Se vores Rejsekalender
Skriv til os på verden@risskov.com
Ring til os Åbent nu 70 22 66 00
Ring til os Åbent nu 70 22 66 00
Den Blå Moské - Risskov Rejser

Velkommen til Tyrkiet

Når du rejser til Tyrkiet, oplever du et land, hvor modsætninger mødes. Her møder Europa Asien, både geografisk og kulturelt, og her er der, trods Tyrkiets udvikling, stadig milevid forskel på at leve i de moderne byer og i de små landsbyer, hvor livet leves, som det altid har gjort.

Landet er 18 gange så stort som Danmark, og blot  3 % ligger i den europæiske del, altså vest for Bosporusstrædet. Her ved farvandet mellem Sortehavet og Middelhavet ligger Istanbul, Tyrkiets største by (12 mio. indbyggere) med et væld af seværdigheder og mange turister, mens de færreste gæster besøger hovedstaden, Ankara.

Når du rejser til Tyrkiet, vil du opdage at den asiatiske del af Tyrkiet hovedsageligt består af Anatolien, hvor det vrimler med historiske minder fra flere årtusinder. Tyrkiet ændrede sig med osmannerne. I 623 år – fra slutningen af 1299 til 1922 – var det osmanniske rige en vigtig forbindelse mellem øst og vest, både kulturelt og politisk, og specielt i det 16. og 17. århundrede var riget et magtcentrum, der trængte frem i såvel Centraleuropa som i Middelhavsområdet.

Slutningen på det osmanniske rige og start på demokrati

I 1. verdenskrig var osmannerne allierede med Tyskland, og det blev enden på det osmanniske rige. Bl.a. blev Smyrna, det nuværende Izmir, givet til Grækenland. Det var nationalistiske kredse meget utilfredse med, og under ledelse af den senere Kemal Atatürk blev der dannet en sideordnet regering i Ankara. Det kom til krigshandlinger, og ved Lausanne-freden fik Tyrkiet stort set de grænser, der gælder i dag. Kemal Atatürk oprettede den tyrkiske republik i oktober 1923 og blev republikkens første præsident. Siden har Tyrkiet været et demokratisk land.

Når du rejser til Tyrkiet er Istanbul et must

Istanbul, der tidligere hed Byzans og Konstantinopel, har en kæmpestor basar, der er et absolut must. Basarens historie går tilbage til 1461, og med 60 gader og omkring 5.000 butikker er der nok at se på for de op til 400.000 daglige besøgende. Der findes også en egyptisk basar, der er noget mindre og knapt så hektisk. Det er her, man køber de bedste krydderier. Hagia Sophia er et imponerende monument over det byzantinske rige, og i dag står den gamle kirkebygning som et museum med uvurderlige kunstskatte, og ikke mindst er den 56 meter høje kuppel en fantastisk oplevelse. Den har en diameter på 31 meter – et faktum, der ikke bliver mindre fantastisk, når bygningen har stået i næsten 1.500 år ! På sin rejse til Tyrkiet bør man også besøge den enorme Blå Moské, der har plads til 10.000 besøgende. Den er 400 år gammel og den eneste moské med 6 minareter. De to store seværdigheder er dyre at besøge, og de er det hele værd, men køb ikke billetter fra personer udenfor. De lover måske, at man kan undgå køerne, men pengene er ofte spildt.

Kombiner aktiv ferie, kulturoplevelser og badeferie

Ned langs Tyrkiets vestkyst ligger en række spændende rejsemål ud mod Det Ægæiske Hav, og der er masser af muligheder for at kombinere badeferie, aktiv ferie og kulturoplevelser. Storbyen Izmir kan danne udgangspunktet, og i badebyer som Cesme, Marmaris, Bodrum og Fethiye er der både strand, sol og vandaktiviteter. Vandremuligheder er der masser af, og når man så kan se resterne af oldtidsbyen Efesos, kan det knapt blive bedre. Længere inde i landet finder vi Pamukkale, det såkaldte ”bomuldsslot” med varme kilder, og Aphrodisias, der er resterne af en gammel græsk by og en af de fineste arkæologiske udgravninger i Tyrkiet. På sydkysten kender de fleste Antalya og Alanya, der er store turistmagneter, men der er også perler som Kas, omend de ikke længere er de små, ukendte steder.

De seneste år har flere fået øjnene op for Kappadokien. Her finder man et nærmest måneagtigt landskab af stenarten tuf, og en af de største attraktioner er de huler, der blev udhugget i klipperne. Der er mulighed for en ballonfærd i området – der er mange udbydere, og sikkerheden er i top.

Smag på Tyrkiet

I Tyrkiet er man stolte af den lokale kogekunst, og man tager sig tid til måltidet. Maden er krydret på den gode måde, og ledsaget af en tyrkisk øl, måske en Efes, vil en menu med meze, små forretter placeret i skåle på bordet, og fulgt af köfte, kødboller lavet af lam, være helt perfekt. De små forretter kan være fyldte vinblade, oliven, butterdej med feta og spinat eller yoghurtdressing, og altid ledsaget af friskbagt brød. Menukortet er stort, men udgangspunktet er som regel kylling, lamme- eller oksekød, og krydderier som spidskommen, paprika og hvidløg er de mest anvendte. Til frokost kan man sagtens nøjes med en tyrkisk pizza eller en af de mange kebabversioner, der fås til en rimelig penge. Det er dejligt at slutte af med en dessert, og typisk vil det være en meget sød kage, eller man kan nyde lidt tyrkisk konfekt, Turkish delight, på tyrkisk kaldet det lidet charmerende navn, Lokum. I stedet for den tyrkiske kaffe med masser af sukker og grums, kan anbefales en kop te – det ville tyrkerne selv vælge. Den drikkes overalt, ofte leveret til butikken eller pladsen, hvor man sidder.

Find din næste rejse til Tyrkiet.

Alle rejser

Alt det praktiske

  • Inden du rejser til Tyrkiet

    Pas & visum

    Danske statsborgere kan indrejse i Tyrkiet og opholde sig i landet i op til 90 dage uden visum. Pas medbringes som ID ved flyrejser. Passet skal være gyldigt i 6 måneder fra hjemrejsedatoen, og der skal være tomme sider i passet ved indrejse i Tyrkiet. Det anbefales at have kopi af pas og forsikringspapirer elektronisk på en e-mail, som er tilgængelig fra udlandet.

    Toldregler

    For aktuelle regler om hvad der man må medbringe, se Skats hjemmeside www.skat.dk og søg på ”toldregler på rejsen”.

    Rejseforsikring

    Det er vigtigt at tegne en rejseforsikring, der f.eks. dækker omkostninger ved sygdomsbehandling og hjemtransport og i forbindelse med stjålne og ødelagte ejendele, da Risskov Rejser ikke påtager sig noget ansvar i den forbindelse. Vi samarbejder med Europæiske ERV, fordi dækningen på deres produkter hører til markedets bedste. Kontakt vores rejsekonsulenter – de kan rådgive dig, så du får en forsikring, der passer til dit behov.

    Vær opmærksom på, at der kan være særlige betingelser for personer over 70 år.

    Medicin & vaccinationer

    Normalt anbefales stivkrampe og smitsom leverbetændelse (hepatitis A). Dette skal drøftes med egen læge i god tid inden afrejse. Det er en god idé at informere rejselederen om specielle sygdomme – en information, som naturligvis bliver behandlet fortroligt. Tager du livsvigtig medicin, anbefaler vi, at du medbringer et medicinpas med en beskrivelse af indholdet på engelsk. Kan fås hos egen læge eller på apoteket. Husk at pakke medicinen i håndbagage.

    Valuta & kreditkort

    Den tyrkiske valuta hedder lira (TRY). Vi anbefaler, at man medbringer Euro eller US dollars og veksler lokalt. Der er flere hæveautomater i byerne. Enkelte butikker tager ikke i mod internationale kreditkort. Der kan være en begrænsning på, hvor meget man må hæve på kreditkort, og beløbet afhænger af den enkelte bank og det enkelte kort. Selv om kriminalitet med kreditkort er begrænset, er det vigtigt at holde øje med sit kort, og det er en god idé at medbringe flere kreditkort. Husk de nødvendige informationer, hvis du skal lukke kortet.

  • Lokale forhold

    Tidsforskel

    Tyrkiet er 1 time ”foran” dansk tid.

    Transport

    Transportmidler vil være af god turiststandard efter lokale forhold. Bemærk at der på busrejser er begrænset plads til håndbagage, som skal kunne stå under sædet, da hattehylden er forbeholdt overtøj o.l.

    Drikkepenge

    Det er almindeligt at give drikkepenge til dem, der arbejder i servicebranchen, da det for dem er det en del af lønnen. Derfor er det vigtigt, at man er opmærksom på denne skik.

    På restaurant og er kutyme at runde op eller give 10 – 15 %. Taxachauffører forventer også drikkepenge, og 10 – 15 % oveni prisen er passende.

    Stuepigerne på hotellerne sætter også pris på drikkepenge.

    På rundrejsen vil der være tale om drikkepenge til buschauffører og hotelpersonale, men det er naturligvis helt op til den enkelte, hvor meget man ønsker at give. Af denne grund har vi derfor ikke inkluderet drikkepenge i rejsens pris.

    Lidt om hotellerne

    Hotellerne er kategoriseret med stjerner efter lokal standard. Der vil ikke være dyner som i Danmark, da man bruger lagner og tæpper som sengetøj. Tæpperne finder man i et skab på værelset, eller de fås i receptionen. Hvis man vil have rene håndklæder hver dag, skal de brugte efterlades på gulvet, men man kan vælge at tænke på miljøet og bruge håndklæderne mere end en dag. Vi gør opmærksom på, at der i sjældne tilfælde kan forekomme hotelændringer undervejs på rejsen. Eventuelle ændringer vil tilstræbes at være af tilsvarende standard.

    Sikkerhed

    Det er en god ide at opbevare værdigenstande i sikkerhedsboks på værelset eller i receptionen. Enkelte hoteller tager depositum for nøglen, og beløbet refunderes ved returnering. Lommetyve er primært et storbyfænomen – også i Tyrkiet. Gå derfor ikke med pengepung i baglomme, åben taske eller rygsæk.

    Elektricitet

    Husk opladeren til f.eks. kamera og mobiltelefon. Tyrkiet bruger 220v – 50 hz. Medbring en adapter, da stiktyperne kan variere.

    Mobiltelefon & Internet

    Ved opkald til Danmark eller dansk mobiltelefon tastes 0045 før telefonnummeret. Husk at slå dataroaming fra på mobiltelefonen. Der findes internetcaféer mange steder i Tyrkiet, dog er forbindelsen ikke altid så god som herhjemme. Flere af vores hoteller har WiFi.

    Mad og drikke

    Langt de fleste hovedretter består af kød eller fisk. Det mest almindelige kød er oksekød, lam, får og kylling. Retterne varieres med et væld af krydderier som spidskommen, paprika, hvidløg, dild og persille. En af de klassiske retter er köfte, som er kødboller – oftest lavet af lammefars. En anden typisk ret, börek, er tærte med oste-, kød, eller grøntsagsfyld. Men man kommer ikke uden om kebabben! Kebab betyder grillet kød og fås i mange afskygninger. Dönerkebaben på det roterende lodret spyd, hænger i gaderestauranter overalt, og der langes flere varianter af det afskårede kød over disken til priser omkring en dansk 10’er. Af andre lækre fastfoodretter bør den tyrkiske pizza, pide, nævnes.

    Te er nationaldrikken i Tyrkiet. Sort te med masser af sukker drikkes overalt af små fine teglas, og kommer man på besøg i private hjem, er det te der bydes på. Kaffe er mindre populært, men det drikkes, med sukker.

    Af alkoholiske drikke er anissnapsen raki tyrkernes foretrukne, og den kan drikkes til alle måltider. Ølkulturen i Tyrkiet er blomstret i de seneste år, og her er Efes Pilsen den mest almindelige, lokale øl.

    Det frarådes at drikke vand fra hanen og isterninger skal man også undgå. Vand på flaske kan købes mange steder. Tjek at flasken er uåbnet/forseglet inden brug. Brug ligeledes vand på flaske til tandbørstning.

    Rygning

    Rygning forbudt på offentlige steder og på arbejdspladser.

    Åbningstider

    Butikker: Mandag – lørdag 9.30 – 19.00. Søndag lukket. Butikkerne holder lukket mellem 12.00-12.30.

    Banker: Mandag – fredag 8.30 – 17.00. Lørdag/søndag lukket.

    Posthuse: Mandag – fredag 8.00– 16.30. Lørdag/søndag lukket. Lukket mellem 12.30 – 13.30.

  • Gode råd

    Møde med en anden kultur

    Ved besøg i moskeer, må hverken mænd eller kvinder være iført shorts eller sko. Kvinder skal desuden være have langærmede bluser og hovedtørklæde på. Fotografering er ikke altid tilladt i moskéer og andre hellige bygninger. Spørg rejselederen eller de lokale. Det er strengt forbudt at fotografere militære anlæg, flyvepladser, banegårde og broer. Dette fremgår af skilte, hvor der står ”Yasak Bolge” eller ”Yabancilara Yasaktir”.

  • Fakta

    • Statsform: Tyrkiet er en republik.
    • Hovedstad: Ankara med 5 mio. indbyggere.
    • Største by: Istanbul med 14 mio. indbyggere.
    • Befolkning: 78,8 mio. indbyggere.
    • Religion:Overvejende muslimer.
    • Sprog: Det officielle sprog er tyrkisk.
    • Areal: 783.562 km2 (Danmark 43.094 km2).
    • Klima: Kysten ud til det Ægæiske Hav og Middelhavet har et typisk middelhavsklima, men i Marmara-regionen i den vestlige del af Tyrkiet, herunder Istanbul, er det mere fugtigt. Meget regn er ikke ualmindeligt i løbet af sommeren. Sne er ikke sædvanlig i Tyrkiet, da det om vinteren som regel ikke er koldere end 4-5 grader ved kysten. Om vinteren kan der dog falde sne i de nordlige dele af Tyrkiet. Den vestlige del af Sortehavet har varmere vejr om sommeren end den østlige del. I den sydøstlige del af Tyrkiet, på Middelhavskysten, er der meget varmt om sommeren. Temperaturen kan nå op på 40-50 grader.