Ring til os Åbent nu 70 22 66 00

Velkommen til Budapest

DONAUS PRISBEVIDSTE PERLE

Budapest er én af Europas mest storslåede byer og samtidig et prisbevidst rejsemål til en grupperejse eller firmarejse for mindst 10 personer. Udover de romerske ruiner vidner utallige historiske monumenter om en begivenhedsrig historie. Overalt i byen minder de smukke palæer og pladser om byens storhedstid i sidste halvdel af det 18. århundrede, hvor Budapest var en sand friplads for musikalske genier som Béla Bartók og Franz Liszt. Den dag i dag byder byen på uforlignelige oplevelser inden for klassisk og moderne musik, teater og opera. Budapest er præget af Europas næstlængste flod, Donau, der deler byen i to kontrastrige dele Buda og Pest. Budasiden er bjergrig og kendetegnes af trappestier, der leder op til byens to vartegn: Slotsdistriktet og Citadellet på Gellért-bjerget. Pestsiden markerer begyndelsen på det ungarske lavland. Bybilledet er her kendt for sine brede boulevarder med et væld af caféer, konditorier, restauranter og butikker.

Eksempler på hoteller

  • Hotel Continental

   Det 4-stjernede Continental Zara Hotel Budapest slog dørene op i 2010. Den smukke bygning og de fantastiske omgivelser giver de rette rammer for e...

   Læs mere
  • Super
   Billigt
   King's Hotel

   King’s Hotel ligger i hjertet af byens gamle jødiske kvarter, der i dag er et af Budapests foretrukne områder for storby-bohemer, studerend...

   Læs mere
  • Star Inn Hotel Budapest

   Der er tale om et 3-stjernet hotel, hvor kvalitet og service er i højsædet, så du får “value for money”. Hotellets beliggenhed er...

   Læs mere

  Alt det praktiske

  • Inden du rejser til Budapest

   Pas & visum

   Pas skal medbringes som ID ved flyrejser. Det anbefales at medbringe en kopi af pas og forsikringspapirer, evt. både i papirform og tilgængeligt på telefonen.

   Toldregler

   For aktuelle regler om hvad man må medbringe, se Skats hjemmeside www.skat.dk og søg på ”toldregler på rejsen”.

   Rejseforsikring

   Det er mere nødvendigt end nogensinde at tegne en rejseforsikring. Det blå EU-sygesikringskort dækker kun udgifter til nødvendig læge- og sygehusbehandling, medicin mm. under ophold i et EU-land og i Norge, Island, Liechtenstein og Schweiz. Med kun det blå EU-sygesikringskort i hånden får du samme behandling som borgerne i det pågældende land. Det vil sige, at der ofte vil være tale om egenbetaling på 30 – 40 %. Der vil ikke være hjemtransport, og der vil ikke være en dansk alarmcentral, der kan hjælpe dig, hvis du kommer til skade.

   For at få mest mulig tryghed på rejsen anbefaler vi, at du tegner en rejseforsikring. Vi samarbejder med Europæiske ERV, da deres forsikringsprodukter hører til markedets bedste. Kontakt en af vores rejsekonsulenter – de kan rådgive dig, så du får en forsikring, der passer til dit behov.

   Vær opmærksom på, at der kan være særlige betingelser for personer over 70 år.

   Medicin

   Tager du livsvigtig medicin, anbefaler vi, at du medbringer et medicinpas med en beskrivelse af indholdet på engelsk. Denne kan fås hos egen læge eller på apoteket. Husk at pakke medicinen i håndbagage.

   Valuta & kreditkort

   Den ungarske valuta hedder Forint (HUF). Det er nemt at få fat i kontanter fra hæveautomater. Enkelte butikker, restauranter og cafeer tager ikke mod internationale betalingskort. Der kan være en begrænsning på, hvor meget man må hæve på kreditkort, og beløbet afhænger af den enkelte bank og det enkelte kort. Selv om kriminalitet med kreditkort er begrænset, er det vigtigt at holde øje med sit kort, og det er en god idé at medbringe flere kreditkort. Husk de nødvendige informationer, hvis du skal lukke kortet. Danske kroner (DKK) og Euro (EUR) kan nemt veksles i både banker og hos vekselkontorer, der findes overalt i byen.

  • Værd at vide om Budapest … og Ungarn

   Tidsforskel

   Ungarn ligger i samme tidszone som Danmark.

   Transport

   Den offentlige transport i Budapest er god og effektiv. Der er fire metrolinjer, masser af sporvognslinjer og utallige buslinjer. Som turist er metro og sporvogn klart at foretrække, fordi det er så nemt og overskueligt at benytte. Billetter kan købes på alle metrostationer, samt i automaterne ved stoppestederne. Der kan betales både kontant og med kort. Husk at stemple billetten hver gang der skiftes til et nyt transportmiddel. Børn under 6 år og passagerer over 65 år rejser gratis (husk at medbringe dokumentation for alderen i tilfælde af kontrol).

   Drikkepenge

   Det er almindeligt at give drikkepenge til dem, der arbejder i service- branchen, da det for dem er det en del af lønnen. Derfor er det vigtigt, at man er opmærksom på denne skik. På restaurant og cafe er det kutyme at runde op eller give 8-10 % (med mindre det tydeligt er angivet, at service er med i prisen). Taxachauffører forventer også drikkepenge, og 5 – 10 % oveni prisen er passende. Stuepigerne på hotellerne sætter også pris på drikkepenge.

   Sikkerhed

   Det er en god ide at opbevare værdigenstande i sikkerhedsboks på værelset eller i receptionen. Enkelte hoteller tager depositum for nøglen, og beløbet refunderes ved returnering. Budapest er en meget fredelig by med relativt få tyverier, men lommetyve er jo et velkendt storbyfænomen, så når du opholder dig i Budapest, skal du naturligvis være påpasselig.  Gå derfor ikke med pengepung i baglomme, åben taske eller rygsæk.

   Elektricitet

   Husk opladeren til f.eks. kamera og mobiltelefon. Ungarn bruger 220v – 50 hz. – det er ikke nødvendigt at medbringe adapter, da stikkontakterne ligner de danske.

   Mobiltelefon & internet

   Ved opkald til Danmark tastes landekoden +45. Husk at slå data- roaming fra på mobiltelefonen. Caféer i Budapest har næsten altid gratis WiFi, og du har ofte også mulighed for at benytte dig af WiFi på det hotel, du bor på.

   Rygning

   Det er ikke tilladt at ryge på offentlige steder og arbejdspladser.

   Åbningstider

   Butikker: Mandag – fredag 10-18. Lørdag 9-13. Søndag lukket.

   Større varehuse: Mandag – lørdag 10-21. Søndag 10-19.

   Banker: Mandag – fredag 8-16. Lørdag/ søndag lukket.

   Posthuse: Mandag – fredag 8-18. Lørdag/søndag lukket.

   Der tages forbehold for ændringer, samt varierende åbningstider i forbindelse med helligdage.

  • Gode råd og anbefalinger

   Møde med en anden kultur

   Ved besøg i kirker forventes det at skuldre og knæ er dækkede, da man ellers risikerer man at blive afvist ved indgangen. Fotografering er ikke altid tilladt i kirker og andre religiøse bygninger. Vi anbefaler, at man spørger rejselederen eller lokale på stedet.

  • Mad & drikke

    

   Ungarns nationalfarver rød, hvid og grøn, går ofte igen i maden. Den røde paprika – både den ferske og den malede – bruges i kødretter og supper for såvel smagens og farvens skyld. Hvidløg giver karakter til ungarske pølser, og er med i de fleste grøntsagsretter, kødretter og saucer, og ingen ungarsk mad er komplet uden lidt creme fraiche (tejföl). De anvender også gerne estragon, rosmarin, oregano, timian og persille. Man kan drikke vandet fra hanen i de store byer, men kommer man ud på landet, bør man købe flaskevand.

   Der mangler hverken spisesteder, caféer og barer i Budapest, og du har rig mulighed for at gå på opdagelse i det lokale køkken. Der er masser af god mad overalt i byen, og her er sjældent kedeligt! Flere af de nedenstående anbefalinger ligger i det Jødiske Distrikt, men der er heldigvis også masser af andre områder, der lokker med lækker mad.

   Ved første færd bliver de fleste overraskede over, hvor godt forholdet mellem pris og kvalitet er. Råvarerne er ofte virkelig gode, og der er så meget variation i mulighederne, at man nok aldrig bliver helt færdig med at gå på opdagelse. Klassikeren, gullasch-suppe (Gulyás leves) bør helt sikkert prøves (Café Kör er et godt sted for dette). Men de ungarske kulinariske traditioner er blevet moderniseret godt og grundigt i de senere år, så vær ikke bleg for at prøve nogle grænser af. Vær heller ikke bleg for at spørge tjenerne til råds om maden – og særligt vinene. Vinkulturen har oplevet en sand renæssance, og der er en overflod af virkelig gode vine. En kyndig tjener (eller sommelier) kan være guld værd!

   Hvis frokosten skal være let og hurtig, er der masser af street food i hele byen. Burger, tacos, sandwiches og meget andet – og priserne er ofte mere end fordelagtige.

   Doblo

   http://www.budapestwine.com
   Masser af gode vine i nogle virkelig fede lokaler.

   Kolor Bar

   https://www.facebook.com/kolorprojekt
   Kolor Bar serverer god mad i løbet af dagen og holder fester til langt ud på natten. Matt Damon og Jude Law har hygget sig her.

   Gozsdu Udvar

   https://www.gozsduudvar.hu
   Denne arkade huser blandt andet Kolor Bar og en masse andre steder. Der er næsten altid gang i den, om man så er på jagt efter frokost, aftensmad eller en fest.

   AnKERT

   https://www.facebook.com/ankertbar?fref=ts
   Her er der tale om en cool, semi-udendørs bar. Der er flere lignende steder rundt i byen, men AnKERT er ikke så tursitet som så mange andre. Og de har gode burgere!

   Bors

   https://www.facebook.com/BorsGasztroBar
   Her får du først og fremmest en fantastisk sandwich. Glem alt om den triste med kylling og bacon, du er vant til hjemmefra, det her er noget helt andet. Køen er ofte meget, meget lang omkring frokosttid, men det er værd at vente på, og personalet arbejder hurtigt og effektivt. Maden er perfekt som take-away, hvis du ikke gider spise i restauranten.

   Onyx

   http://www.onyxrestaurant.hu
   Her er maden spændende, og køkkenet er ikke bange for at eksperimentere. Deres Michelinstjerne er fuldt fortjent, og du kan her også få en rigtig godt frokost, hvor der er skruet lidt ned for eksperimenerne.

   Borkonyha

   http://www.borkonyha.hu
   Også Borkonyha har en Michelinstjerne, og de lever op til den. De laver lækre forsøg med traditionelle råvarer, der bliver bragt til live på en helt ny måde. Stedet har vel nok én af byens bedste vinkældre.

   Csalogány 26

   http://www.csalogany26.hu
   Elegant restaurant med lige så elegante retter. Der er ingen Michelinstjerner på restauranten, men niveauet er højt uden at være højtideligt.

   Hvis frokosten skal være let og hurtig, er der masser af street food i hele byen. Burger, tacos, sandwiches og meget andet – og priserne er ofte mere end fordelagtige.

  • Fakta om Ungarn

   • Statsform: Ungarn er en republik.
   • Hovedstad: Budapest med 1.759.000 indbyggere.
   • Befolkning: 9.850.845 indbyggere.
   • Religion: Katolikker (67 %), Protestanter (25 %), resten tilhører ingen eller diverse andre trosretninger.
   • Sprog: Ungarsk.
   • Areal: 93.033 km² (Danmark 43.094 km²).
   • Højeste punkt: Kékes på 1014 m
   • Klima: Ungarn har kontinentalt klima med kolde, fugtige vintre og varme somre. Den gennemsnitlige temperatur er 9,7 °C. Temperaturen svinger mellem ca. 38 °C om sommeren (typisk 27 – 32 °C) og −29 °C om vinteren (typisk 0 til −15 °C). Den gennemsnitlige årsnedbør er ca. 600 mm, og det meste falder om sommeren.