-->
Ring til os Åbent nu 70 22 66 00

Velkommen til Lissabon

Oplev Lissabon som en gruppe på min. 10 deltagere

Oplev hovedstaden Lissabon på kanten af det europæiske kontinent. En rejse til Lissabon er et interessant bekendtskab. I det 15. og 16. århundrede havde Portugal verdens største og mest dominerende flåde. Militært var de alle andre overlegne til vands, og berømte opdagelsesrejsende som Vasco da Gama og Ferdinand Magellan opdagede nye verdensdele, der kunne annekteres og udnyttes. Pengene strømmede ind i landet, og en stor del af dem blev brugt til at opbygge Lissabon som kongefamiliens fornemme residensstad. Smukke bygninger, kirker og paladser ser man overalt i Lissabon, og uanset hvor man bevæger sig hen i den skønne by, er derrkitektoniske beviser på landets storhedstid. I mange kvarterer er murene dækket af kakler i fantasifulde mønstre, og det er sjovt at gå på jagt efter de mest finurlige.

Sightseeing i Portugals hovedstad

Det er et must at besøge Jerónimos-klosteret, der blev bygget for at hylde Vasco da Gamas fund af søvejen til Indien. Indenfor i den store klosterkirke er både vægge og loft dækket af omhyggeligt udformede stenarbejder, der spreder sig næsten som et edderkoppespind. Lissabon har bevaret fortidens charme og kosmopolitiske præg, og overalt ses brostensbelagte fortove i sort/hvide mønstre. På gader og veje er der plantet oliventræer, palmer og appelsin- og citrontræer, som står dekorativt og er en fryd for øjet.

Lissabon er i sandhed en by, der skal opleves til fods. Eller fra en af de fine gamle sporvogne, der bumper af sted over hele byen. Stemningen i de smalle gyder og på de levende pladser er uovertruffen, og man kan ofte føle sig hensat til en helt anden tid, når man betragter Lissabons skønne gotiske og barokke mesterværker, der ligger strøet ud over hele byen med rund hånd. Når man vandrer ned ad de brostensbelagte stræder, vil man ofte blive lokket til at sætte sig på en af de hyggelige fortovscaféer og beundre det livlige leben. Kaffebønnerne stammer ofte fra den tidligere koloni Brasilien, og kaffen fås ikke bedre mange steder i verden.

Det portugisiske køkken & shopping

Lissabons restauranter er først og fremmest kendt for masser af delikate retter med fisk og skaldyr. En tallerken jomfruhummere, muslinger eller stegt fisk, skyllet ned med en flaske iskold grøn vin, det er selve indbegrebet af Lissabons fantastiske køkken. Husk endelig at prøve den lokale hofret bacalhao; tørsaltet torsk, der kan tilberedes på 365 forskellige måder, en ret til hver dag på året.

Ingen storbyferie i Lissabon er komplet uden en shoppetur. Hvis man vil ud og brænde nogen penge af, er det værd at besøge det nye shoppingcenter Embaixada. Man tager et tidligere palads bygget i neo-maurisk stil og fylder det med cool butikker, der sælger alt fra vintage LP’er til portugisisk keramik, og så har man Embaixada.

Det autentiske Lissabon

Fado er for længst blevet en UNESCO-beskyttet kulturskat. Den utroligt smukke musik har en vemodig og sørgelig klang, og teksterne handler ofte om tabt kærlighed. Musikken spiller op til den melankolske folkesjæl, som ligger dybt i Portugals befolkning, og fadoen passer godt til et land med tabte krige bag sig, sønner og ægtemænd, der aldrig vendte tilbage fra havet eller Europas skyttegrave. Men fado deler også befolkningen på samme måde som tyrefægtningen i Spanien. Fadoens opblomstring skete i tiden under den fascistiske diktator Salazar, der først blev afsat i 1974 ved Nellikerevolutionen, og mange ældre portugisere forbinder stadig musikken med Salazars undertrykkelse. Som besøgende i Lissabon er det nemt at opspore en fado-koncert. Der bliver nemlig spillet og sunget på de fleste barer om aftenen, og den sørgmodige klang går altid lige i hjertet; især hvis man har fået et glas eller to af den lokale portvin først.

 

Eksempler på hoteller

 

  • Mundial Hotel

   Nyd storbyferien på Hotel Mundial, som er vores RTP Favorit hotel i Lissabon. Hotel Mundial er et 4-stjernet, totalrenoveret hotel, der li...

   Læs mere
  • SANA Reno Hotel

   På SANA Reno Hotel får du meget for pengene – her får du et 3-stjernet hotel, som næsten er lige så godt som et 4-stjernet hotel. Beliggenhe...

   Læs mere
  • Travel Park

   Velkommen til Hotel Travel Park, der byder på masser af hygge og atmosfære på din storbyferie til Lissabon. Dette dejlige hotel har en go...

   Læs mere

  Alt det praktiske

  • Inden du rejser til Portugal

   Pas & visum

   Pas skal medbringes som ID ved flyrejser. Det anbefales at medbringe en kopi af pas og forsikringspapirer, evt. både i papirform og tilgængeligt på telefon.

   Toldregler

   For aktuelle regler om, hvad man må medbringe – se Skats hjemmeside www.skat.dk og søg på ”toldregler på rejsen”.

   Rejseforsikring

   Det er mere nødvendigt end nogensinde at tegne en rejseforsikring. Det blå EU-sygesikringskort dækker kun udgifter til nødvendig læge- og sygehusbehandling, medicin m.m. under ophold i et EU-land og i Norge, Island, Liechtenstein og Schweiz. Med kun det blå EU-sygesikringskort i hånden får du samme behandling som borgerne i det pågældende land. Det vil sige, at der ofte vil være tale om egenbetaling på 30-40 %. Der vil ikke være hjemtransport, og der vil ikke være en dansk alarmcentral, der kan hjælpe dig, hvis du kommer til skade.

   For at få mest mulig tryghed på rejsen anbefaler vi, at du tegner en rejseforsikring. Vi samarbejder med Europæiske ERV, da deres forsikringsprodukter hører til markedets bedste. Kontakt en af vores rejsekonsulenter – de kan rådgive dig, så du får en forsikring, der passer til dit behov.

   Vær opmærksom på, at der kan være særlige betingelser for personer over 70 år.

   Medicin

   Det er en god idé at informere rejselederen om specielle sygdomme – en information, som naturligvis bliver behandlet fortroligt. Tager du livsvigtig medicin, anbefaler vi, at du medbringer et medicinpas med en beskrivelse af indholdet på engelsk. Denne kan fås hos egen læge eller på apoteket. Husk at pakke medicinen i håndbagagen.

   Valuta & kreditkort

   Møntfoden er euro, som kan hæves i automater i de fleste byer. Enkelte butikker, restauranter og caféer tager ikke imod internationale kreditkort. Der kan være en begrænsning på, hvor meget man må hæve på kreditkort, og beløbet afhænger af den enkelte bank og det enkelte kort. Selv om kriminalitet med kreditkort er begrænset, er det vigtigt at holde øje med sit kort, og det er en god idé at medbringe flere kreditkort. Husk de nødvendige informationer, hvis du får brug for at spærre kortet.

  • Lokale forhold

   Tidsforskel

   Portugal er en time bagud i forhold til Danmark.

   Transport

   I Portugal oplever du en anderledes kultur, og standarder er ikke nødvendigvis som i Danmark. Transportmidler vil være af god turiststandard efter lokale forhold. Bemærk, at der på busrejser er begrænset plads til håndbagage, som skal kunne stå under sædet, da hattehylden er forbeholdt overtøj o.l.

   Drikkepenge

   Det er almindeligt at give drikkepenge til dem, der arbejder i servicebranchen, da det for dem er en del af lønnen. Derfor er det vigtigt, at man er opmærksom på denne skik. På restaurant og café er drikkepenge inkluderet, men det er kutyme at runde op eller give 10 %. Taxachauffører forventer også drikkepenge, og 10 % oveni prisen er passende. Stuepigerne på hotellerne sætter også pris på drikkepenge. På rundrejsen vil der være tale om drikkepenge til buschauffører og hotelpersonale, men det er naturligvis helt op til den enkelte, hvor meget man ønsker at give. Af denne grund har vi derfor ikke inkluderet drikkepenge i rejsens pris.

   Lidt om hotellerne

   Hotellerne er kategoriseret med stjerner efter lokal standard. Der vil ikke være dyner som i Danmark, da man bruger lagner og tæpper som sengetøj. Tæpperne finder man i et skab på værelset ellers kan de fås i receptionen. Hvis man vil have rene håndklæder hver dag, skal de brugte efterlades på gulvet, men man kan vælge at tænke på miljøet og bruge håndklæderne mere end én dag. Vi gør opmærksom på, at der i sjældne tilfælde kan forekomme hotelændringer undervejs på rejsen. Eventuelle ændringer vil tilstræbes at være af tilsvarende standard.

   Sikkerhed

   Det er en god ide at opbevare værdigenstande i en sikkerhedsboks på værelset eller i receptionen. Enkelte hoteller tager depositum for nøglen, og beløbet refunderes ved returnering. Lommetyve er primært et storbyfænomen – også i Portugal. Gå derfor ikke med pengepung i baglomme, åben taske eller rygsæk.

   Elektricitet

   Portugal bruger 220v – 50 hz – medbring en adapter, da stiktyperne kan variere.

   Mobiltelefon & internet

   Ved opkald til Danmark tastes landekoden +45. Alle større byer har internetcaféer.

   Mad & drikke

   Det var portugisiske opdagelsesrejsende, der i det 15. og 16. århundrede rejste over havet og bragte eksotiske krydderier såsom peber, koriander, karry og muskatnød til Portugal – og siden til resten af Europa. Endnu i dag bærer madkulturen stort præg af landets beliggenhed ved Atlanterhavet. Af populære portugisiske fiskeretter kan bl.a. nævnes Bacalhau à Brás (klipfisk svitset med løgringe, hvidløg, æg m.m.), Cataplana de tamboril (dampet havtaske i tomatkød, olivenolie, hvidvin m.m.) og Caldeirada à Fragateira (gryderet lavet af flere slags fisk).

   Derudover er der især to andre elementer, som præger det portugisiske køkken: olivenolie og supper. Mange portugisere spiser suppe dagligt som forret, og på alle restauranter tilbydes sopa do dia (dagens suppe). Portugisiske supper består hovedsageligt af forskellige typer grøntsager eller bønner, der koges, og som ofte bliver pureret. Hertil lidt olivenolie og eventuelt én eller to skiver chouriço til at intensivere smagen.

   Udover portvinen er portugisiske vine ikke så velkendte i Danmark, men Portugal producerer faktisk både rød- og hvidvine i store mængder, og af god kvalitet. Lokale vine bliver oftest tilbudt ved restaurantbesøg. Vi anbefaler, at man køber vand på flaske. Man kan drikke vandet i Portugal, men det kan smage anderledes end dansk postevand, fordi det tilsættes klor og renses med flere kemikalier end i Danmark.

   Rygning

   Det er ikke tilladt at ryge på offentlige steder og arbejdspladser.

   Åbningstider

   Butikker:
   Mandag – fredag: 09.00-19.00. Lørdag: 09.00 – 13.00, og søndag er der lukket.

   Banker:
   Mandag – fredag: 08.30-15.00. Lørdag og søndag: lukket.

   Posthuse:
   Mandag – fredag: 09.00-18.30. Lørdag: 09.00-13.00.

   Museer:
   Hverdage: 10.00-17.00, dog lukket mandage samt helligdage.

   Slotte:
   Lukket tirsdage og helligdage.

  • Gode råd

   Møde med en anden kultur

   Ved besøg i kirker forventes det, at skuldre og knæ er tildækkede, da man ellers risikerer at blive afvist ved indgangen. Fotografering er ikke altid tilladt i kirker. Vi anbefaler, at man spørger rejselederen eller lokale på stedet.

  • Fakta

   • Statsform: Portugal er en republik.
   • Hovedstad: Lissabon med 831.500 indbyggere.
   • Befolkning: 10,8 mio. indbyggere inkl. Madeira og Azorerne.
   • Religion: Katolikker 92 %, protestanter 2 %, muslimer 1 %, andre 5 %.
   • Sprog: Portugisisk.
   • Areal: 92.100 km² inkl. Madeira og Azorerne (Danmark 43.094 km²).
   • Højeste punkt: Torre da Estrela på 1.993 m.
   • Klima: På grund af højdeforskellene i Portugal varierer landets klima meget. Den nordlige del af Portugal ligger i det tempererede klimabælte, mens den sydlige del har subtropisk klima. Ved kysten er der kystklima, mens det indre af Portugal har fastlandsklima. I bjergene i det nordøstlige Portugal ligger middeltemperaturen på 7 grader om vinteren, men man oplever ofte streng frost, og bjergtinderne er snedækkede i perioder. Om sommeren kan temperaturerne nå op på 20 grader i de lavere dele af bjergene. Nedbøren falder om vinteren. Det regner mest i bjergene i den nordlige del af landet og mindre, jo længere man kommer mod syd. Lavlandet i Portugal har milde fugtige vintre og varme (25 – 28 °C) og tørre somre.