Ring til os Åbent nu 70 22 66 00

Velkommen til Madrid

Oplev Madrid som en gruppe på min. 10 deltagere

Madrid er Spaniens Hjerte. Regeringsby og center for kunst og kultur. Det pulserende liv i gader og stræder, den uendelige summen af mennesker på tapasbarerne, den heftige trafik på de brede boulevarder – Madrid er en sand metropol midt i Spanien!

Elegante Madrid byder på tapas, historie og mode i verdensklasse

Madrid har siden midten af 1500-tallet været hovedstad i det spanske imperium. Herfra styredes Spaniens enorme kolonirige, og byen har således været et naturligt handelsmæssigt og kulturelt midtpunkt. Selvom Spanien ikke længere er kolonimagt, og ikke længere råder over et verdensomspændende imperium, bærer Madrid stadig præg af at være Spaniens centrum. De ca. 3,5 millioner madrilenere udgør livsnerven i en by, hvor der serveres tapas i døgndrift, og hvor majestætiske bygningsværker danner rammen om en livsstil, som levner plads til natteliv alle ugens dage.

Madrid har i mange år stået lidt i skyggen af Barcelona, når det kom til at vinde turisternes gunst, men flere og flere er begyndt at opdage byens mange seværdigheder og charmerende beboere. Kunst i verdensklasse, lækker mad og masser af interessante udflugter for den historieinteresserede sørger for, at man aldrig keder sig på en storbyferie i Madrid. Shoppingfolket vil føle sig veltilpas i Madrid. I gaderne omkring Gran Via er der et stort udbud af lokale og internationale modebutikker og specialbutikker. Madrid er Spaniens modecentrum, og der er noget for enhver smag.

Enhver kunstelskers drøm

Byen huser flere store museer i absolut verdensklasse, især Reina Sofía, der udstiller moderne spansk kunst samt Prado-museet, der udstiller den lidt ældre spanske kunst, må man under ingen omstændigheder snyde sig selv for på sin storbyferie i Madrid. Reina Sofía fokuserer på værker fra det 20. århundrede, og Miró og Dalí er stærkt repræsenteret her. Museet rummer også det nok mest berømte spanske kunstværk gennem tiderne, Picassos Guernica. Det kolossale maleri forestiller tyskernes bombardement af den spanske by Guernica under den spanske borgerkrig, men tilsat Picassos syrede billedsprog med tyre, heste og forvredne menneskeskikkelser. På Prado-museet kan man ved selvsyn opleve den overflod af dygtige malere, Spanien har fostret. Velasquez’ malerier fra det spanske hof er skønne, og El Grecos ofte lidt mørke portrætter virker forud for sin tid med den hurtige penselføring. Men det helt store tilløbsstykke på museet er det lidt dunkle kælderlokale, hvor Fransisco Goyas såkaldte mørke malerier er udstillet. Belysningen er med til at iscenesætte de vanvittigt smukke og stemningsfulde malerier helt perfekt. Mest berømt er nok billedet af Saturn, der spiser sin søn. Har man mod på mere kunst efter besøget på de to foregående museer, så har El Museo del Thyssen-Bornemisza en fantastisk udstilling af mesterværker fra hele verden, fra kunstnere som Dalí, Paul Klee, Monet, Gauguin og Francis Bacon.

Skudhuller og skyttegrave i nutidens Madrid

For den historieinteresserede er en gåtur igennem universitetets campus en spændende rejse tilbage til borgerkrigens år. Flere vægge bærer stadig skudhuller fra fascisternes storm på byen. Flere af Robert Capas ikoniske borgerkrigsbilleder blev taget netop her, og skarpe øjne vil stadig kunne spotte stederne på fotografierne. Herfra kan man passende gå hen til den store park Casa de Campo, hvor man stadig kan se fascisternes skyttegrave og gå en tur nede i dem. Herfra kunne de i fred og ro sønderskyde Madrid, indtil byens borgere overgav sig. Er man endnu ikke helt mættet af krigens blodige indtryk, så er det muligt at tage bussen i ca. en time fra centrum, og ankomme til Valle de los Caidos, De faldnes dal. Her hviler, under et stort kors, Francisco Franco og falangisternes leder Primo de Rivera. Et interessant sted for den historieinteresserede, men ikke et sted, der af spanierne betragtes som et egentligt udflugtsmål.

Eksempler på hoteller

  • Hotel Arosa

   Hotel Arosa er en optimal kombination af super beliggenhed og komfort midt i Madrids livlige hjerte. Den elegante og funktionelle indretning, den...

   Læs mere
  • Hotel Regente

   Vælg Hotel Regente for den centrale beliggenhed til en super pris på din storbyferie i Madrid. Hotel Regente har en ideel beliggenhed ved Madrids...

   Læs mere
  • Hotel City House Florida Norte

   Dette 4-stjernede hotel ligger i gåafstand til Kongeslottet, med den imponerende have, og Catedral de la Almudena. Samtidig kan hele Madrids centr...

   Læs mere

  Alt det praktiske

  • Inden du rejser til Madrid

   Pas & visum

   Pas skal medbringes som ID ved flyrejser. Det anbefales at med- bringe en kopi af pas og forsikringspapirer, evt. både i papirform og tilgængeligt på din smartphone.

   Toldregler

   For aktuelle regler om, hvad man må medbringe, se SKATs hjemmeside www.skat.dk og søg på ”toldregler på rejsen”.

   Rejseforsikring

   Det er mere nødvendigt end nogensinde at tegne en rejseforsikring. Det blå EU-sygesikringskort dækker kun udgifter til nødvendig læge- og sygehusbehandling, medicin mm. under ophold i et EU-land og i Norge, Island, Liechtenstein og Schweiz. Med kun det blå EU-sygesikringskort i hånden får du samme behandling som borgerne i det pågældende land. Det vil sige, at der ofte vil være tale om egenbetaling på 30 – 40 %. Der vil ikke være hjemtransport, og der vil ikke være en dansk alarmcentral, der kan hjælpe dig, hvis du kommer til skade. For at få mest mulig tryghed på rejsen anbefaler vi, at du tegner en rejseforsikring. Vi samarbejder med Europæiske ERV, da deres forsikringsprodukter hører til markedets bedste. Kontakt en af vores rejsekonsulenter – de kan rådgive dig, så du får en forsikring, der passer til dit behov. Vær opmærksom på, at der kan være særlige betingelser for personer over 70 år.

   Medicin

   Tager du livsvigtig medicin, anbefaler vi, at du medbringer et medicinpas med en beskrivelse af indholdet på engelsk. Denne kan fås hos egen læge eller på apoteket. Husk at pakke medicinen i håndbagage.

   Valuta & kreditkort

   Møntfoden er Euro, som kan hæves i automater i de fleste byer. Enkelte butikker, restauranter og cafeer tager ikke mod internationale kreditkort. Der kan være en begrænsning på, hvor meget man må hæve på kreditkort, og beløbet afhænger af den enkelte bank og det enkelte kort. Selv om kriminalitet med kreditkort er begrænset, er det vigtigt at holde øje med sit kort, og det er en god idé at medbringe flere kredit- kort. Husk de nødvendige informationer, hvis du skal lukke kortet.

  • Værd at vide om Madrid … og Spanien

   Tidsforskel

   Spanien er i samme tidszone som Danmark.

   Drikkepenge

   Det er almindeligt at give drikkepenge til dem, der arbejder i servicebranchen, da det for dem er det en del af lønnen. Derfor er det vigtigt, at man er opmærksom på denne skik.

   På restaurant og cafe er drikkepenge sommetider inkluderet, men det er kutyme at runde lidt op eller give op til 10 %, hvis man er meget tilfreds. Taxachauffører forventer også drikkepenge, og 5-10 % oveni prisen er passende.

   Stuepigerne på hotellerne sætter også pris på drikkepenge.

   Sikkerhed

   Det er en god ide at opbevare værdigenstande i sikkerhedsboks på værelset eller i receptionen. Enkelte hoteller tager depositum for nøglen, og beløbet refunderes ved returnering. Lommetyve er primært et storbyfænomen, så når du opholder dig i Madrid, skal du være forsigtig. Gå derfor ikke med pengepung i baglomme, åben taske eller rygsæk. Pas især godt på tasker og lommer, når du færdes omkring Gran vía, Puerta del Sol og Fuencarral, hvor der er mange mennesker.

   Elektricitet

   Husk opladeren til f.eks. kamera og mobiltelefon. Spanien bruger 220v – 50 hz. – medbring en adapter, da stiktyperne kan variere.

   Mobiltelefon & internet

   Ved opkald til Danmark tastes landekoden +45. Husk at slå dataroaming fra på mobiltelefonen. Caféer i Madrid har gratis WiFi, og du har ofte også mulighed for at benytte dig af WiFi på det hotel, du bor på.

   Rygning

   Det er ikke tilladt at ryge på offentlige steder og arbejdspladser.

   Åbningstider

   Forretninger: Mandag til lørdag 09.00 – 13.30/14.00 og 16/16.30 – 20/20.30. Søndag lukket.

   Banker: Mandag til fredag 08.30/09.00 – 14.00/14.30. Lørdag 09.00 – 13.00.

   Posthuse: Mandag – fredag 08.30-14.30 og 17.00 – 20.00/20.30. Lørdag 09.00/09.30 – 13.00/13.30.

   Der tages forbehold for ændringer og andre åbningstider i forbindelse med helligdage.

  • Gode råd og anbefalinger

   Møde med en anden kultur

   Ved besøg i kirker forventes det, at skuldre og knæ er tildækkede, da man ellers risikerer at blive afvist ved indgangen. Fotografering er ofte ikke altid tilladt i kirker – hold øje med skiltningen på stedet.

   Transport

   Metroen i Madrid er fantastisk. Der er 12 metrolinier, som ofte fungerer som den bedste transportform i byen. Billetterne kan købes ved billetluger og i automater på stationerne. Husk, at du også nemt kan tage metroen fra lufthavnen til centrum af byen. Tag metro 8 til Nuevos Ministerios, hvorfra du kan skifte til én af de linjer, der kører ind til centrum (og nærmere dit hotel).

   Det er også nemt at benytte sig af taxaer i byen. De fleste chauffører taler kun spansk, men hvis du har din adresse skrevet ned på et stykke papir (eller har øvet den spanske udtale lidt), så kommer du nemt og sikkert frem. Vær dog opmærksom på, at trafikken i myldretiden kan være tætpakket, og det derfor ofte er hurtigere at tage en metro. Taxaer kan prajes på gaden.

   Seværdigheder

   Alle de store seværdigheder er beskrevet i diverse guidebøger og på nettet: Palacio Reál, Plaza Mayor, Puerta del Sol, Parque Retiro. Disse er must see-seværdigheder, men der er nogle, der fortjener mere opmærksomhed end andre. Palecio Reál er mest spændende udefra, og den tilhørende katedral (Catedral de la Almudena) er værd at se indefra. Vi vil også gerne slå et slag for Parque Retiro. Det er et pragteksemplar af en park og et af de steder, hvor du bedst kan opleve spanierne i deres rette element; spadserende i parken, mens der tales om stort og småt. Det er et dejligt sted at få luft og ro.

   Museerne i Madrid er en helt særlig klasse, og det er værd at bruge et par dage på at besøge de tre største museer: Prado, Thyssen-Bornemissza, og Reina Sofia. Af de tre er Prado den mest uoverskuelige, og stedet har Spaniens største samling af Velázquez og Goya (så vidt vi da ved), og det er her, du kan se det fantastiske Guernica, af selveste Picasso. De to andre museer er lettere at finde rundt i, selvom deres samlinger er enorme. Vi anbefaler, at du bruger tre timer på Prada fra tidlig morgen den første dag, og besøger de to andre dagen efter.

   Hvor Barcelona er kendt for sine mange middelalder-monumenter, har Madrid noget andet at byde på, når du går rundt i byen. Her finder du smukke boulevarder, palæer og plaza’er. Hvis du vil opleve fortiden, anbefaler vi en togtur til Toledo. Det er nemt, da der kører højhastighedstog fra Atocha-stationen hele tiden, og en dag i Toleo er det samme om at rejse tilbage til Spaniens storhedstid som katolsk inkvisitionsland.

  • Mad & drikke

   Madrid bugner af spisesteder, barer, caféer og knejper, og du skal derfor gå meget vild for at gå sulten og tørstig i seng, når du besøger byen. Generelt er byen også ganske fredelig, så du kan bevæge dig udenfor døgnet rundt. De forskellige distrikter har også deres egne karakteristika, hvilket du kan læse mere om længere nede.  Husk, at frokost spises i tidsrummet 13-15, mens aftensmaden spises fra kl. 22 og fremefter (allertidligst kl. 21).

   Madrilenernes madkultur præges af en god blanding af ægte, central-spanske skikke og en god portion indflydelse fra Spaniens vigtige havnebyer. Læg dertil en god portion indflydelse fra de gamle kolonier.

   Det traditionelle køkken repræsenteres af de fantastiske skinker (jamón), hvor især Jamón Ibérico er i særklasse. Oksehaler (Rabo del Toro) er en særlig specialitet, som ofte fås på restauranterne i La Latina. På trods af afstanden til havet, er fiskerestauranterne blandt Europas bedste, og udvalget er enormt. Den iberiske torskeret, bacalao, som både spaniere, portugisere og cataloniere erklærer ejerskab over er et kapitel for sig, og i Madrid findes der masser af gode varianter af denne klassiske tilberedelsesform.

   Hvis du ønsker at smage på kolonierne, er det oplagt at prøve nogle af de peruvianske eller argentinske restauranter. Det peruvianske køkken er ét af verdens mest anderkendte, og den berømte A&G Madrid er i den absolutte top. Et besøg i Madrid bør kombineres med en lækker oplevelse på denne fantastiske restaurant.

   Restaurantforslag

   Vi foreslår, at I prøver La Chata , der ligger i Calle Cava Baja i hjertet af det gamle Madrid (næ metroen ’La Latina’). Det er billigt, og rigtig godt!
   Nær Palacio Reál kan vi anbefale to steder på Plaza de la Marina Española: La Mi Venta (relativt billigt, men god skinke og fornuftig bordvin), samt La Taberna de Cascarajes (lækre madrilenske specialiteter i klassiske omgivelser, gode vine).

   Hvis det skal være mere lokalt, og samtidig dejlig simpelt, så kan vi  varmt anbefale, at du går op ad Calle San Bernardo (hold dig på højre side), og gå ind ad nogle af de små sidegader, over mod Plaza del 2 de Mayo. I det område er der masser af caféer og barer, der serverer glimrende tapas. Der er uordentligt, og en anarkistisk stemning (det er et meget venstreradikalt område på godt og ondt!). Vi synes, at det er fantastisk.

   Efter Plaza del 2 de Mayo kan du gå ned mod Chueca-området. Det er Madrids gay-område. Her er gader med transvestitter og meget andet underholdning (mildt sagt). Det er også ét af de mest populære steder for studerende at gå ud til drinks og tapas, så her er aldrig kedeligt! El Tigre er et klassisk sted i Calle de las Infantas.

   For begge disse områder gælder det dog, at de er bedst efter kl. 21 om aftenen, hvor der er fuld gang i den.

  • Fakta om Spanien

   • Statsform: Spanien er et konstitutionelt monarki.
   • Hovedstad: Madrid med 3,2 mio. indbyggere.
   • Befolkning: 49 mio.
   • Religion: Hovedparten er katolikker.
   • Areal: 505.992 km² (Danmark 43.094 km²).
   • Sprog: 74 % castilansk (spansk), 17 % catalansk, 7 % galisisk og 2 % baskisk.
   • Højeste punkt: Det vulkanske bjerg Teide på 3.717 m.
   • Klima: Spanien har hele tre slags klima. Det nordlige Spanien har kystklima med relativt kølige somre og milde vintre. Det indre af Spanien har fastlandsklima med varme, tørre somre og relativt kolde vintre, mens den del af Spanien, der ligger langs Middelhavet, har subtropisk klima.