Ring til os Åbent nu 70 22 66 00

Rejser til Sydafrika

Velkommen til Sydafrika

Når du rejser til Sydafrika, venter et eventyr uden lige! På spidsen af det afrikanske kontinent ligger Sydafrika – et kontrasternes land, der af Desmond Tutu blev døbt Regnbuenationen. Med sin voldsomme historie og fortsatte kamp for at træde ud af apartheidens skygge vil en rejse til Sydafrika uvægerligt mane til eftertanke. Men landet vil også charmere og forbløffe med sin mangfoldige kultur, storslåede natur og sit unikke dyreliv.

Vilde oplevelser, varieret natur og safari på savannen

Hvis man rejser til Sydafrika for at opleve dyrelivet, er en safari i den berømte Kruger National Park et must. Kruger National Park er en af kontinentets største nationalparker og på størrelse med 2/3 af Jylland. Nationalparken er kendt for sit fantastiske dyreliv med ikke mindre end 147 arter af pattedyr og over 500 fuglearter. Der er bl.a. rigtig gode chancer for at se ”The Big Five” – løve, leopard, næsehorn, bøffel og elefant – og nogle af de mange andre dyr, såsom flodhest, giraf, gnu, kudu, impala og zebra, der ofte er at finde ved vandhullerne.

Naturen i Sydafrika er lige så varieret som befolkningen. I Drakensberg-bjergene i nord finder man Panorama-ruten, der fører forbi scenerier med forrevne klipper, grønne dybe kløfter, spektakulære vandfald og udsigter, der næsten tager pusten fra en. I syd putter Vinlandet sig med sine mange vinstokke, der producerer verdensklasse-vin, og her kan man også både besøge jackasspingviner i det fri og se ud over det frådende Atlanterhav fra fyrtårnet på Cape Point, der ligger på halvøen med Kap det Gode Håb.

Moderne byliv på godt og ondt – og en af verdens mest charmerende storbyer

Når du rejser til Sydafrika, kan du i storbyen Cape Town se, hvordan det moderne liv udfolder sig, på godt og ondt, med de mere velstillede boende inde i byerne og de fattigste folk uden for byerne i townships. Cape Town er en af verdens smukkeste storbyer, som den ligger ud til havet med det ikoniske Taffelbjerg tronende over sig. Byen har det hele: smuk natur i den UNESCO-fredede botaniske have Kirstenbosch, gode restauranter med højt gastronomisk niveau, elegante shoppingstrøg og et utal af seværdigheder, der fortæller om landets historie. Undervejs på rejsen i Sydafrika huskes man, med de mange smukke kolonitidsbygninger, på fortiden, hvor landet var ”kastebold” mellem europæiske herredømmer, og på Robben Island bliver man mindet om de umenneskelige forhold, det frygtelige apartheidstyre var skyld i.

Hvis der er et navn, der er uløseligt forbundet med Sydafrika, så må det være Nelson Mandelas – og når du rejser til Sydafrika, vil du se, hvor stort et aftryk han satte på landet. Mandela var leder af befrielsesbevægelsen ANC og tilbragte 18 år på Robben Island ud af de 27 år, hvor apartheidstyret holdt ham fængslet. Han blev løsladt i 1990, og valgtes til præsident ved det første frie valg i 1994, hvilket blev slutningen på apartheidtiden. Han kæmpede for forsoningspolitikken, der blev ført som del af den Sydafrikanske demokratiseringspolitik, og modtog også Nobels Fredspris i 1993 sammen med den daværende præsident Frederik de Klerk.

Find din næste rejse til Sydafrika nedenfor.

Alle rejser

Alt det praktiske

 • Inden du rejser til Sydafrika

  Pas & visum

  Som dansk statsborger skal man ikke have visum for indrejse til Sydafrika. Vi gør opmærksom på, at passet skal være gyldigt mindst 30 dage efter hjemkomst til Danmark. Der skal være tre blanke sider efter hinanden i passet ved indrejse til Sydafrika. Disse skal bruges til ind- og udrejsestempler.

  OBS – vi gør opmærksom på, at der pr. 1. juni 2015 gælder særskilte indrejseregler for børn under 18 år.

  Ved rejse med begge forældre:
  Børn under 18 år skal hver især medbringe et gyldigt pas efter ovenstående regler og medbringe en dåbsattest eller navneattest på engelsk. Kontakt Borgerservice eller det nærmeste kirkekontor for at få en engelsk version af attesten.

  Ved rejse med blot én forælder:
  Børn under 18, der rejser med én forælder, skal hver især medbringe et gyldigt pas, engelsk dåbsattest eller navneattest samt medbringe en underskrevet edsvoren erklæring af den forælder, der ikke rejser med.
  Erklæringen kan findes her:http://www.dha.gov.za/files/ParentalConsentAffidavit.pdf Vær opmærksom på, at den edsvorne erklæring skal påtegnes enten af politiet eller den sydafrikansk ambassade i Danmark.

  Bemærk – hvis børn under 18 rejser med en ledsager, der ikke er juridisk forælder/værge, skal barnet medbringe gyldigt pas, engelsk dåbsattest eller navneattest samt en edsvoren erklæring underskrevet af BEGGE forældre.

  For yderligere information henviser vi til Sydafrikas ambassade.

  Toldregler

  For aktuelle regler om, hvad der må medbringes til/fra Sydafrika, se Skats hjemmeside (www.skat.dk) og søg på ”toldregler på rejsen”. Bemærk venligst, at ved flyskifte kan væsker (drikkevarer, parfume, toiletartikler), selv om de er blevet plomberet ved indkøb i foregående lufthavne, blive konfiskeret. Derfor anbefaler vi, at man venter med toldfrie indkøb til den sidste lufthavn inden ankomstlufthavnen.

  Rejseforsikring

  Det er vigtigt at tegne en rejseforsikring, der f.eks. dækker omkostninger ved sygdomsbehandling og hjemtransport og i forbindelse med stjålne og ødelagte ejendele, da Risskov Rejser ikke påtager sig noget ansvar i den forbindelse. Vi samarbejder med Europæiske ERV, fordi dækningen på deres produkter hører til markedets bedste. Kontakt vores rejsekonsulenter – de kan rådgive dig, så du får en forsikring, der passer til dit behov. Vær opmærksom på, at der kan være særlige betingelser for personer over 70 år. Det anbefales at medbringe en kopi af pas, vaccinationskort og forsikringspapirer, evt. både i papirform og tilgængeligt på telefonen.

  Medicin & vaccinationer

  Vi gør opmærksom på, at vaccinationer altid skal drøftes med egen læge i god tid inden afrejsen til Sydafrika. Normalt anbefales vaccination mod difteri/stivkrampe og smitsom leverbetændelse (hepatitis A). Det er en god ide at informere rejselederen om specielle sygdomme – en information, som naturligvis bliver behandlet fortroligt. Tager du livsvigtig medicin, anbefaler vi, at du medbringer en beskrivelse af indholdet på engelsk, og denne kan fås hos egen læge eller på apoteket. Husk at pakke medicinen i din håndbagage.

   

   

  Valuta & kreditkort

  Den lokale valuta hedder Rand, som deles i 100 cent. Man kan veksle til valutaen i Danmark, eller man kan medbringe Euro og US-dollars, som veksles ved ankomsten. De fleste internationale kreditkort kan benyttes næsten overalt, og der er hæveautomater i de større byer. Det er en god ide altid at have lidt kontanter til mindre indkøb og drikkepenge. Det er fornuftigt at medbringe mere end ét kreditkort. På den måde er du på den sikre side, hvis der skulle opstå problemer med det ene kort. Husk de nødvendige informationer, hvis du får brug for at spærre dit kreditkort.

 • Lokale forhold

  Tidsforskel

  Sydafrika er 1 time foran dansk vintertid.

  Transport i Sydafrika

  Busserne i Sydafrika har ikke samme standard som i Europa, men vi har naturligvis valgt den bedste kategori med aircondition. Bemærk, at der er begrænset plads til håndbagage på busrejsen. Håndbagagen skal kunne stå under sædet eller være på hattehylden.

  Lidt om hotellerne

  Vi har valgt 3- og 4-stjernede hoteller og lodges med god beliggenhed, men da hotellerne i Sydafrika ikke tildeles stjerner efter dansk standard, kan der være hoteller, hvor man vil opleve en lavere standard. Vi gør opmærksom på, at der i sjældne tilfælde kan forekomme hotelændringer undervejs på rejsen. Eventuelle ændringer vil tilstræbes at være af tilsvarende standard.

  Sikkerhed

  Det er generelt sikkert at være turist i Sydafrika, men almindelig påpasselighed anbefales naturligvis, især efter mørkets frembrud. Vær opmærksom på, hvor du bevæger dig hen og følg rejselederens råd. Pas på ejendele i lufthavne og i større menneskemængder, og hav gerne vigtige dokumenter og kontanter tæt på kroppen. Undgå at bære kostbare smykker, og hold lav profil med dyre kameraer. Det er en god ide at opbevare værdigenstande, der ikke medbringes på udflugter, i sikkerhedsboks på hotellet.

  Drikkepenge

  Det er almindeligt at give drikkepenge i Sydafrika. Lønningerne er generelt meget lave, så for mange af dem, der arbejder i servicebranchen, er det en del af lønnen, og derfor er det vigtigt, at man er opmærksom på denne skik. På restauranter lægger man typisk 10 – 15 % oveni regningen. Stuepigerne på hotellerne sætter også pris på drikkepenge (1$ pr. nat pr. rejsedeltager). På rundrejsen vil der være tale om drikkepenge til buschauffører, lokalguider og hotelpersonale. Det beløber sig til ca. 400-450 kr. pr. rejsedeltager, men det er naturligvis helt op til den enkelte, hvor meget man ønsker at give. Af denne grund har vi derfor ikke inkluderet drikkepenge i rejsens pris.

  Elektricitet

  Husk opladeren til f.eks. kamera og mobiltelefon. I Sydafrika benytter man 220 volt ligesom i Danmark. Stikkontakterne er dog anderledes, så det er nødvendigt med en adapter.

  Mobiltelefon og internet

  Danske mobiltelefoner kan bruges i Sydafrika, men det er ofte meget dyrt, så det kan være en fordel at købe et taletidskort. For at ringe til Danmark fra Sydafrika tastes 0045 samt telefonnummer. Fra Danmark til Sydafrika tastes 0027 samt telefonnummer. Der er adgang til internettet på de største hoteller, der ofte har et ”business center”, hvor computere kan lejes. Mange hoteller har også trådløst internet i lobbyen mod betaling. Internetcafeer er udbredt i de større byer.

  Mad og drikke

  Sydafrikas befolkningssammensætning afspejler sig i madkulturen, der er lige så farverig og varieret som kulturen. Der findes et stort udvalg af asiatiske og europæiske retter, der ofte er fusioneret med afrikanske retter. Fisk og skaldyr er en væsentlig del af den traditionelle kost langs kysterne, hvor der findes et kæmpe udvalg af arter. Den del af befolkningen, der bor inde i landet, spiser meget kød, og der er mulighed for at smage specialiteter som f.eks. struds, antilope, krokodille og springbuk. En populær snack er biltong, som er tørret kød. Sydafrika er et af verdens nye vinlande, selvom hollænderne allerede i 1652 plantede vinstokke ved den første handelsstation. Klimaet og jordbunden i den sydlige del af landet er perfekt til vindyrkning, og det solrige klima giver druerne et højt sukkerindhold.

 • Gode råd

  Generelt

  Ved evt. bagageforsinkelse er det en fordel at have de vigtigste ting ved hånden. F.eks. medicin, kontaktlinsevæske, tandbørste og et ekstra sæt tøj pakkes gerne i håndbagagen. I alle de større byer, på lodges og i safari-områder kan man drikke vand fra hanen. Spørg gerne rejselederen eller på hotellet, om det er nødvendigt at købe vand på flaske. Det er under alle omstændigheder en god ide at medbringe vand på udflugterne, da det er vigtigt med væske i varmen. Bemærk, at der om aftenen kan være markant køligere, medbring derfor en jakke. De fleste steder i Sydafrika kan man forvente toiletforhold som i Danmark. Jo længere ud på landet man kommer, jo lavere bliver standarden.

  Møde med en anden kultur

  Sydafrikanerne er meget afslappede og glade, og de sætter familie og sociale relationer højt. Generelt bliver turister mødt med stor gæstfrihed, men sydafrikanerne betragter det som meget uhøfligt, hvis man taler til dem med hænderne i lommen, står for tæt på dem og peger på dem, når man taler.

  Værd at købe med hjem

  Prisniveauet i Sydafrika er ganske rimeligt, da Rand-kursen er faldet meget i de seneste år, og man kan med fordel købe guld og ædelsten. Overalt i landet kan man købe smukt kunsthåndværk, hvoraf meget er lavet af genbrugsmaterialer. Hvis du vil være sikker på, at det, du køber, rent faktisk er lavet i landet, skal du spørge, da meget er importeret fra andre afrikanske lande.

 • Fakta

  • Statsform: Republik med 9 provinser.
  • Hovedstad: Pretoria er den administrative hovedstad.
  • Befolkning: 54,8 mio. indbyggere.
  • Største by: Johannesburg med ca. 9 mio.
  • Religion: Ca. 80 % er kristne og et lille mindretal er muslimer.
  • Sprog: Sydafrika har 11 officielle sprog, og et af dem er engelsk.
  • Areal: 1.219.090 km² – Sydafrika er ca. 28 gange større end Danmark.
  • Kystlinje: 2.798 km.
  • Højeste punkt: Njesuthi i bjergkæden Drakensberg på 3.408 m.
  • Klima: Sommerperioden er fra oktober til april, og vinterperioden er fra maj til august. Størstedelen af Sydafrika har subtropisk klima med solrige dage og kølige nætter. Sydafrika er et tørt land med en gennemsnitlig nedbørsmængde på 502 mm, men landet ligger højt på verdensplan, når det gælder solskinstimer. I området omkring Cape Town, i det sydvestlige hjørne af Sydafrika, er der hovedsageligt et tørt klima med megen sol. I takt med at man bevæger sig mod nordøst, ændrer klimaet sig, og sydøstkysten hører til den ”regnfulde” del af Sydafrika. Se flere informationer om vejret i Sydafrika på www.dmi.dk