Ring til os 70 22 66 00

Velkommen til Wien

Oplev Wien som en gruppe på min. 10 deltagere

En rejse til Wien er en rejse gennem århundreders kunst og kultur. Når man spadserer igennem Wiens gamle bykerne, springer tonerne næsten fra husmurene, smukke arier og pompøse operaer hænger overalt i luften. Wien er musikkens by, og komponister som Mozart, Haydn, Schubert, Beethoven, Strauss, Liszt og Brahms er enten født her eller har boet og arbejdet i byen. For mange besøgende indeholder en storbyferie i Wien en tur til Staatsoper eller Musikverein, for at høre noget af verdens smukkeste musik i den by, hvor det blev skabt. Det er også et must at se Wiens kolossale samling af antikke instrumenter og et besøg i Haus der Musik, et museum over musikkens tilblivelse, er bestemt også anbefalelsesværdigt. Hvis man vil udforske Wien til fods, kan det være en sjov og spændende udfordring, at finde frem til de mange komponisters hjem i byen. Mange af dem indeholder i dag små museer.

Historiens vingesus

Wiens storhedstid som centrum for habsburgernes enorme kejserrige er allestedsnærværende – overalt knejser palæer side om side med gamle borgerhuse som vidnesbyrd om en rig tid som Europas centrum. Bykernen domineres af små snørklede gader med caféer og specialforretninger, mens de omkransende kvarterer præges af smukke alléer og boulevarder. Det er en sand fornøjelse at se Wien til fods, idet attraktioner som Stephansdom, Museums Quartier og Hofburg alle ligger i hjertet af byen. Den kejserlige residens, Schönbrunn, kan med lethed nås med U-bahn. Byen er et sandt mekka for folk, der ønsker at købe luksusvarer. Især gaderne omkring Kärntnergasse og Kohlmarkt byder på gode og eksklusive shoppingmuligheder.

Noget til ganen og noget for øjet

Når sulten melder sig, kan man være helt rolig. Wien er fuld af caféer og spisesteder, der kan tage dine smagsløg til selv den fjerneste krog af verdens kulinariske frembringelser. Men er man mere interesseret i at afprøve det helt lokale køkken, så er en wienerschnitzel på en Beisln (en slags gastropub) ikke til at komme uden om. Det kan godt ske, man tøver, når tjeneren kommer med et stykke dybstegt kød, der slet ikke kan være på tallerkenen, men de fleste gæster ender alligevel med at få spist den delikate klassiker til sidste bid.

En storbyferie i Wien må nødvendigvis indeholde en tur til byens Museumskvarter. Få steder i verden er så mange fremragende kunst-og kulturmuseer samlet ét sted. Leopold Museum er ikke det mest besøgte i kvarteret, men er alligevel et besøg værd. Museet indeholder verdens største samling af Wiens nok mest berømte maler Egon Schiele. Schiele døde af den spanske syge kun 28 år gammel, men nåede inden da at male nogle af de smukkeste og mest ikonografiske eksempler på ekspressionistisk kunst. Man må ikke snyde sig selv for mesterværker som Den sørgende mor og billedet af en nonne og en kardinal fanget i en varm omfavnelse.

Enhver, der har set filmen “Den tredje mand”, kan med kuldegysfremkaldende præcision genkalde sig scenen, hvor Harry Lime, i skikkelse af Orson Welles, sidder i Wiens store pariserhjul og kigger ned på menneskene, der ligner små myrer. ”Ville det virkelig være så slemt, hvis en af de myrer stoppede med at bevæge sig” siger Lime til en rædselsslagen Holly Martins. Skulle man have lyst til selv at se, hvad Harry Lime så, så står pariserhjulet stadig i den skønne Prater park, der også indeholder søer og enge, og en forlystelsespark, hvor hele familien kan boltre sig.

Eksempler på hoteller

  • Hotel Admiral

   Hotel Admiral ligger på en rolig sidegade til Wiens mest populære shoppinggade, Mariahilfer Straße. Her i det historiske område er en skøn atm...

   Læs mere
  • Starlight Suiten Renngasse

   Starlight Suiten Renngasse er ligger i hjertet af Wien, så man på få minutter kan gå til Stephansplatz og Graben – alle de vigtigste seværdi...

   Læs mere
  • Starlight Suiten Salzgries

   Starlight Suiten Salzgries ligger i hjertet af Wien og er et godt udgangspunkt, når storbyferien går til Wien. Med sin centrale beliggenhed kan m...

   Læs mere

  Alt det praktiske

  • Inden du rejser til Wien

   Pas & visum

   Visum er ikke nødvendigt for danske statsborgere. Passet skal medbringes som ID ved flyrejser. Det anbefales at medbringe en kopi af pas og forsikringspapirer, evt. både i papirform og tilgængeligt på telefonen.

   Toldregler

   For aktuelle regler om hvad man må medbringe, se Skats hjemmeside www.skat.dk og søg på ”toldregler på rejsen”.

   Rejseforsikring

   Det er mere nødvendigt end nogensinde at tegne en rejseforsikring. Det blå EU-sygesikringskort dækker kun udgifter til nødvendig læge- og sygehusbehandling, medicin mm. Under ophold i et EU-land og i Norge, Island, Liechtenstein og Schweiz. Med kun det blå EU-sygesikringskort i hånden får du samme behandling som borgerne i det pågældende land. Det vil sige, at der ofte vil være tale om egenbetaling på 30 – 40 %. Der vil ikke være hjemtransport, og der vil ikke være en dansk alarmcentral, der kan hjælpe dig, hvis du kommer til skade. For at få mest mulig tryghed på rejsen anbefaler vi, at du tegner en rejseforsikring. Vi samarbejder med Europæiske ERV, da deres forsikringsprodukter hører til markedets bedste. Kontakt en af vores rejsekonsulenter – de kan rådgive dig, så du får en forsikring, der passer til dit behov. Vær  opmærksom på, at der kan være særlige betingelser for personer over 70 år.

   Medicin

   Det er en god idé at informere rejselederen om specielle sygdomme – en information, som naturligvis bliver behandlet fortroligt. Tager du livsvigtig medicin, anbefaler vi, at du medbringer et medicinpas med en beskrivelse af indholdet på engelsk. Denne kan fås hos egen læge eller på apoteket. Husk at pakke medicinen i håndbagage.

   Valuta & kreditkort

   Der bruges euro, som kan hæves i banker og automater. Internationale kreditkort accepteres stort set overalt. Det anbefales at medbringe lidt kontanter hjemmefra. Husk de nødvendige informationer, hvis du får brug for at spærre kortet.

  • Værd at vide om Wien… og Østrig

   Tidsforskel

   Wien er i samme tidszone som Danmark.

   Transport

   Det er nemt at spadsere rundt i Wien, for centrum er relativt kompakt. Men hvis benene er slidte efter mange timers oplevelser til fods, så stig trygt på metro eller sporvogn. Enkeltbilletter kan fås i automaterne på stationerne, men du kan med fordel købe en 72-timers billet, der kan bruges til al offentlig transport i Wien. En 72-timers billet koster ca. 16,50 Euro.

   Taxa er nemt at praje på gaden – forvent samme prisniveau som i København. Uber kan også benyttes i Wien.

   Drikkepenge

   På mange hoteller og restauranter lægger tjenerne et service beløb til regningen, men ofte forventer de at få lidt drikkepenge oveni. Taxichauffører forventer at få cirka ti procent i drikkepenge.

   Sikkerhed

   Brug sikkerhedsboks på værelset, eller få værdigenstande opbevaret i receptionen.

   Elektricitet

   Strømstyrken er som i Danmark, og stikkontakterne er til 2-benede stik. Kun hvis du har 3-benet stik er det nødvendigt med en adapter.

   Mobiltelefon & internet

   Ved opkald til Danmark eller dansk mobiltelefon tastes +45 før telefonnummeret. Internetcafeer er almindelige, og de fleste hoteller tilbyder internetadgang.

   Rygning

   Samme rygeforbud som i Danmark.

   Åbningstider

   Forretninger: Mandag til lørdag kl. 09.00-18.00. Mange butikker har også åbent om søndagen.
   Banker: Mandag til fredag kl. 08.00-12.30 og 13.30-15.00 (torsdage til 17.30).

   Der tages forbehold for ændringer og andre åbningstider i forbindelse med helligdage.

  • Gode råd og anbefalinger

   Der er en overflod af berømte og mindre berømte seværdigheder i Wien, og flere af dem er naturligvis nævnt i alle de store turistguides, f.eks. Rathaus, Hofburg, og naturligvis Schönbrunn. Nedenfor har jeg tips til et par alternative oplevelser, som kan fungere som godt supplement til de mere berømte seværdigheder.

   Naturhistorisches Museum

   Wien har et af Europas mest spændende naturhistoriske museer. Det er måske ikke normalt førstevalget på en storbyferie, men museet er faktisk enormt spændende og huser samlinger af alt fra dinosaurer og mammutter til geologiske eksperimenter helt tilbage til kejserrigets storhedstid i midten af 1800-tallet.

   Naschmarkt

   Dette udendørs marked er et godt sted at købe lækre snacks. Hovedattraktionen er dog sidegaderne, hvor det vrimler med gamle værtshuse, der har fået en revival, og skæve barer, hvor Wiens alternative og hippe unge mødes.

   Karlskirche

   Denne kirke er et af Wiens bedste eksempler på excentrisk barokstil. Her er fyldt med overdådig marmor og guld! Det er samtidig et godt sted at hvile benene og få lidt ro i sjælen.

   Schönbrunn

   Schönbrunn er én af de vigtigste seværdigheder i Wien og står vel i de første linjer i enhver rejsebeskrivelse om Wien. Den bedste måde at opleve Schönbrunn på, er at købe billet på forhånd (så man undgår køen bag grupperne), og så ellers tage derud med metroen (linie U4).
   Lad dig fortrylle af de smukke haver, og snyd ikke dig selv for en spadseretur op til Gloriette, hvorfra man får det rigtige vue nedover selve slottet. Dette er Wiens svar på franskmændenes Versailles.

  • Mad & drikke

   Wien er naturligvis rig på gode wienerschitzler, men den multikulturelle by byder på masser af klassiske spisesteder, men der er bestemt heller ikke mangel på alternative og moderne indslag.

   Ægte wiensk

   Gasthaus zu den Drei Hacken er et klassisk sted, som byder på lækker (og mættende) frokost, og er særligt livlig om aftenen. Deres schnitzel er i topkvalitet, men hvis vejret er koldt, kan en Rindsuppe også fremkalde minder fra dengang bedstemor stod i køkkenet. Slut af med en Tafelspitz, og supplér med deres gode øl. Det er en god idé at komme i god tid eller reservere bord – for det er eftertragtet!
   http://www.vinum-wien.at/index.html

   Café Central

   Café Central er en af Wiens klassiske institutioner. Dette er kaffehusenes moder, og her serveres gode klassiske retter, men det er nu bedst at komme der for deres kaffe og det smukke interiør. Vær forberedt på en højtidelig (og meget lidt smilende) betjening. Men omgivelserne opvejer det!
   http://www.palaisevents.at/cafecentral.html

   Demel

   Fantastiske marmelader og ægte wienske kager af højeste kvalitet. De historiske lokaler giver en særlig atmosfære, og det er værd at kigge ind, selvom man ikke er hverken sulten eller tørstig. Chokoladeknapperne er en billig, men skøn oplevelse, mens særligt jordbærmarmeladerne er af himmelsk kvalitet – men det skal man betale lidt mere for.
   http://www.demel.at/

   Fassldippler

   Dette er et af de bedste steder at smage håndbrygget, lokal øl. Her skipper man metervarerne og går i stedet direkte til fadet, om man så må sige. Med sin beliggenhed udenfor det turistmæssige centrum, er her også tale om en mere lokaloplevelse.
   http://www.fassldippler.at/

   Den bedste kaffe i cool omgivelser

   Burggasse 24 er navnet på én af de hippeste, men samtidig mest fredfyldte caféer i Wien. Nyd den lækre kaffe i smukke omgivelser, hvor designmøbler og gadelamper krydser klinger. Det er hyggeligt, æstetisk og lækkert. Caféen huser også en shop med designtøj.
   http://burggasse24.com/

   Frisk vin

   Frisk vin lyder måske ikke som en attraktion i sig selv. Men det er det altså i Wien, hvor man nyder frisk hvidvin i selskab med en lækker svinesteg. Tag Sporvogn linie D til Sickenberggasse, og gå op til Kahlenberger Strasse. Heuriger Scübel-Auer ligger i nummer 22 og byder på ægte, wiensk hygge! Bestil hvidvin og flæsk, og nyd stemningen af fortiden. Om sommeren er deres have ekstra hyggelig, men om vinteren er hyggen indendørs værd at tage med.

  • Fakta om Østrig

   • Statsform: Republik
   • Hovedstad: Wien med 1,7 mio. indbyggere.
   • Befolkning: 8,8 mio.
   • Religion: Hovedsageligt katolikker.
   • Sprog: Tysk.
   • Areal: 83.872 km².
   • Højeste punkt: Grossglockner, 3.797 m.
   • Klima: Østrig ligger i den temperede zone – i overgangszonen fra det atlantisk påvirkede til det kontinentalt prægede mellemeuropæiske klima. Der er markant forskel i både temperatur og klimaets karakter i løbet af de fire årstider. Den østlige del af Østrig har kolde vintre og varme somre, og på helårsbasis falder der kun små regnmængder. Den vestlige del af landet er påvirket af havklimaet og vestenvinden, og vintrene er relativt milde og somrene er varme.