Ring til os 70 22 66 00

Rejser til Tyrkiet

Velkommen til Tyrkiet

Når du rejser til Tyrkiet, oplever du et land, hvor modsætninger mødes. Her møder Europa Asien, både geografisk og kulturelt, og her er der, trods Tyrkiets udvikling, stadig milevid forskel på at leve i de moderne byer og i de små landsbyer, hvor livet leves, som det altid har gjort.

Landet er 18 gange så stort som Danmark, og blot  3 % ligger i den europæiske del, altså vest for Bosporusstrædet. Her ved farvandet mellem Sortehavet og Middelhavet ligger Istanbul, Tyrkiets største by (12 mio. indbyggere) med et væld af seværdigheder og mange turister, mens de færreste gæster besøger hovedstaden, Ankara.

Når du rejser til Tyrkiet, vil du opdage at den asiatiske del af Tyrkiet hovedsageligt består af Anatolien, hvor det vrimler med historiske minder fra flere årtusinder. Tyrkiet ændrede sig med osmannerne. I 623 år – fra slutningen af 1299 til 1922 – var det osmanniske rige en vigtig forbindelse mellem øst og vest, både kulturelt og politisk, og specielt i det 16. og 17. århundrede var riget et magtcentrum, der trængte frem i såvel Centraleuropa som i Middelhavsområdet.

Slutningen på det osmanniske rige og start på demokrati

I 1. verdenskrig var osmannerne allierede med Tyskland, og det blev enden på det osmanniske rige. Bl.a. blev Smyrna, det nuværende Izmir, givet til Grækenland. Det var nationalistiske kredse meget utilfredse med, og under ledelse af den senere Kemal Atatürk blev der dannet en sideordnet regering i Ankara. Det kom til krigshandlinger, og ved Lausanne-freden fik Tyrkiet stort set de grænser, der gælder i dag. Kemal Atatürk oprettede den tyrkiske republik i oktober 1923 og blev republikkens første præsident. Siden har Tyrkiet været et demokratisk land.

Når du rejser til Tyrkiet er Istanbul et must

Istanbul, der tidligere hed Byzans og Konstantinopel, har en kæmpestor basar, der er et absolut must. Basarens historie går tilbage til 1461, og med 60 gader og omkring 5.000 butikker er der nok at se på for de op til 400.000 daglige besøgende. Der findes også en egyptisk basar, der er noget mindre og knapt så hektisk. Det er her, man køber de bedste krydderier. Hagia Sophia er et imponerende monument over det byzantinske rige, og i dag står den gamle kirkebygning som et museum med uvurderlige kunstskatte, og ikke mindst er den 56 meter høje kuppel en fantastisk oplevelse. Den har en diameter på 31 meter – et faktum, der ikke bliver mindre fantastisk, når bygningen har stået i næsten 1.500 år ! På sin rejse til Tyrkiet bør man også besøge den enorme Blå Moské, der har plads til 10.000 besøgende. Den er 400 år gammel og den eneste moské med 6 minareter. De to store seværdigheder er dyre at besøge, og de er det hele værd, men køb ikke billetter fra personer udenfor. De lover måske, at man kan undgå køerne, men pengene er ofte spildt.

Kombiner aktiv ferie, kulturoplevelser og badeferie

Ned langs Tyrkiets vestkyst ligger en række spændende rejsemål ud mod Det Ægæiske Hav, og der er masser af muligheder for at kombinere badeferie, aktiv ferie og kulturoplevelser. Storbyen Izmir kan danne udgangspunktet, og i badebyer som Cesme, Marmaris, Bodrum og Fethiye er der både strand, sol og vandaktiviteter. Vandremuligheder er der masser af, og når man så kan se resterne af oldtidsbyen Efesos, kan det knapt blive bedre. Længere inde i landet finder vi Pamukkale, det såkaldte ”bomuldsslot” med varme kilder, og Aphrodisias, der er resterne af en gammel græsk by og en af de fineste arkæologiske udgravninger i Tyrkiet. På sydkysten kender de fleste Antalya og Alanya, der er store turistmagneter, men der er også perler som Kas, omend de ikke længere er de små, ukendte steder.

De seneste år har flere fået øjnene op for Kappadokien. Her finder man et nærmest måneagtigt landskab af stenarten tuf, og en af de største attraktioner er de huler, der blev udhugget i klipperne. Der er mulighed for en ballonfærd i området – der er mange udbydere, og sikkerheden er i top.

Smag på Tyrkiet

I Tyrkiet er man stolte af den lokale kogekunst, og man tager sig tid til måltidet. Maden er krydret på den gode måde, og ledsaget af en tyrkisk øl, måske en Efes, vil en menu med meze, små forretter placeret i skåle på bordet, og fulgt af köfte, kødboller lavet af lam, være helt perfekt. De små forretter kan være fyldte vinblade, oliven, butterdej med feta og spinat eller yoghurtdressing, og altid ledsaget af friskbagt brød. Menukortet er stort, men udgangspunktet er som regel kylling, lamme- eller oksekød, og krydderier som spidskommen, paprika og hvidløg er de mest anvendte. Til frokost kan man sagtens nøjes med en tyrkisk pizza eller en af de mange kebabversioner, der fås til en rimelig penge. Det er dejligt at slutte af med en dessert, og typisk vil det være en meget sød kage, eller man kan nyde lidt tyrkisk konfekt, Turkish delight, på tyrkisk kaldet det lidet charmerende navn, Lokum. I stedet for den tyrkiske kaffe med masser af sukker og grums, kan anbefales en kop te – det ville tyrkerne selv vælge. Den drikkes overalt, ofte leveret til butikken eller pladsen, hvor man sidder.

Find din næste rejse til Tyrkiet.

Alle rejser

Alt det praktiske

  • Praktisk information ved bestilling af rejse

    På hjemmesiden er den praktiske information begrænset til det, der er nødvendigt og relevant for at træffe beslutning om en rejse og om rejsemålet.

    Når din rejse er bestilt, vil du sammen med din ordrebekræftelse og efterfølgende rejsedokumenter modtage ekstra information, gode råd samt vejledning, der forholder sig specifikt til din rejse.

    Læs mere i vores generelle rundrejsebestemmelser her.

  • Inden du rejser til Tyrkiet

    Pas og visum

    Danske statsborgere kan indrejse i Tyrkiet og opholde sig i landet i op til 90 dage uden visum. Pas medbringes som ID ved flyrejser. Passet skal være gyldigt i 150 dage fra hjemrejsedatoen, og der skal være to tomme sider i passet ved indrejse i Tyrkiet. Det anbefales at medbringe en kopi af pas og forsikringspapirer, evt. både i papirform og tilgængeligt på telefonen.

    Toldregler

    De aktuelle regler for, hvad du må bringe med hjem fra udlandet, kan du læse om på www.borger.dk’s hjemmeside her.

    Vær opmærksom på, at væsker (drikkevarer, parfume, toiletartikler og lignende) kan blive konfiskeret ved flyskift, endda selv om de er blevet plomberet ved indkøb i foregående lufthavne. Derfor anbefaler vi, at du venter med toldfrie indkøb til den sidste lufthavn inden ankomstlufthavnen.

    Rejseforsikring

    På enhver udlandsrejse har du behov for en god rejseforsikring, som dækker i forbindelse med akut opstået sygdom mv. Risskov Rejser samarbejder med Europæiske ERV, som er specialiseret i rejseforsikringer og tilbyder produkter med dækninger, som hører til markedets bedste. Kontakt vores rejsekonsulenter – de kan rådgive dig, så du får en forsikring, der passer til dit behov.

    Medicin

    Det er en god idé at informere rejselederen om specielle sygdomme – en information, som naturligvis bliver behandlet fortroligt. Tager du livsvigtig medicin, anbefaler vi, at du medbringer en beskrivelse af indholdet på engelsk. Kan fås hos egen læge eller på apoteket. Husk at pakke medicinen i håndbagagen.

    Krav til fysisk formåen

    Som udgangspunkt skal alle rejsende være selvhjulpne. Vores rejser er generelt ikke egnet for gangbesværede, da mange seværdigheder opleves til fods og kræver, at du er i stand til at gå min. 5 km dagligt.

    Valuta og kreditkort

    Den tyrkiske valuta hedder lira (TRY). Vi anbefaler, at man medbringer euro eller amerikanske dollars og veksler lokalt. Der er flere hæveautomater i byerne, hvor der kan hæves penge med internationale kreditkort. Enkelte butikker tager ikke imod internationale kreditkort. Der kan være en begrænsning på, hvor meget man må hæve på kreditkort, og beløbet afhænger af den enkelte bank og det enkelte kort. Selv om kriminalitet med kreditkort er begrænset, er det vigtigt at holde øje med sit kort, og det er en god idé at medbringe flere kreditkort. På den måde er du på den sikre side, hvis der skulle opstå problemer med det ene kort. Husk de nødvendige informationer, hvis du skal lukke kortet.

  • Lokale forhold

    Tidsforskel

    Tyrkiet har afskaffet deres sommertid. Det betyder, at når vi i Danmark har sommertid, er Tyrkiet en time foran. Når vi i Danmark har normaltid, er Tyrkiet to timer foran.

    Transport

    Transportmidler vil være af god turiststandard efter lokale forhold. Bemærk at der på busrejser er begrænset plads til håndbagage, som skal kunne stå under sædet, da hattehylden er forbeholdt overtøj og lignende.

    Drikkepenge

    I Tyrkiet er det almindeligt at give drikkepenge til dem, der arbejder i servicebranchen. På restaurant og café er det kutyme at runde op eller give 10 %. Stuepigerne på hotellerne sætter også pris på drikkepenge. På rundrejsen vil der være tale om drikkepenge til buschauffører, lokalguide, hotelpiccoloer og restaurantpersonale ved de måltider, der er inklusive i rejsens pris. Sammen med rejsedokumenterne sender vi information om, hvad vi vurderer som et passende beløb på den pågældende rejse, men det er naturligvis helt op til den enkelte, hvor meget man ønsker at give. Af denne grund har vi ikke inkluderet drikkepenge i rejsens pris, og det skal understreges, at drikkepenge er frivillige.

    Hoteller

    Vi har som hovedregel valgt 3- og 4-stjernede hoteller på vores rundrejser, men da udenlandske hoteller ikke tildeles stjerner efter dansk standard, kan der være hoteller, hvor man vil opleve en anelse lavere standard. Vi gør opmærksom på, at der i sjældne tilfælde kan forekomme hotelændringer undervejs på rejsen. Eventuelle ændringer vil tilstræbes at være af tilsvarende standard.

    Sikkerhed

    Det er en god idé at opbevare værdigenstande i sikkerhedsboks på værelset eller i receptionen. Lommetyve er primært et storbyfænomen – også i Tyrkiet. Gå derfor ikke med pengepung i baglomme, åben taske eller rygsæk.

    Elektricitet

    Husk opladeren til f.eks. kamera og mobiltelefon. Tyrkiet bruger 220 volt i strøm. Medbring en adapter, da stiktyperne kan variere.

    Mobiltelefon og Wi-Fi

    Det er sædvanligvis dyrt at bruge en dansk mobiltelefon uden for Danmark, bortset fra rejse i EU-lande, hvor der er indført roaming til hjemmetakst, således at du kan ringe, sende sms og bruge datatjenester uden ekstra omkostninger. Rejser du uden for EU, er internettelefoni den billigste løsning, og der er adgang til gratis Wi-Fi på de fleste hoteller. Landekode til Danmark ved opkald fra udlandet er +45 før telefonnummeret.

    Mad og drikke

    Langt de fleste hovedretter består af kød eller fisk. Det mest almindelige kød er oksekød, lam, får og kylling. Retterne varieres med et væld af krydderier som spidskommen, paprika, hvidløg, dild og persille. En af de klassiske retter er köfte, som er kødboller – oftest lavet af lammefars. En anden typisk ret, börek, er tærte med oste-, kød, eller grønsagsfyld. Men man kommer ikke uden om kebabben! Kebab betyder grillet kød og fås i mange afskygninger. Döner-kebaben på det roterende lodret spyd hænger i gaderestauranter overalt, og der langes flere varianter af det afskårne kød over disken til priser omkring en dansk 10’er. Af andre lækre fastfoodretter bør den tyrkiske pizza, pide, nævnes.

    Te er nationaldrikken i Tyrkiet. Sort te med masser af sukker drikkes overalt af små fine teglas, og kommer man på besøg i private hjem, er det te, der bydes på. Tyrkisk kaffe tilberedes ved, at kaffen koges op med vand i en lille kande, der tilsættes sukker efter behag.

    Af alkoholiske drikke er anissnapsen raki tyrkernes foretrukne, og den kan drikkes til alle måltider. Ølkulturen i Tyrkiet er blomstret i de seneste år, og her er Efes Pilsen den mest almindelige, lokale øl.

    Det frarådes at drikke vand fra hanen, og isterninger skal man også undgå. Vand på flaske kan købes på alle hoteller, restauranter og i kiosker. Tjek, at flasken er uåbnet/forseglet inden brug. Brug ligeledes vand på flaske til tandbørstning.

    Rygning

    Rygning i bussen er ikke tilladt. Rejselederen vil naturligvis informere om de aktuelle rygeregler ved ankomst.

  • Gode råd

    Bagage

    Ved evt. bagageforsinkelse er det en fordel at have de vigtigste ting ved hånden. Det er derfor en god idé at pakke f.eks. medicin, kontaktlinsevæske, tandbørste og et ekstra sæt tøj i håndbagagen.

    Det anbefales at medbringe tøj til varmere klima samt en let jakke eller trøje til aftenerne, der kan være lidt køligere. På besøg til arkæologiske områder anbefales det at have praktisk fodtøj på.

    Møde med en anden kultur

    Ved besøg i moskeer må hverken mænd eller kvinder være iført shorts eller sko. Kvinder skal desuden være have langærmede bluser og hovedtørklæde på, mens mænd ikke må bære hovedbeklædning inde i en fungerende moske. Fotografering er ikke altid tilladt i moskéer og andre hellige bygninger. Spørg rejselederen eller de lokale. Det er strengt forbudt at fotografere militære anlæg, flyvepladser, banegårde og broer. Dette fremgår af skilte, hvor der står ”Yasak bölge” eller ”Yabancilara yasaktir”.

    Idéer til indkøb

    Tyrkiet er et indkøbsparadis. Fra Grand Bazaar i Istanbul til små lokale kunsthåndværks forretninger kan man gøre fantastiske køb. Det kan anbefales at købe højkvalitetshåndklæder og badekåber, kobberkøkkenredskaber, bemalet keramik med orientalske motiver, pudebetræk, silke og kelimtæpper og de verdensberømte Iznik-kakler. Husk at prutte om prisen på de større markeder.

  • Fakta

    • Statsform: Republik.
    • Hovedstad: Ankara med 5 mio. indbyggere.
    • Befolkning: 81,3 mio. indbyggere.
    • Religion: Overvejende muslimer.
    • Sprog: Det officielle sprog er tyrkisk.
    • Areal: 783.562 km² (Danmark 43.094 km²).
    • Klima: Kysten ud til det Ægæiske Hav og Middelhavet har et typisk middelhavsklima, men i Marmara-regionen i den vestlige del af Tyrkiet, herunder Istanbul, er det mere fugtigt. Meget regn er ikke ualmindeligt i løbet af sommeren. Sne er ikke sædvanligt i Tyrkiet, da det om vinteren som regel ikke er koldere end 4-5 °C ved kysten. Om vinteren kan der dog falde sne i de nordlige dele af Tyrkiet. Den vestlige del af Sortehavet har varmere vejr om sommeren end den østlige del. I den sydøstlige del af Tyrkiet, på Middelhavskysten, er der meget varmt om sommeren. Temperaturen kan nå op på 40-50 °C.