spansk tapas.

  I dag er det tid til et spændende besøg i byens nye vartegn, Guggenheim-museet, der er tegnet af den berømte arkitekt Frank O. Gehry. Museet ligger ved bredden af Nervión-floden, og det imponerende bygningsværk stråler i farvespil ikke ulig fiskeskæl, når sollyset og vandet fra floden genspejler sig i den titanium- og glasbeklædte facade. Det er ikke engang nødvendigt at bevæge sig inden døre for at få den første kunstoplevelse, da der udenfor står flere store værker og installationer, heriblandt Jeff Koons’ blomsterhund og Louise Bourgeois’ ni meter høje ståledderkop ”Maman”. Indvendigt er den moderne kunst udstillet i 19 gallerier, hvor der også er eksperimenteret med arkitekturen. Efter mødet med værkerne af store verdenskunstnere er resten af dagen på egen hånd.

  Inkluderede måltider: Morgenmad.

 • Dag 7 Aragoniens Hovedstad Zaragoza med La Pilar-basilikaen og tid til egne oplevelser

  Vi er fremme i Aragoniens regionshovedstad, Zaragoza, lidt over middag, og inden vi kører til hotellet er der mulighed for at komme ind i nationalmonumentet La Pilar-basilikaen, hvis kupler står i smuk kontrast til den sandfarvede facade med de blå, gule, hvide og grønne tegl. Den barokke basilika ligger ved floden Ebro og gemmer i sit indre søjlen, hvor Jomfru Maria efter sigende lod sig vie i år 40 e.Kr. Ved den vestlige ydermur kan et lille udsnit af den hellige søjle ses, der i tidens løb er poleret blank af de mange folk, der strømmer til for at blive velsignet. Indvendigt gemmer der sig bl.a. freskoer af Goya og en altertavle udført i alabast.

  Efter indtjekning på det centrale hotel er resten af dagen på egen hånd. I Zaragozas gamle bydel kan du følge sporene helt tilbage til antikken i skøn kombination med maurisk arkitektur, eller du kan nyde det moderne byliv på en café eller en af byens berømte tapasbarer. Vi mødes igen om aftenen for at smage på nogle af de gode tapasretter på en lokal restaurant.

  Inkluderede måltider: Morgenmad og aftensmad.

  Her bor du dag 7

  Hotel Eurostars Boston

  Hotel Eurostars Boston ligger i hjertet af Zaragoza. Hotellet har en fantastisk arkitektur, som man kan bruge lang tid på at studere. Hotellet har...

 • Dag 8 Vingårdsbesøg med vinsmagning og besøg på Montserrat-klostret

  Vi kører fra Zaragosa mod Barcelona. Vores første stop er et besøg på en vingård, hvor vi skal høre om vinproduktionen og smage på de lokale dråber. Vi fortsætter mod Middelhavet, hvor vi skal besøge det legendariske kloster Montserrat. Myterne knytter sig tæt til Montserrat. Ifølge legenden kom Skt. Peter til Montserrat i år 50 og deponerede et ikon af Jomfru Maria, der skulle være udskåret af apostlen Lukas. Under de muslimske angreb på klostret i 800-tallet gik ikonet tabt, men det blev genfundet i 880. Der blev bygget et lille kapel til at huse ikonet, og omkring år 1000 blev benediktinerklostret opført. Ikonet havde mirakelvirkning, og Montserrat blev hurtigt et af de vigtigste pilgrimsmål i Spanien. Ikonet af den Sorte Madonna blev selve symbolet på Catalonien og er i dag stadig et af de mest besøgte klostre i Spanien, hvor folk kommer for at blive velsignet af Jomfru Maria. I dag er det muligt at besøge Basilikaen, som vi selvfølgelig gør.

  Fra Montserrat kører vi til Barcelona, hvor vi overnatter de næste to dage.

  Inkluderede måltider: Morgenmad.

  Her bor du dag 8 & 9

  Hotel Senator Barcelona Spa

  Hotel Senator Barcelona Spa ligger tæt på Camp Nou, hvor FC Barcelona har sin hjemmebane. Det er nemt at bevæge sig rundt i byen pga. hotellets ...

 • Dag 9 Byrundtur i Gaudís Barcelona og besøg i kirken La Sagrada Familia

  Dagen står i Barcelonas tegn. Efter morgenmaden starter vi vores dag i Barcelona.

  Vi tager på byrundtur til nogle af de største seværdigheder i byen. Vi kører ad boulevarden Paseo Colon forbi Columbus-monumentet til toppen af bjerget Montjuïc, hvorfra vi nyder udsigten over byen. Dernæst går det langs Paseo de Gracia, der kan fremvise smuk art nouveau-arkitektur, bl.a. Gaudís Casa Battló, der også kaldes for ”Huset af knogler”. Tegltagets rundede form vækker mindelser om en drageryg, og nogle siger, at bygningen symboliserer historien om den dragedræbende Skt. Georg, der er skytshelgen for Catalonien.

  Vi besøger også Gaudís mest berømte mesterværk, den enorme, men fortsat ufærdige La Sagrada Familia. Kirken forventes færdig i 2026, og er på trods af evighedsbyggeriet en af Spaniens mest besøgte attraktioner. Eftermiddagen er til fri disposition, hvor du kan nyde Barcelonas gågade, La Rambla, opleve Plaça Catalunya med monumenter og flotte springvand, eller besøge nogle af de lokale markeder, hvor du kan blande dig med byens befolkning.

  Efter byrundturen vil der være mulighed for at opleve byen på egen hånd, inden vi om aftenen spiser middag på en lokal restaurant.

  Inkluderede måltider: Morgenmad og aftensmad.

 • Dag 10 Tid på egen hånd og hjemrejse

  Der er tid på egen hånd i den skønne spanske by, inden vi først på eftermiddagen kører til lufthavnen og flyver hjem til Danmark.

  Inkluderede måltider: Morgenmad.

Hent det samlede rejseprogram her

Priser & afgange

Prisen inkluderer

 • Flyrejse inkl. skatter og afgifter – se flytider og rejseplan under den pågældende afgang
 • Overnatning i dobbeltværelse på gode 3- og 4-stjernede hoteller
 • 9 x morgenmad og 6 x aftensmad
 • Al transport og udflugter inkl. entreer jf. program
 • Vingårdsbesøg med vinsmagning
 • Byvandring i charmerende Girona
 • Byvandring i Perpignan med kongepaladset
 • Besøg i Carcassonnes befæstede by
 • Besøg i mirakelbyen Lourdes
 • Byvandring i San Sebastián
 • Byvandring i Bilbaos gamle bydel med Santiagokatedralen og markedsbesøg
 • Pinchos/tapassmagning i Bilbao
 • Besøg på Museo Guggenheim Bilbao
 • La Pilar-basilikaen i Zaragoza
 • Besøg i Montserrat-klostret
 • Besøg inde i Sagrada Familia-kirken
 • Byrundtur i Barcelona
 • Besøg i kirken Sagrada Familia
 • Byvandring i Pamplona
 • Obligatorisk turistskat
 • Dansk rejseleder

Tillæg pr. person

 • Enkeltværelsestillæg kr. 2.595

Ikke flere afgange

Der er desværre ikke flere afgange lige nu – hold øje med siden eller kontakt os på verden@risskov.com eller 70 22 66 00.
De nye datoer bliver også annonceret i vores nyhedsbrev, så hvis du ikke allerede er tilmeldt, er det en god ide at melde dig til her.
Er du interesseret i at opleve en af vores andre rundrejser til Spanien , så se mere her

Rundrejser med dansk rejseleder er vores speciale

Rundrejser med dansk rejseleder er vores speciale, og vi har med succes arrangeret rundrejser i 25 år, så vi ved, hvad de bedste rundrejser skal indeholde.
Det er din rejse – og vores passion at arrangere den, og derfor skal du vælge en Risskov-rundrejse:

 • Vi krydrer de største seværdigheder med overraskende, lokale oplevelser
 • Vi er kendt for indholdsrige rundrejser med meget inkluderet
 • Vores gode jyske købmandsskab sikrer dig høj kvalitet til en attraktiv pris
 • Vores erfarne og passionerede rejseledere brænder for at dele ud af deres store viden
 • Vi er fleksible og forlænger gerne rejsen på egen hånd
 • Vi leverer en tryg, veltilrettelagt og uforglemmelig rejseoplevelse
 • Vi har et stort udvalg af rundrejser til hele verden

Læs mere om rundrejser med dansk rejseleder her

Alt det praktiske

 • Inden du rejser til Nordspanien og Frankrig

  Pas & visum

  Pas skal medbringes som ID ved flyrejser. Det anbefales at medbringe en kopi af pas og forsikringspapirer, evt. både i papirform og tilgængeligt på telefonen.

  Toldregler

  For aktuelle regler om, hvad man må medbringe, se SKATs hjemmeside www.skat.dk og søg på ”toldregler på rejsen”.

  Rejseforsikring

  Det er mere nødvendigt end nogensinde at tegne en rejseforsikring. Det blå EU-sygesikringskort dækker kun udgifter til nødvendig læge- og sygehusbehandling, medicin mm. under ophold i et EU-land og i Norge, Island, Liechtenstein og Schweiz. Med kun det blå EU-sygesikringskort i hånden får du samme behandling som borgerne i det pågældende land. Det vil sige, at der ofte vil være tale om egenbetaling på 30 – 40 %. Der vil ikke være hjemtransport, og der vil ikke være en dansk alarmcentral, der kan hjælpe dig, hvis du kommer til skade.

  Den offentlige rejsesygesikring (Det blå sundhedskort) dækker for f.eks. hospitalsindlæggelse i Frankrig, men IKKE for hjemtransport. Vi anbefaler derfor, at man tegner en rejseforsikring, som bl.a. dækker sygdom/hjemtransport, juridisk assistance, overfald, forsinket fremmøde, feriegaranti, bagage og lignende på selve rejsen – en god investering til små penge. Risskov Rejser påtager sig ikke ansvar i forbindelse med skader på personer eller ved bortkomne, stjålne eller ødelagte ejendele. Vi samarbejder med Europæiske ERV, da deres forsikringsprodukter hører til markedets bedste. Kontakt en af vores rejsekonsulenter – de kan rådgive dig, så du får en forsikring, der passer til dit behov.

  Vær opmærksom på, at der kan være særlige betingelser for personer over 70 år.

  Medicin

  Det er en god idé at informere rejselederen om specielle sygdomme – en information, som naturligvis bliver behandlet fortroligt. Tager du livsvigtig medicin, anbefaler vi, at du medbringer et medicinpas med en beskrivelse af indholdet på engelsk. Denne kan fås hos egen læge eller på apoteket. Husk at pakke medicinen i håndbagage.

  Valuta & kreditkort

  Møntfoden er Euro, som kan hæves i automater i de fleste byer. Enkelte butikker, restauranter og cafeer tager ikke mod internationale kreditkort. Der kan være en begrænsning på, hvor meget man må hæve på kreditkort, og beløbet afhænger af den enkelte bank og det enkelte kort. Selv om kriminalitet med kreditkort er begrænset, er det vigtigt at holde øje med sit kort, og det er en god idé at medbringe flere kreditkort. Husk de nødvendige informationer, hvis du skal lukke kortet.

 • Lokale forhold

  Tidsforskel

  Spanien og Frankrig ligger i samme tidszone som i Danmark.

  Transport

  I landene oplever du en anderledes kultur, og standarder er ikke nødvendigvis som i Danmark. Transportmidler vil være af god turiststandard efter lokale forhold. Bemærk at der på busrejser er begrænset plads til håndbagage, som skal kunne stå under sædet, da hattehylden er forbeholdt overtøj o.l.

  Drikkepenge

  Det er almindeligt at give drikkepenge til dem, der arbejder i servicebranchen, da det for dem er det en del af lønnen. Derfor er det vigtigt, at man er opmærksom på denne skik.

  På restaurant og café er drikkepenge inkluderet, men det er kutyme at runde op eller give 10 %. Taxachauffører forventer også drikkepenge, og 10 % oveni prisen er passende.

  Stuepigerne på hotellerne sætter også pris på drikkepenge.

  På rundrejsen vil der være tale om drikkepenge til buschauffører og hotelpersonale, men det er naturligvis helt op til den enkelte, hvor meget man ønsker at give. Af denne grund har vi derfor ikke inkluderet drikkepenge i rejsens pris.

  Lidt om hotellerne

  Hotellerne er kategoriseret med stjerner efter lokal standard. Der vil ikke være dyner som i Danmark, da man bruger lagner og tæpper som sengetøj. Hvis man vil have rene håndklæder hver dag, skal de brugte efterlades på gulvet, men man kan vælge at tænke på miljøet og bruge håndklæderne mere end en dag. Vi gør opmærksom på, at der i sjældne tilfælde kan forekomme hotelændringer undervejs på rejsen. Eventuelle ændringer vil tilstræbes at være af tilsvarende standard.

  Sikkerhed

  Det er en god idé at opbevare værdigenstande i sikkerhedsboks på værelset eller i receptionen. Enkelte hoteller tager depositum for nøglen, og beløbet refunderes ved returnering. Lommetyve er primært et storbyfænomen – også i Spanien og Frankrig. Gå derfor ikke med pengepung i baglomme, åben taske eller rygsæk.

  Elektricitet

  Husk opladeren til f.eks. kamera og mobiltelefon. Spanien og Frankrig bruger begge 220v – 50 hz. – medbring en adapter, da stiktyperne kan variere.

  Mobiltelefon & Internet

  Ved opkald til Danmark tastes landekoden +45. Husk at slå dataroaming fra på mobiltelefonen. Alle større byer har internetcaféer.

  Mad & drikke

  Det spanske køkken er bedst kendt for sin mangfoldighed af små retter, kaldet tapas. I Spanien mødes man om maden, og deler den med alle om bordet!

  Det spanske køkken bugner også af andre fyldige, krydrede retter baseret på svinekød eller lam. Kolde grønsagssupper som gazpacho er også populære i varmen. De serveres gerne til frokost, tapas eller som forret. Fugl, fisk/skaldyr og nogle gange kanin kombineres i paella, og steges med ris, hvidvin eller chorizo-pølse i en kæmpe paellapande. Herligheden krydres med safran og masser af grøntsager, så resultatet bliver en smagfuld, gul og rustik risret.

  Det oftest ret fede spanske måltid skylles ned med sangria, Fino sherry (tør sherry, som drikkes til maden) eller voluminøs spansk rødvin. Man kan drikke vandet fra hanen i Spanien, men det smager anderledes end dansk postevand, fordi det tilsættes klor og renses med flere kemikalier, end vi er vant til.

  Rygning

  Det er ikke tilladt at ryge på offentlige steder og arbejdspladser.

 • Gode råd

  Møde med en anden kultur

  Ved besøg i kirker forventes det, at skuldre og knæ er dækkede, da man ellers risikerer at blive afvist ved indgangen. Fotografering er ikke altid tilladt i kirker og andre religiøse bygninger. Samtidig er det god skik at give en donation, når man besøger en kirke. Vi anbefaler, at man spørger rejselederen eller lokale på stedet.

 • Fakta

  Spanien

  • Statsform: Spanien er et konstitutionelt monarki.
  • Hovedstad: Madrid med 3,2 mio. indbyggere.
  • Befolkning: 49 mio.
  • Religion: Hovedparten er katolikker.
  • Areal: 505.992 km² (Danmark 43.094 km²).
  • Sprog: 74 % castilansk (spansk), 17 % catalansk, 7 % galisisk og 2 % baskisk.
  • Højeste punkt: Det vulkanske bjerg Teide på 3.717 m.
  • Klima: Spanien har hele tre slags klima. Det nordlige Spanien har kystklima med relativt kølige somre og milde vintre. Det indre af Spanien har fastlandsklima med varme, tørre somre og relativt kolde vintre, mens den del af Spanien, der ligger langs Middelhavet, har subtropisk klima.

  Frankrig

  • Statsform: Republik.
  • Hovedstad: Paris med 11 mio. indbyggere.
  • Befolkning: Ca. 67,1 mio.
  • Religion: Katolikker (80 %), muslimer (10 %), protestanter (4 %), ortodokse (3 %), jøder (1 %).
  • Sprog: Hovedsageligt fransk.
  • Areal: 551.670 km² (Danmark 42.925 km²).
  • Højeste punkt: Mont Blanc på 4.807 m.
  • Klima: Frankrig har et tempereret klima med varme somre og kølige vintre. Temperaturerne kan variere ret kraftigt regionalt. Vejret i Middelhavsområdet er en del varmere end i resten af landet, i gennemsnit omkring 10 grader varmere, og her kommer der sjældent frost.