Ring til os 70 22 66 00

Velkommen til Dublin

Oplev Dublin som en gruppe på min. 10 deltagere

Hovedstaden på den grønne ø har den helt rigtige størrelse. Stor nok til, at der er masser af spændende gader og pladser, der kan udforskes, og lille nok til at det hele kan gøres til fods. Her er en stemning og en smilende befolkning som man ikke finder mange andre steder i verden. En storbyferie i Dublin byder på skønne gamle bygninger, kunst, kultur og naturligvis gudernes egen nektar, den allestedsnærværende øl Guinness. Drikker man sin Guinness på en gammel pub med en stor portion shepherd’s pie og en gruppe, der spiller irsk folkemusik ved siden af, så er man så tæt på den irske folkesjæl, som man næsten kan komme.

Flak om i byen som Leopold Bloom

Handlingen i en af verdens mest berømte romaner foregår i Dublin og udspiller sig i byens gader. Hovedpersonen Leopold Bloom flakker i James Joyces Ulysses omkring i Dublins mange kvarterer efter at have opdaget, at hans kone, Molly, har haft en affære med en anden mand. Har man besluttet sig for en storbyferie i Dublin, så kan Ulysses bruges som en spændende rejseledsager, hvor man følger Blooms kringlede rute. Man kan også tilslutte sig en af de mange gåture ledsaget af dygtige guides, der udlægger den berømte roman samtidig med man ser de steder i byen, hvor handlingen udspiller sig. Irland har i det hele taget en utroligt rig litterær tradition, og et besøg på litteraturens museum er et must for alle bogorme. Den faste udstilling består blandt andet af ting, der har tilhørt Joyce, Bram Stoker, Jonathan Swift, Oscar Wilde og Samuel Beckett, samt originale breve og manuskripter.

Mød den irske folkesjæl i Temple Bar

Ægte irske oplevelser venter i Temple Bar, der er Dublins ‘latinerkvarter’ med sine barer, pubber og restauranter. Dublin har oplevet en stor opblomstring af kulinariske muligheder i de senere år; det er stadig muligt at få en god irish stew på pubben, men utallige restauranter med mad fra hele verden er også tilgængelige. En betagende udsigt over byen fås i Guinnessbryggeriernes bar, hvor den berømte øl serveres i moderne, stilrene omgivelser. I områderne Dublin 1 og 2 findes shoppingfolkets slaraffenland i form af hundredvis af butikker med designersko, specialvarer og spændende kunst.

Imponerende St. Patrick’s Cathedral og edwardiansk havekunst

En storbyferie i Dublin er ikke fuldendt, førend man har set byen vartegn, St. Patrick’s Cathedral, hvor Irlands skytshelgen St. Paddy eftersigende selv stod for at døbe byens mange hedninge. Det utrolige bygningsværk har oplevet gode og mindre gode tider. Oliver Cromwell annekterede kirken, da han havde væltet kongen i England og brugte den som hestestald, men senere er kirken blevet sat i stand og ført tilbage til sin storhedstid, hvor bl.a. Jonathan Swift var ærkebisp i kirken. Den berømte forfatters grav kan stadig inspiceres i kirken, hvor han ligger begravet med sin kone Esther ”Stella” Johnson.

Hvis man bliver udmattet af de historiske bygninger, den gode mad og drikke, den hyggelige stemning og de venlige folk, så er det en god idé at tage sig et hvil i parken St. Stephen’s Green. Den smukke park er et af de bedste eksempler i verden på edwardiansk havekunst. Den nydeligt trimmede park er omkranset af 1800-tals palæbygninger og det hele tager sig utroligt kønt ud, når man ligger på ryggen i græsset og drømmer om den næste Guinness, man skal have lige om lidt.

Eksempler på hoteller

  • Temple Bar Hotel

   Nyd din storbyferie i Dublin på Temple Bar Hotel! Et rigtig godt hotel med udsigt over Liffey-floden, som skærer sig gennem Dublin. Temple Bar Ho...

   Læs mere
  • Clontarf Castle

   Det usædvanligt skønne 4-stjernede Clontarf Castle Hotel ligger i et smukt gammelt slot fra 1...

   Læs mere
  • The Castle Hotel

   Lad din storbyferie i Dublin tage udgangspunkt i det lille The Castle Hotel i centrum af Dublin på Great Denmark Street. The Castle Hotels central...

   Læs mere

  Alt det praktiske

  • Inden du rejser til Irland

   Pas & visum

   Pas skal medbringes som ID ved flyrejser. Det anbefales at medbringe en kopi af pas og forsikringspapirer, evt. både i papirform og tilgængeligt på telefon.

   Toldregler

   For aktuelle regler om, hvad der må medbringes – se Skats hjemmeside (www.skat.dk og søg på ”toldregler på rejsen”).

   Rejseforsikring

   Det er nødvendigt at tegne en rejseforsikring. Det blå EU-sygesikringskort dækker kun udgifter til nødvendig læge- og sygehusbehandling, medicin mm. under ophold i et EU-land og i Norge, Island, Liechtenstein og Schweiz. Med kun det blå EU-sygesikringskort i hånden får du samme behandling som borgerne i det pågældende land. Det vil sige, at der ofte vil være tale om egenbetaling på 30 – 40 %. Der vil ikke være hjemtransport, og der vil ikke være en dansk alarmcentral, der kan hjælpe dig, hvis du kommer til skade. For at få mest mulig tryghed på rejsen anbefaler vi, at du tegner en rejseforsikring. Vi samarbejder med Europæiske ERV, da deres forsikringsprodukter hører til markedets bedste. Kontakt en af vores rejsekonsulenter – de kan rådgive dig, så du får en forsikring, der passer til dit behov.

   Vær opmærksom på, at der kan være særlige betingelser for personer over 70 år.

   Medicin

   Det er en god idé at informere rejselederen om specielle sygdomme – en information, som naturligvis bliver behandlet fortroligt. Tager du livsvigtig medicin, anbefaler vi, at du medbringer et medicinpas med en beskrivelse af indholdet på engelsk. Dette kan fås hos egen læge eller på apoteket. Husk at pakke medicinen i håndbagagen.

   Valuta & kreditkort

   Euro benyttes og kan hæves i automater i de fleste byer. Enkelte butikker, restauranter og cafeer tager ikke imod internationale kreditkort. Det er en god idé at medbringe flere kreditkort. Husk de nødvendige informationer, hvis du får brug for at spærre kortet.

  • Lokale forhold

   Tidsforskel

   Irland er 1 time ”bagud” i forhold til Danmark.

   Transport

   Bemærk at der er begrænset plads til håndbagage på busrejser. Håndbagagen skal kunne stå under sædet, da hattehylden er forbeholdt overtøj og andre bløde beklædningsdele.

   Drikkepenge

   Drikkepenge er som regel inkluderet på restauranter, men hvis man har været tilfreds med betjeningen, giver man typisk 10 % oveni, eller runder op. Det er også god skik at lægge lidt drikkepenge på værelset, når man forlader hotellet. Ved f.eks. taxachauffører og på pubber er det normalt at lade småmønter ligge på disken. Rigtig mange pubber har levende musik, og normalt giver man en donation til musikerne. Det er god og almindelig skik at samle drikkepenge sammen til buschaufføren ved rejsens afslutning.

   Lidt om hotellerne

   Hotellerne er kategoriseret med stjerner efter lokal standard. Der vil ikke være dyner som i Danmark, da man bruger lagner og tæpper som sengetøj. Tæpperne finder man i et skab på værelset eller fås i receptionen. Hvis man vil have rene håndklæder hver dag, skal de brugte efterlades på gulvet, men man kan vælge at tænke på miljøet, og bruge håndklæderne mere end en dag. Vi gør opmærksom på, at der i sjældne tilfælde kan forekomme hotelændringer undervejs på rejsen. Eventuelle ændringer vil tilstræbes at være af tilsvarende standard.

   Sikkerhed

   Det er en god ide at opbevare værdigenstande i en sikkerhedsboks på værelset eller i receptionen. Enkelte hoteller tager depositum for nøglen, som refunderes ved returnering. Lommetyve er primært et storbyfænomen – også i Irland. Gå derfor ikke med pengepung i baglomme, åben taske eller rygsæk.

   Elektricitet

   Irland benytter 220v – 50 hz, og trebens-stik er standard, så det anbefales at medbringe adapter.

   Mobiltelefon & Internet

   Ved opkald til Danmark tastes landekoden +45. Husk at slå dataroaming fra på mobiltelefonen. Alle større byer har internetcafeer og forbindelsen er generelt god.

   Mad & drikke

   Et irsk måltid består typisk af kød eller lækkerier fra de mange floder og farvande, der omslutter Irland. F.eks. irsk lam, laks, østers, irsk stuvning og den såkaldte ”champ”, der består af kartoffelmos blandet med mælk og forårsløg. Vandet kan drikkes fra hanen, hvis ikke andet er oplyst.

   Rygning

   Er forbudt på offentlige steder og på arbejdspladser.

   Åbningstider

   Butikker: Mandag – lørdag 9.00 – 17.30. Søndag 12.30 – 17.00 (kun større varehuse).

   Banker: Mandag – fredag 10.00 – 16.00. Lørdag/søndag lukket. Der er udvidet åbningstid en dag om ugen, sædvanligvis torsdag.

   Posthuse: Mandag – fredag 9.00 – 17.30. Lørdag 9.00 – 13.00 og 14.15 – 17.00. Mindre posthuse lukker i frokosten.

   Pubber: Mandag – fredag 10.30 – 23.30. Lørdag 10.30 – 00.30. Søndag 12.30 – 23.00.

  • Gode råd

   Møde med en anden kultur
   Irland er pubbernes land. Her mødes folk efter fyraften og giver los på sorger og glæder overfor venner og bekendte. Ved besøg i kirker er det god skik at give en donation, og det forventes, at skuldre og knæ er dækkede – ellers kan man blive afvist.

  • Fakta

   • Statsform: Irland er en republik.
   • Hovedstad: Dublin med ca. 953.000 indbyggere.
   • Befolkning: 5 mio. indbyggere.
   • Religion: Hovedparten er romersk-katolske.
   • Sprog: Irsk (gren af keltisk) og engelsk.
   • Areal: 70.284 km² (Danmark 43.000 km²).
   • Højeste punkt: Carrauntoohil på 1041 m.
   • Klima: Mildt tempereret kystklima med regionale forskelle. Vejret kan ændre sig fra dag til dag, og det er derfor en god idé at medbringe tøj til de skiftende vejrforhold med lune/varme dage og kølige aftener, samt muligheden for regn.