Ring til os Åbent nu 70 22 66 00

Rejser til Sri Lanka

Velkommen til Sri Lanka

Når man rejser på rundrejse til Sri Lanka, fristes man til at sige, at Sri Lanka har det hele – i hvert fald alle ingredienser til et solrigt, eksotisk eventyr. Sri Lanka er en tropisk perle, og en stor del af øen er omkranset af de skønneste sandstrande og et krystalklart hav. De kulturelle seværdigheder er i topklasse, og ikke mindre end otte har fundet vej til UNESCOs verdensarvsliste.

Skønheden findes overalt i Sri Lanka

Når du rejser til Sri Lanka kan du opleve elefanter i det fri, komme i selskab med frække aber, se flyvende hunde og møde mere sky dyrearter i nationalparkerne. Skønheden findes overalt i Sri Lanka, og i området omkring byen Ratnapura er det i form af de fortryllende ædelsten, der hentes op fra undergrunden.

Sri Lankas areal er blot 1,5 gange større end Danmarks, men her bor ca. 22 mio. indbyggere, og specielt i hovedstaden Colombo er der et menneskemylder uden lige – bybusserne er fyldt til bristepunktet, og ”tuk tuk’erne” snor sig behændigt mellem opfindsomme cyklister, der har læsset cyklen som et pakæsel. Man skulle ikke tro, at det er det samme land, når man står på toppen af Sigiriya og skuer ud over det endeløse grønne landskab. Sigiriya bliver også kaldt ”Løveklippen”, og ved foden af klippen kan man se to kæmpestore løvepoter, der flankerer en trappe, og man mener, at der har været en kæmpemæssig løvefigur på siden af klippen. Der er 200 m op til den storslåede udsigt og til ruinerne af et palads bygget af Kong Kasyapas – en stor bygningsmæssig bedrift, da det foregik i det 5. århundrede. Virkelig et must-see på din Sri Lanka-rejse!

Huletempler, grotte-buddhaer og højlandste

Når du rejser til Sri Lanka er der er en del huletempler at vælge imellem. Men af alle huletempler i Sri Lanka er det i Dambulla det mest interessante. Det består af fem huler med utallige buddhafigurer, statuer af gamle konger og vægmalerier med motiver, der beskriver Buddhas liv og Sri Lankas historie. Hvis endnu en af UNESCO-seværdighederne skal nævnes, må det være Polonnaruwa, der var hovedstad fra det 11. årh. og de næste 250 år, og som er et interessant eksempel på blandingen af tidlig indisk og singalesisk byggestil. De tre buddhastatuer – en liggende, en siddende og en stående – er blandt landets mest kendte seværdigheder.

Sri Lanka hed indtil 1972 Ceylon – et navn, der er uløseligt forbundet med te. I højlandets bakkede landskaber dyrkes der te i stor stil. Det er muligt at få et indblik i processen – fra bladene bliver plukket til teen damper duftende i kruset – og hvis du synes, at du er havnet i en ”britisk tidslomme”, så bliver det endnu mere udpræget i byen Nuwara Eliya med de mange huse i engelsk kolonistil, hvor briterne anlagde både en golf- og en galopbane for rigtigt at føle sig hjemme.

Naturen er trækplasteret med “elefantgaranti”

Rejser til Sri Lanka har ”elefantgaranti”! Det er ikke usædvanligt at se vilde elefanter ude på landet, og i nationalparkerne Yala og Minneriya er elefanter også en del af oplevelsen. Vil du opleve elefanter på nærmeste hold, så besøg Pinnawela Elephant Orphanage – et hjem for elefanter, der er blevet forladt i junglen eller kommet til skade i trafikken. Der er mellem 70-80 elefanter i alle aldre på ”børnehjemmet”, og det er et specielt syn, når flokken skal ned til floden for at bade, og interessant at se, hvordan mahout’erne (elefantdriverne) arbejder. Du kan glæde dig til at se mange andre dyrearter i nationalparkerne – krokodiller, vandbøfler, vildsvin, læbebjørne, mange arter af aber, flamingoer og påfugle.

Sri Lankas venlige og imødekommende befolkning er en stor del af oplevelsen, når turen går til Sri Lanka, og der er ingen grund til betænkeligheder, hvis du vil opleve Sri Lanka på egen hånd. Men du kan også vælge en rundrejse, hvor alle de eventyrlige oplevelser ligger som perler på en snor, og hvor rejselederen øser af sin store viden om landets kultur, natur og historie.

Tag med på en fantastisk rundrejse til Sri Lanka – juvelernes ø hvor du oplever øens spændende kulturarv på den 15-dages rundrejse, der også inkluderer besøg på elefantbørnehjem, naturskøn togtur og badeferie ved Det Indiske Ocean. Du kan også forkæle dig selv med en eksotisk sommerferie på vores 15-dages rundrejse Sommeroplevelser på Sri Lanka, hvor der venter et program fyldt med natur og kultur, minibadeferie og safarioplevelser i to nationalparker.

Alle rejser

Alt det praktiske

 • Inden du rejser til Sri Lanka

  Pas & visum

  Der er visumpligt til Sri Lanka. Visum søges online via hjemmesiden www.eta.gov.lk. Prisen er pt. USD 35. Et turistvisum er gyldigt i maks. 30 dage. Man får et referencenummer efter en gennemført ansøgning, der skal printes ud og fremvises ved ankomst til Sri Lanka sammen med flybilleten. Passet skal være gyldigt i 6 måneder efter hjemkomsten  og have mindst 2 blanke sider.

  For mere information, se www.um.dk

  Toldregler

  For aktuelle regler om hvad der må medbringes til/fra Sri Lanka – se Skats hjemmeside (www.skat.dk og søg på ”toldregler på rejsen”).

  Bemærk, at ved flyskifte kan væsker (drikkevarer, parfume, toiletartikler) blive konfiskeret, selv om de er blevet plomberet ved indkøb i foregående lufthavne. Derfor anbefaler vi, at man venter med toldfrie indkøb til den sidste lufthavn inden ankomstlufthavnen.

  Rejseforsikring

  Det er vigtigt at tegne en rejseforsikring, der f.eks. dækker omkostninger ved sygdomsbehandling, hjemtransport og i forbindelse med stjålne og ødelagte ejendele, da Risskov Rejser ikke påtager sig noget ansvar i den forbindelse. Vi samarbejder med Europæiske ERV, fordi dækningen på deres produkter hører til markedets bedste. Kontakt vores rejsekonsulenter – de kan rådgive dig, så du får en forsikring, der passer til dit behov.

  Vær opmærksom på, at der kan være særlige betingelser for personer over 70 år.

  Det anbefales at medbringe en kopi af pas, vaccinationskort og forsikringspapirer, evt. både i papirform og tilgængelig på telefon.

  Medicin & vaccinationer

  Vi gør opmærksom på, at vaccinationer altid bør drøftes med egen læge. Der er ikke særlige krav om vaccinationer, men vaccination mod difteri, smitsom leverbetændelse og evt. fornyelse af stivkrampevaccinationen anbefales. For yderligere information kontakt venligst egen læge i god tid inden afrejsen til Sri Lanka.

  Det er en god idé at informere rejselederen om specielle sygdomme – en information, som naturligvis bliver behandlet fortroligt. Tager du livsvigtig medicin, anbefaler vi, at du medbringer en beskrivelse af indholdet på engelsk. Denne kan fås hos egen læge eller på apoteket. Husk at pakke medicinen i håndbagagen.

  Valuta & kreditkort

  Sri Lankas møntfod hedder srilankansk rupi (LKR), og 100 LKR svarer til ca. 5 kroner. Man skal ikke veksle til denne valuta i Danmark, men i stedet medbringe US-dollars eller Euro, som veksles ved ankomsten. Det er muligt at betale med kreditkort på hoteller og i større forretninger. Der kan være langt mellem hæveautomaterne visse steder, men mod gebyr er det muligt at hæve penge i bankerne. Det er en god ide altid at have mønter og mindre sedler i pungen til drikkepenge og mindre indkøb.

  Husk at medbringe pas ved enhver veksling eller hævning i bankerne. Det er en god idé at medbringe mere end ét kreditkort. Husk de nødvendige informationer, hvis du får brug for at spærre kortet.

 • Lokale forhold

  Tidsforskel

  Sri Lanka er 4½ time foran dansk vintertid og 3½ time foran dansk sommertid.

  Transport i Sri Lanka

  Busserne i Sri Lanka har ikke helt samme standard som i Europa, men vi har naturligvis valgt den bedste kategori med aircondition. Bemærk at der er begrænset plads til håndbagage i bussen. Håndbagagen skal kunne stå under sædet eller være på hattehylden.

  Drikkepenge

  Det er almindeligt at give drikkepenge i Sri Lanka. Lønningerne er generelt meget lave, så for mange af dem, der arbejder i servicebranchen, er drikkepenge en del af lønnen, og derfor er det vigtigt, at man er opmærksom på denne skik. På restauranter lægger man typisk 10 – 15 % oveni regningen. Stuepigerne på hotellerne sætter også pris på drikkepenge (1 USD pr. nat pr. rejsedeltager).

  På rundrejsen vil der være tale om drikkepenge til buschauffører, lokalguider og hotelpersonale. Det beløber sig ca. til 5 USD pr. dag pr. rejsedeltager, men det er naturligvis helt op til den enkelte, hvor meget man ønsker at give. Af denne grund har vi ikke inkluderet drikkepenge i rejsens pris.

  Lidt om hotellerne

  Vi har valgt 3- og 4-stjernede hoteller med god beliggenhed, men da hotellerne i Sri Lanka ikke tildeles stjerner efter dansk standard, kan der være hoteller, hvor man vil opleve en lavere standard. På nogle hoteller må man være forberedt på, at der kan være begrænsning på det varme vand. Vi gør opmærksom på, at der i sjældne tilfælde kan forekomme hotelændringer undervejs på rejsen. Eventuelle ændringer vil tilstræbes at være af tilsvarende standard.

  Sikkerhed

  Selv om kriminaliteten er meget lav i Sri Lanka, skal man udvise forsigtighed med hensyn til penge og værdigenstande, og f.eks. undlade at medbringe værdifulde smykker på rejsen. Opbevar penge, pas og kreditkort tæt på kroppen og vær ekstra opmærksom, når du handler eller hæver penge. Det er en god ide at opbevare værdigenstande, der ikke medbringes på udflugter, i en sikkerhedsboks på hotellet.

  Elektricitet

  I Sri Lanka benytter man 220 volt vekselstrøm som i Danmark. De fleste steder kan man bruge danske stik, men nogen steder kan det være nødvendigt med adapter.

  Mobiltelefon & internet

  Det er dyrt at bruge en dansk mobiltelefon i Sri Lanka, og det er også dyrt at ringe fra hotellet. For at ringe til Danmark fra Sri Lanka tastes 0045 plus telefonnummer. Fra Danmark til Sri Lanka tastes 0094.

  Internet-telefoni er den billigste løsning, og der er adgang til internettet på de største hoteller, der ofte har et ”business center”, hvor computere kan lejes eller lånes. Mange hoteller har trådløst internet i lobbyen mod betaling, og antallet af internetcafeer er stigende i de større byer.

  Mad & drikke

  Det srilankanske køkken er krydret og velsmagende, og man anvender mange krydderier og krydderurter. Kødretter fås mest med kylling, lam eller svinekød. Der spises naturligvis også mange fiske- og skaldyrsretter, og rene grønsagsretter er også meget udbredt. Maden på hotellerne er ofte tilpasset turister, og den er ikke så stærk, som srilankanerne ønsker.

  ”Rice & Curry” har status som nationalret. Curry betyder ”sovs” på lokalsprog. ”Rice & Curry” er en fællesbetegnelse for stærke kød-, fiske- og grøntsagsretter tilberedt i kokosmælk og krydret med chili og en lang række andre krydderier, der går under navnet ”curry powder”.

  ”Poya Day” spiller en vigtig rolle for buddhisterne og er den månedlige dag med fuldmåne. På denne dag må der ikke udskænkes øl og spiritus, men større hoteller gør undtagelser af hensyn til turisterne. Den mest almindelige drik er te, men kaffe er også ved at blive populært.

 • Gode råd

  Generelt 

  Ved evt. bagageforsinkelse er det en fordel at have de vigtigste ting ved hånden, og det er en god ide at pakke f.eks. medicin, kontaktlinsevæske, tandbørste og et ekstra sæt tøj i håndbagagen. Bemærk, at der om aftenen kan være markant køligere, så medbring derfor en jakke.

  Det frarådes at drikke vand fra hanen, og det samme gælder isterninger samt til tandbørstning. Vand på flaske kan købes overalt. Tjek at flasken er uåbnet/forseglet inden brug.

  Når man opholder sig i Sydasien, sveder man mere end i Danmark grundet klimaet, og det er vigtigt at drikke rigeligt vand – gerne min. 2-3 liter dagligt.

  Kun på de større hoteller og restauranter kan man forvente toiletforhold som i Danmark. Jo længere ud på landet man kommer, jo lavere bliver standarden. De såkaldte pedaltoiletter er udbredte, og toiletpapir er ikke en selvfølge, som i Danmark. Medbring gerne håndsprit til turene.

  Møde med en anden kultur

  For at få det fulde udbytte af rejsen og det bedste indblik i landet, bør man vise respekt for landet og dets indbyggere. Vi skal som gæster i Sri Lanka især være opmærksomme på passende påklædning, både på gaden og ved besøg i templer og andre hellige steder.  Kvindelige turister bør undgå meget korte shorts og meget korte eller nedringede kjoler.

  Også når det gælder fotografering er det vigtigt at vise hensyn. Srilankanerne har som regel intet imod at blive fotograferet, men spørg først og giv et lille beløb til gengæld. Man kan komme ud for, at der bliver krævet penge for fotografering ved templer og andre seværdigheder. Der er mange fattige i Sri Lanka, og det kan virke overvældende at blive mødt af tiggere. Selv om det kan være fristende, så giv aldrig penge til de tiggende børn.

  Værd at købe med hjem

  Srilankanerne er dygtige kunsthåndværkere, og udvalget af bl.a. keramik, ibenholtfigurer, kurveflet, kniplinger, batik og håndvævede tekstiler er stort. Butikken ”Barefoot” på 706 Galle Road i Colombo, har et stort og spændende udvalg af kvalitetsprodukter.

  Få lande i verden er så rige på ædelsten og halv-ædelsten som Sri Lanka, og det er muligt at gøre et godt køb. Omkring Ratnapura i det centrale højland udvindes f.eks. blå safir, katteøje, stjernesafir, rubin, akvamarin, topas og granat. Te og krydderier er også oplagte ”souvenirs”. Krydderierne kan med fordel købes på de lokale markeder.

 • Fakta

  • Statsform: Sri Lanka er en republik.
  • Hovedstad: Colombo.
  • Befolkning: 22,4 mio. indbyggere. Befolkningen består af singalesere, srilankanske tamiler og indiske tamiler.
  • Religion: 70 % buddhister, 15 % hinduer, 7,5 % kristne, 7,5 % muslimer.
  • Sprog: Der tales sinhala, tamil og engelsk.
  • Areal: 65.610 km² – arealmæssigt er Sri Lanka på størrelse med Irland.
  • Største by: Colombo med 5,6 mio. indbyggere.
  • Kystlinje: 1.340 km.
  • Højeste bjerg: Pidurutalagala 2.524 m.
  • Vigtigste flod: Mahaweli Ganga (330 km).