Ring til os Åbent nu 70 22 66 00
Soweto Squatters Village

En kulturoplevelse der gør forskel – besøg i Cape Towns townships

Sydafrikas townships er et resultat af 40 års apartheidstyre, og selv om apartheid officielt blev afskaffet i 1994, lever en stor del af Sydafrikas befolkning stadig under fattigdomsgrænsen i de mange townships. Heldigvis findes der ildsjæle som Pierre og Jenny Toft, der arbejder på at gøre en forskel.

Af Bente Hammer

Når rejsen går til Cape Town, er forventningerne stillet ind på det majestætiske Taffelbjerg, Kap Det Gode Håb og Robben Island, hvor Nelson Mandela sad fængslet. Fattige townships med rustne blikskure uden rindende vand og el er normalt ikke det, der “sælger”. Men i Cape Town har det vist sig, at turisme kan gøre en forskel.

”Vi har introduceret hundredvis af turister fra det meste af verden til vores townships. Turisterne har åbnet deres hjerter og er rejst hjem med en ny opfattelse af den verden, de troede de kendte.” fortæller rejseleder Pierre Toft. Med en sydafrikansk mor, en dansk far og en sydafrikansk kone har Pierre en særlig tilknytning til landet, hvor han nu har boet i en årrække.

Der bliver lavet mad til de mange fattige i Sydafrikas Town ships

Der bliver lavet mad til de mange fattige i Sydafrikas Townships

”Alt det, vi tager for givet, skal der kæmpes hårdt for, når man er henvist til ”skyggesiden” i Cape Towns townships. På overfladen er Sydafrika et rigt land, men bedre forhold for Sydafrikas millioner af fattige lader vente på sig.”

En beboer i Sydafrikas Township får en gammel symaskine

En beboer i Sydafrikas Township får en gammel symaskine

Turisme som øjenåbner
Både Pierre og Jenny arbejder professionelt med turisme samtidig med, at de er stærkt engageret i at skabe bedre forhold for landets fattigste. ”Jeg tager turisterne med til forskellige townships. For de fleste er det i første omgang ret chokerende at opleve de trøstesløse omgivelser. Dén følelse forsvinder dog hurtigt, når de møder indbyggerne, der er et stort smil.”

Et af de større projekter, som Pierre har stået i spidsen for, har været en ny bydel i township’en Gugulethu, hvor der blev bygget murstenshuse. Udvidelse af et dagcenter, der drives af de sociale myndigheder, er eksempel på et andet projekt. Men indsatsen for at skabe bedre forhold spænder bredt understreger Pierre. ”De fleste turister har svært ved at forestille sig, hvor meget lykke en brugt symaskine kan gøre. Og at se en skoleklasse få udleveret skolebøger slår alt.”

To verdener mødes
Pierre kommer undertiden ud for, at danskere synes, at det er grænseoverskridende at træde indenfor i et privat hjem. Kan man nu også tillade sig det, spørger mange sig selv. Og hertil har Pierre en værdifuld kommentar. ”Det er vigtigt at være klar over, at indbyggerne i Cape Towns townships opfatter det som en anerkendelse at få besøg – at man har betydning trods det, at man hører til landets fattigste. Og det er min opfattelse, at det er mødet mellem 
mennesker, der gør den store forskel – både for turisterne og for sydafrikanerne.”

Du kan møde Pierre og indbyggerne i Cape Towns townships på vores rundrejser:

Læs med her om turen til Eventyrlige Sydafrika
Læs med her om turen til Safari & storbyeventyr i Sydafrika

    Trustpilot